Dodaj do ulubionych

Osiby niepełnosprawne

12.02.11, 18:24
Jak je postrzegacie? traktujecie?. Macie w swiom otoczeniu kogoś takiego wsród bliskich przyjaciół znajomych?
Czekam na odpowiedzi
Ps Wątek był ? wiadomo co robić
Obserwuj wątek
    • anulka Re: Osiby niepełnosprawne 12.02.11, 18:30
      literówka osoby miało być
    • xxxnatalxxx Re: Osiby niepełnosprawne 12.02.11, 19:41
      Ech, wiedzę że kolejna osoba jest niedoinformowana.
      Osoby niepełnosprawne nie muszą nie mieć ręki, ucha, nogi.
      Niepełnosprawność to bardzo szerokie pojecie. Niepełnosprawności umysłowej tłumaczyć Ci nie będę bo raczej wiesz. Ale niepełnosprawność cielesna to także głuchota, nawet nie cała ale jednostronna.
      Skąd to wiem? Sama niedosłyszę, wiec interesuje się tym tematem. Ale zaświadczenia o niepełnosprawności nie mam.
      Tak baj de łej to u mnie w mieście jest taki pan- nie ma nóg i jeździ na wózku. Ale jest na każdej mszy w niedziele, zawsze jak jestem na 16;30 ten pan także jest(oczywiście z kimś, żoną albo siostrą nie wiem). Mam dla niego ogramy szacunek i respekt.
      Niepełnosprawni to dla mnie tacy sami ludzie jak inni.
      • xxxnatalxxx Re: Osiby niepełnosprawne 12.02.11, 19:44
        widzę* przepraszam, wkradł się błąd wink
    • arasha tak wiem o takich osobach duzo, gdyz... 12.02.11, 19:44
      mój tata z takimi osobami pracuje codziennie- jest fizjoterapelta
      powiem ze to sa normalne osoby które pragna normalnego zycia, a nie jakiegos rozczulenia sie nad nimi
      powiem tez ze w wileu sprawach sa nawet lepsi od sprawnych osób!
    • cesautres Osoby niepełnosprawne 12.02.11, 19:45
      w moim otoczeniu raczej nie ma żadnej osoby niepełnosprawnej , ale jeżeli kogoś takiego spotkam traktuje go jak osobe pełnosprawną . Większość takich osób chce żyć normalnie .
    • chocolatex Re: Osiby niepełnosprawne 12.02.11, 20:38
      Nie mam doczynienia z osobami niepełnosprawnymi więc nie za bardzo wiem jak ci ludzie żyją czy coś w tym stylu. Jedynie im bardzo współczuję...
      • betty227 Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 15:07
        Ja też za brdzo nie mam nikogo w otoczeniu, ale jeśliby tzreba było pomóc ja chętnie pomogę.
    • anulka Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 10:53
      założyłam ten wątek bo sama jestem osobą niepełnosprawną
    • trufla Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 12:17
      To normalne osoby, które również chcą żyć tak jak my wszyscy. Nie powinno traktować się ich inaczej tylko dlatego, że coś im się stało. To również ludzie...
    • nikawika Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 12:26
      przecież osoba niepełnosprawa jest normalną osobą.
      a jak mam ją traktować ? jak normalnego człowieka.
      u mnie na osiedlu mieszka pan jeżdzący na wózku inwalidzkim.
      traktuję go jak normalnego sąsiada...
    • cukiereczek. Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 14:29
      Darzę takie osoby szczególnym szacunkiem.Staram się rozmawiać itp. z takimi ludźmi tak samo jak z 'normalnymi',żeby nie czuli się bardziej pokrzywdzeni niż byli do tej pory.
      Czasem jest mi trochę niezręcznie,ale próbuję być wyrozumiała.
    • rokokoo . 13.02.11, 14:38
      mój brat cioteczny jeździ na wózku inwalidzkim. ale świetnie sobie radzi, ma dziewczynę, mieszkają razem , niedługo się pobierają.
      uważam , że te osoby są takie jak my , tylko niestety pokrzywdzone przez los. traktować je trzeba delikatnie, ale i tak wszystko zależy od charakteru i od tego w jaki sposób jest niepełnosprawny.
    • selena_ Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 14:58
      tak mam w rodzinie, i te osoby są bardzo miłe. Jestem tolerancyjna dlatego toleruje i szanuje takie osoby a nawet lubię. Zaciekawiło mnie to co napisałaś :
      ''założyłam ten wątek bo sama jestem osobą niepełnosprawną ''. przepraszam jeśli to głupie pytanie (nie musisz odpowiadać jak nie chcesz ), dlaczego jesteś osobą niepełnosprawną ?
    • bellacullenx Osoby niepełnosprawne 13.02.11, 15:07
      Zapisałam się do stowarzyszenia Graal, zajmującego się rozwojem dzieci niepełnosprawnych psychicznie.
      Najpierw będziemy mieć całodniowy kurs, który przygotuje nas na spotkanie z takimi osobami, a później będziemy już z nimi normalnie przebywać.
      Chciałam się zapisać, gdyż uważam że to bardzo przyszłościowe i przydatne. Nie wiem czy na dzień dzisiejszy umiałabym się obchodzić z człowiekiem posiadającym zespół Downa.. więc to super pomysł.
      W moim otoczeniu nie mam nikogo takiego.
      Wracając do Twoich pytań:
      Postrzeganie- oczywiście nie wykluczam takich osób z mojego życia, nie poniżam i nie uważam za kosmitów. Każdy mógł urodzić się z takim schorzeniem więc nie można być niesprawiedliwym. Są to dla mnie normalni ludzie, którym po prostu trudniej się żyje.
      Traktuje: Staram się być delikatna, nie urazić.. chociaż jest to bardzo trudne, bo gdy byłam na urodzinach mojej koleżanki poznałam jej kuzynkę właśnie z zespołem downa i było mi bardzo ciężko się z nią komunikować, gdyż zawstydzało mnie to ze nie rozumiem niektórych wyrazów/zdań.

Pozdrawiam
      bcx
    • madzia2710 Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 15:13
      Wiem, że takim ludziom jest ciężko. Szanuje je.
    • made_in_italia nie znam nikogo takiego ale ... 13.02.11, 15:25
      ... domyślam się co takie osoby przeżywają cry Niektórzy śmieją się i szydzą z niepełnosprawnych ! Serce się kraja ! Tacy ludzie (niepełnosprawni) doceniają najmniejsze drobnostki i cieszą się nawet malutką iskierką szczęścia . Podziwiam takie osoby kwiat
    • positive_girl Re: Osiby niepełnosprawne 13.02.11, 15:28
      Nie znam takich osób, ale traktowałabym ich normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka