Dodaj do ulubionych

Czarny łabędź

15.02.11, 21:12
Co sądzicie tym filmie? Mi osobiście bardzo się podobał. Szkoda tylko, że zakończenie jest takie smutne ;/
Obserwuj wątek
    • chocolatex Re: Czarny łabędź 16.02.11, 09:31
      Kojarzę nazwę ale chyba nie oglądałam.
      • kararock Re: Czarny łabędź 16.02.11, 10:27
        ej no co tu tak pusto?! wink
    • michaelka Re: Czarny łabędź 16.02.11, 10:51
      Nie oglądałam. smile
      A o czym to mnie więcej jest ? wink
      • green_alien Re: Czarny łabędź 16.02.11, 12:08
        Nie oglądam, ale koleżanka mi opowiadała. Sama chętnie bym poszła na to do kina, ale nie mam z kim.
    • cotton.caandyy. Re: Czarny łabędź 16.02.11, 12:10
      Oglądałam wink bardzo mi się podobał ;p myślę ,że Portman powinna dostać Oscara za tę rolę!
      • kararock Re: Czarny łabędź 16.02.11, 19:43
        zgadzam się wink
        a ten aktor, który grał jej instruktora był niezbyt łądny, ale za to przystojny miał to coś w sobie wink
      • urszulka2691 bylam z klasa i... 16.02.11, 20:49
        był nie zły polew u chłoapków;/Popierwsze w balecie tańczy sie bez stanika po drugie sceny niecenzuralne - było ich calkiem sporo...Jak dla mnie to obżydliwe były te jej drapania sie i to jak traktowała swoje ciało i te palce u stóp fuuujj!!!!A co do aktorki to no co nie że cos tańczy ładnie i widac ze sie przyłożyła ale żyby oscara to bym podyskutowaławink
        • joanka Re: bylam z klasa i... 28.02.11, 18:13
          zastanawiam się jaki nauczyciel zabrał 13 latki do kina na ten film. Brak mi slów po prostu.
          To nie jest film łatwy w odbiorze, on nie jest o tym, że baletnice są ładne i ładnie tańczą. A Natalie nie dostała Oscara z umiejętności taneczne!!!

Jej drapanie się to nie był wynik manieryzmu, ale ciężkiej choroby na jaką chorowała Nina. To nie wbrew pozorom w ogóle nie jest film o tańcu. Aronofsky wykorzystał baletu jako tło do opowiedzenia historii o tym jak zbyt kontrolująca matka wpływa na niepewność i kompleksy córki. O tym do czego może doprowadzić dążenie do perfekcji i o tym jak niebezpieczną grę może prowadzić z nami nasza psychika.
          Akademia nie doceniła tylko tego, jak Portman, nie będąca przecież baletnicą, opanowała tą trudną sztukę. Ale przed wszystkim doceniła to, jak pokazała świat chorej na schizofrenię kobiety. Ten film ma drugie dno, ale żeby je odkryć trzeba już jakąś konkretną wiedzę posiadać....
    • sweet_dudee Re: Czarny łabędź 16.02.11, 12:15
      Film moim zdaniem jest genialny.
      Momentami sceny są obrzydliwe,ale gra Natalie - fantastyczna .
      Warto obejrzec.
    • izuunia55 Re: Czarny łabędź 16.02.11, 12:35
      Oglądałam, podobał mi sięsmile Ciekawa fabuła, no i Portman-świetna rolasmile
      • fantvd Re: Czarny łabędź 16.02.11, 12:45
        NIE OGLADALAM NO ALE SKORO TYLE OSOB TO CHWALI TO NAPEWNO OBEJRZE
    • werka1819 Re: Czarny łabędź 16.02.11, 12:49
      film świetny,polecamwink z jednej strony zakończenie smutne z drugiej spelnila swoje marzenie
    • itsjustmee Re: Czarny łabędź 16.02.11, 13:41
      Mi się nie podobał, był psychiczny, a główna bohaterka doprowadzała mnie do szału swoją ciamajdowością. Nie wiem skąd taki zachwyt krytyków tym filmem.
      • katyk Psychiczny? 16.02.11, 20:04
        Psychiczna to może być choroba, ale nie film. Ach te kolokwializmy...
        • itsjustmee Tak, psychiczny. 16.02.11, 21:05
          Kliczek. Sprawdź może, zanim zaczniesz poprawiać, hm? ;>
          • katyk Znam definicję, złotko. 16.02.11, 21:22
            Mówiąc 'film psychiczny', miałaś widocznie na myśli film odnoszący się do psychiki ludzkiej - nie pasowało to jednak zbytnio do twojej wypowiedzi. Może źle się zrozumiałam, ale umieszczając ten przymiotnik między cechami, które ci się nie podobały, uczyniłaś go powszechnie używanym synonimem słowa "psychodeliczny", lecz o bardziej negatywnym i kolokwialnym wydźwięku. Ale to tylko moje odczucia.
          • myszqa13 włąsnie oglądam...i... 28.02.11, 18:05
            ...straaasznie ale to straaaasznie mi się podoba...kocham balet ale przeraża mnie to co Nina ze sobą robi...ciekawi mnie dlaczego od razu od początku filmu ona ma jakąś schize że widzi swoją twarz u innych i wogóle...ale ogólnie jest fajny...siostra mi zdradziła końcówke i szkoda że ona się zabija...sad
    • shrek. Re: Czarny łabędź 16.02.11, 14:22
      hm, to dobry film. ale zdecydowanie nie na moje nerwy, okropna atmosfera.
    • kasiulqa Re: Czarny łabędź 16.02.11, 14:45
      Nie oglądałam, ale obejrzę xD
    • miley112 Re: Czarny łabędź 16.02.11, 14:55
      momentami trudny do zrozumienia.. bo nie wiadomo co jest prawdą a co się jej wydaje ;D
    • kropka_myslnik Byłam. Zobaczyłam. 16.02.11, 16:04
      I spodobało mi się, choć niektóre motywy były naprawdę dziwne.
      Przez 'motywy' rozumiem sceny z życia seksualnego bohaterki.

A przeciwko smutnym zakończeniom nic nie mam.

Myślnik
    • made_in_italia ; { 16.02.11, 16:15
      nie oglądałam ale moi rodzice byli i mówili że dobry film surprised
    • squash < 3 16.02.11, 16:23
      śliczny film.
    • dacey Nie .! 16.02.11, 16:36
      W ogóle mi się nie podobał... aż się wydawało , że aktorzy nie umieją grać ... Koleżanka zachwalała sobie ten film , więc powiedziałam okej. Przez cały czas trwania , czekałam , aż się rozkręci i ? Nie doczekałam się. Nuda nuda i jeszcze raz nuda.
      Nie czaiłam niektórych momentów. Końcówki tym bardziej .
      Nie wiem co to było to coś na plecach. Myslałam, że jej skrzydła wyrosną z tego big_grin.
      Ogólnie ładna była aktorka , która grała Lily , i tylko na mi sie w tym filmie podobała. Nic po za tym. Dobrze zagrała i wgl .
      Widziałam o wiele lepsze filmy.
      • katyk przecież wyrosły skrzydła 16.02.11, 20:03
        • anieq ja pierdzielę.;/ 16.02.11, 20:58
          jak można tak płytko zrozumieć ten film. On de facto nie był o balerinie. nie wiem po co się szarpnęłaś na film, nad którym 3ba myśleć, mogłaś iść na łatwy filmik dla nastolatek, takie są chyba w twoim guście. zgaduję... przypomina mi się koleżanka która co chwilę pytała " o co chodzi";/...
          co do gry aktorskiej, to nie mam im nic do zarzucenia. nie wiem jak ty.
          och sorry. przecież cały świat się nie zna, tylko ty jedna
          • kararock Re: ja pierdzielę.;/ 17.02.11, 08:45
            przepraszam czy ten Twój komentarz dotyczy mnie? bo w takim razie to ja Cb nie rozumiem, przecież nie napisałam niczego o czym Ty tu piszesz
          • dacey anieq 17.02.11, 17:18
            > jak można tak płytko zrozumieć ten film. On de facto nie był o balerinie. nie
            > wiem po co się szarpnęłaś na film, nad którym 3ba myśleć, mogłaś iść na łatwy
            > filmik dla nastolatek, takie są chyba w twoim guście. zgaduję... przypomina mi
            > się koleżanka która co chwilę pytała " o co chodzi";/...
            > co do gry aktorskiej, to nie mam im nic do zarzucenia. nie wiem jak ty.
            > och sorry. przecież cały świat się nie zna, tylko ty jedna

to do mnie tak ? ; ) . gdzie napisałam do ch...a , że tylko ja się znam ?
    • katyk Fajne było 16.02.11, 20:02
      Lubię takie filmy. Sceny safickie były nawet fajne, sceny grozy - naprawdę zaskakiwały, muzyka idealnie pasowała do klimatu. Poczułam do głównej bohaterki większą sympatię, gdy wyszło na jaw, że ma problemy z drapaniem się, dokładnie tak, jak ja jeszcze jakiś czas temu.
      • koniara8 ~~~~~.~~~~~~ 16.02.11, 20:14
        Widziałam. Patrząc na tytuł i czytając o czym jest myślałam, że to zwykły film o balecie, nic szczególnego.. Ale zdecydowałam się obejrzeć dla Natalie. Po obejrzeniu nie wiedziałam co o nim myśleć. Nie można powiedzieć 'piękny', nie można powiedzieć 'wzruszający'.. Jedyne określenie jakie nasuwa mi się na język to 'specyficzny' oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu. Film bardzo zaskakujący momentami przerażający.. Ale, że ja mam zrytą banię to mi się podobał wink

That's all. cool
    • kropka_myslnik Wspaniały film. 16.02.11, 20:21
      Psychologiczny, czyli takie, jakie lubię najbardziej.
      Kropka.
    • pomponik Re: Czarny łabędź 16.02.11, 20:27
      Ogólnie ten film wydał mi się taki trochę dziki. Np. jak wyciągała sobie te piórka z pleców i miała te wszystkie schizy. Ale ogólnie film jako film mi się podobał. A co do zakończenia to było jak dla mnie zaskakujące i smutne.
    • beemazzy < 3 16.02.11, 20:28
      mógłby ktoś streścić, opisać czarnego łabędzia? wybieram się do kina, ale nie wiem czy warto. znaczy, warto na pewno, ale nie jestem przekonana, czy to film dla mnie. mógłby ktoś? krótko, treściwie. o czym i w ogóle. tylko nie 'o balecie' tylko mniej więcej treść. i zakończenie ; ))
      z góry dziękuję big_grin
      • goofy. . 16.02.11, 21:07
        Genialny film.
    • newborn. . 16.02.11, 21:08
      Oglądałam i szczerze mówiąc,nie rozumiem czemu robią taki szum wokół niego.
    • lolisia_xdd Re: Czarny łabędź 16.02.11, 21:10
      Jeszcze nie oglądałam, ale z przyjemnością to zrobię. (;
      • lovebug Re: Czarny łabędź 16.02.11, 21:14
        nie dziwię się, że większość go nie rozumie. zdarza się, to był inny film.
        podobał mi się niesamowicie. c;
    • asica_ Re: Czarny łabędź 16.02.11, 21:16
      najlepszy film 2010 roku!!!!
    • majullo Re: Czarny łabędź 16.02.11, 21:21
      super ale strasznie smutnysad
    • miley_cyrus2202 Re: Czarny łabędź 16.02.11, 21:27
      piękny film, bardzo mi się podobał, masz rację końcówka była smutna ; ( ale film warty obejrzenia, naprawdę polecam brawo
      • mikessa Re: Czarny łabędź 16.02.11, 21:39
        Ja go nie oglądałam, ale zamierzam zobaczyc xd
    • leesh Re: Czarny łabędź 17.02.11, 17:34
      nie oglądałam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka