Dodaj do ulubionych

Gimnazjum...WAŻNE!

02.03.11, 20:16
Jestem w 6 klasie. Przede mną wybór gimnazjum. Właściwie to już się zdecydowałam, gdzie chcę iść. jest tylko jeden problem...mama...

Już w 5 klasie byłam z przyjaciółką na dniu otwartym w jednej szkole. Uznałyśmy, że mogłybyśmy tam pójść.
Teraz jednak ona stwierdziła, że pójdzie gdzie indziej. Podobno do takiego z lepszym poziomem. pomyślałam, że tamto gimnazjum również może być niezłe. Niestety jest do niego sporo gorszy dojazd (zwłaszcza dla mnie) niż do tamtego.
Chciałabym pójść do tej szkoły co przyjaciółka . Jednak moja mama uważa, że nie ma sensu jeździć do szkoły, aż dwoma autobusami (przesiadki) i to jeszcze przez jakieś roboty drogowe. Mówi też, że szkoły prawie niczym się nie różnią i, że nie jest konieczne żebym szła do szkoły z koleżanką.
Tak jakby chodziło jej tylko o dojazd...

Co zrobić? Tak, tak wiem, że na pewno powiedziecie, żeby z nią szczerze porozmawiać. Ale jak? Jak ją do tego przekonać???
Proszę pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • kkttooss Re: Gimnazjum...WAŻNE! 02.03.11, 20:21
      Przyjaciele przychodzą i odchodzą, a najważniejsze żebyś Ty sama zdecydowała gdzie chcesz iść, a nie "bo koleżanka tam idzie" takie jest moje zdanie wink
      • urszulka2691 ja nie poszłam z przyjaciółka:( 02.03.11, 20:23
        ale i tak sie widujemy min. 2 razy w tygodniuwink
        Ale wybierz to gimnazjum które jest dla ciebie lepszewink
        Cho wiem że to bedzie trudne....
    • yume Re: Gimnazjum...WAŻNE! 02.03.11, 20:21
      a ja myślę, że twoja mama ma rację. z koleżanką zawsze możesz się pokłócić. a poza tym, znajdziesz sobie nowe w nowej szkole, to na pewno. potem możesz żałować. zastanów się naprawdę, czy ta koleżanka jest warta tego, żebyś ty jeździła dwoma autobusami w jedną stronę.
      • kara4454 Re: kara4454 02.03.11, 21:25
        twoja mama ma racje ja bym dostała załamania psychicznego gdybym tak musiała do szkoły jeździc confused
        a z przyjaciółką zawsze możesz sie normalnie spotkać smile
    • madzia2710 Re: Gimnazjum...WAŻNE! 02.03.11, 20:26
      Ale przyjaciółka...
      Idź do tego gimnazjum do którego chcesz iść. Poznasz nowych ludzi, jakoś będzie. Jej problem...
    • keisha12 Uwierzcie mi... 02.03.11, 20:32
      Ona jest tego warta. Jesteśmy najlepszymi przyjaciółkami od 8 lat...
    • masterofpuppets Ehh.. 02.03.11, 20:33
      A więc...dziecię drogie.. Powiem Ci jedno. Gimnazjum to jedno wielkie gó.... Wątpię aby kontakty z Twoją przyjaciółką pozostały tak pozytywne do końca gimnazjum. Nie zważaj na przyjaciółkę tylko wybierz tą szkołę, która bardziej Ci odpowiada, bo później będziesz żałować. Poza tym gdyby Twojej przyjaciółce zależało na Tobie poszłaby do gimnazjum do którego ty musisz iść ponieważ nie masz wyboru innego wyboru ze względu na zaborczą matkę(swoją drogą, to musi być cholernie upierdliwa kobieta-współczuje). Nie bój nic.. poznasz w końcu nowych ludzi. Na twoim miejscu bardziej bym się skupiła nad tym aby nie skończyć tak jak typowa, stereotypowa gimnazjalistka. Pamiętam, że w mojej szkole było pełno zdeprawowanychcw...i, lansujących się na każdym kroku... Ahh.. to były czasy. Powodzenia życzę.
    • nicoole Wg 02.03.11, 20:37
      powinnaś namówić koleżankę na to 1 gimnazjum, bo w każdej szkole jest ten sam poziom;]
      • sakura134 :) 02.03.11, 20:52
        Na twoim miejscu poszłabym do gim. do którego masz lepszy dojazd. Dlaczego ty masz rezygnować ze szkoły, a twoja 'niby' przyjaciółka nie może dla Cb tego zrobić? Jak nie to zawsze możesz poznać jakiś fajnych ludzi w nowej szkole. Nie warto rezygnować ze swoich dóbr dla koleżanki. Zawsze może się coś stać i nie będziecie się już kolegować. Podsumowując: Wybierz szkołę, którą twoja mama ci poleca.
      • partyinthe_usa Re: Wg 02.03.11, 20:53
        Nicoole - i tu sie nie zgodze. Zależy, czy obie są publiczne, prywatne, czy są dwie rożne? Ja bym poszła do prywatnej. Miałam takie szczęście, ze miałam podstawowke z gimnazjum, i prawie cała szkoła do tego gim poszła smile. A naprawdę chcesz z nią iść? Może w tej1 będzie lepiej?
        • gola. ._. 02.03.11, 21:02
          aż tak bardzo zależy ci na byciu z przyjaciółką ?
          nie masz innych koleżanek czy znajomych ?
    • madalena Re: Gimnazjum...WAŻNE! 02.03.11, 21:14
      o czego ty chcesz? jaką szkołę chcesz wybrać? zapomnij o mamie, o przyjaciółce, o dojazdach. zastanów się, którą szkołę chcesz na prawdę wybrać. jak wybierzesz ta właściwą to do niej złóż papiery i tyle, to twoja decyzja, to ty będziesz musiała się w niej uczyć nie twoja mama czy przyjaciółka. jak wybierzesz to w tedy pogadaj z mama i tyle. usiądź przedstaw jej argumenty i po kłopocie. smile
    • smacznegooo Re: Gimnazjum...WAŻNE! 02.03.11, 21:16
      Idź do tej co masz lepszy dojazd.Ja poszłam do innego gim co moja 'przyjaciółka'.Poznałam wiele ludzi i mam nawet nowe kumpele.Nie żałuje tego big_grin.Jak pójdziesz do gim z nią,może tak być że ona znajdzie sb inną przyjaciółke a cie będzie miała gdzieś.Pozdrobrawo
      • kawaiikimie Re: Gimnazjum...WAŻNE! 02.03.11, 21:43
        Dobrze Cię rozumiem, miałam to samo, niestety poszłyśmy do osobnych gim. bo nie dało się inaczej... Zawsze się gada, że i tak będzie się przyjaciółmi pomimo zmiany szkoły i co? Na początku rozmawiałyśmy po godzinę dziennie, a nawet więcej. W końcu dzwoniłyśmy do siebie rzadziej, a teraz tylko raz na miesiąc. Nie jest już tak jak kiedyś. Strasznie żałuje że ją straciłam.... Teraz wiele osób, mówi, że ważniejsza jest nauka , a nie przyjaźń, ale d*pa z nauki, jak nie ma się przyjaciela. A może namów przyjaciółkę, aby poszła do tego co chce Twoja mama. ?smile
    • madziek67 bd szczera. 02.03.11, 21:57
      Miałam to samo , ale pomyślałam , że nie bd zmieniać w ostatniej chwili szkoły TYLKO dla tego , że koleżanka tam idzie .
      Poszłam sama do jednego gimnazjum , i wiem że to był DOBRY , nawet BARDZO DOBRY wybór. Poznałam wspaniałych ludzi , nawet lepszych . Uwież mi , lepiej zaryzykować i iść samemu . Pozdrawiam ; *
      • diamond_girl12 Re: bd szczera. 02.03.11, 22:05
        Idź tam gdzie sama chcesz iść. Nie kieruj się tym gdzie idzie koleżanka.
    • kasiulqa Re: Gimnazjum...WAŻNE! 06.03.11, 19:25
      Ja bym wybrała szkołę, którą mam bliżej. Też miałam dylemat, zależało mi żeby iść do tej szkoły, która jest dalej.Ale ostatecznie (na szczęście) zmieniłam decyzję.A może namówisz koleżankę żeby poszła do tej szkoły co Ty. Bo przecież ona tez bedzie musiała dojeżdżać tam aż dwoma autobusami...wink
    • ski_volley Re: Gimnazjum...WAŻNE! 07.03.11, 18:18
      Nie patrz na przyjaciółkę, bo możecie spotykać się po lekcjach smile
      Na początku miałam taki sam problem, bo chciałam iść do klasy siatkarskiej i do szkoły gdzie miała iść moja przyjaciółka... I pomimo tego, że przyjaźnimy się do dziś i chodzimy do jednej klasy (jestem w 3 kl. gimsmile), to czasami wolę porozmawiać z koleżankami, które poznałam dopiero w gimnazjum smile Powodzenia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka