Dodaj do ulubionych

Który język wybrać ?

06.03.11, 12:21
A więc od 1 września idę do gimnazjum a teraz do końca marca muszę złożyć podanie. No i tu się zaczynają schody, ponieważ w tym gimnazjum są obowiązkowe 2 języki. Pierwszy już wybrałam i jest to oczywiście kontynuacja angielskiego. A drugi język ? Mam do wyboru :
- niemiecki
- francuski
- hiszpański
Siostra namawia mnie na hiszpański ale do czego on mi się przyda ? Francuski z tego co słyszałam to bardzo trudny język. Niewiem już co mam wybrać ? A wy co byście wzięły ? smirksmile
Obserwuj wątek
    • jonasofanka Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:29
      ja wybrałam niemiecki... i żałuje, beznadziejny -.-
    • kara4454 Re: kara4454 06.03.11, 12:33
      HISZPAŃSKI!
    • werzka Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:34
      Obecnie najpopularniejszy język na świecie to hiszpański. Jest bardzo prosty. Na twoim miejscu wybrałabym właśnie ten język. Ja uczę się francuskiego i jest ciężko, ale to bardzo ładny język. smile
      Wybierz co chcesz byle nie niemiecki. <33
      • easy_me Hiszpański ;]] 11.03.11, 17:50
    • patrysia441 Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:37
      ja bym wybrała niemiecksmile
    • cooma Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:38
      Ja uczę się j.niemieckiego, jeżeli chcesz uczyć się łatwego języka to niemiecki jest dla Cb, jest podobny to angielskiego nawet i trudny nie jest, ale za to za ładny też nie...
      Ja bym wybrała chyba hiszpański...
      • urszulka2691 Francuski ; DD 06.03.11, 12:54
    • stefffcia Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:38
      ja mam angielski i niemiecki. niemiecki jest nawet spoko, nie mam z nim problemów, jedynie rodzajniki są problemowe, ale z tego co wiem, francuski jest o wieele gorszy : ) hiszpański rzeczywicie moze ci sie nie przydac, wiec radze isc na niemca ;d
    • ciapolka Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:42
      polecam hiszpański.
    • doggy Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:43
      wzięłabym francuski. niemiecki jest beznadziejny, do hiszpańskiego mnie jakoś nie ciągnie.. francuski to piękny język i dość popularny wink
      • chelsea1509 Re: Który język wybrać ? 08.03.11, 16:30
        Niemiecki,dużo Polaków siedzi w Niemczech i kto wie może kiedyś do nich dołączyszwink
    • cesautres hiszpański ;d 06.03.11, 12:43
      • ultra_fiolet :D 06.03.11, 12:54
        Ja uczyłam się hiszpańskiego. Całkiem, całkiem, na 100% łatwiejszy niż niemiecki.
        Niemiecki wg. mnie jest trudny, uczę się go już chyba 8 lat a nadal niewiele umiem xd
        po prostu ten język mi nie leży.
        Francuski to piękny język, ale co do uczenia się go to nie mam zdania, bo nie próbowałam.
        Moim zdaniem wybierz hiszpański, bo można się nim dogadać nie tylko w Hiszpanii, ale także w Meksyku i gdzieś tam jeszcze ^^

Czyjaś opinia na temat jakiegoś języka, nie powinna być dla cb zasadą którą będziesz się kierować, najlepiej popróbuj w internecie podstaw i ten który ci się spodoba - po prostu go wybierz.
    • waniliowakawa Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:43
      hiszpański
      wink
    • mali Francuski ! 06.03.11, 12:48
      MoΩe nie jest najprostszy ale za to warty tego wszystkiego wink
    • mary_ Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:52
      Hiszpański bym wybrała. wink Francuzki jest bardzo trudny, więc odradzam. Uczę się niemieckiego jako drugiego, ale u nas w szkole jest obowiązkowy, nie za bardzo lubię ten język. Więc polecam hiszpański!
    • dorr Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 12:59
      Tylko nie bierz niemieckiego. Z moich doświadczeń wiem, że język jest nudny i mógłby ci się mylić z angielskim. ja bym się chciała uczyć francuskiego, ale to właśnie jest trudny język... więc twoja siostra ma racje z hiszpańskim. To samo pytanie możesz zadać sobie co do innych języków.
    • oluka Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 13:00
      Hiszpański. Sama chciałabym się go uczyć ;p
      • imarebel Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 13:04
        Zdecydowanie francuski!
        I nie jest on trudny jak niektórzy tutaj piszą.
    • natip11 Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 13:10
      u mnie w gimnazjum mieliśmy wybrać między niemieckim, a francuskim ;d
      ja wybrałam francuski, ale nie chciało im się zrobić oddzielnej klasy na ten język,
      więc i tak musiałam iść na niemiecki . -,-
      nienawidzę niemieckiego !
      wybierz francuski ;d
    • lolisia_xdd Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 13:23
      ja wybrałabym hiszpański. ; )))
    • kiwi hiszpański. 06.03.11, 13:26
      najłatwiejszy c;
    • lady_cat Hiszpański . 06.03.11, 13:33
      Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa prócz Brazylli, Hiszpania.

Te kraje/kontynenty mówią w tym języku. Wybierz go. Jest piękny.

Ale musisz sama wybrać, twoja siostra mądrze mówi. ; )
    • estrellaa Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 15:48
      niemieki to dla mnie czarna magia , więc ba twoim miejscu myślałabym nad francuzkim i hiszpańskim . francuzki jest trudny więc polecam hiszpański <3 serce
    • zozool15lol Re: Który język wybrać ? 06.03.11, 18:21
      ja osobiście wybrałabym hiszpański, bo uwielbiam Hiszpanie!
      Ale też uczę się niemieckiego i jak dla mnie jest to zbyt truuudny język
    • sophie_annabet hiszpański! 06.03.11, 18:34
      jeśli idziesz na dwa języki, przy czym ten pierwszy to angielski, który jest dość trudny, to ja nie radzę brać kolejnego ciężaru jakim jest francuski (choć piękny, dla polaka istna łamigówka). weź sobie hiszpański, bo się wymawia jak w polskim i nie ma żadnych kłopotów z akcentami i innymi pierdołami. wbrew pozorom, też dość ważny. szkoda, że ja nie mam hiszpańskiego, bo bym się nie wahała ani chwili, gdybym miała wybierać :<
      • mikessa Re: Hm... 07.03.11, 14:29
        Francuski jest piękny, ale bardzo trudny... Jeśli wolisz coś prostrzego to hiszpański, też jest ładny, a prostszy big_grin
        • mikessa Re: * prostszego 07.03.11, 14:30
    • karola135 Hiszpański 08.03.11, 16:41
      Wybierz hiszpański, ten język jest ładny i łatwy. Francuskiego się nie uczyłam ale za to mam w szkole niemiecki i jest to okropny język i ma zrytą gramatykę.
    • lucky109 French! : D 10.03.11, 19:10
    • pizza_girl Hiszpański!! 10.03.11, 19:14
      ja sama się uczę francuskiego i jak dla mnie, jest beznadziejny...
      • sysiek4444 a więc. 10.03.11, 19:23
        ja kiedyś jak byłam mała, znałam francuski tak dobrze jak samą siebie. był mi potrzebny ponieważ rok byłam tam w żłóbku. teraz z tego nic nie pamiętam.
        nie wiem, czemu większość mówi że to trudny język. bo wcale tak nie jest. być może wymowa trochę sprawia trudność , ale nie jest tak źle.
        na twoim miejscu wybrałabym francuski to piękny język i przyda ci się najbardziej z tych co podałaś . smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka