Dodaj do ulubionych

wybór szkoły średniej

15.03.11, 13:08
Czym się kierujecie wybierając szkołę? Macie zamiar iść do liceum/technikum/ szkoły zawodowej? A jeśli wybieracie liceum to jaki profil? Czy myślicie przyszłościowo i już chcecie się w liceum przygotowywać do tego, co będziecie studiować?
Obserwuj wątek
    • niewiarygodna95 Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 13:48
      Ja jeszcze nie wiem gdzie iść uncertain Ale myślę nad liceum na profil rozszerzony angielski, włoski i historia wink Ale nie wiem czy się dostane do tej szkoły, bo to jest jedna z najlepszych w moim mieście tongue_out
      • myszqa13 tu! 15.03.11, 14:12
        Mam już ybrane dwa licea do których chciałabym iść,zastanawiam się teraz nad trzecim.profil chce humanistyczny gdyż w przyszłości chce być prawnikiem...smile...i chce iść do liceum ogólnokształcącego...xd...do najlepszego w moim mieście...big_grin
        • cally Re: tu! 15.03.11, 15:38
          Jeżeli wierzyć profilowi jesteś z P-ń. Chcesz iśc do najlepszego? Marcinek czy Marii Magdaleny?

Ja na biol-chema. Później medycyna. Mam już wszystkie trzy licea wybrane.
          • madzia2710 Tutaj 15.03.11, 15:48
            Ja oczywiście liceum. Najlepsze w sąsiednim mieście.
            Chociaż jeszcze się nad dwoma najlepszymi zastanawiam.
            Profil bio-chem. W przyszłości medycyna. Jak rodzice...
    • mila13 Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 14:54
      Ja myślę o tym czy będą tam fajni ludzie bo na tym mi najbardziej zależy i też czy będą jakieś przedmioty które mnie interesują.Myślę nad technikum(boję się że nie dam sobie rady) lub liceum(to już spoko ale mogą być porąbani ludzie),
      • mila13 Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 14:55
        Do technikum to chciałabym iść fotograficznego bo się tym interesuje a liceum to o profilu językowym najlepiej.O! albo jakaś szkołą muzyczna też fajnie. wink
        • mila13 Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 14:55
          szkoła*
    • seneka4 Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 15:02
      Nie mam pojęcia, próbuję o tym nie myśleć, bo kiedy tylko pomyślę o wyborze jaki mnie czeka boli mnie brzuch. ;c
      • arya555 A ja 15.03.11, 15:06
        bym bardzo, bardzo, bardzo chciała iść do 14 LO im. Polonii Belgijskiej we Wrocławiu, do klasy chemicznej. Daleko mam ale to moje marzenieserceserceserce
    • leyraa Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 15:08
      Wybór mam niewielki bo mieszkam w beznadziejnej okolicy i wszędzie daleko. Jest tylko kilka szkół a liceum nie ma co wybierać jest tylko ekonomiczne i ogólnokształcąceuncertain Idę do technikum hotelarskiego chcę się z tąd wydostać i zamieszkać w Hiszpanii lub USA.
    • anja_ Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 15:14
      do lo na biologiczno-chemiczną. ale jak narazie biologia nie jest moją mocną stroną ;c innych profili narazie nie biorę pod uwagę.
    • dancehall_gueen TU 15.03.11, 15:23
      wybieram LICEUM, ponieważ to tylko 3 lata nauki.. a potem studia
      taktaktak wiem, wiem technikum to 4 lata nauki i od rasu mozna iść do pracy, nie trzeba robić studiów. ale .... Patrz .! wybierasz sb technikum np.informatyczne bo teraz cię to kręci a po 4 latach okazuje się ze nie chcesz tego robić w życiu więc i tak musisz iść na studia. No niee .? no właśnie, wiec moim zdaniem do technikum powinna iść taka osoba która na prawdę, na prawdę od dziecka marzy o takim zawodzie czy czymś i jest w 101% pewna ze chce być np. tym informatykiem.. czy kimś ...
      noo. ja jak najbardziej LICEUM bo :
      - nie mam pojęcia co chce robić w przyszłości
      - nawet jeśli teraz pójdę do tego technikum informatycznego np. bo mnie nagle olśniło ze chcę to i tak nie pójdę bo wiem ze po ROKU mi sie to znudzi . oczywiscie wtedy mozna sie będzie przenieść raczej ale i tak jeden rok w sumie to w plecy pójdzie
      - noo i Szbciej skończę naukę .. przynajmniej tej JEDEN ROK .! bo jestem pewna ze jak posżłabym do technikum to potem poszłabym na studia bo mi sie coś znudzi....
    • kamila.misiek Jasne, że... 15.03.11, 15:38
      Idę do liceum.
      Profil biochem, bo potem idę na medycynę.
      Liceum najlesze jakie jest w Polsce. Zadawalność matur prawie 100%!

• lady_cat Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 15:46
      jasne, że myślę już przyszłościowo. c ;
      zamierzam iść do liceum, w której to skzole także i jest tehnikum, ale ja pójdę do liceum. hm, na pewno na jakiś profil, bo ogólne są wg mnie dla osób bez perspektyw. najprawdopodobniej będzie to albo humansityczna, albo z rozszerzonym angielskim klasa .
      a chciałabym być psychologiem, albo dziennikarką .
    • jane_ Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 15:50
      mam wybrane wszystkie trzy szkoły, wszystkie to licea, jedno z nich jest osiemnaste w polsce. zobaczymy jednak, czy one zachcą mnie.
      profile? dyplomatyczny, dziennikarsko-humanistyczny, humanistyczny.
      był w planach politologiczno-językowy, ale w tym roku postanowili uczynić ten profil wykładanym po niemiecku, więc ja dziękuję.

i to nie jest tak, że "idę do liceum bo nie wiem co ze sobą zrobić". właśnie wiem, i to bardzo dobrze.
    • lullabys Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 16:01
      Ja wylądowałam na biol-chem shock, ale tak to jest jak są licea profilowane, a niestety perspektywy się zmieniają... A już w drugiej klasie zmieniły mi się plany tongue_out
      • gola. ._. 15.03.11, 16:09
        jak narazie wiem, że pójdę do liceum, nad profilem się zastanawiam.
    • marsjanka115 x__x 15.03.11, 16:39
      no na razie w planie mam lo jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli .
    • szatynka Słabo z tym u mnie. 15.03.11, 16:43
      Oczywiście liceum.
      Najchętniej wybrałabym mat-chem, ale takich profilów jest bardzo mało w Polsce. Ogółem zawsze pragnęłam mat-fiz i było to dla mnie jasne, że właśnie na taki profil się udam mimo, że fizyki nie trawię. Potem odnalazłam siebie w polskim i chemii. I sprawa się komplikuje. Każdy namawia na humanistyczny na dziennikarkę, redaktora, prawnika. Niestety zawody humanistyczne są mało płatne i albo ma się siłę wybicia (dziennikarz), albo mnóstwo chęci do nauki (prawnik). Nie wiem czy dałabym radę tyle lat się kształcić. Dlatego przychylam się do ścisłego profilu, a na studiach kto wie... może pociągnę dwa kierunki? Podsumowując chyba zostanie ten nieszczęsny mat-fiz i jeenyy już widzę korki z fizyki. No bywa. Chociaż może chem-biol? Czemu to jest takie trudne? Wielbię matematykę i chemię i co teraz? Biologia i fizyka to porażka totalna w mojej szkole, czuję że mamy niski poziom tych przedmiotów...Niewiemniewiemniewiem i to przyczyna nieprzespanych nocy.

Zapewne okolice Trójmiasta. Całego. I tak mam być w internacie, więc co za różnica czy będę w Gdańsku, Gdyni czy gdzieś indziej? Wybór jest, zapał i predyspozycje są, ale... no właśnie brak konkretnego kierunku. Kim będę kiedyś? Jak odpowiem sobie na to pytanie to będzie fajnie. Prawnik (notariusz może), dziennikarz czy analityk chemiczny czy jakiś naukowiec? To barrrdzooo atrakcyjne zawodu, no.

+ dla kogoś, kto to przeczytał
      + wiem, że jestem niezdecydowana, mam czas do 19 maja
      + ratunku, nie lubię decyzji

C z e ś ć.
    • trufla Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 17:09
      Liceum muzyczne, a potem dobre muzyczne studia na wydziale instrumentalistyki ze specjalizacją gry na flecie poprzecznym. Mam zamiar zostać w przyszłości muzykiem...
    • lullabys do szatynki :) 15.03.11, 18:03
      Hmm, trudny wybór masz przed sobą, ale pamiętaj, że liceum to nie ostateczna decyzja smile Niektórzy idą na np. biol-chem, a później na maturze zdają przedmioty humanistyczne na rozszerzeniach smile Jestem na biol-chem, ale dodatkowo mam fizykę na rozszerzeniu... o czym nie było dopisane w profilu. Dowiedziałam się o tym na pierwszej lekcji fizyki i teraz muszę jakoś ciągnąć, więc się zorientuj czy w liceum do którego zamierzasz iść nie ma podobnie smile Bo wtedy jeśli wybierzesz biol-chem to dojdzie jeszcze jeden przedmiot którego nie lubisz- fizyka smile Pozdrawiam smile
    • looveangel Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 18:13
      mam zamiar w przyszłości studiować język hiszpański i angielski, więc idę na profil językowy do liceum na lingwistyczny.
      mam zamiar być tłumaczem. wink
    • super_star Re: wybór szkoły średniej 15.03.11, 21:17
      idę najprawdopodobniej do LO. A potem na studia
      • elisss92 za mną ten wybór dawno ;) 15.03.11, 22:29
        Ale kierowałam się przede wszystkim zainteresowaniami- chciałam być meteorologiem. Wybrałam bio-geo co było dobrym wyborem, nawet jeśli plany zmieniły mi się i po maturze w maju chcę iść do nkjo na germanistykę i uczyć niemca.

Ktoś napisal, że jak kogoś przestanie int wybrany kierunek w technikum to już "po ptokach". W liceum jest podobnie.
        W sumie to wszędzie jest podobnie.

A tak naprawdę wybór kierunku jest tylko po własne umiejętności, bo potem na maturze to i tak bez róznicy kto na jaki chodził kierunek.
    • dominikax3 Re: wybór szkoły średniej 16.03.11, 16:59
      ja idę do Technikum Ekonomicznego lub Gastronomicznego ;d
    • kakusiaa__ Re: wybór szkoły średniej 17.03.11, 14:43
      Ja chce iść do Technikum Hotelarskiego . Mam nadzieję, że się dostanę bo słyszała, że ciężko jest się dostać w mieście, do którego chcę iść big_grin .
    • nutka.jb. Re: wybór szkoły średniej 17.03.11, 15:53
      wybieram się do LO, profil mat-jęzsmile a w przyszłości nie mam zielonego pojęciasmirk fajna byłaby też szkoła fotograficzna albo muzyczna, ale musiałabym daleko dojeżdżać confused a może architektura? nwmbig_grin ja chcę wakacje!!!!!!!!!!!!!big_grinbig_grinbig_grintongue_out
      • petka Re: wybór szkoły średniej 27.03.11, 22:06
        Bardzo, bardzo bym chciała się dostać do LO Kuronia w Warszawie, ale czytałam, że tam na 1 miejsce jest 5 osób chętnych, wiec z moim szczęściem się nie dostanę;/ a tam jest taka boska klasa: politologiczna, cóż będę chyba to musiała przeboleć ;D A tak to liceum inne mam już wybrane, profil albo prawniczy, albo dziennikarski lub pedagogiczno- psychologiczny, wszystko zależy od testów, które są za 2 tyg. ^^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka