Czytałyście albo oglądałyście? Ja byłam w kinie i ostatnio przeczytałam książki. Napiszę trochę o nich dla tych, którzy nie czytali. Jest ich pięć:
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Morze Potworów
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Klątwa Tytana
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Bitwa w Labiryncie
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Ostatni Olimpijczyk
Książki są bardzo fajne. Opowiadają o Percym Jacksonie (w pierwszej części ma 12 lat), chłopaku z ADHD i dysleksją. Mieszka z mamą i ojczymem, Gabem - facetem, który ciągle gra w pokera, cuchnie i traktuje Percy'ego i jego mamę jak śmieci (chłopaka bardziej, bo przecież baba przydaje się chociaż do przynoszenia piwa). Później Percy dowiaduje się, że tak naprawdę jest herosem, synem Posejdona, boga mórz i oceanów. Zaprzyjaźnia się z Annabeth, córką Ateny i Groverem, satyrem.
W książkach pojawia się bardzo wiele bogów (Zeus, Posejdon, Hades, Ares, Afrodyta, Apollo, Artemida, Atena, Kronos, Hermes, Dionizos itd), a także potworów (no np.: hydra, meduza, mantykora) i innych stworzeń (m.in. Chejron - centaur i nauczyciel Percy'ego). Są też wzmianki o herosach i wojownikach (Herakles, Odyseusz).
Bardzo je polecam nie tylko fanom mitów greckich. Ich autor Rick Riordan pisze bardzo zabawnie no i...I są fajne
Dobra, teraz oddaję wam głos.