Dodaj do ulubionych

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy

21.03.11, 19:54
Czytałyście albo oglądałyście? Ja byłam w kinie i ostatnio przeczytałam książki. Napiszę trochę o nich dla tych, którzy nie czytali. Jest ich pięć:
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Morze Potworów
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Klątwa Tytana
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Bitwa w Labiryncie
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Ostatni Olimpijczyk
Książki są bardzo fajne. Opowiadają o Percym Jacksonie (w pierwszej części ma 12 lat), chłopaku z ADHD i dysleksją. Mieszka z mamą i ojczymem, Gabem - facetem, który ciągle gra w pokera, cuchnie i traktuje Percy'ego i jego mamę jak śmieci (chłopaka bardziej, bo przecież baba przydaje się chociaż do przynoszenia piwa). Później Percy dowiaduje się, że tak naprawdę jest herosem, synem Posejdona, boga mórz i oceanów. Zaprzyjaźnia się z Annabeth, córką Ateny i Groverem, satyrem.
W książkach pojawia się bardzo wiele bogów (Zeus, Posejdon, Hades, Ares, Afrodyta, Apollo, Artemida, Atena, Kronos, Hermes, Dionizos itd), a także potworów (no np.: hydra, meduza, mantykora) i innych stworzeń (m.in. Chejron - centaur i nauczyciel Percy'ego). Są też wzmianki o herosach i wojownikach (Herakles, Odyseusz).
Bardzo je polecam nie tylko fanom mitów greckich. Ich autor Rick Riordan pisze bardzo zabawnie no i...I są fajne big_grin

Dobra, teraz oddaję wam głos.
Obserwuj wątek
    • angie2 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 21.03.11, 19:54
      • akinorew13 ja czytałam i ... 21.03.11, 20:18
        bardzo mi się podobało wink obecnie zamierzam wziąść sie za 5 część. Póki co to dotychczasowe 4 które przeczytałam polecam. Fajnie napisane, lekko itd. Co do filmu, nie wiem ile jest nagranych części, ale widziałam 1... no... kiepskie. Książki dużo lepsze. Naprawdę polecam. big_grin
      • Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 22.03.11, 18:56
        press.juniormedia.pl/paper/contest_newspapers/thumb/?page=3
        gazetka "U nas w Dwójce" zagłosuj
    • koniara8 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 21.03.11, 20:22
      Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna - oglądałam ten film jakieś 2 miesiące temu.. Całkiem fajny, chociaż nie gustuję w filmach tego typu ;P
      • ashley001 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 21.03.11, 20:26
        fajny mi się podobalo bardzo więc przeczytam te pozostale 4 części smirk
    • paja96 No ba! 21.03.11, 20:28
      Oczywiście, że oglądałam i czytałam wszystkie części!
      Zawzięcie pisałam fanfiction na bloga dla fanów, za recenzję wygrałam koszulkę KLUBU HEROSÓW i audiobooka.
      Przez chwilę miałam wielki SZAŁ na Percy'ego, ale dosyć szybko mi przeszło.
      Najbardziej lubię Luke'a (może ma to coś wspólnego z aktorem, który go gra, bo moim zdaniem Jake Abel jest booooski...??? wink), nie ważne czy zły czy dobry, w ostatecznym rozrachunku i tak dobry i teoretycznie, pomógł ocalić Olimp.
      Od zawsze lubiłam grecką mitologię, nawet miałam taką grę gdzie się budowało Grecję i bogowie do ciebie przychodzili- pomagali ci albo wysługując się potworami niszczyli ci miasto. Dlatego pomysł przeniesienia tego wszystkiego do mojego ukochanego NYC bardzo mi się podobał. Książki STRAAASZNIE mnie wciągnęły, film też był super, ale kompletnie inny niż książka
      POLECAM WSZYSTKIM

xo xo
      • ooonanaooo Percy Jackson 21.03.11, 20:45
        Właśnie czytam piątą część i jestem na 310 str. i mam zamiar czytać następną serię książek R.Riordana coś tam, Kroniki rodu Kane pt. " Czerwona piramida". Te będą o bogach egipskich, a tak poza tym to można się dużo nauczyć z tych książek. Polecamwink
    • sasetka54 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 21.03.11, 21:35
      czytałam , oglądałam ...
      kocham tą sagę !
      najlepsze Morze Potworów x333
      i Logan Lerman : D
    • wildfire Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 22.03.11, 18:49
      Zawsze uwielbiałam mitologię grecką. Dlatego kiedy w empiku pojawiła się pierwsza część tej serii kupiłam ją niezwłocznie. Już od pierwszych stron wiedziałam że to lektura dla mnie. Pokochałam "Złodzieja pioruna" i po przeczytaniu go postanowiłam kupić kolejno wszystkie części. Każda była równie zarąbista. Uwielbiam tą serię. Jest pomysłowa, zabawna i wciągająca.
      Jestem już przy końcu Czerwonej Piramidy i jest równie świetna, jednak PJ zawsze będą najlepsze!
    • tinkerbellka Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 15.05.11, 20:58
      ta seria jest po prostu boskawink5 część przeczytałam dosłownie w 3 godzinywink
      mitologia ogólnie jest świetnawinkjakby dali to w szkole zamiast np.parandowskiego to od razu by lepiej szłowinkoczywiście nic do niego nie mam jego 'mitologia' też jest bardzo fajnawink
    • mayo14 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 09.06.11, 18:30
      Niestety ale przeczytałam tylko pierwszą część ale jest świetna film również...
    • koniara13 05.07.11, 10:41
      okropnie interesuję się mitologią(jedna z niewielu książek jakie czytałam po 100 razy) i myślę , że mnie to zainteresuje. musze przeczytać wszystkie części.
    • emma1235 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 06.07.11, 14:38
      czytalam wszystkie kilka razy i ogladalam 1 cz wiesz moze czy w necie sa do obejzenia pozostale cz.jesli tak to gdzie odpisz na priv plis
    • wampire13 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 07.07.11, 11:27
      Kocham te ksiązkiserce One są świetne, a Percy jest genialny..big_grin Najbardziej lubie Ostatniego Olimpijczyka, Bitwę w Labiryncie i Klątwę Tytana.Pierwsza częśc też może być, bo wszystko się rozkręca. W drugiej trochę przynudzająuncertain Byłam też w kinie i również adaptacja kinowa mi się spodobała.
      Ps. Moim ulubionym bogiem z tej całej serii od początku był Posejdon xD
    • falszywaewka Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 12.07.11, 20:18
      Oglądałam film (Icz. ) i czekam na kolejną. smile
    • stranger17 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 14.07.11, 12:13
      Byłam z klasą na pierwszej części. Film spodobał mi się. Po filmie mieliśmy czas, by pochodzić po Focusie. Poszłam do Empiku i kupiłam książkę. Książka strasznie nudna.. Miałam sprzedać koleżance, która ubóstwia Percy'ego XDD
      • zukolover Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 30.07.11, 16:56
        O.O Książka strasznie nudna? Ja uważam, że wręcz odwrotnie. wink
        • wampire13 Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 30.07.11, 17:14
          Ja też smile
    • lililine Uwielbiam! 07.08.11, 13:29
      Świetna seria.. Bardzo wciąga xd
    • polamaniec Re: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy 07.08.11, 18:56
      Uwielbiam,kocham ubóstwiam!
      Dziś właśnie po raz kolejny czytałam pierwszy tom-Złodziej Pioruna.
      Świetne <3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka