Dodaj do ulubionych

szkoła :)

25.01.12, 15:17
Hej. Mam do was pytanie lepiej jest pójść do technikum czy do liceum ? Wiem że jeszcze jest dużo czasu no i ja chodzę jeszcze do 2 gim. ale zamierzam iść na studia i moim zdaniem liceum przygotowywuje bardziej żeby iść na studia a technikum do zawodu. I nie wiem co jest lepsze bo jeżeli bym szła do technikum to na kierunek fotograficzny i wtedy studia 2 letnie też w tym kierunku. A liceum teraz nie będzie profilowanych tylko ogólnokształcące i po takim liceum będę mogła iść na każdy kierunek na jaki będę chciała. Także co wybrać ? Bo już chce wiedzieć trochę i poczytać sobie o różnych szkołach i "upatrzeć" sobie jakąś lepszą. smile
Obserwuj wątek
    • dusssia Re: szkoła :) 25.01.12, 15:22
      No nie wiem to zależy, ja wybrałam LO więc tobie pewnie też to radzę wink
    • charlotte__ Re: szkoła :) 25.01.12, 15:31
      Jeśli chcesz robić coś co wymaga studiów, to jak najbardziej polecam Ci liceum. Oczywiście zależy też dużo do Ciebie, jak się uczysz, jak przyswajasz informacje i czy lubisz się uczyć.
    • zakochanie Re: szkoła :) 25.01.12, 15:33
      też mi się wydaje, że lepiej lo, bo zawsze może ci się odwidzić, i jak pójdziesz do technikum i zobaczysz, że to jednak nie to, co cię interesuje, to trudniej będziesz miała to wszystko odkręcić. tak więc, lepiej lo, tylko z tym zastrzeżeniem, że powinnaś zapisać się na jakieś kursy fotograficzne w swoim mieście, żeby mieć łatwiejszy start na studiach. oczywiście, jeżeli poważnie o tym myślisz.
      • mysterious69 Re: szkoła :) 25.01.12, 15:55
        ja chodze do technikum , owszem jest trudniej niz w liceum .
        ale po skonczeniu 4 letniej nauki ma sie zawod , mature i mozesz isc na studia pod tym kierunkiem - sie doksztalcac lub jesli ci nie odpowiada to na inny.
        Np. moja kumpela z klasy jest na proff.tur a na studia idzie na prawnika.
        Bedzie miala zawod oblugi tur. a jednoczesnie bedzie dobrym prawnikiem.
        Po licum nie ma sie zawodu i dupa.
        Moje siorki ukonczyly ekonomie i humanistyke i pracy nie mają uncertain
    • smykalka Re: szkoła :) 25.01.12, 16:48
      Ja chodzę do technikum ekonomicznego wink Szczerze mówiąc nie żałuje wyboru szkoły, mam przedmioty ekonomiczne które na pewno jak pójdę na studia mi zapunktują, na pewno technikum jest słabszą szkołą łatwiej jest się dostać lecz nauki jest dużo o wiele więcej niż w liceum bo dochodzą ci przedmioty zawodowe.
      Jeśli ty chcesz iść na fotografie uważam że lepszym wyborem będzie technikum ponieważ oni cię będą uczyć jak robić dobre zdjęcia, odbędziesz praktyki zawodowe, więc przy składaniu papierów na studia fotograficzne twoje zdjęcia będą na pewno lepiej wykonanie niż osoby która robi zdjęcia bo się tym interesuje bo nikt nie przekaże jej wiedzy takiej jaką ty będziesz miała po technikum. Zresztą wybór należy do ciebie wink smile
    • mobia Re: szkoła :) 25.01.12, 16:56
      Zależy, czy chce Ci się chodzić rok dłużej do szkoływink
    • blondzia Re: szkoła :) 26.01.12, 23:46
      Jak się dobrze uczysz to liceum jak trochę masz kłopoty z nauką zwłaszcza matma to technikum ja wybieram się do technikum.
      • norrmalna . 27.01.12, 01:51
        To zalezy od tego jak bardzo jestes zdecydowana na to co chcesz robic w przyszlosci, jesli masz pewnosc 100%, ze chcesz byc fotografem to idz do technikum. Jesli nie masz tej pewnosci (a wiesz, ze w przyszlosci pojdziesz na studia) to idz do liceum, lepiej przygotuje cie do matury i bedziesz miala wiecej czasu do namysli co chcesz robic w przyszlosci.
    • xadax Re: szkoła :) 29.01.12, 17:14
      LO
    • emm. Re: szkoła :) 29.01.12, 17:20
      Ja bym na Twoim miejscu wybrała liceum. Będziesz mieć więcej czasu na podjęcie decyzji odnośnie tego co chcesz robić w przyszłości. W technikum musisz już być tego pewna. Pozdrawiam smilesmile
      • zeroplastic Re: szkoła :) 31.01.12, 18:58
        Dzięki i już chyba podjęłam decyzję i wybrałam LO smile
    • kristen_94 Re: szkoła :) 31.01.12, 19:14
      Moim zdaniem to tylko taka gadka żen LO lepiej przygotowuję na studia niż technikum. Na początku nauki w technikum ma się tyle samo godzin przedmiotów podstawowych(polskiego,majcy) potem ta liczba się zmniejsza bo trzeba nadrabiać zawodowymi przedmiotami. Zawsze po technikum można się prze kierunkować. Na pierwszym roku studiów oczywiście jest ciężko(zawsze jest ciężkotongue_out) ale na drugim jest już prościej i każdy to mówi że po technikum na drugim roku jest mu prościej dzięki temu że w szkole średniej odbywał praktyki. Musisz sama zdecydować czy chcesz zdobyć zawód za rok czy dopiero zastanowić się za trzy lata co chcesz w życiu robić.
    • justa28t Re: szkoła :) 01.02.12, 13:11
      Ja myslę, że do technikum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka