Dodaj do ulubionych

Inwokacja - Pan Tadeusz

25.01.12, 22:10
hej kotki, mam pytanie, a raczej problem. troche głupi, nawet bardzo głupi. więc wiecie jak nauczyć się inwokacji Pana Tadeusza. mam już poprawe w poniedziałek, a mi wogóle to nie wchodzi do głowy, bo się nie rymuje wcale. masakra. uncertain wiec macie jakieś porady do nauki tego, czy po prostu trzeba to wkuć? sad

z góry dzięki. kiss
katy97.
Obserwuj wątek
    • johankaka Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 26.01.12, 12:09
      Pobierz z chomika albo z wrzuty jak to ktoś recytuje i słuchaj tak z 10 razy, potem sobie czytaj tez z 20 razy, i powoli spróbuj sama recytować - mi to pomogło a inwokacje znam do dzisiaj smirk
      • zuziafuzia Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 26.01.12, 21:30
        ja uczyłam się powtarzając po 2 wersy. Jak się nauczyłam pierwszych dwóch to brałam się za kolejne, itd. Pozdrawiam kwiat
        • mysterious69 Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 26.01.12, 21:43
          na początek naucz się 2 wersow na pamięc , następnie kolejne dwa powtarzając też poprzednie. Jak sie nauczysz calosci , przed snem powtorz w lozku i rano.
          Powodzenia
          • hilary_fanka Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 26.01.12, 22:46
            Wybacz, ale nie jestem w stanie Ci pomóc. Język polski jest moim ulubionym przedmiotem, ale mam niestety słabość - kompletnie nie umiem recytować. Zbytnią sympatią nie darzę Mickiewicza i Sienkiewicza ( niech szlak trafi ich twórczość! ), więc rozumiem Twoją trudność z "przełknięciem" "Inwokacji".
    • xxxaniskaxxx Inwokacja 26.01.12, 23:38
      Ja robiłam tak: skupiałam się na tekście przez dłuższą chwilę (3-7 minut) i czytałam na głos po 2,3 wersy. Mam pamięć fotograficzną więc po skupieniu się na tekście jest mi łatwiej się uczyć, ale niekoniecznie tobie to pomoże.
    • mysiuniaxpp Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 28.01.12, 20:07
      ja na początku myślałam tak samo . ale potem jak się przyłożyłam to nauczyłam się może w 15 min . to się rymuje więc łatwo dobiera się słowa .
      • olaya_ Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 28.01.12, 20:15
        to łatwe, na serio. tylko trzeba się trochę przyłożyć, a nie czekać na cud. ja myślałam, że się nie nauczę, ale poszło łatwo i w pół godziny umiałam już pół tekstu.
    • xadax Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 28.01.12, 20:25
      czytaj to setki razy, i staraj się to wkuć, nie ma innej rady smile
      • estrellaa Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 28.01.12, 20:32
        musisz wkuć, nie da rady . przeczytaj sobie jeden wers potem drugi . powtórz obydwa z pamięci kilka razy, potem dołącz trzeci, czwarty i tak dalej..
    • diamond_girl12 Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 28.01.12, 20:31
      Ee tam, nie jest tak trudno.
      Ucz się po kilka wersów, powtarzaj je i potem ucz się następnych. Dasz radę. ;]
    • odrutowana_ <3 28.01.12, 21:32
      Dostałam 6 z tego : D Jak na mnie najlepszym sposobem było powtarzanie sobie i czytanie od arzu przed snem. Z rana samo przychodziło i nigdy nie miałam problemu z zapamiętaniem czegoś smile
    • rasberry Re: Inwokacja - Pan Tadeusz 29.01.12, 11:53
      ja najpierw uczę się jednej- dwóch linijek, a jak się nauczę, to mówię całość od początku.Inwokacja wcale nie jest taka zła, ja zaczęłam się jej uczyć wczoraj wieczorem( a raczej w nocy ok. 22.oo) i dzisiaj już umiem całość, a ponadto nie muszę się tego nauczyć do szkoły, tylko robię to, bo chcę ( tiaaa, wiem, uznacie mnie za idiotkę cool)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka