Dodaj do ulubionych

Ile macie lat, a na ile się czujecie?

16.06.12, 12:47
Czujecie się dojrzalsze, a może wręcz odwrotnie?
Chociaż dwa kroki dzielą mnie od dwudziestych urodzin, ja duchem czuję się młodsza. Daje sobie czternaście lat wink. Oto przykłady, które robią ze mnie nastolatkę:
- Siedzę na kotek.pl big_grin.
- Większość czasu spędzam z moją siedemnastoletnią sąsiadką i dobrze się dogadujemy. Chociaż często - mimowolnie - różnica wieku jest wyczuwalna. Zwłaszcza, gdy rozmawiamy o "problemach".
- Piszę głupie opowiadanie na blogu wink. Chociaż zaczęłam je publikować, gdy miałam siedemnaście lat, więc wybaczam sobie, że jest takie a nie inne,
- Czekam na list z Hogwartu (mogę ubiegać się o posadę gajowego).
- Czasami sprawdzam, czy nie mam mocy Jedi big_grin.
- Mam na ścianie zdjęcie Johnnego Deppa, bo to mój mąż wink.
- Oglądam anime wink.
- W mojej kosmetyczce nie znajdziecie pudrów i fluidów :p.
- Nie umiem chodzić w szpilkach, preferuję trampki wink.
- Wierzę w duchy, światy równoległe i w wiele innych nadprzyrodzonych rzeczy.
- Wolę spędzić weekend z moją piętnastoletnią kuzynką, niż z rówieśnikami :p.
- Mam dowody na to, że mój kot umie się teleportować big_grin.
- Jestem fanką Linkin Park od czasów gimnazjum.
- Jeżeli książki, to fantasy, rzadko sięgam po dramaty, a romansy odpadają.
- Nadal żyję moimi dziecięcymi marzeniami i nie chcę z nich rezygnować, chociaż wiem, że nie da się ich spełnić...
- Gram w Simsy w każdej wolnej chwili. Pierwszy raz zagrałam w nie 10 lat temu i tak mi zostało wink.
- Codziennie wchodzę na Kwejka.
- Dostaję prezenty na Dzień Dziecka big_grin.
- Bawię się z koleżankami w Idola wink.
- Mam dużo rzeczy z serii Hello Kitty.
- Całą ścianę mam poobklejaną w pierdołach - zdjęcia, bilety, rysunki moje i innych. Wszystko, co wspominam.
- Moja przyjaciółka jest w ciąży - dla mnie to kosmos, nie wyobrażam sobie i myślę, że nigdy nie będę chciała mieć dzieci (wiele nastolatek tak myśli tongue_out )

Jak jest z wami?
Obserwuj wątek
    • mariegold Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 16.06.12, 14:53
      czuję się dzieciakiem mam 16 lat. Nie musze robić nic oprócz uczenia się i pomagania w domu (przynajmniej dzisiaj) nie muszę na sb zarabiać... jednak boję się, że niczego nie osiągnę w życiu i zgniję w jakiejś małej miejscowości sprzedając w sklepie... nie do końca podoba mi się moje życie ale jest ok... czuje sie na 16 lat
      • pozytywna_6 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 16.06.12, 16:31
        aż polepszyłaś mi chumor..:p ( mimo, że i tak miałam dobry) ..w sumie to masz dobrze bo lepiej się czuć na młodzszą niż na starszą ( tak mi się wydaje) .. ja we wrześniu kończe 16 i czasami czuje sie starsza o rok albo 2.. lepiej dogaduje się ze starszymi, i nie wyobrażm sobie ,żeby mój przyszły ( jak się jakiś masochista znajdzie ;> ) chłopak był ode mnie młodszy, a w moi wieku to też pod dużym znakiem zapytania..najlepiej 3 lata starszy..;D
    • naivegirl Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 16.06.12, 17:20
      mam 16 lat i.. czuje się na 16 lat. xD
      • paulinka341 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 17.06.12, 18:47
        Mam 15 lat ale przez innych ludzi czuje sie starsza gdyż często jak kogoś poznaje to uważają mnie za 18 latke , jest to dla mnie troche dziwne bo czasami zachowuje się jak 8-letnie dziecko ale da się do tego przyzwyczaić ,
    • roswell lata, lata 17.06.12, 15:17
      Mam lat 16, a czuję się na jakieś 35. Dlaczego? Nie jaram się chłopakami - flirtem, jeśli już to stały związek. Nie jarają mnie dyskoteki - wolę poczytać jakąś wartościową książkę, albo obejrzeć psychologiczny film. Nie lubię jeść na mieście, wolę kiedy jem w domu. Nie lubię żelków, coli. Nie lubię poznawać nowych ludzi i zaczynać nowych znajomości. Wolę spędzać czas z ludźmi, których znam od x lat. Moim marzeniem nie jest chłopak romantyk o duszy poety, a mężczyzna, który docenia rolę kobiety w domu i jest jej wierny i oddany.
      • noicomipowiesz Re: lata, lata 17.06.12, 15:22
        Mam 13 lat i czuję się na tyle lat. Jednak ... czuję, że jestem trochę dojrzalsza i poważniejsza od moich rówieśników. oni by się jeszcze bawili w berka, a mnie to nudzi. mają takie dziecinne pomysły, że szkoda gadać. więc albo to ja jestem jakaś dziwna, albo oni zbyt dziecinni. ale chyba to drugie..
      • annaaa_13_1995 Re: lata, lata 06.07.12, 18:56
        Mam dokładnie to samo. Mam 16 lat i wyglądam na 16, ale nie zachowuję się jak 16. Nie czytam książek, w których fabułę nie mogę uwierzyć. Słucham piosenek z lat 80-tych, 90-tych. Jedyny współczesny zespół, którym jestem zafascynowana to 1D, ale to też już powoli słabnie. Pozostał sentyment po Bon Jovi'em i Aerosmith. Nie lubię nosić różowych ubrań, ogólnie "słodkich" ubrań. Nie mam chłopaka. Planuję go znaleźć na lub po studiach. Starczy mi wysłuchiwania narzekań koleżanek. Jestem inna. Trochę sztywna, poważna. Czuję się pewnie jedynie przy osobach, które bardzo dobrze znam. To są może tylko 4 osoby. Na razie nie chcę nic zmieniać. Jest mi dobrze, tak jak jest. Chcę osiągnąć coś w życiu, zapewnić rodzinie przyszłość.piwo
    • seven.seas Uuu... 17.06.12, 17:03
      Ja czuję się raz na 6 lat,a raz na lat 40 wink.

Kocham muzykę z lat 60,70,80 [Rock].
      Z chęcią oglądam stare odcinki HM , NMTJS , CZZWP na DCH big_grin.
      Jak się cieszę to zaczynam klaskać w dłonie i skakać ,jak niepełnosprawna xD.
      Czasami ciągle mówię : a co być wtedy zrobiła ? Albo : wiesz co ci powiem ? No zgadnij...
      Lubię simsy
      Piszę książki
      Najważniejsza dla mnie w życiu jest nauka i rodzina
      NIe interesuje się chłopcami .
      Wyobrażam sobie siebie w roli mamy,choć przed 30 nie chciałabym mieć dziecka .
      Mam wszystko zaplanowane (przyszłość) .
      Jestem ogromną bałaganiarą .
      Nie cierpię gazowanych napoi , alkoholu
      Kocham słodycze .
      Lubię bajki .
      Śpię z misiami .
      Stąpam twardo po ziemi,jestem konkretna i stanowcza .

ITD smile
    • finesse moja różnica jest dziwna. 17.06.12, 17:15
      Mam piętnaście lat.

Z jednej strony, chwilami zachowuję się bardzo dziecinnie, kiedy naprawdę mi odbija wskakuję na uliczną lampę i zaczynam się po niej wspinać, innego razu robię rzeczy, które wiem, że są złe, a mimo wszystko olewam moralność i robię to dla zabawy, po to by później rozliczać się z konsekwencjami.

Natomiast z drugiej strony, potrafię wziąć się w garść, zrobić coś dla kogoś, pomyśleć racjonalnie, wyciągnąć wnioski z błędów i iść przez życie, kierując się rozumem. Uprawiam seks i chodzę na imprezy, jednak nad wszystkim mam generalną kontrolę.

Bywam zakręcona i roztargniona jak dwunastolatka, ale zdarza mi się zachować dojrzale i odpowiedzialnie jak dwudziestolatka.
    • blondzia Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 19.06.12, 21:43
      Ja mam 16 lat a czuję się na jakieś 10 .
      Oglądam Disney Channel i Nickelodeon XD
      Lubię gwiazdki Disneya ,słucham Popu .
      i takie tam nic mi się nie chcę ...
    • martynka5008 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 20.06.12, 01:44
      Mam 10, ale czuję się na gdzieś... 12?
      - siedzę na takich stronach jak kotek
      - uwielbiam czytać książki SF i fantastykę, również tą trochę horrorową, a dobrą obyczajową też nie pogardzę
      - piszę bloga
      - większość tematów dojrzewania nie jest mi obca (może dlatego że wcześnie zaczęłam dojrzewać...)
      - kumpluje się z rówieśnicami i starszymi dziewczynami
      - słucham bardzo różnej muzyki (od hip -hopu i rapu po bluesa i rocka, od popu, po metal.)
    • destinyxisxtrue Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 20.06.12, 10:52
      Ja mam 14 lat a czuje się staro -,-. między innymi dlatego jak wszystko z dzieciństwa mi przeminęło i widać ze nigdy nie powróci niedawno zdechł pies mojej babci był w moim wieku jak sie urodziłam to moi rodzice go wzieli ze schroniska jako szczeniaka...
      pełno pięknych wspomnień...
      chociaż moja matka twierdzi ze za nic by nie wróci,la do tamtych lat z tego co mi mówiła to dawałam jej nieźle po kościach jak jakieś nawiedzone dziecko O_o
      za dużo rzeczy i osób straciłam sad
    • temptation Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 05.07.12, 23:45
      mam 16 lat , trudno mi ocenić i powiedzieć na ile lat się czuję . w moim drugim świecie nie mam 16 lat , ale wracając z powrotem tu, zdaje sobie sprawę z mojego wieku i przytłaczających mnie problemów nastolatki
      • lilii_95 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 06.07.12, 19:08
        mam 17 lat i czuję się dziwnie,
        przypisywanie jakiegoś wieku do mojego stanu psychicznego nie byłoby precyzyjnym określeniem tego jak jest naprawdę.
    • kicio326 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 06.07.12, 19:49
      16 i zazwyczaj czuję się na tyle wink
      • dulcecita Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 08.07.12, 22:27
        Ja mam 18 i nawet ostatnio tak myślałam o tym, że nie wierzę, że jestem taka stara. Jestem dziwną mieszanką bo czuję się czasem jak zdezorientowane dziecko, czasami na swój wiek, a częściej jak dorosła kobieta.

1) Nie wiem wciąż co chce robić w przyszłości, a za dwa lata matura. Nie wiem nawet jaki przedmiot będę zdawać. Wciąż nie mam chłopaka. Nigdy jakoś do nich nie rwałam. Moje życie towarzyskie jest do dupy. Więcej życia spędziłam na nauce czy siedzeniu w domu, niż na spotkaniach ze znajomymi. Teraz dopiero zaczynam "się rozkręcać". Lubię oglądać filmy na Disney Channel. To są te dziecinne cechy.
        2) Na swój wiek się czuję gdy jestem ze znajomymi, których lubię oczywiście.
        3) Za to, często też czułam się jak starsza osoba dlatego, że jestem osobą po prostu poważną. Nie śmieszą mnie te szkolne wygłupy. Lubię pogadać z kimś o poważnych sprawach, nawet szkole, a nie o alkoholu czy fajkach, których nie cierpię. Dobrze się uczę. Jestem ścisłowcem. Mogłabym mieć w szkole na przemian matmę, fizykę i chemię (no, i może anglika i niemca), i byłabym w niebie. Myślę zawsze obiektywnie. Staram się być sprawiedliwa, nawet jeśli na niekorzyść swoją co dodaje mi dorosłości. Jestem konsekwentna i odpowiedzialna jak na swój wiek. Chciałabym znaleźć chłopaka, któremu będę mogła się zwierzać i który by mnie wspierał, a nie idiotę, który by zalewał się w trupa na każdej imprezie myśląc, że tak powinni się bawić młodzi ludzie.

Czyli trudno określić na ile się lat czuję...
        Czasem sama nie wie kim jestem i to mnie przeraża.
    • emm. Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 13.07.12, 22:14
      Ja mam 16 lat i z jednej strony czuję się kilka lat starsza, dojrzalsza. Ale może to bierze się z obserwacji zachowania moich rówieśników ('wielka miłość' trwająca tydzień, 'ale się naj*bałam wczoraj, lubisz czytać książki? hahahahaa kujon itp.), które jest dla mnie strasznie głupie. Ale z drugiej strony czuję się jak czternastolatka, jak nie mniej, bo jestem lekko dziecinna, może odrobinę naiwna. Lubię siedzieć na placach zabaw, lepiej dogaduję się z młodszymi ludźmi więc już sama nie wiem na ile lat się czuję. xD Ps. Tak w ogóle to ciekawy temat ;d
    • morphine_ Ahh :3 17.07.12, 22:45
      Mam 17, czuję się na 15/16. Taka tam zbuntowana gó...ara, która również uważa, ze trampki to nie buty tylko styll życia, jest wielką fanką rocka, metalu etc.farbuje włosy na różowy i niebieski, mówi słodkim zdrobnieniami. Duchem wciąż jestem zbuntowana :3
    • majson Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 18.07.12, 01:06
      OMG bez obrazy ale kobieto DOROŚNIJ! nie można całe życie być dzieciakiem. Nie znajdziesz sobie nigdy męża żyjąc jak małe dziecko! Przede wszystkim powinnaś obracać się w towarzystwie rówieśników chodzić na imprezy, stroić się, malować a nie grać w gry dla dzieciaków!
      To tyle na ten temat. Miałam taką jedną koleżankę która właśnie teraz idzie do liceum a zadaje się z dzieciakami z podstawówki i to co ona wyrabia jest żenujące i twoje zachowanie również. Bez obrazy bo nie zależy mi na obrażaniu kogoś ale jesteś nie dojrzała emocjonalnie i powinnaś pójść na próbną wizytę do psychologa. To nie jest nic złego jak ci się pewnie wydaje. To jest normalne każdy człowiek ma jakieś problemy emocjonalne itd. i to nie będzie nic złego jak pójdziesz do psychologa i opowiesz jej to co tutaj napisałaś a psycholog ci już dobrze doradzi big_grin
    • coffeetv Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 18.07.12, 17:15
      19 i 20 ! zdecydowanie NIEEEE
      zapraszam na bloga being-brainwashed.blogspot.com/
      • takainna Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 19.07.12, 12:30
        A ja mam prawie 14. I na tyle się czuję. I zawsze tyle bym chciała mieć! big_grin
    • karolcika2205 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 25.07.12, 00:55
      mam 16 lat i jakoś na tyle się czuję smile
    • roxxxy Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 25.07.12, 17:56
      ja mam 13, a czuje się na 10 lub 9
      - kocham różowe rzeczy z hello kitty (podczas gdy moje rówieśniczki się z tego śmieją)
      - mam wszystko różowe: od ciuchów do plecaka do szkoły i torby podrużnej
      - mam podpisane zeszyty naklejkami z hello kitty
      - mam w pokoju maskotki i lalki
      - nie mam pojęcia o malowaniu i dbaniu o wygląd (jedna dziewczyna z mojej klasy nosi kremy do szkołyscared)
      - kocham oglądać disney channel i nickelodion (ludzie w moim wieku wolą horroy, a nawet romansescared)
      - nie miałam na rękach nigdy żadnej branzoletki (u innych dziewczyn to norma)
      - lepiej dogaduje się z dziećmi z pierwszej klasy
      - nie chadzam z torebkami
      - zachwycam się słodkimi pieskami i kotkami
      - słucham popu, a gwiazdki disneya są moimi idolkami (inni wolą rap, rock, metal, regge, a nie znam żadnego lavaticcry)
      - nie mam chłopaka (znam dziewczyne w moim wieku która miała już kilkuscared)
      - zayn malik moim mężem XD

jestem dziecinna, ale dobrze mi z tym big_grin
      • xdliv13xd Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 08.09.12, 10:54
        ja mam 13, a czuję się na 11-12
        - dogaduję się z dziećmi lepiej niż w moim wieku
        - w pokoju mam misie
        - wolę oglądać disney channel i nickelodeon
        - nie lubię się malować, ale na co dzień maluję rzęsy, bo mam jasne i to mnie denerwujęuncertain
        - nie mam chłopaka i nie miałam
        - nadal lubię się bawić z dziećmi młodszymi niż ja
        to chyba wszystkie rzeczy, które mnie różnią od przeciętnej dziewczyny w moim wiekubig_grin
    • golden_star :D 25.07.12, 18:53
      Metryka pokazuje, że mam 16 lat, ale czuję się na jakieś 30 -35 lat big_grin.
      Jestem strasznie poważna, nie lubię żartować, pojęcie odpowiedzialności jest mi już dawno znane, nie lubię spontanicznych zachowań, wolę mieć wszystko zaplanowane i dopięte na ostatni guzik, nie lubię nie mieć kontroli nad życiem, kontroluje wszystko i rządzę ludźmi tak jak uważam, że jest najlepiej, wyciągam wnioski z popełnionych błędów, lepiej dogaduję się z osobami dorosłymi niż z nastolatkami, mam inne (bardziej odpowiedzialne) podejście do życia niż osoby w moim wieku, myślę racjonalnie i staram się myśleć nad konsekwencjami ewentualnych błędów, nie lubię niestabilności- wolę mieć uporządkowane, spokojne życie.

Czy tyle argumentów wystarczy big_grin?
    • suicidegirl Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 05.09.12, 02:58
      Ja mam 21 czuje sie na mniej i zachowuje niestety też czasem.Może to przez to ze wygladam bardzo młodo jak na swój wiek i ludzie mnie traktuja jak dzieciaka,to i czuje sie jak głupi dzieciak tongue_outP życie...
    • katsuumi_17 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 06.09.12, 19:51
      20, a czuję na jakieś 18 ;-D
    • nati37 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 08.09.12, 17:06
      Mam 14 lat , wszyscy mi mówią ze wygladam na 17 ; o <br />
      A na ile się czuję to hmm ... ? <br />
      Z jednej strony nadal ogladam bajki a z drugiej już coś takiego typu ekipa z new jearsey nie pije nie pale jak połowa mojego gimnazjum bo na picie i palenie mam jeszcze czas , maluje się ale bez przesady db nie cchce mi sie dalej pisać wiec czuje sie na 15 xd big_grinbig_grin
    • zmierzchowka Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 08.09.12, 17:09
      haha bratnia duszo ! Ja mam 15 i czuje się na 8,9 lat tongue_out i nie przeszkadza mi to. Kazdy powinnien robic to co uwaza za stosowne bez wzgledu na wiek !
    • wilkolak Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 08.09.12, 17:32
      Fajne pytanie. Ja mam 16, a czuje się... sama nie wiem
      - siedzę na kotku
      - lubię słuchać Seleny Gomez
      - nie umiem za dobrze chodzić na obcasach
      ale
      - mam pracę
      - nie muszę wracać na noc do domu
      - za swoje pieniądze chodzę do kina, na zakupy i płacę za swój telefon (rodzice dają mi miesięczniówkę, ale w trakcie miesiąca nie dają)
    • seven.seas 16 - 13 08.09.12, 17:46
      ;D .
      Ale czasami 22 xD
    • kari17 Re: Ile macie lat, a na ile się czujecie? 08.09.12, 17:55
      Ja kończę 21 lat we wtorek a czuję się jakbym miała 10 big_grin wciąż oglądam bajki, dalej noszę trampki i glany a co do ciąży to moja o rok starsza kolezanka ma kilkumiesięczne dziecko i jestem na prawdę pełna podziwu, że tak szybko chciała smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka