Gość: iwonka Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 83.2.232.* 22.05.09, 13:48 Dużo tez zależy od tego gdzie mieszkasz. W większych miastach technika są naprawde bardzo dobre, ale ja np. pochodzę z małej miejscowości na południu Polski. Co mogę powiedzieć? W moim mieście technikum i liceum profilowane to najzwyczajniej śmiech na sali. Żeby sie dostac trzebabyło mieć 60 pkt. Więc ja wybrałam liceum gdzie prog punktowy wynosil 110 pkt. Teraz jestem na drugim roku rachunkowości (chodziłam do klasy matematycznej). Zeby można bylo się dostac na studia na moją uczelnię najważniejsza była matura. Kilku kolegow z TE zdalo jakoś egzamin zawodowy, ale mature zdali bardzo słabo. Ich nie przyjęto na uczelnię. To jest tylko moje zdanie, decyzja nalezy tylko do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania xD Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 83.2.232.* 22.05.09, 13:55 A ja się wyłame i powiem tak: gdzie bys nie poszła/poszedł, to i tak będziesz żalowac.Gdy pojdziesz do liceum powiesz: poszedłbym/abym do technikum, tam jest tytuł i zawod... Pojdziesz do technikum i bedziesz mowić: cholera, szkoda ze nie jestem w liceum, zdałbym/abym lepiej mature, otwarta droga na studia... I tak źle i tak niedobrze... Mam identyczny dylemat, ale chyba pojde do LO, bo na uczelniach w moim regionie jest konkurs matur, a studiowac i tak będę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.wysz.pl / 192.168.1.* 22.05.09, 16:53 Jestem w 2 klasie technikum i gdybym mogła znów wybra zdecydowała bym się na LO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tasior Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 83.2.232.* 22.05.09, 17:00 A czy jest tu ktoś kto żałuje pójścia do technikum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 19:07 to nei prawda ja wybralam od razu technikum architektury krajobrazu. Chodzilam do klasy z duzym poziemem dzis jestem juz po maturach i wiem ze zdam i to z dobrym wynikiem. Mamy te same przedmioty co w liceum, a nawet mamy 7 dodatkowych dlatego nasze przedmioty jak np biologia czy chemia nie sa na poziomie rozszerzonym. Po technikum mozesz lepiej sie dostac na studia niz po liceum gdyz masz juz pewna wiedze na okreslony temat w moim przypadku tak jest. A poza tym masz na koniec 4 klasy egzamin potwierdzajacy kwalifikacje zawodowe jesli go zdasz to masz technika w okreslonym kierunku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MadziaOpo Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.09, 19:30 <hahaha> Kto Ci naopowiadał takich bzdur....!!!! Ja jestem w technikum hotelarskim i to naprawde dobra szkoła i masz możliwość żeby sie dostać na dobre studia....pozatym hotelarstwo jest przyszlościowe..... Odpowiedz Link Zgłoś
moninisia Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 22.05.09, 19:44 kto takie głupoty wymyślił ja mam takie zdanie jeżeli ktoś nie ma jeszcze pomysłu na życie bo wiadomo w tym wieku nie wiadomo co się chce robi w wielu przydatkach to najlepsze rozwiązanie to liceum a jeżeli ma się już konkretne zainteresowanie to można pójść do techników a jak się idzie na jakieś studia albo do szkoły nazywane policealne to jest łatwiej ma się jakieś informacje a chodzenie do szkoły sprawia przyjemność bo jak kogoś interesuje np fotografia to lekcje z aparatem w ręku albo układanie kompozycji do zdjęcia to jest interesuje to normalna szkoła tylko z konkretnym profilem i w szkołach są 4 lata to się można lepiej przygotować do matury albo 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXxMyChaxXx Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 21:24 Wybierz to co ci bardziej odpowiada .! Technikum i lieceum sa spoko .Wszystko tylko nie zawodówka .! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 23:47 to zalezy tez od tego w jak duzym miescie mieszkasz czy tez idziesz do szkoly. jesli po technikum zdasz dobrze mature to szansa na dobre studia jest zawsze. masz zawsze trzy szkoly do wyboru wiec jako pierwszy wybor mozesz wziac sobie to techniukum a jesli cie nie przyjma zawsze zostaje szkola drugiego czy trzeciego wyboru pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika292 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 24.05.09, 16:50 Jeżeli w technikum jest więcej nauki, niż w normalnym liceum to pomyślcie sobie, jaką szkoła jest szkoła muzyczna. My mamy pięć razy wyższy poziom niż inne szkoły, a do tego jeszcze kształcenie słuchu, historia muzyki, harmonia, instrument główny i obowiązkowy, a zajęcxa kończymy o 17. Technikum w porównaniu do tego to jest pikuś, więc radzę się nie wymądrzać. A co do jednej wypowiedzi: jeżeli koleżanki, które chodzą do normalnego liceum mają tyle wolnego czasu to chyba wiadome, że chodzą na wagary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARO Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 20:51 co ty w ogółe gadasz? szkoła muzyczna 5 razy lepsza? ha ha! tam główny nacisk jest na muzykę a po tym całe gów.. będziesz mogła w życiu robic... nawet mi nie wmawiaj,że lepiej uczą tam np. chemii, niż w LO na profilu biologiczno-chemicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mika292 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 25.05.09, 20:55 Tak, tylko, ze ja nie mówię o różnych profilach. Jeżeli chodzisz do takiego profilu, to chyba powinnaś wiedzieć, że tam te przedmioty są rozszerzone. To jest chyba proste, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 25.05.09, 21:23 Co ty gadasz? Fakt ile ma się przedmiotów, czy też do której godziny siedzi się w szkole nie jest wyznacznikiem poziomu. Ja np. mam masę nauki. Jeśli nie będę uważać na jakieś lekcji na konstrukcjach i zwalę jakiś dział, to i reszta roku u mnie leży i kwiczy. Jeśli w pierwszej klasie nie uważałam na materiałoznawstwie, to na budownictwie i technologii robót oraz na konstrukcjach mogę mieć trudności i zaczynać pod początku. Po zdanym egzaminie (na 75% przypominam! Bardzo łatwo nie zdać) mam tytuł technika budownictwa i mogę robić kosztorysy, pracować na staży w wydziale budownictwa w jakimś starostwie, mogę nawet robić wstępny projekt, pomagać przy jego tworzeniu, mogę pójść dalej i się kształcić się, i mieć posadę w nadzorze budowlanym, będę mogła być architektem. A co można mieć po szkole muzycznej? Jest jakiś końcowy egzamin, który będzie poświadczał twoim umiejętnościom? Czy po prostu dyplom ukończenia szkoły? I co to ci da? Otworzy drzwi do kariery? Tak z ostatnim zdaniem jestem ironicza. Do autorki tematu: jeśli wiesz co chcesz robić w życiu i wiesz, że technikum cię do tego przygotuje, to idź do niego. Jeśli nie wiesz co dalej idź do ogólniaka. On cię przechowa, może się zdecydujesz do czasu wybrania fakultetów. Odpowiedz Link Zgłoś
wercia78775 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 30.05.09, 11:49 Ja też mam zamiar iśc do technikum i nawet juz złożyłam papiery.... w technikum masz nawet wyzszy pooziom niz w LO tu odrazu wypracujesz sobie zawod a tam, pfff co bd miala po ogolniaku? a szanse na studia nie masz z powodu ukonczenia jakiej stam szkoly tylko wazne oceny sa na maturze) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinajonas505 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 09.06.09, 19:04 Nie polecam technikum. Teraz kończę 3 klasę gimnazjum i w życiu nie pójdę do technikum od nowego roku, ale do liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 09.06.09, 19:26 Z jakiego powodu nie polecasz technikum? Wiesz cokolwiek o nim? Zapewne nic nie wiesz i robisz tak dla zasady. Nie liczy się sama szkoła, a nauczyciele tam nauczający. Nie jedno liceum potrafi być dużo gorsze niż technikum. Poza tym nie mylcie technikum też z zawodówkami czy szkołami zasadniczymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relanium Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 83.2.232.* 10.06.09, 12:30 Zawodówka i szkoła zasadnicza to to samo. Jeśli naprawdę chcecie się uczyc czegoś konkretnego to idźcie do dobrego technikum. Nie do takiego, w którym próg punktowy to 60 pkt. Dlatego ja idę do ogólniaka, gdzie przyjmują od 100 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysiak Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.ghnet.pl 18.06.09, 22:14 Rany ja sie wybieram do technikum ekonomiczno handlowego ... i to nie prawda ze w technikum to jest mniej do nauki wręcz przeciwnie jest o wiele wiecej ... A po technikum normalnie na studia nie ma czegos takiego ze ci co po liceum to pierwsi w kolejnosci ... ludzie... dobrze sie uczyles dobre wyniki i matura to sie dostajesz na studia a ci po liceum moga sie nie dostac... proste... tylko dodatkowo masz zawód juz wiec luz... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mata hari Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 18:13 Najgorsze w tym wszystkim są licea profilowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amix Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 83.2.232.* 24.06.09, 18:27 O właśnie. Licea profilowane są jak dla mnie... śmieszne. Jak ktoś ma w takim pecha, to ani matury ani zawodu żadnego Odpowiedz Link Zgłoś
kivii Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.07.09, 23:18 Ja idę teraz do 4 klasy technikum hotelarskiego. Musze przyznać, że nauki jest bardzo dużo, śmiem twierdzić, że zdecydowanie więcej niż w LO. W tym roku mieliśmy 17 przedmiotów więc możecie sobie wyobrazić. Nie jest prawdą, że w technikach kładą większy nacisk na przedmioty zawodowe. W mojej szkole mają to gdzieś wręcz. Jeśli chodzi o przyjmowanie, w moim jeszcze wtedy kiedy ja chciałam się dostać było w porządku, ale to zależy od szkoły, moja siostra chodzi do innego technikum o tym samym profilu i próg był większy( z tym, że teraz ma większe luzy ). Generalnie technika są OK, bo jeśli faktycznie zdasz egzamin to masz zawód.( w tym wiele możliwości, skrócone kursy itp) Ale przypominam, że aby zdać egzamin zawodowy(w technikach hotelarskich - nie wiem jak jest z innymi) trzeba napisać na co najmniej 75%(dla porównania matura jest zdana z tego co wiem po 30 %). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś