emicyb 25.08.08, 17:19 A jaki stosunek maja Portugalczycy do Brazylijczykow. Wszak to ten sam jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
keepersmaid Re: Brazylia 25.08.08, 23:40 Wszak co z tego? Brazylijczyk Brazylijczykowi nierowny - moze byc gwiazda TV, pilkarzem, specjalista od reklamy albo kelnerem, moze byc bialy, mniej lub bardziej czarny, stary, mlody... wreszcie moze byc ponetna Brazylijka... Odpowiedz Link Zgłoś
icy87 Re: Brazylia 25.08.08, 23:41 Mój chłop Portugalczyk, jak z resztą całe jego "czysto-portugalskie" otoczenie szczerze nienawidzą Brazylijczyków. Mówią, że jeśli pracują, to w weekend całą zarobioną kasę wydają na imprezy, robią grille i tańczą. Nie lubią za bardzo pracowac z Brazylijczykami. Uważają, że to oszuści. Spotkałam się z hasełkiem w stylu: "Brazyle! Wracajcie do Amazonii!". Dla nich BRazylijczycy, to plaga bardzo szkodliwa. Dużo mi o tym opowiadali. Same złe rzeczy. Ale proszę Was. Nie osądzajcie mnie za ten wpis, jeśli macie inne zdanie :( Ja tylko napisałam, co mi mówiono... Mi trudno wyrazic jeszcze swoją opinię, bo wśród ludzi, których poznałam w Portugalii nie ma żadnego Brazylijczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
azeitona Re: Brazylia 26.08.08, 14:31 Dla mnie temat rzeka... Jestem cudzoziemcem w Portualii mimo ze mam portugalskie obywatelstwo od ponad 10 lat i nie powinnam wypowiadac sie ksenofobicznie o innej nacjii ale... Brazylijczcy... a juz w tym tygodniu te wszystkie napady z bronia w reku, niestety daja do myslenia. Pracuje tutaj na poczcie. Wiecie ile napadow ostatnio bylo na poczty? a w ilu bandziory mowily z brazyliskim akcentem? oni tylko z daleka wygladaja na TOTOs, tak w srodku to bezwzgledni, potencjalni przestepcy.OK... nie wszyscy... ale Ci ktorzy decyduja sie na przyjazd (zwlaszcza zarobkowy do Portugalii) to niestety zdesperowani Brazyliczycy, a kto nie widzial "zdesperowanych naprawde" to niech sobie wlaczy jakis kanal brazyliski i pooglada wiadomosci bo telenowele to z zycia maja tyle co M jak Mdlosc... Oczywiscie istnieja jeszcze ci inni "wyzsza polka", ktorzy sa "bardzo inteligentni", "bardzo piekni" i "bardzo bogaci" i pogardzaja nami wszystkimi, czy jestesmy Portugalczykami czy Ze Wschodu to wszystko jedno, oni to dopiero sa super trendy e jazzy...bez komentarza... od razu wypisuje sie z takiego towarzystwa. Nie lubie cudzoziemcow, ktorzy z pogarda mowia o nacjii do ktorej nalezy teren na ktorym aktualnie zyja. Zawsze maja wyjscie...Portela ( nomen omen) No i "moda meska" chodzenia w klapkach japonkach i plazowych spodenkach(po miescie) blee..., facet w japonkach to nie facet(dla mnie) A Brazylijki, piekne to one sa na fotografiach , albo takie statyczne i zeby bron Boze nie otwieraly buzi i zbyt gwaltownych ruchow nie wykonywaly...no ale tutaj to juz zawisc kobieca... O inteligencjii juz nie wspominajac...Tylko moje kolezanki wiedza ile razy tluklam glowa ( swoja niestety) w biurko. ja je z daleka rozpoznaje ( alez jestem wstretna) kaustyczne to troche...Tak ich widze, a znam ich duuuuuuuuuuzo Sorry jesli kogos obrazilam Ta Ze Wschodu Ps. jezeli ktos chce to niech jeszcze zacznie watek o Cyganach portgalskich, o nich tez moge dlugo a soczyscie Odpowiedz Link Zgłoś
jana1984 Re: Brazylia 27.08.08, 03:01 Brazylijczycy czy tez Brazylijki to dla mnie temat ohydny. I do tego te ich: "Boa Tardzi". Nie nawidze ich akcentu, a samych ich uwazam za osoby, ktora nalezy osluzyc, kiedy pracuje sie w miejscach publicznych. Z koniecznosci, a nie z checi. Co do Cyganow :D To dopiero byl by temat do pisania :) Takim to zawsze najlepiej za wczasu przygotowac sofe albo obłuzyc jako pierwszych, bo nie dosc, ze wyzwa Ciebie, to i jeszcze beda chcieli zmieszac pozostalych klientow z blotem. Nawet wtedy, kiedy ich rachunek za paliwo wynosi 5 euro i w kolejce przed nimi stoi jedna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
azeitona Re: Brazylia 30.08.08, 19:01 Cos "dobrego" z Brazylii sabores.sapo.pt/receita/?602/brigadeiros Odpowiedz Link Zgłoś
longhini Re: Brazylia 03.10.08, 10:51 Normalnie jestem w szoku.:o!!Wszystko co poprzedniczka napisala,to ja znam odwrodnie.owszem chodzi w japonkach i wcale mi to nieprzeszkadza,polacy za to chodza w plazowych spodenkach i staromodnych brazowych sandalach to dobiero straszny widok.Muj maz jest z brazyli i mieszkamy razem ponad 5 lat mamy dzieci,i za miesiac wyprowadzam sie na stale do brazylii.Jes on i cala reszta ktura znam a jest ich baardzo duzo,bardzo przcowity,niechodzi wrecz nielubi chodzic na imprezy,wydaje pieniadze na zakupy i zabawki dla dzieci.Jako ze brazylia to kraj baardzo duzy to nieda sie powiedziec ze wiekrzosc to oszusci czy zlodzieje,jako ze jest ichbardzo duzo,to dnajdzie sie kazdy typ czlowieka.I jako stosunek brazylijczyka z portugalczykiem to jest jak kot z psem.portugalczycy nie lubia brazylijczykow i odwrotnie,tego sie nieda uniknac.Ja tez pracowalam z portugalczykami i niemam nic dobrego na ich temat powiedziec.To jest jagby ktos sie zapytal obcokrajowca jacy sa polacy?Wiekrzosc mowi ze to pijacy ktuzy tylko pija calymi dniami i przeklinaja,a co do roboty to im sie niechce.A czy to prawda?Ja np niepije,moja rodzina tez nie.Wiec nieda sie opisac osoby z jakiegos kraju.Bylo to naprawde bardzo niemile jak czytalam to wszystko na temat brazylijczykow co to oni niesa,az mi sie lza w oku zakrecila Odpowiedz Link Zgłoś
aninhaa Re: Brazylia 26.10.08, 11:44 Chyba za dlugo mieszkasz w Portugalii i przesiaknelas ta kutura...Przydalaby sie jakas przerwa, moze wakacje w Brazylii? Dobrze by Ci to zrobilo... Co do przestepcow:sama mieszkalam przez jakis czas w Portugalii i zostalam okradziona przez Portugalczykow i to w dodatku moich "dobrych" znajomych. Nie ma co liczyc na to, ze pt policja udzieli ci pomocy. Jedynymi osobami, ktore pomogly mi przetrwac w trudnych chwilach byli wlasnie "znienawidzeni" i "ohydni" Brazylijczycy. Kiedy czytalam Twoj wpis na forum, przypomnialo mi sie, o czym uczylismy sie w szkole na temat hitlerowcow oraz niezdrowych zapedow jednych nacji przeciwko innym... Niewiarygodne, ze mozna odczuwac taka nienawisc. Wstyd mi za Polakow, ktorzy sie tutaj wypowiedzieli:( Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Brazylia 26.10.08, 14:52 masz racje aninhaa, to smutne gdy ksenofobie uprawiaja imigranci ktorzy sami sie skarza na to ze sa ofiarami ksenofobii. rozsmieszyla mnie uwaga o brazylijczykach z luboscia paradujacych w japonkach - czy kolezanka ktorej to przeszkadza byla kiedys w anglii albo w usa? otoz w japonkach paraduje od lat caly swiat, z wyjatkiem wlasnie europy wschodniej, gdzie sie nie wiedziec czemu preferuje sandaly, ktore w inych krajach sa obuwiem uzywanym do hikingu, a nie do chodzenia po miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Brazylia 26.10.08, 22:21 W Europie Wschodniej panowie do sandalow dokladaja jeszcze skarpetki. Jezeli juz gadamy o stereotypach... Odpowiedz Link Zgłoś
oliveira10 Re: Brazylia 03.11.08, 21:39 Fico chocado e estarrecido como,em pleno seculo XXI,o racismo ainda dita a visao de mundo de tanta gente!Nossa amiga Azeitona me surpreende com o seu odio cego.Ela ,que e polaca como a minha mulher,veio de um pais tradicionalmente de imigrantes e deveria saber o que e sentir na pele o gosto da discriminacao,assim como os portugueses.penso qe o seu odio deve ser influencia de alguem,muito provavelmente vc deve ter um marido ou namorado portugues e assim herdou o odio de estimacao que eles nutrem pela gente.porque o povo polaco e muito amavel...portanto isso nao pode ser a SUA opiniao. Sou brasileiro e vivo em portugal a seis anos,estudo na Universidade de Lisboa e trabalho uma media de 12 horas por dia.faco descontos pra seguranca social que paga a reforma dos portugueses que trabalharam a vida toda,sem falar que o meu dinheiro,assim como o dinheiro de TODOS os imigrantes, movimenta a economia de um pais que padece com o envelhecimento da populacao e a estagnacao da economia e com a evasao dos jovens para outras paragens... Para pra pensar minha cara azeitona!!nao baseie a sua visao de mundo no preconceito porque isso e limitar todo o potencial que voce poderia ter em sua vida.o preconceito e fruto da ignorancia.voce muito provavelmente,nunca pos os pes no Brasil porque se ja o tivesse feito saberia que para cada brasileiro em portugal ha quatro portugueses no brasil...fora os polacos e descendentes que existem aos milhares e que foram recebidos no Brasil de bracos abertos quando a fome e/ou a opressao os abrigaram a procurar abrigo em outro pais. Voce nao e portuguesa,e uma imigarnte como eu em Portugal...porem ja pensa como eles...nao faca isso com voce mesma.Abra os seus olhos e a sua mente...ja pensou que o que te dizem pode muito bem NAO ser verdade?Ja tentou saber a visao dos portuguese sobre a Polonia? Estou escrevendo esse Post em Krakovia.e a quarta vez que venho ao seu belo pais e sempre que retorno e a mesma coisa...Os meus amigos portugueses querendo saber o quanto a Polonia e atrasada ou se e mesmo muito facil ter sexo com polacas...ironico ne? Pra quem veio de um pais que sofreu tanto com o nazismo voce me parece que esta do lado errado da historia... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: Brazylia 31.10.08, 18:11 generalnie nie lubia ich, nawet jesli jezyk ten sam to akcent jest rozny (najczesciej wysmiewany przez portugalczykow) mialam kilku znajomych z brazylii, wszystko zalezy od czlowieka a nie narodowosci, niektorzy byli super, inny dziwni obecnie odnajmujemy pokoj brazylijczykowi i nie moge nic zlego powiedziec, tyle ze on jest starszy i przyjechal na doktorat, siedzi glownie na uniwerku a w domu jest cichy, sprzata po sobie, placi na czas, czasem pogada (przyznam ze nie rozumiem polowy przez ten akcent:( nie wiem czemu bo gadalam juz z brazylijczykami i nie mialam az takich klopotow ze zrozumieniem) - generalnie nie moge narzekac ps. co do cyganow... taaa zacznijcie temat to pogadamy;) Odpowiedz Link Zgłoś