Dodaj do ulubionych

kakao dla nas

28.07.06, 16:27
Kilka dni temu "odkrylam" ze isntnieje substytut kakao bezpieczny dla nas.
Jest nawet slodszy wiec nie trzeba dodawac slodzikow. Nazywa sie karob lub
szaranczyn strakowy (zwany rowniez "chleb swietojanski" bo rzekomo jego
strakami zywil sie na pustyni Jan Chrzciciel). Jest to drzewo uprawne,
posiadajace jadalne straki. Wlasnie z jego nasion wytwarza sie proszek
podobny do kakao, ale lepszy bo: hipoalergiczny, bezkofeinowy i o bardzo
niskiej zawartosci tluszczu. Znacie tez pewnie gume karobowa (maczka chleba
swietojanskiego- E410) dodawana jako zagestnik do roznych produktow.
Mozna go dodawac do wielu potraw do ktorych normalnie dodaloby sie kakao.
Polecam!
Obserwuj wątek
    • szeretet Re: kakao dla nas 09.09.06, 22:05
      Właśnie kończyły mi się zapasy karobu (przywiezionego zza oceanu), z którego
      robię pyszną czekoladę...Już bałam się że długo nie poczuję smaku mojego
      domowego smakołyku...Wybrałam się do sklepu ze zdrową żywnością aby uzupełnić
      zapasy ziaren i kasz i ku mojemu ogromnemu zdziwnieniu znalazłam karob
      (pakowany po 150gr, chyba za 5zł). Jeśli naprawdę chcecie jeść czekoladę,
      róbcie ją właśnie z karobu. Kurcze, zabrzmiało jak kryptoreklamawink
        • szeretet Re: kakao dla nas 09.09.06, 23:04
          Nie wiem czy smaczniejesze, ale pewnie zdrowszewink
          Robię "na oko" i mam kilka wersji. Pierwsza:
          Dwie duże łyżki masła lub masła kokosowego, trochę mleka kokosowego, karob i
          cynamon rozpuszczam w rondelku. Jak się rozpuści, wypełniam formę do lodu i
          wkładam do zamrażarki na pół godziny. Dla tych co mogą jeść śmietanę lub pić
          mleko, pewnie można zrobić wersję jak z kakao (śmietanka lub mleko, masło,
          karob i cynamon).
            • szeretet Re: kakao dla nas 10.09.06, 11:00
              Karob występuje w ofercie sklepów ze zdrową żywnością i produktami
              ekologicznymi. Nie można mylić mączki z gumą karobową. Są to po prostu inne
              produkty mające tylko to samo źródło.
              • kawka37 Re: kakao dla nas 10.09.06, 12:38
                Chyba się skusze na tą czekoladę z mączki . co do kwasu cytrynowego, trzeba
                niestety uważać. Zacytuje z ksiązki " Alergia pokarmowa"autorstwa Phylis
                Austin:"Ogranicz stosowanie wszelkich pokarmów zawierających drożdże. są to(...)
                kwas cytrynowy i glutaminian sodowy, cęsto bowiem opchodzą z drożdży." To samo
                piszą o wit z grupy B. Tylko skąd my mamy wiedzieć ,czy pochodzenie jest
                drożdzowe czy nie. Na opakowaniu tego nie piszą. Na szczęście sugestia jest ,
                żeby ograniczyć nie wykluczyć. POzdrawiam. K
                • aeidenn Re: kakao dla nas 18.09.06, 20:19
                  Wypróbowałam przepis na domową czekoladę z karobu. Dorzuciłam trochę płatków
                  zbożowych. Jestem zachwycona- PYCHA!!! Polecam wszystkim. Wyjadłam większość na
                  ciepło z garnuszka ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka