Dodaj do ulubionych

Dolina Tęczy

15.01.12, 20:25
Powtarzam sobie znowu ten tom i zwróciłam uwagę na pewną nieścisłość, która wcześniej nie rzuciła mi się w oczy. Otóż na początku książki Ania siedzi z Zuzanną na werandzie Złotego Brzegu, w hamaku śpi sześcioletnia Rilla (niech będzie, ale myślę, że sześciolatki raczej już nie sypiają w dzień), a Zuzanna tuli w ramionach Shirleya, potem zanosi go do łóżeczka. Przecież Shirley powinien mieć wtedy już ponad osiem lat! A w ogóle, to dlaczego ośmioletni chłopak nie bawi się z innymi w Dolinie Tęczy, skoro dziewięcioletni Karolek Meredith może? Pewnie coś się Montgomery pomyliło. Zresztą Shirley zawsze jest traktowany po macoszemu i nie ma swoich "pięciu minut" w żadnym tomie. Było już o tym kiedyś na forum.
Obserwuj wątek
    • jadwiga1350 Re: Dolina Tęczy 23.01.12, 13:59
      Może żeby było po równo, 4 Blythe'ow i 4 Meredithów( Mary Vance stoi nieco z boku, psuje krew i atmosferę przyjaciołom)? A Shirley był raczej typem samotnika. Z "Rilli" wynika że był tylko rok starszy od najmłodszej siostry, miałby więc 7 lat w czasach Doliny.
      • mela54 Re: Dolina Tęczy 24.01.12, 06:49
        A w "Ani ze Złotego Brzegu" jest napisane, że gdy Ania wraca z Avonlea to wita ją nawet dwuletni Shirley. Ania była wtedy w ciąży z Rillą.
    • pontecorvo Re: Dolina Tęczy 31.12.12, 20:03
      up
    • lucy-lotta Re: Dolina Tęczy 02.01.13, 20:25
      mela54 napisała:

> Przecież Shirley powinien mieć
      > wtedy już ponad osiem lat! A w ogóle, to dlaczego ośmioletni chłopak nie bawi s
      > ię z innymi w Dolinie Tęczy, skoro dziewięcioletni Karolek Meredith może? Pewni
      > e coś się Montgomery pomyliło.

Zastanawiam się, czy odmładzanie Shirleya to rzeczywiście błąd Maud w obliczeniach (albo jakaś luka w pamięci) czy zrobione jest to celowo. Może specjalnie każe czekać 20-letniemu Shirleyowi, aż skończy osiemnastkę (sic!)? Wiecie, to napięcie związane z jego zaciągnięciem się itp?
      • simply_z Re: Dolina Tęczy 06.01.13, 20:23
        zastanawiam się dlaczego Shirley zawsze stanowił tło dla innych dzieci.Niemal każde dziecko miało jakąś własna historię opisaną czy to w "Dolinie Teczy" czy to "ZŁotym Brzegu" ,ciekawe dlaczego nie shirley
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka