myfeczka 17.12.05, 15:32 Siema! Mam do was takie zapytanie: czy płakaliście kiedyście kiedyś przy krórej powieści L.M.Montgomery? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzialena16 Re: Ksiązki 05.01.06, 23:02 pat ze srebrnego gaju. śmierć judysi. jedyny moment. mało wrazliwa z reguły jestem... Odpowiedz Link
yasemin Re: Ksiązki 06.01.06, 15:08 ja kiedyś płakałam po przeczytaniu do końca "Ani z Zielonego Wzgórza"... nie tylko z powodu śmierci Mateusza, ale dlatego, że Ania zrobiła się już dorosła i pewnie- tak myślałam, a miałam wtedy 10 lat- nie wydarzy się w jej życiu żadna ciekawa przygoda więcej... Na szczęście, gdy przeczytałam dalsze tomy, okazało się, że się myliłam. Odpowiedz Link
aniazsk Re: Ksiązki 06.01.06, 17:00 ZAWSZE płaczę gdy czytam ostatni list Waltera w "Rilli ze Złotego Brzegu". A takie inne bardziej wzruszające momenty to: śmierć Mateusza, śmierć Ruby Gillis (nie wiem czy tak dokładnie pisze się jej nazwisko), przeżycia Ani gdy Gilbert jest chory i moze umrzeć... I chyba było jeszcze kilka takich fragmentów, ale już nie pamiętam... Odpowiedz Link
mela54 Re: Ksiązki 17.05.06, 00:18 Płakałam jak w "Rilli ze Złotego Brzegu" pies Wtorek biegł na spotkanie wracającego z wojny Jima (i ciągle płaczę jak wracam o tej książki). Odpowiedz Link
ab7777 Re: Ksiązki 19.05.06, 14:53 Plakalam przy śmierci Judysi,psa Hillarego i kiedy spłonął Srebrny Gaj,najbardziej chyba wzruszyłam się właśnie przy tej książce Odpowiedz Link
malgosia99222 Re: Ksiązki 19.05.06, 20:49 a ja zawsze w wymarzonym Domu- przy smierci Joy- przez to nie czytam tej ksiązki , chociaz jst jedna z moich ulubionych częsci Ani. I jeszcze jak Jim juz podrósł, a Ania wyobraża sobie Joy. No i kiedy w Złotym Brzegu patrzy na śpiące dzieci a Montgomery pisze o tym,że nie ma juz tej MAłej i jeszcze będzie krzyz we Francji - Waltera...Kapitan Jim i Mateusz tez oczywiście. Ale Pierwsza Córeczka Ani - zawsze doprowadza mnie do łez starsznych - wiem jak to jest i może stąd...Chociaz zawsze płakałam w tym momencie.Taki prawdziwy płacz..ale człowiek głupi jest , cholera ..Tak sie przejmować - literaturą :) :( Odpowiedz Link