11.01.12, 11:36
USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych

Rozdział 5

Dokumenty potwierdzające prawo do świadczeń opieki zdrowotnej

Art. 49. 1. Dokumentem potwierdzającym prawo ubezpieczonego do świadczeń opieki zdrowotnej oraz umożliwiającym potwierdzanie wykonania świadczeń opieki zdrowotnej jest karta ubezpieczenia zdrowotnego.

2. Karta ubezpieczenia zdrowotnego jest kartą typu elektronicznego.

3. Karta ubezpieczenia zdrowotnego zawiera w szczególności następujące dane:
1) imię (imiona) i nazwisko;
2) datę urodzenia;
3) numer PESEL, a w przypadku nieposiadania numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość;
4) numer identyfikacyjny instytucji ubezpieczenia zdrowotnego;
5) dwuznakowy kod ISO 3166-1 dla Rzeczypospolitej Polskiej;
6) datę ważności karty;
7) numer identyfikacyjny karty.

4. Funkcję karty ubezpieczenia zdrowotnego może pełnić również inny dokument typu elektronicznego, o ile zawiera dane wskazane w ust. 3 pkt 1-3 oraz spełnia funkcje, o których mowa w ust. 1.

5. Karta ubezpieczenia zdrowotnego może pełnić funkcję Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego.

6. Karta ubezpieczenia zdrowotnego jest wydawana bezpłatnie. W przypadku utraty karty ubezpieczenia zdrowotnego za wydanie nowej karty pobiera się opłatę w wysokości 1,5 % minimalnego wynagrodzenia.

7. Dyrektor oddziału wojewódzkiego Funduszu może, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, zwolnić ubezpieczonego z obowiązku ponoszenia opłaty, o której mowa w ust. 6. Przepisy art. 109 i 110 stosuje się odpowiednio.

8. W przypadku posługiwania się kartą ubezpieczenia zdrowotnego lub innym dokumentem potwierdzającym prawo do świadczeń opieki zdrowotnej przez osobę, która utraciła to prawo w okresie ważności karty lub dokumentu, osoba ta jest obowiązana do zwrotu poniesionych przez Fundusz kosztów świadczeń opieki zdrowotnej udzielonych po utracie prawa do tych świadczeń.

9. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia:
1) wzór karty ubezpieczenia zdrowotnego oraz sposób jej wykonania, uwzględniając przepisy Unii Europejskiej w sprawie wzoru Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego,
2) wzór wniosku o wydanie karty ubezpieczenia zdrowotnego,
3) szczegółowy zakres danych zawartych na karcie ubezpieczenia zdrowotnego oraz ich format,
4) tryb wydawania i anulowania karty ubezpieczenia zdrowotnego

- uwzględniając konieczność identyfikacji ubezpieczonych, potwierdzania prawa ubezpieczonych do świadczeń opieki zdrowotnej i elektronicznego potwierdzania wykonanych świadczeń, konieczność zapewnienia przejrzystości danych zawartych na karcie ubezpieczenia zdrowotnego oraz sprawność postępowania w sprawie wydawania i anulowania karty ubezpieczenia zdrowotnego.

10. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 9, może także określać dokumenty mogące pełnić funkcję karty ubezpieczenia zdrowotnego, uwzględniając możliwość potwierdzenia przez te dokumenty prawa do świadczeń opieki zdrowotnej oraz funkcję potwierdzenia udzielenia tych świadczeń.
Obserwuj wątek
    • slav_ Re: Ustawka 11.01.12, 17:15
      (...)8. W przypadku posługiwania się kartą ubezpieczenia zdrowotnego lub innym dokumentem potwierdzającym prawo do świadczeń opieki zdrowotnej przez osobę, która utraciła to prawo w okresie ważności karty lub dokumentu, osoba ta jest obowiązana do zwrotu poniesionych przez Fundusz kosztów świadczeń opieki zdrowotnej udzielonych po utracie prawa do tych świadczeń.(...)

To chyba jakiś błąd, wg obecnych standardów powinno być:

(...)obowiązany do zwrotu poniesionych przez Fundusz kosztów świadczeń opieki zdrowotnej udzielonych po utracie prawa do tych świadczeń jest lekarz który osobę tę leczył(...)
    • marbor1 Re: Ustawka 11.01.12, 17:32
      Takie karty ubezpieczenia zdrowotnego wydały swoim pacjentom tylko niektóre ZOZ-y. Dlaczego zaniechano tego w całej Polsce nie wiem.
      Ja taką kartę posiadam i z niej korzystam, ale ona jest ważna tylko na terenie mojego ZOZ-u.
      Muszę ją aktualizować co 6 m-cy w rejestracji. Moja pani doktor nie przyjmie mnie i nie wystawi recepty o ile moja karta jest nie zaktualizowana.
      • w_przedpokoju Re: Ustawka 11.01.12, 17:47
        marbor1 napisała:

> Takie karty ubezpieczenia zdrowotnego wydały swoim pacjentom tylko niektóre ZOZ
        > -y.

To chyba nie sa >karty ubezpieczenia<, te wydaje ubezpieczyciel.
        • marbor1 Re: Ustawka 11.01.12, 18:52
          Aż zajrzałam do swojej karty czipowej. Tak to jest karta czipowa wydana przez RUM. Na niej zakodowane jest moje ubezpieczenie [jestem emerytką], data urodzenia, adres, pesel, mój nr ewidencyjny.
          W każdym bądź razie raz na 6 m-cy muszę przyjść osobiście do rejestracji i pani rejestratorka
          w komputerze aktualizuje moją kartę. Zaś pani doktor przy najbliższej u niej wizycie wkłada moją kartę do czytnika i wie od razu, czy karta jest aktualna czy nie. Inaczej muszę wracać do rejestracji załatwić wszystkie formalności.
          Tak jak napisałam, karta jest ważna tylko w moim ZOZ-ie.
    • oby.watel Rozwiązanko 12.01.12, 11:29
      Art. 9.
      1. Świadczeniodawca w celu realizacji świadczeń gwarantowanych jest obowiązany nabywać leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyroby medyczne po cenie nie wyższej niż urzędowa cena zbytu powiększona o marżę nie wyższą niż urzędowa marża hurtowa, a w przypadku nabywania od podmiotu innego niż przedsiębiorca prowadzący obrót hurtowy w rozumieniu ustawy z dnia 6 września 2001 r. — Prawo farmaceutyczne — po cenie nie wyższej niż urzędowa cena zbytu.

2. Lek, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrób medyczny, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1—3, świadczeniodawca jest obowiązany nabywać po cenie nie wyższej niż urzędowa cena zbytu leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobu medycznego, stanowiącego podstawę limitu, uwzględniając liczbę DDD leku, jednostek środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego w opakowaniu albo liczbę jednostkowych wyrobów medycznych, albo liczbę jednostek wyrobu medycznego, powiększoną o marżę nie wyższą niż urzędowa marża hurtowa, a w przypadku nabywania od podmiotu innego niż przedsiębiorca prowadzący obrót hurtowy w rozumieniu ustawy z dnia 6 września 2001 r. — Prawo farmaceutyczne — po cenie nie wyższej niż urzędowa cena zbytu.

3. Dla leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, urzędową cenę zbytu ustala się:
      1) na wniosek;
      2) z urzędu, w przypadku gdy stanowią one istotną składową kosztową świadczeń gwarantowanych.

4. Minister właściwy do spraw zdrowia, wszczynając postępowanie z urzędu, wzywa podmiot odpowiedzialny lub podmiot działający na rynku spożywczym do przedstawienia informacji określonych w art. 28 pkt 3—7.

5. Podmiot, o którym mowa w ust. 4, jest zobowiązany do przedstawienia informacji, o których mowa w art. 28 pkt 1—7, w terminie 60 dni od dnia doręczenia wezwania.

6. W przypadku nieprzedstawienia informacji, o których mowa w art. 28 pkt 3—7, minister właściwy do spraw zdrowia ustala urzędową cenę zbytu na podstawie kryteriów, o których mowa w art. 13 ust. 8.

Z tego przepisu wynika, że szpitalowi nie wolno kupować leków, których ceny urzędowe wynegocjowane w pocie czoła przez przedstawiciela rządu, są wyższe niż podstawa refundacji. To twarde i odważne rozwiązanie pozwoli nieco odciążyć ciężko pracujących lekarzy - tam gdzie lekarz będzie bezradny nie mogąc podać wymaganego leku wkroczy kapelan i wyleczy przez nakładanie rąk.
    • oby.watel Re: Ustawka 13.01.12, 14:17
      Sejm głosami koalicji przy praktycznie nieobecnej opozycji przegłosował bubla ignorując uwagi, odrzucając poprawki, pozostawiając kary dla aptekarzy. Teraz już chyba nikt nie ma wątpliwości jaki jest prawdziwy cel tych regulacji i gdzie rząd ma dobro pacjentów, który Donald premier Tusk odmienia przez wszystkie przypadki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka