Dodaj do ulubionych

Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK???????????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 12:57
bezczelnie!!!!!!!!!!nie dam rady ich wszystkich oplacić!!!może ktoś
wreszcie poruszy ten temat.Za co im placa w szpitalach jesli bez skrepowania
i żadnej żenady żadaja zaplaty.najwyższy czas aby na ich miejsca
przyszły Ukrainki i Białorusinki - a ich miejsce w UK i gdzie indziej
WYSZKOLĄ ICH DOKLADNIE JAK NALEŻY SIĘ OBCHODZIĆ Z CHORYMI I
PACJENTAMI .DOSYC TEGO ROZBESTWIENIA!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: torrero Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 14:35
      Bo w państwowych placówkach po prostu za mało zarabiają - jak mają wyżyć za
      600-700 zł!
    • Gość: agulha Ukrainki? IP: *.aster.pl 27.03.05, 15:39
      Na wstępie zaznaczę, że wszelkim łapówkom jestem przeciwna. Uczciwy człowiek,
      jak nie jest w stanie albo nie chce pracować za wyznaczoną pensję, szuka sobie
      innej roboty.
      Ale strzeż nas Panie przed importem tej akurat siły roboczej z Ukrainy i
      Białorusi. Tam to jest dopiero w tej dziedzinie łapówkarstwo, o jakim Ci się nie
      śniło. Sprząta u mnie raz w tygodniu kobieta z Ukrainy - przesympatyczna, dużo
      rozmawiałam z nią i jej koleżankami. Tam bez pieniędzy pielęgniarka nie wykona
      zleconego zabiegu, nie poda chorej na raka zastrzyku przeciwbólowego (który i
      tak musiała kupić rodzina, chodzi tylko o wstrzyknięcie). Uważaj, bo najgorsze,
      co Cię w tej dziedzinie może spotkać, to spełnienie Twojego życzenia.
      • Gość: młody lekarz Re: Ukrainki? IP: *.chello.pl 27.03.05, 21:10
        Jakoś nie bardzo widzę różnicę między Twoją wypowiedzią a wypowiedziami polskich
        pacjentach o polskiej ochronie zdrowia.

I jakoś mi się nie podoba takie kategoryczne osądzanie białoruskiego i
        ukraińskiego personelu medycznego.
        • Gość: agulha Re: Ukrainki? IP: *.aster.pl 28.03.05, 09:16
          To poczciwie z Twojej strony, że bierzesz ich w obronę. Ja nie kreuję się na
          znawczynię, napisałam, jak pośrednie mam informacje. Jeżeli słyszę, że Niemka z
          organizacji humanitarnej, podróżująca służbowo w swojej działalności po całym
          świecie, odwiedziwszy pacjentkę Galę D. w uniwersyteckiej klinice onkologicznej
          w Kijowie, mówi, że tak złych warunków to nawet w Bangladeszu nie
          widziała...Jeżeli ta pacjentka, operowana z powodu nowotworowego guza gałki
          ocznej, 2 dni po operacji przestaje widzieć na drugie oko, rodzina idzie
          powiedzieć o tym lekarzowi dyżurnemu [cały czas mówimy o tej klinice], a ów, nie
          ruszając zadu z kanapy, mówi "a co ja Wam na to poradzę, że przestała
          widzieć!"...Sonda wśród znajomych polskich lekarzy wskazuje, że za taką odzywkę
          większość polskich ordynatorów/kierowników klinik wylałaby doktora na zbity pysk
          albo przynajmniej miałby grube kłopoty. Jak ja pracowałam w klinice, to
          obowiązywało mnie w takiej sytuacji pofatygowanie się i obejrzenie pacjenta,
          nawet jeżeli rzeczywiście nic na coś nie mogłam poradzić. Oczywiście rodzina
          musiała zapłacić za przyjęcie tej chorej do szpitala. Aha, i musiała kupić na
          mieście bieliznę pościelową, bo szpital nie zapewnia. Widziałam w Polsce podarte
          prześcieradła i łatane poszewki, ale braku bielizny pościelowej nie widziałam w
          szpitalu.
          Nie słyszałam również w Polsce o sytuacji, że lekarz zleca wykonanie lewatywy u
          kobiety przed porodem, bo ma zaparcie i cierpi, a pielęgniarka nie wykonuje jej
          przez wiele godzin, mówiąc wprost, "że co Ty sobie myślisz, że za darmo będę
          przy Tobie pracować". Znajome mi Ukrainki nie opowiadały tego wcale z
          oburzeniem, dla nich to normalność.
          • Gość: młody lekarz Re: Ukrainki? IP: *.chello.pl 28.03.05, 12:35
            Wiesz, jak bym słyszał opowieści o polskich szpitalach.

Więc może i w tych opowieściach polskich pacjentów jest dużo prawdy?
            Może i u nas bez łapówki nikt pacjenta nawet nie obejrzy? I tak zdychają na
            korytarzach, bo nie dali w łapę, a lekarze mają ich w głębokim poważaniu?
            Dokłądnie tak samo powszechnie mówi się o polskich szpitalach, jak Twoi znajomi
            opowiadają o ukraińskich.

Co do kosztów opieki zdrowotnej: dlaczego znajomej Niemki nie dziwi, że w
            niemieckim szpitalu za każde przyniesienie basenu jest potrącana odpowiednia
            opłata? Jeśli nie stać Cię na leczenie, to nikt Ci tego basenu nie przyniesie, o
            prześcieradle nie wspomnę. I poza sytuacjami zagrożenia życia poprostu wystawi
            Cię przed szpital. Mogła się ta Ukrainka prywatnie ubezpieczyć. Nie ubezpieczyła
            się, to ma to, za co płaci państwo. A że płaci za mniej niż w Polsce? Coż, tak
            to bywa. Zdrowie dla wszystkich to ładny slogan, ale tylko slogan. I nie wszyscy
            na świecie weń wierzą.
      • Gość: lekarz Re: Ukrainki? IP: *.magicmedia.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 17:49
        co to za bzdury z łapówkami wśród pielęgniarek. Pracuję 10 lat i nigdy nie
        słyszałam , żeby , któras siostra żądała łapówki. Piszecie tutaj takie bzdury
        dla podtrzymania rozmowy i plującego nastroju na służbę zdrowia, a pozatym
        wcale mnie nie dziwi, że ktoś chce więcej jak zarabia 700 zł na rękę. Pracuj i
        utrzymaj rodzinę za te krocie. Pracują za tak mało , a ciągle muszą wysłuchiwać
        pretensjonalnych pacjentów lub ich rodzin bardzo im współcczuję.
      • Gość: gorecka Re: Ukrainki? IP: *.telemedia.org.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 08:33
        najgorsze co może być to to kiedy po wykonanej lewatywie pacjent WCISKA
        pieniądze do ręki!!!!!!wtedy nie szanuje mojej godności!!!!!!!życzę opieki
        ukraińskiej tym którzy tak narzekają, za ok,750 zł żyje się ciągle pod presją i
        z pytaniem czy wypłacą te marne grosze!!!!!!!!
    • Gość: bagarmosen Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 19:08
      po pierwsze nie tylko pielegniarki zarabiaja nedzne grosze, po drugie mam
      okazje porownac prace pielegniarek w Polsce , UK i szwecji(polskich
      pielęgniarek) nie maja tam kokosow ale jedną z niższych plac i tam umieja się
      zachować(wiem ,że zaraz bedzie argument - bo tam placa im więcej) nieprawda! na
      tamte warunki -żadne kokosy i niech tylko spróbuje zażada lapowego!!!Jestem za
      sprowadzeniem pielegniarek z Ukrainy- niech zarobią te "nedzne' grosze u nas
      ale po powrocie na Ukraine to jest dla nich zarobek , prawdziwy pieniądz i
      jestem pewna ,że w naszych szpitalach byłaby prawdziwa opieka i wrażliwość na
      cudze nieszczeście i chorobe W CHWILI OBECNEJ MAMY W POLSCE TYLKO CZTERY
      GRUPY ZAWODOWE -ROLNIKOW,GÓRNIKOW, KOLEJARZY I PIELĘGNIARKI - KTÓRYM
      WIECZNIE MAŁO I WIECZNIE ZA MAŁO!!!
      • Gość: aki wymagasz wiele od pielegniarki IP: *.protonet.pl 27.03.05, 20:48
        bo twoje zdrowie i życie jest dla ciebie wazne-to pozwól jej qrwa godnie zarabiać a nie zarzucaj wiecznych roszczeń finansowych dupku
      • pimpek_sadelko jedz na ukraine lub do lukaszenki sie leczyc/nt 27.03.05, 21:59

• Gość: barnaba Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 28.03.05, 11:45
        Poczekaj, łapówka to dopiero będą kokosy dla Ukrainek.
      • kingusi Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 20.04.05, 13:29
        A ty do ktorej grupy awodowej sie zaliczasz? Kto od ciebie chcial lapowke? Wal
        smialo?
      • kingusi Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 20.04.05, 13:29
        I dlaczego sie nie zalogowales tchurzu????
    • Gość: janosik Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 19:36
      ty chyba jestes głupszy niz mi sie wydaje po 1: ktos juz ci napisał jak wyglada
      praca pielegniarki na ukrainie a po 2 : jak k..... lekarzowi to pewnie bez mydła
      w d.... wejdziesz???????? i zastanów sie troszku nim cos napisesz bo jakims tam
      incydentem generalizujesz całość srodowiska pielegniarskiego!!!!!! a do lekarzy
      to pewnie z kopertą lecisz az sie kurzy!!!!!! palant!
    • Gość: życzliwa Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 20:30
      A czy mógłbś napisać w jaki sposób pielęgniarka zażądała od Ciebie łapówki?
      • Gość: Ala Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.chello.pl 27.03.05, 21:11
        Mało konkretów w Twoich wypowiedziach
        Ostatnio sporo bywałam w szpitalach w Warszawie. Słyszałam że część lekarz
        operuje swoich prywatnych pacjentów i z tego ma jakieś profity.
        Część pacjentów przy wypisie obdarowuje lekarzy jakimś prezentem.
        Jeśli chodzi o pielęgniarki to przy wypisie część pacjentów obdarowuje je
        kawą,ciastem, czekoladkami. Często wspólnie z lekarzami zjadają te łakocie.
        Nigdy nie zetknełam sie z tym aby ktoś im dawał łapówki.
        Czasami rodziny ciężko chorych zlecają pielęgniarką prywatne dyżury.
        Co jesteś taki cięty na pielęgniarki. Te kobiety ciężko pracują za marne
        grosze,jest ich coraz mniej.

rozmawiałam ze studentkami pie

• Gość: Kaja Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.com.pl 05.04.05, 23:01
          Niestety czarne owce są wszędzie. Sama jestem pielęgniarką i wstyd mi za
          zachowanie nielicznych ale przez to bardziej rzucających się w oczy
          łapówkowiczek.
          • Gość: docuk Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.server.ntli.net 01.06.05, 23:51
            "Drodzy "mądrzy" lekarze wejdżcie proszę na to forum. Może coś zrozumiecie.
            Nie jesteście pępkiem świata. Jestem pielęgniarką i jak czytam wasze opinie -
            ręce opadają. Zajmijcie się proszę leczeniem a nie własną nieudolnością i
            odgrażaniem się, że wyjedziecie. Albo już lepiej wyjedżcie a ratowaniem życia
            zajmą się lekarze z prawdziwego zdarzenia."

"Może, najpierw należy się zastanowić, czy ten post to nie prowokacja. Każdy
            może się podać za pielęgniarkę, nie logując się. Dajcie spokój ,nie sądzę, żeby
            jakakolwiek znana mi na forum pielęgniarka, tak napisała."
            To o Tobie jakbys nie wiedziała :-)
    • Gość: balbina Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 20:59
      Myślę, że naszych pielęgniarek szkolić dokładniej nie trzeba.
      Natomiast bagarmosenowi życzę, aby zaopiekowały się nim ukraińskie, tudzież
      białoruskie pielegniarki.
      • Gość: Nocny Piotruś Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: 81.219.249.* 27.03.05, 21:33
        Co to w ogóle znaczy "przyjadą pielęgniarki ze Wschodu" ??? A kto je tu wpuści ?
        Mamy prawo chronić rynek polski pracy i skwapliwie to prawo wykorzystamy
        (zresztą już wykorzystujemy). No, chyba że Bagarmosen proponuje rozwiązania
        faszystowskie, czyli dokonanie pacyfikacji całej tej grupy zawodowej i
        społecznej i zastąpienie jej importem tańszej siły roboczej zza granicy? No to
        miej odwagę zaproponować to samo np. górnikom, jak zaczną strajkować to wyślij
        na nich policję i wojsko i powiedz im, że jak im się nie podoba, to przyjadą
        tańsi górnicy np. z Donbasu i będą pracować za ćwierć ich zarobków. Jak
        dostaniesz wtedy kawałkiem węgla w łeb to zrozumiesz, że takie groźby w
        demokratycznym kraju Unii Europejskiej są po prostu niedopuszczalne.
    • Gość: bagarmosen Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:06
      skąd taka zawzięta żarloczność ?- napewno dotknełam wrażliwego miejsca i te
      napastliwe posty od Pań Pielęgniarek!!!Zycze dobrego
      samopoczucia ,kultury ,wrażliwości!
      • Gość: życzliwa Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:17
        bardzo proszę o odpowiedz, w jaki sposób żądano od Ciebie łapówki?
        • Gość: życzliwa Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:33
          Cosik mi się wydaje,że autorowi wątku jejeczka na zołądku siedzą, albo teściowa
          postanowiła zanocować. Na kogoś trzeba było nawrzeszczeć?
      • pimpek_sadelko Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 27.03.05, 22:00
        Gość portalu: bagarmosen napisał(a):

> skąd taka zawzięta żarloczność ?- napewno dotknełam wrażliwego miejsca i te
        > napastliwe posty od Pań Pielęgniarek!!!Zycze dobrego
        > samopoczucia ,kultury ,wrażliwości!

zacznij od siebie z ta wrazliwoscia i kultura, spotkales jedna wredna babe ( o
        ile to prawda) a wyzwales wszystkie pielegniarki. wstyd! gdzie Twoja kultura?
        schowaj slome do buta.
    • Gość: bagarmosen Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:39
      ogólnie rzecz biorąc -swoim zachowaniem na sali ,słyszalam taki tekst"tu nikt
      nikogo na siłę nie wola, a jak pani przyszla to niech lezy a za opieke to się
      placi"więc mam pytanie - czy one sa w pracy ,za ktora dostaja wynagrodzenie
      (pomijając kwotę) czy sa w swojej prywatnej firmie?.Re: do aki i janosika -
      złe życzenia zawsze wracaja do nadawcow!
      • Gość: życzliwa Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:42
        "słyszałam taki tekst...." Powiedz, w jaki sposób żądano łapówki od Ciebie.
      • slav_ Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 28.03.05, 07:22
        Szzcerze mówiac nie za bardzo wierzę w to co piszesz.
        Ale niech będzie. Mimo to zmartwie Cię. Żadne pielęgniarki ze wschodu tu nie
        przyjadą bo byłyby ciężkimi idiotkami żeby to zrobić. Pomijając problemy z
        prawem wykonywania zawodu, barierę językową i zgodę na uzyskanie pracy pokaż mi
        osobę przy zdrowch zmysłach ktora pokona te wsztyskie baiery po to by zarabiać
        te pieniądze ktore u nas dostaje pielęgniarka. Nie można pracowac "na czarno",
        trzeba płacic podatki, gdzieś mieszkać i tym podobne drobiazgi. A za ganicę
        wyjeżdża sie nie po to by "byc pielęgniarką" tylko by zarabiac piniądze. W tym
        zawodzie ich nie zarobią, nawet na swoje utrzymanie. "Nasze" pielęgniaki jeszcze
        pracują bo maja tu rodziny, mężow, gdzieś mieszkają itp. bez takiego "zaplecza"
        szybko wszystkie musiałyby poszukac innej pracy.
    • Gość: życzliwa Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 22:02
      Bagarmosen: prosze o dokładne informacje w jakim szpitalu, na jakiej zmianie,
      która z pielęgniarek żądała od Ciebie łapówki?!
      Jeżeli nie jestes w stanie tego zrobić, uważam Cie za tchórzliwego kłamcę,
      małego czlowieczka, szczekacza podwórkowego!
      • Gość: Połoznik Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 23:37
        Bagarmosen napisz jaki masz zawód to Cię zbesztam!
    • mxp4 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 28.03.05, 03:33

> bezczelnie!!!!!!!!!!nie dam rady ich wszystkich oplacić!!!może ktoś
      > wreszcie poruszy ten temat.Za co im placa w szpitalach jesli bez skrepowania
      > i żadnej żenady żadaja zaplaty.najwyższy czas aby na ich miejsca
      > przyszły Ukrainki i Białorusinki - a ich miejsce w UK i gdzie indziej
      > WYSZKOLĄ ICH DOKLADNIE JAK NALEŻY SIĘ OBCHODZIĆ Z CHORYMI I
      > PACJENTAMI .DOSYC TEGO ROZBESTWIENIA!!!!

Szanowna pani trzeba sie leczyc u profesora isc do niego na oddzial w razie
      potrzeby i problemy z nizszym personelem nie istnieja. Daje jak chce kogos
      wyroznic bo jest wyjatkowo mily.
      To jasne ze pielegniarki malo zarabiaja ale nie maja prawa podobnie jak lekarze
      domagac sie pieniedzy. Ja pieniadze daje komu trzeba a pielegniarkom nigdy,
      najwyzej kawke, bombonierke i zawsze sa zadowolone.
      • kingusi Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 20.04.05, 13:34
        Nizszy personel to personel a wyksztalceniem podstawowym , natomiast
        pielegniarki sa personelem srednim lub magistrami.
      • Gość: docuk mpx4 Moralność Pani Dulskiej IP: *.server.ntli.net 03.06.05, 23:35
        Pisz częściej bo jesteś typowym przykałdem hipokryty/hipokrytki. Dzieki takim
        dulskim jak ty ten system jest jaki jest i dzieki tobie się nie zawali. pomysl
        tylko czasem o tych co mają co dać i o tych co od ciebie nie dotaja a odwalają
        czarna robotę.
        HIPOKRZYJA NIE WARTA KOMENTARZA.
        BRAWO BRAWO PANI DULSKA
        WYCHOWA PANI NASTEPNE POKOLENIA HIPOKRYTÓW
    • Gość: bagarmosen Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 07:36
      wywolalam drażliwy temat - bardzo nie wygodny, ale slanie pod moim adresem
      inwektyw ,napastliwych postow nic nie zmieni!Ja tu nikogo nie obrazilam i w
      niczyja strone nie poslalam przerywnika q... a w moja i owszem.Ponieważ jak
      ktoś tu zauważyl jest to formu dla "słuzby zdrowia" a więc dotychczasowe
      wpisy dobitnie świadczą o polskiej "służbie zdrowia" reszta jest milczeniem!
      • Gość: jola LUDZIE CO WY BREDZICIE????? IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 10:59
        Praca pielęgniarek w dużym stopniu zależy od tego jakim warsztatem pracy
        dysponują.W piątek wrocilam ze szpitala.Na pewno nie bylo jak w leśnej gorze
        ale personel mily i kompetentny.A to że pielęgniarka prosiła że trzeba sobie to
        czy tamto kupić bo szpital nie dysponuje takim lekiem,takim badaniem(bo brak
        odczynnikow)to przecierz nie ich wina co ma z wlasnej kieszeni kupic?Jeszcze
        jedna rzecz 2 na 55 chorych i tu ukrainki by nie dały rady.(dodam oddzial z
        ostrym dyżurem)15 przyjęć,2 zawaly i inne rownie wazne przypadki bo dla kazdego
        pacjenta właśnie jego przypadek w danej chwili jest priorytetowy.A najbardziej
        chory to jest system w jakim przyszło im pracować a nam chorować.Pozdrawiam
        wszystkich pacjentow,lekarzy i pielęgniarki.Życzę cierpliwości........wasza
        pacjentka
      • Gość: zofia Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.03.05, 11:11
        te Ukrainki i Białorusinki jak już będą chciały zdobyć pozwolenie na wyjazd to
        pojadą do innych krajów uni a nie do Polski bo tu opłaca im się tylko pracować
        na czarno ,tak że skazany jesteś na polskie pielęgniarki i bądź miły bo nie
        podejdą do ciebie ,
        a ty często bywasz w szpitalu czy raz się zjawiłeś i akurat spotkałeś "złą
        kobietę" ja też czasami warczę na ludzi choć na codzień raczej życzliwa za darmo
      • torrero_san Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 28.03.05, 11:16
        A może by tak trochę mniej emocji, a więcej faktów? Bo jak widzę gościu
        bagermosen, te emocje Cię zbytnio poniosły...
        A wiesz, jakie są fakty? Cóż... Mam wrażenie że NIE MASZ O NICH ZIELONEGO
        POJĘCIA! No bo kim jesteś? PACJENTEM! Czyli ocenę pracy personelu ZAWSZE
        będziesz miał spaczoną... Pielęgniarki zawsze się starają, zawsze chcą pomóc.. I
        co je za to spotyka??? Tylko krytyka!
    • czarna_rozpacz bo polskie pielegniarki po tzw. liceach medycznych 28.03.05, 14:03
      sa nie przygotowane,
      do pracy we wspolczesnej medycynie,
      zarowno w znaczeniu technicznym,
      jak i etycznym,
      • beciulka1 Re: bo polskie pielegniarki po tzw. liceach medyc 28.03.05, 18:50
        A dlaczego tak sądzisz?
      • Gość: Jola Re: bo polskie pielegniarki po tzw. liceach medyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:45
        A czy masz o tym pojęcie? Jestem właśnie taką pielęgniarką po liceum z
        dwudziestoletnim stażem. Mam za sobą pracę na trzech bardzo ciężkich oddziałach
        i nowoczesnej pracowni diagnostycznej. Nie będzie to skromne, ale w ciągu tych
        lat nigdy nie miałam zarzuconej niekompetencji w zawodzie oraz nieumiejętności
        kontaktu z chorymi. Natomiast wiele zastrzeżeń można by mieć do "młodego"
        personelu, który teraz wkracza w nasze szranki. I nie są to panie z liceum
        tylko po studium. Mój dobry kolega jest lekarzem, który obecnie pracuje w
        Europie zach. i ma porównanie naszej pracy, i jest pełen podziwu dla nas,
        polskich pielegniarek. Mimo wszystko pozdrawiam Cię serdecznie.
        • beciulka1 Re: bo polskie pielegniarki po tzw. liceach medyc 01.04.05, 13:43
          Koleżanka ma rację .Ja tezmam kilka ładnych lat pracy i też jestem po
          liceum.Przyszły teraz do mnie do pracy dziewczyny po studiach i nie wykazały
          sie duża wiedzą,sa poprostu zielone
          • kingusi Re: bo polskie pielegniarki po tzw. liceach medyc 20.04.05, 13:40
            Pieknie pielegniarka na pielegniarke nadaje. Chyba masz jakies kompleksy
            paniusiu i zastanow sie co piszesz!
    • Gość: adam Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.aster.pl 31.03.05, 13:30
      bo za mało zarabiają
    • Gość: ania Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.aster.pl 31.03.05, 14:18
      za taki wysiłek 1000 zl pensji - tez bym chciala se dorobic
      • Gość: pielegniarka Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:14
        czytajac to wszystko dochodze do wniosku,ze nie warto sie starac ,od
        nastepnego dyzuru bede tylko robic to co mi napisza w zleceniach ,z wlasnej
        woli nawet nie zagladne do pacjenta,czynnosci bede wykonywac mechanicznie jak
        automat bez usmiechu,wszak taka pielegniarke widza i o takiej tu pisza niech
        to bedzie prawda.........
    • Gość: ptyek Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.04.05, 12:48
      żądać ,żądają ale czy dostają ?
    • Gość: młody lekarz Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.chello.pl 02.04.05, 15:06
      > Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK??????

Może dlatego, że chciałyby kilka razy w miesiącu zjeść chleb z masłem i cukrem
      zamiast chleba z wodą i cukrem?
      A niestety goła pensja na to nie pozwala.
      • Gość: ania Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 16:59
        ...one nie żądają,one biorą a ja chętnie daje,bo kto jak nie one mi pomoże.Ty
        człowiecze chyba w szpitalu nie leżałeś.Są 2 na 50 chorych ,ten leje po
        korytarzu,ten sra w łóżko ,ten ma zawał ten zator płuc a mnie w tym momęcie
        pęcherz pęka i co ...pewnie pójdzie do zawału a ja cierpliwie poczekam.A inni
        nie bo cotam zawał im właśnie się kroplówka skończyła i muszą mieć w tej chwili
        odpiętą.A jak przyjdzie o 20,00 rodzinka to się poskarża,że cały dzień kawe
        piły a on musiał godzine czekać az go odepną.Bądź człowiekiem proponuję.
        • Gość: młody lekarz Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.chello.pl 02.04.05, 20:09
          Dziękuję za propozycję bycia człowiekiem - staram się do niej stosować na codzień.

Nie bardzo rozumiem, do których elementów mojej wypowiedzi się odnosisz w
          swojej? Może wyjaśnisz, co w tym, co napisałem, świadczy o tym, że nie jestem
          człowiekiem i że nie leżałem w szpitalu?
          • Gość: ania Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 20:04
            ..to ani trochę nie było do Ciebie młody lekarzu.Ja poprostu odpowiadałam
            autorowi postu.To nieporozumienie.
    • Gość: instrumentalna Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.04.05, 20:55
      gdzie te pielęgniarki maja tak dobrze ,cały dzień kawa i do tego kieszenie
      pełne , w naszym szpitalu zapieprz od 7 ,czasami to ja śniadanie jem po czwartej
      jak wyjdę z sali operacyjnej ,
      • medyczka2 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 06.04.05, 23:21
        Masz siostro absolutną rację. Szczególnie na blokach zapieprz jest niesamowity,
        ale i na wielu oddziałach. Nie wiem, gdzie ten człowiek leżał, że ma taką o nas
        opinię. Przez całe moje życie zawodowe tj. 18 lat nie spotkałam się z żadnymi
        łapówkami dla pielęgniarek. Jak u was z 203?
      • kingusi Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 20.04.05, 13:43
        Dokladnie, tez sie chetnie dowiem gdzie w Plosce pielegniarki maja tak dobrze i
        tyle kawy pija, no GDZIE??????????????????????????????????????????
    • medyczka2 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 05.04.05, 12:38
      Jestem pielęgniarką od 18 lat. Nigdy nie dostałam łapówki, ani też nie
      ośmieliłabym się jej żądać. Owszem pacjenci zadowoleni z opieki przynoszą
      czkoladki bądż kawę. A i tak większość z tego zeżrą lekarze. Im ciągle mało. Nie
      dość, że jawnie biorą bo obniżyłby się im standard życiowy to jeszcze żerują na
      naszym. Ludzie NIE DAWAJCIE ŁAPÓWEK. Sami ich tego uczycie. Jesteście
      niezadowoleni, to idźcie do innego lekarza. Jest ich od cholery i to dobrych.
      Takie jest wasze prawo.
      Nawet jeśli jakaś pielęgniarka wzięłą to być może z biedy. potępiam to ale czy
      zdajecie sobie sprawę ile zarabiamy? Za pracę w ciągłym narażeniu na stres,
      odpowiedzialność za ludzkie życie, za pracę nocną, za pracę wymagającą
      nisamowitej odpornośąci fizycznej. 800 zł. Koleżanki, które pracują tylko na
      ranną zmianę 600 zł.A lekarze za sam dyżur sobotnio - niedzielny, często
      przespany 300zł. Musimy jeszcze za nasze pieniądze kupować mundurki i obuwie do
      pracy, bo szpitale nam tego nie zapewniają.
      • slav_ Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 05.04.05, 19:04
        Oj dziecko, dziecko. Przeczytaj co piszesz. W jednym zdaniu potepiasz lekarzy za
        łapowki i usprawiedliwasz branie łapowek przez pielęgniarki. Proponuję trochę
        konsekwencji.
        Poza tym jesteś osoba wymarzoną przez "władzę" - pielgniarka szczującą ludzi na
        lekarzy i przekonana że całe zło tego świata (nawet brak czekoladek) to wina
        lekarzy. O niczym nasza ukochana władza tak nie marzy jak o przekonaniu że za
        niskie płace pielęgniarek sa odpowiedzialni śpiący na dyzurach lekarze. Widzę że
        Ciebie się udało przekonać. Stara zasada "dziel i rządź" - nalepiej się
        wprowadza "reformy" jak pielęgniarki i lekarze żrą się między sobą o pieniądze.
        Poza tym mam nadzieje że nigdzie lekarz nie bierze tylko 300 zł za "dyzur
        sobotnio - niedzielny" bo to zgroza i straszne dziadostwo. To jest 48 godzin
        PRACY za 75 euro + często gęsto jeszcze poniedziałek do 12 - 14 BEZ MOŻLIWOŚCI
        wyjścia wyspania się w domu dodam dla ułatwienia.
        • medyczka2 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 06.04.05, 08:38
          Bez komentarza. Wstyd dyskutować z takimi ludźmi.
          • slav_ Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 06.04.05, 11:55
            Faktycznie, powinnaś sie wstydzić. Szczucie na siebie pielęgniarek i lekarzy,
            zwłaszcza jeśli rzeczywiście jesteś pielęgnirką, to świństwo.
            • medyczka2 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 06.04.05, 23:16
              Nie znam cię, więc nie mogę osądzać. Niestety jednak w waszej grupie zawodowej
              jest WIELE osób, które na codzień nie grzeszą kulturą, traktują innych z góry a
              zasady etyki mają głeboko w d... Naprawdę nie spotkałam się nigdy z problemem
              łapówkarstwa wśród pielęgniarek i takie hasła wzbudzają mój szczery sprzeciw.
              Wiesz, jak wygląda nasza praca, nasze zarobki i jak bardzo jesteśmy
              rozgoryczone. Popełniłam błąd uogólniania, ale takie są opinie mojego środowiska.
              • Gość: aga Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.aster.pl 01.06.05, 23:18
                zgadzam się ,że lekarze to często nadęte nic, uzurpujące sobie prawo do wielkich
                pieniędzy. Często chamscy, przesypiający dyżury. Znam wielu zarabiających na
                czysto kilkanaście tysięcy złotych- są w wieku ok. 35 -40 lat. I ciągle
                narzekają, są strasznie cwani. Wiecie , większość lekarzy nie umie leczyć, a
                kasę wielgaśną chcą mieć od zaraz.
            • kingusi Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 20.04.05, 13:45
              To fakt, tak samo jak pisanie o kolezankach po fach zle to juz jest po prostu
              kompromitacja!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: młody lekarz Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.chello.pl 05.04.05, 21:07
        Korzystając z nadarzającej się okazji chciałbym przeprosić naszą oddziałową. W
        dniu dzisiejszym, tj. 05.04.2005 ok. godz. 10 zostałem przez nią poczęstowany
        czekoladą gorzką marki Lindt, którą otrzymała od matki pacjenta. Nie tylko nie
        odmówiłem, ale bezczelnie spytałem, czy mogę dwie kostki. Siostra oddziałowa
        przytaknęła. Dzięki Twojej wypowiedzi medyczko2 zrozumiałem, że postąpiłem
        nieetycznie dosłownie zżerając dodatkową kostkę czekolady. Co więcej
        wykorzystałem zależność służbową dla uzyskania korzyści materialnych w postaci
        dodatkowej kostki czekolady gorzkiej marki Lindt.

Świadom powagi popełnionych czynów składam niniejszym szczerą samokrytykę.

młody lekarz
        • medyczka2 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 06.04.05, 08:34
          Nie masz pojęcia o zależności służbowej pielęgniarki oddziałowej
          • czarna_rozpacz zalezy, pod kim lezy..... 03.06.05, 22:56
            ???
        • kingusi mlody lekarzu 20.04.05, 13:47
          wrzuc na luz, rozpedzila sie dziewczyna , nie chciala zle. Wszyscy jedziemy na
          tym samym wozku, niestety:(((
    • Gość: lek. Re: Pielęgniarki są bardzo różne.......... IP: *.chello.pl 07.04.05, 15:05
      Jestem lekarzem. Niedawno mój Ojciec trafił do szpitala w dość ciężkim stanie,
      a więc zdany był w duzym stopniu na pielęgniarki. To co wyrabiały sistry w
      głowie się nie mieści - i to w mojej głowie, osoby przyzwyczajonej do
      hm.......pewnych nieprawidłowości w służbie zdrowia. Banknoty o sporych
      nominałach nie wiele pomogły. Wyrzucały z sali nie tylko najbliższą rodzinę,
      ale także 2 kolegów pracujących w owym szpitalu ( jeden jest ordynatorem innego
      oddziału).
      Ale jest i druga strona medalu - są i takie, które nie bacząc na tragicznie
      niskie zarobki i ciężką pracę równo haruja, przestrzegając Karty Praw Pacjenta,
      rozumiejąc stres rodzin i nie zawsze grzeczne zachowanie nas ( biję się w
      piersi).
      Wniosek - pielęgniarki są bardzo różne - podobnie jak przedstawiciele
      wszystkich grup zawodowych!
      • Gość: Eliza Re: Pielęgniarki są bardzo różne.......... IP: *.chello.pl 15.04.05, 22:04
        Jestem pielęgniarką z kilkunastoletnim stażem,chętnie podejmę pracę na oddziale
        na którym cały dzień będę siedziała i popijała kawkę, z przyjemnościa wezmę też
        łapówkę, oczywiście dużą.
        Podajcie namiary gdzie jest tak dobrze,zaraz się tam przeniosę.
        Pozdrawiam.
        Eliza
        • Gość: Eliza Re: Pielęgniarki są bardzo różne.......... IP: *.chello.pl 16.04.05, 19:40
          Ponawiam.
          Pozdrawiam biały personel, życzę spokojnego dyżuru.
          • Gość: Położnik Re: Pielęgniarki są bardzo różne.......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:59
            Ale mnie rozbawiłas,jesli pzwolisz ja tez się dołącze.Jestem lekarzem
            ginekologiem połoznikiem chetnie podejmę prace w miescie gdzie bede siedział
            oglądał telewizję i pił kawe całą noc ,wyjdę z gabinetu tylko po otrzymaniu
            łapówki,zeby byc przy porodzie piez minut za ok 700zł.
            • Gość: pielegniarka Re: Pielęgniarki są bardzo różne.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 13:19
              przestalam sluchac glupot od pacjentow i jestem zdrowsza psychicznie,nie
              obciazam swej glowy myslami o nich ,robie swoje i wracam do domu.
        • kingusi Re: Pielęgniarki są bardzo różne.......... 20.04.05, 13:48
          Dobre!!!!!!!!
    • Gość: pielęgniarka Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:01
      Mam 10 lat stażu, pracowałam w trzech placówkach - każda w innym mieście. Nie
      zauważyłam, by ktokolwiek żądał od pacjenta łapówek. To sami pacjenci i ich
      rodziny napędzją tę spiralę. Wystarczy dobre słowo i uśmiech. Kawa i czekoladki
      też nie są potrzebne.
    • ewikdwa Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 26.04.05, 18:35
      czlowieku do jakiego ty trafiles szpitala ??? pracuje juz od 16 lat i jakos
      od nikogo nie zadalam lapowki nawet przez mysl mi to nie przeszlo. Przeciez za
      swoja prace dostaje wyplate tak jak inni.A pacjenci to juz inna sprawa .
      piszesz ze Ukrainki i Bialorusinki naucza nas jak sie obchodzic z chorymi - ale
      niech najpierw chorzy naucza sie szacunku do personelu a nie wymagaja nie
      wiadomo czego i chca sie rzadzic . w szpitalu sa przeciez zakazy i nakazy do
      ktorych trzeba sie dostosowac.
      • Gość: PIELEGNIARZ Paliło sie, piło, nie chodziło na wf to teraz płać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 10:16
        • Gość: pielegniarka wstyd mi za Ciebie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 22:45
          ciekawe jak dlugo nad tym myslales?
          zgodze sie ze bardzo krzywdzace sa opinie na temat pracy i zachowan
          pielegniarek/pielegniarzy nie wszyscy sa wredni i pazerni.
      • bozia2 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 02.06.05, 10:28
        Jeśli ktoś chce zobaczyć jak powinien wyglądać wzorcowy oddział,gdzie każdy wie
        co do niego należy niech wybierze się na wycieczkę do Szczecina na oddział
        neurochirurgii na Unii Lubelskiej.2 pielęgniarki na 40 łóżek,wszyscy pacjęci
        codziennie wymyci,zmieniona pościel,zmierzone ciśnienie,leki na czas i jeszcze
        uśmiech na twarzy!!!
        Lekarz przy mnie odmówił przyjęcia koperty od pacjęta i zasugerował,że jeśli
        ma chęć coś komuś podarować,to przyniesie nr.konta oddziału(jest to oddział
        samofinansujący się)i obojętnie ile wpłaci,będą te pieniążki wydane na sprzęt.
        Nigdzie indziej nie spotkałam się z takim super oddziałem,a byłam na kilku
        innych oddziałach również.Pozdawiam.
    • czarna_rozpacz bo polskie pielęgniarki sa beznadziejne..... 03.06.05, 22:55
      zarowno mentalnie,
      jak i profesjonalnie:(
      • Gość: pielegniarka Re: bo polskie pielęgniarki sa beznadziejne..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 23:12
        faktycznie czarna rozpacz to co piszesz......
        • kingusi czarna rozpacz 04.06.05, 19:09
          Czyżby następny sfrustrowany goguś? Człowieku lecz się ale na nogi, bo na
          główkę to już za późno:(
          • Gość: pielegniarka Re: czarna rozpacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:14
            czarna rozpacz nie bedzie sie leczyc bo .............i jeszcze trafi
            na takie.
            • kingusi tylko niech nie zapomni się wtedy przedstawić .... 04.06.05, 19:19
              ...swoim nickiem, bo się jeszcze któraś z nas pomyli i przez nieuwagę będzie za
              miła ...i się chłopczyk rozczaruje:)
              • Gość: pielegniarka Re: tylko niech nie zapomni się wtedy przedstawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:33
                to niezwykle madra postac,blyszczaca wiedza na odleglosc !nie to co My
                pielegniarki.
                • kingusi Re: tylko niech nie zapomni się wtedy przedstawić 04.06.05, 19:36
                  Tak mnie rozbawiłaś, że prawie oplułam monitor herbatą:D
                  • Gość: pielegniarki Re: tylko niech nie zapomni się wtedy przedstawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:38
                    chociaz poczucia humoru nam nie brak!Droga Kolezanko lepiej sie smiac niz
                    przedstawiac soba czarna rozpacz!
                    • kingusi Re: tylko niech nie zapomni się wtedy przedstawić 04.06.05, 19:41
                      No cóż nie ma tego złego, przynajmniej ten mały człowieczek wybrał sobie nick
                      adekwatny do swojego światopoglądu:D
                      • Gość: pielegniarka Re: tylko niech nie zapomni się wtedy przedstawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:42
                        bardziej prostactwo mi to przypomina
              • mufka51 Re: tylko niech nie zapomni się wtedy przedstawić 29.06.05, 00:28
                Wiecie co było dla mnie najlepszą łapówką?To,że po paru latach od ostatniego
                pobytu zjawiła się na moim oddziale kobieta ,która zobaczywszy mnie
                powiedziała:Siostro, wie siostra co najbardziej pamiętam z ostatniego razu?To
                jak mnie siostra trzymała za rękę i pocieszała,że wszystko będzie dobrze.
                Dla takiej chwili warto pracować .Dlatego kocham ten zawód.
    • mxp4 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 04.06.05, 21:59

> bezczelnie!!!!!!!!!!nie dam rady ich wszystkich oplacić!!!może ktoś
      > wreszcie poruszy ten temat.Za co im placa w szpitalach jesli bez skrepowania
      > i żadnej żenady żadaja zaplaty.najwyższy czas aby na ich miejsca
      > przyszły Ukrainki i Białorusinki - a ich miejsce w UK i gdzie indziej
      > WYSZKOLĄ ICH DOKLADNIE JAK NALEŻY SIĘ OBCHODZIĆ Z CHORYMI I
      > PACJENTAMI .DOSYC TEGO ROZBESTWIENIA!!!!

Nie wierze w ani jedno slowo ktore napisalas! Jestes jakas zlosliwa wstretna
      baba i wspolczuje pielegniarkom ktore musza kolo ciebie chodzic. Ja i moja
      rodzina bywalismy w szpitalach ,niestety,czesto i nigdy nie spotkalam sie z
      zadaniami pieniedzy przez pielegniarki. My zawsze odwdzieczamy sie czekoladkami
      kawka dla wszystkich pielegniarek i nigdy nie zauwazylismy cienia niezadowolenia
      To sa kobiety ktore ciezko pracuja za marne grosze a maja tez swoje problemy.
      Ja je podziwiam ze jeszcze czesto maja sile i ochote porozmawiac z pacjentami,
      przysiasc na moment, pozartowac ale nie ze wszystkimi bo jak trafi sie taka
      jedza jak ty co sie ciagle czepia to i nie beda z toba rozmawialy bo to sa
      ludzie jak kazdy.
      • kingusi Do mxp4 06.06.05, 23:43
        qrcze, no strasznie mi zaimponowałeś
        • mxp4 Re: Do mxp4 07.06.05, 02:51
          kingusi napisała:

> qrcze, no strasznie mi zaimponowałeś

Podziwiam pielegniarki i lubie i denerwuje mnie jak jedna z druga krowa czepia
          sie i wymagania ma niczym udzielna ksiezna.
          • Gość: mxp4 Re: Do mxp4 IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 08.06.05, 22:21
            kingusi napisała:

> qrcze, no strasznie mi zaimponowałeś

Podziwiam pielegniarki i lubie i denerwuje mnie jak jedna z druga krowa czepia
            sie i wymagania ma niczym udzielna ksiezna.

Sorry bardzo ten post zabrzmial dwuznacznie. Druga czesc mojego postu dotyczy,
            oczywiscie, pacjentek i pacjentow :)
    • iustitia1 Re: Dlaczego pielęgniarki ŻĄDAJĄ ŁAPOWEK?????? 09.06.05, 19:29
      Bagarmosen wczoraj dostałam od pacjentki za miłą obsługę cztery sztuki
      czekoladek Rafaello? - czy to aż taka ogromna łapówka?? Zaznaczę jeszcze że nie
      chciałam przyjąć ale zrobiłabym tym przykrość pacjentce- czy powiesiłbyś mnie
      za to na szubienicy?? Zanim coś napiszesz to najpierw pomyśl człowieku bo
      sromotnie się ośmieszyłeś !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka