Dodaj do ulubionych

Ubezpiecznie za granica

30.04.05, 02:25
Jak teraz wyglada sprawa ubezbieczenia zdrowotnego za granica. Czy jadac do
pracy do Niemiec (nieoficjalnie, wiec jako turystka) powinnam wykupic
ubezpieczenie, czy wystarcza mi te formularze E... Jezeli tak, to jak dlugo
jest aktualne takie ubezpieczenie?
Obserwuj wątek
    • Gość: młody lekarz Re: Ubezpiecznie za granica IP: *.chello.pl 30.04.05, 11:12
      Ubezpieczyciele zastrzegają często, że ubezpieczenia turystyczne nie obowiązjują
      gdy jedzie się do pracy.

Jak będziesz miała wypadek w pracy to nie licz na pomoc pracodawcy (bo ryzykuje
      gigantycznymi karami pieniężnymi za nielegalne zatrudnianie cudzoziemców,
      zwłaszcza teraz inspekcja pracy jest cięta). Raczej wywali Cię na zbity pysk.

Miejscowa służba zdrowia chętnie udzieli Ci pomocy, musisz się jednak liczyć z
      tym, że w przyapdku droższych procedur zażądają pozostawienia kaucji lub
      uwiarygodnienia Twoich możliwości finansowych.

Tak czy inaczej na koniec dostaniesz rachunek, nikt przecież za darmo nie będzie
      Cię leczyć, w końcu to nie Polska. W interesie ubezpieczyciela jest natomiast
      nie zapłacić rachunku, więc jeśli nabierze podejrzeń, że pracowałaś, to na pewno
      nie uda, że nie widzi. Przy wyższych kwotach, powiedzmy kilkunastu tysiącach
      euro, możesz próbować negocjować zniżki za zapłatę przed terminem płatności
      faktury (np. 1% Skonto). Zawsze to kilkaset euro mniej i pokryje koszty przelewu
      z Polski :-).

Lügen haben kurze Beine :-)
      • rotkaeppchen1 Re: Ubezpiecznie za granica 30.04.05, 11:38
        Dzieki za odpowiedz.
        Chodzi mi jednak o to, ze Polacy po wejsciu do Unii maja prawo nieograniczonego
        czasowo pobytu np w Niemczech. Czyli ubezpieczyciel nie moze mi udowodnic, ze
        pracowalam. Chcialabym w Niemczech opiekowac sie osoba starsza, mieszkajac u
        niej, wiec trudno chyba udowowcnic, ze bede tam pracowac? Gdyby ta osoba np
        zaswiadczyla, ze zaprosila mnie, aby umozliwic mi nauke niemieckiego? (mam 25
        lat, chodzilabym na kurs, wiec jest to wiarygodne, kilka lat temu wlasnie w tym
        celu spedzilam w Niemczech 2 miesiace).
        A o co chodzi z tymi formularzami E, o ktorych zaraz po wejsciu Polski do Unii
        bylo tak glosno??
        • Gość: młody lekarz Re: Ubezpiecznie za granica IP: *.chello.pl 30.04.05, 16:50
          Przykro mi, ale zgodnie z polskimi przepisami nie mogę Ci udzielić odpowiedzi,
          jak oszukać NFZ lub prywatnego ubezpieczyciela. Taka pomoc jest nielegalna i
          grozi za nią odpowiedzialność karna.

Formularze E są różne w zależności od tego, co tam chcesz robić w Niemczech.
        • aelithe Re: Ubezpiecznie za granica 04.05.05, 18:50
          Na polskie ubezpieczenie masz prawo do udzielenia porady medycnzej w przypadku
          nagłego zachorowania jak obywatel innego kraju. Tak więc w Niemczech po
          zapłaceniu 10 euro. W przypadku medycyny elektywnej tylko po akceptacji
          polskiego ubezpieczyciela.
          Oczywiście jeśli korzystasz z Państwowego NFZ to musisz się liczyć, że jesteś
          uznana za najmniej wiarygodnego klienta i będziesz obsługiwana w ostatniej
          kolejności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka