Dodaj do ulubionych

chcę płacić!

17.07.05, 15:33
Z wielką chęcia płaciłabym za wizyty lekarskie, diagnostykę itp. Mówię to
szczerze, bez ironii. Uważam, że jest to sytuacja jak najbardziej prawidłowa.
Lekarz daje mi swoją wiedzę i czas a ja mu za to pieniądze /z mojej
wdzięczności nie będzie żył/. Oczywiste jest, że płacac oczekiwałbym wyższej
jakości usługi /traktowania mnie z szacunkiem, satysfakcjonujących mnie
objaśnień mojej choroby itp.a nie jak to się zdarza jako intruza, którego
trzeba spławić bo długa kolejka przed drzwiami. Ale jest jeden problem.
Zaczynam dopiero swoją "karierę zawodową" i z zarobionych pieniędzy mimo
ciężkiej pracy trudno mi się utrzymać a co dopiero prywatnie leczyć. Myślę,
że większość społeczeństwa z chęcią płaciłaby za swoje leczenie bezpośrednio,
ale zwyczajnie w naszych realiach nie ma na to funduszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: med Re: chcę płacić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 20:42
      A czy wiesz ile z Twojego wynagrodzenia idzie na tzw. ubezpieczenie zdrowotne?
      Ile z tego ubezpieczenia trafia bezposrednio do SZ. Czy wiesz jaki jest stan
      Twojego "konta zdrowotnego" czyli ile wpłaciłaś przez lata, a ile wydałas na
      różne leczenia?
      Zwykły człowiek nawet nie dowie sie tego, bo to tajemnica ZUSów, NFZów.

Może się okazać, że urzędnicy "zagospodarowują" znaczną część składki... a co wtedy?
    • maga_luisa Re: chcę płacić! 17.07.05, 21:54
      Przy współczesnym stanie wiedzy medycznej nie jest możliwe finansowanie
      własnego leczenia przez poszczególne osoby. Już operacja wyrostka robaczkowego,
      pęcherzyka żółciowego czy cesarskie cicie mocno uszczuplilaby budźet niezbyt
      zamożnej rodziny, a leczenie nowotworów czy też specjalistyczny zabieg
      kardiologiczny, wreszcie przeszczepy - to byłoby poza zasięgiem większości.
      Dlatego potrzebny jest system ubezpieczeń, ale Uczciwy - nie zaś taki, jaki
      funkcjonuje w tej chwili (ukłony dla przedmówcy).
      • Gość: Położnik Re: chcę płacić! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:03
        Maga niech chociarz zwracają za wizytę w prywatnym, tę cześc co płacą w
        poradniach!Czy ja pracuje na czarno w gabinecie?dlaczego NFZ nie zwraca za
        wizyte tych 35 zł??????
    • slav_ Re: chcę płacić! 17.07.05, 22:15
      Nikt przy zdrowych zmysłach nie zaproponuje powszechenego leczenia "za własne
      pieniądze". Po prostu niewileu na to byłoby stać. Dobry system to ubezpieczenie
      + rozsądne współpłacenie. Współpłacenie ma kolosalny wpływ na racjonalne
      korzystanie z systmu.
      Dzieki temu pacjent ma wpływ bezpośredni na to komu płaci, podejmuje decyzje
      świdomiej (bo to jednak cos kosztuje), znikaja probelmy "jak wynagrodzić lekarza
      bo jestem wdzięczny" (jeden z wątkow), znika łapownictwo (bo jak dać łapowke
      skoro płacę ?). W systemie jest więcej pieniędzy i mniej pacjentów
      korzystających z niego bez potrzeby (bo za darmo). Jest więcej poieniędzy na
      płace a więc zadowolony personel. Lekarz czeka na pacjenta (bo to zarobek).
      Negatywne skutki takiego systemu sa do zniwelowania (opieka społeczna).

Oczywiście w Polsce wprowadzenie takiech mechanizmów uważam za niemożliwe.
      • maga_luisa Re: chcę płacić! 17.07.05, 22:29
        podpisuję sie oburącz, i jaka szkoda, że to ostatnie zdanie sprowadza do
        parteru..
        • Gość: Swan Ganz Re: chcę płacić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 01:29
          O akurat tu nie masz racji, na szczęście. To czy taka szansa pojawi się czy nie
          to bardzo dużo zależy od nas. Wyborców.
          • Gość: docuk Rok 2009 IP: *.server.ntli.net 18.07.05, 02:18
            Czekaj tatka latka.
            Wiesz teraz mam przed sobą szklaną kulę a wniej widzę...
            Nic nie zmienia sie w 2006 roku bo... dopiero przejelismy stery, musimy poznać
            sytuacje
            w 2007 roku...tak mamy pomysł ale środowisko lekarskie blokuje jego
            wprowadzenie mimo to wprowadzamy rozwiązanie kompromisowe
            w 2008 roku kompromisowe rozwiązania zostają wreszcie wprowadzone, powstają
            nowe urzędy, np Urząd d/s standardów medycznych i ...
            nagle nieoczekiwanie w 2009 roku okazuje się ze w sytemie jest za mało
            pieniędzy.
            W następnychwyborach 45% zdobywa Samoobrona a reszty to nie można przewidzieć.
      • czcza Re: chcę płacić! 18.07.05, 09:26
        Część pacjentów, jest otwarta na projekt partycypacji w kosztach swojego
        leczenia ! /ja i wielu moich znajomych i tak płacimy tylko mniej oficjalnie/.
        Oczywiście opłaty te musze przyjąć w miarę racjonalną wielkość, dostosowaną do
        obecnych realów życia w naszym kraju. Nie rozumiem, dlaczego projekt taki nie
        zostanie wcielony w życie skoro akceptują go lekarze i część społeczeństwa .
        Pewnie dlatego, że płacenie za własne leczenie jest wciąż niepopularne i budzi
        bunt ludzi roszczeniowo nastawionych do życia a tych nie barkuje.Trudno
        pozwolić, żeby system się sypał tylko po to, żeby zadowolić ludzi myslących iż
        im wszystko się nalezy. Jak wygra wybory "permanentnie opalony" to dopiero się
        zacznie....
        • Gość: mirex Re: chcę płacić! IP: 66.222.215.* 18.07.05, 10:30
          czcza napisała:
          Nie rozumiem, dlaczego projekt taki nie
          zostanie wcielony w życie skoro akceptują go lekarze i część społeczeństwa .

Nie rozumiesz bo nie należysz do 95% części społeczeństwa ktora rozumie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka