Dodaj do ulubionych

PKB na glowe

IP: *.223-200-80.adsl.skynet.be 23.11.05, 13:09
Ile wynosi w Polsce PKB na glowe mieszkanca?

Leniwy jestem i nie chce mi sie szukac.

Jak bede wiedzial, to wyjasnie dlaczego pytam. Stay tuned.
Obserwuj wątek
    • swan_ganz Re: PKB na glowe 23.11.05, 13:29
      dwa lata temu było to 8 tys. 783 euro.
      Co kombinujesz Doki ?
      • Gość: Doki Re: PKB na glowe IP: *.223-200-80.adsl.skynet.be 23.11.05, 15:15
        OECD opublikowalo raport o zarobkach lekarzy w roznych krajach, wyrazajac je w
        wielokrotnosci PKB na glowe. Czechy na ten przyklad wypadly stosunkowo slabo-
        troche ponad 2*PKB. Za to Szwajcaria to juz ok. 4.5*PKB, no ale tez i PKB
        Szwajcarii jest wyzszy. USA- 6.6* PKB. Francja: 4 z kawalkiem. Belgia- 6.12,
        Holandia tez ponad 6.

A Polska?

Bardzo dobrze, ze podales dane sprzed 2 lat, bo tez i rok 2002 i 2003 byl ujety
        w raporcie OECD.
    • aloalo2001 Re: PKB na glowe 23.11.05, 22:38
      W 2003 roku PKB na głowę, na rok, wegłup OECD wynosił w Polsce 11 500 $.
      To mi sie coś z tym co Swan napisał, nie zgadza.

www.oecd.org/dataoecd/56/4/33746760.pdf
      • do.ki Re: PKB na glowe 23.11.05, 22:53
        Nie zgadza ci sie, bo spojrzalas do rubryki, gdzie PKB jest przeliczony wedlug
        PPP. To sa takie statystyczne czarymary, ale nie o to chodzilo. W biezacych
        dolarach to bedzie 5500 na glowe, co zreszta tez nie bardzo sie zgadza...
        • aloalo2001 Re: PKB na glowe 23.11.05, 23:21
          Co nie zmienia faktu, że srednie zarobki lekarzy W Polsce są jakieś od 3/4 do 1
          PKB.
          Doki, a ty wyliczasz ile nie straciłeś zostając w Poslce, czy co?
          Bo ja sie zastanawiam jaka jest róznica w zarobkach lekarzy UE a USA , biorąc
          pod uwage nakłady czasowe na nastryfikacje dyplomu i zrobienie specjalizacji w
          USA :-)
          • Gość: Doki Re: PKB na glowe IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 24.11.05, 08:17
            > Doki, a ty wyliczasz ile nie straciłeś zostając w Poslce, czy co?

Zarzewie buntu trzeba podsycac, inaczej nic sie nie zmieni w polskiej opiece
            zdrowotnej, a powinno. Powiedzmy, ze moje zainteresowanie wynika z patriotyzmu.

> Bo ja sie zastanawiam jaka jest róznica w zarobkach lekarzy UE a USA , biorąc
            > pod uwage nakłady czasowe na nastryfikacje dyplomu i zrobienie specjalizacji w
            > USA :-)

Zarobki to nie wszystko. Zeby miec amerykanskie zarobki, trzeba mieszkac i zyc w
            USA. Nie kazdemu musi to odpowiadac. Choc niby do wszystkiego mozna sie
            przyzwyczaic...
            • dradam1 Re: PKB na glowe 24.11.05, 12:42
              Prawda jest taka, ze na przyklad koszt zycia ( wyzywienia,benzyny, odziezy)
              jest w USA/Kanadzie nizszy niz w Europie. Kompy tez sa tansze.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=19357340&a=19398708
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=18311719&a=18923478
              Pozdrawiam

dradam1
              • Gość: Doki Re: PKB na glowe IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 24.11.05, 20:18
                dradam1 napisał:

> Prawda jest taka, ze na przyklad koszt zycia ( wyzywienia,benzyny, odziezy)
                > jest w USA/Kanadzie nizszy niz w Europie. Kompy tez sa tansze.

A to zalezy jak liczyc. Jesli na przyklad doliczysz te rzeczy, ktore w Europie
                sa oplacane z podatkow, a za ktore w USA musisz zaplacic sam, to rachunek nie
                jest juz taki oczywisty.

Zycie w USA jest "tansze", bo USA to bogatszy kraj od ktoregokolwiek europejskiego.

Mi jednak nie chodzilo wylacznie o koszty. Cena zycia to jedno, ale jakosc to
                drugie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka