Dodaj do ulubionych

Aron i Malawi

17.01.07, 12:32
Aron napisał w innym wątku o interpretacji wyniku przez lekarza z Malawi.
Może kilka informacji zdrowotnych o tym egzotycznym kraju.
Bo Google nie boli
Śmiertelność noworodków wynosi 12% - czyli 120 na 1000 żywych urodzeń to
prawie 120x wiecej niz w Polsce.
ok 15 % populacji choruje na AIDS.
Średniamdługość zycia nie przekracza 40 lat.
W malawi pracuje ok 2500 lekarzy i wg danych orrganizacji humanitarnych
potrzba by było jeszcze minimum 10000.
Życzę zdrowia

Zanim sie coś napisze można wczesniej pomyśleć,
Nienawiść zaślepia...
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: Aron i Malawi 17.01.07, 14:10
      To nie znaczy że lekarze są winni epidemii AIDS i złej sytuacji gospodarczej
      tego kraju. Wbrew pozorom mogą być oni nawet dość dobrymi specjalistami, nie
      gorszymi od naszych, a na pewno tańszymi i mniej roszczeniowymi.
      • delco Re: Aron i Malawi 17.01.07, 14:13
        Srednie zarobli lekarza w Malawi wynosza ok 2000$ google nie boli.
        Poza tym jak ich jest wszystkich 2500 to co przyjada do polski wszyscy??
        Blisko 50% z nich specjalizuje sie w chorobach tropikalnych, jak sadze w polsce
        najwiekszym problemem nie jest malaria, zółta febra i trąd?
        • maga_luisa Re: Aron i Malawi 17.01.07, 14:37
          To interesujące informacje, delco. Problem tylko z dyskutantem przez Ciebie
          wybranym - on nie jest w stanie przyjąć żadnego rzeczowego argumentu od osoby
          reprezentującej odmienny punkt widzenia. My wszyscy na tym forum (no, prawie
          wszyscy) mamy za sobą etap prób przekonania go do pewnych oczywistości,
          wytłumaczenia pewnych zasad, ale jego nieprzemakalność jest doskonała.
        • aron2004 Re: Aron i Malawi 17.01.07, 15:33
          Bzdury.
          Zarobki lekarza w Malawi to 50 dolarów USA miesięcznie, pielęgniarki 30$.
          • aron2004 Re: Aron i Malawi 17.01.07, 15:34
            poza tym nie oznacza to że lekarz leczący trąd nie nauczy się leczenia Dumoxem
            i paracetamolem, jak nasi rodzinni
          • delco Re: Aron i Malawi 17.01.07, 15:41
            Poprosze link
            • aron2004 Re: Aron i Malawi 17.01.07, 17:14
              www.adoptadoctor.org/about/faq.php
              Frequently Asked Questions

How does the Adopt A Doctor model work?
              We give physicians in Malawi, Liberia, Sierra Leone, and Haiti a $100 USD
              monthly stipend. In Malawi and Sierra Leone, this triples a doctor's salary. In
              Liberia it doubles it. And in Haiti, it provides a 50% increase. In exchange
              for this monthly financial aid, doctors in our program sign a contract agreeing
              to stay in their country and practice medicine for a period of 7 years.
              • delco Re: Aron i Malawi 17.01.07, 18:27
                I co mają chetnych?
                Trzeba było przeczytać całość, to program coś jak "lekarze bez granic" czy
                wyjazd misyjny, te pieniądzę to kieszonkowe dodatek do mieszkania i wyżywienia.
                To nie ma nic wspólnego z normalna pensją
                • aron2004 Re: Aron i Malawi 17.01.07, 20:34
                  takiś mądry doktor i nie znasz angielskiego?
                  • aron2004 Re: Aron i Malawi 17.01.07, 20:36
                    We give physicians in Malawi, Liberia, Sierra Leone, and Haiti a _$_1_0_0_
                    _U_S_D_ _m_o_n_t_h_l_y_ stipend. In Malawi and Sierra Leone, this
                    _t_r_i_p_l_e_s_ _a_ d_o_c_t_o_r_'_s_ _s_a_l_a_r_y_. In Liberia it doubles it.

Ja wieśniak spod Parczewa mam uczyć angielskiego pana prawie profesora?
                    • aron2004 Re: Aron i Malawi 17.01.07, 20:41
                      czyli proste zadanie matematyczne ( na poziome gimnazjum)

100 dolarów dotacji charytatywnej potraja miesięczną pensję lekarza w Malawi i
                      Sierra Leone.

Czyli x + 100 $ = 3x

czyli 2x = 100 $

czyli x = 50$ - i to jest miesięczna pensja lekarza w Malawi i Sierra Leone.
                    • delco wieśniak spod Parczewa 17.01.07, 21:14
                      > Ja wieśniak spod Parczewa mam uczyć angielskiego pana prawie profesora?
                      Zawsze myślałem że jesteś spod Kurowa, przepraszam.
                      A ironia swiadczy o twojej słabości, do Profesora brakuje mi tyle co majorowi
                      do generała.

Zresztą jak nie wierzysz w propozycje finansowe to zadzwoń. Niżej masz telefon
                      do ministerstwa zdrowia Malawi, przy okazji nie zapomnij zapytać jaki % lekarzy
                      malawijskich mówi biegle po polsku...
                      Tel: (+265) 1 789 400, 1 788 849, 1 789 195
                      • aron2004 Re: wieśniak spod Parczewa 17.01.07, 21:23
                        nauczą się nie bój się.

do ministerstwa zdrowia w Malawi nie ma co dzwonić, ale można spróbować dać
                        ogłoszenia w tamtejszych gazetach. Napiszę list do ministerstwa w tej sprawie
                      • aron2004 Re: wieśniak spod Parczewa 17.01.07, 21:36
                        delco napisał:

> A ironia swiadczy o twojej słabości, do Profesora brakuje mi tyle co majorowi
                        > do generała.

No nie wiem na kogo tam Cię Dorn awansuje, ale z angielskiego to mógłbyś się
                        podszkolić, jeżeli chcesz wyjeżdżać za granicę.
                        • delco UFF mam za swoje 17.01.07, 21:43
                          Z tym majorem do był PRZYKŁAD. Tak naprawdę nie jestem w wojsku. Chciałem tylko
                          lepiej zobrazować.
                          UGryzę sie w klawiaturę na przyszłość

A tak BTW jeżeli juz to Sikorski.
                          Dorn jest ministrem od czegoś innego. To tak jak Religa (uwaga trudne nazwisko)
                          nie jest ministrem edukacji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka