Dodaj do ulubionych

zapytanie...

15.01.09, 22:19
Witajcie

Jak to jest naprawde w Polsce?- czy okres wakacji tj od lipca do sierpnia to wlasciwy czas na szukanie pracy-wysylanie cv w odpowiedzi na ogloszenia?Czy wrecz przeciwnie firmy odpoczywaja-majac gdzies aplikantow?

Dzieki, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: waldek Re: zapytanie... IP: 40.0.96.* 16.01.09, 11:39
      Z moich obserwacji wynika, ze nie ma najlepszego czy najgorszego
      okresu.
      W wakacje jest sezon urlopowy, wiec z jednej strony jest mniej
      repow, lekarzy, ale jednoczesnie mniejsza ilosc w HR (ktora bywa, ze
      sie nudzi-ale to wyjatki).
      Jezeli kierownik regionalny szuka, to wtedy gdy jest potrzeba, a nie
      gdy ma wolny czas.
      Wieksze znaczenie ma moment tworzenia nowej linii- to jest raczej
      zwiazane z nowym rokiem budzetowym - stczen, lub grudzien.
      Zmiany sa najczesciej po otrzymaniu IMSow za konkretny cykl (cykle
      moga byc 3,4, a nawet 6-cio miesieczne. Wiec to zalezy od firmy.
      • Gość: Rep Re: zapytanie... IP: 83.168.106.* 17.01.09, 10:35
        Mam pytanie do ciebie. Wcześniej pisałeś że kiedyś byłeś też rep'em. I widać że orientujesz się w tych sprawach. A czy mógłbyś napisać co teraz robisz? Jestem ciekawy co można robić po repowaniu (wiem że zaraz ktoś może napisać że "wszystko" jednak interesują mnie takie rzeczywiste przypadki zmiany pracy/branży).

Pozdrawiam.
        • Gość: waldek off topic IP: *.net-serwis.pl 17.01.09, 14:16
          Pracuje jako CRA, ale musze przyznac, ze bardziej mnie wypala
          siedzenie po 8h przed komputerem niz kiedys praca PM'a. Jezeli tylko
          wejdzie nowe PF i zacznie sie merytoryczna praca dla fachowcow
          wracam do sprzedazy.
    • Gość: betadrin a jednak... IP: *.cable.ubr02.nmal.blueyonder.co.uk 16.01.09, 20:38
      dzieki Waldku za odpowiedz. Zapomnialem dodac w moim poście, że wracam do Polski w koncu czerwca/1szych dniach lipca i wakacje sa wlasnie okresem poszukiwan pracy.
      Dodatkowo zarejesrowalem sie na 4 znanych portalach pracy oraz pozostaje w kontakcie z pewna znana firma z Wroclawia rekrutujaca. Wierze, ze im wczesniej tym lepiej-nalezy ostro dzialac. Jednoczesnie zdaje sobie sprawe z faktu-poki nie bede na dobre w kraju-firmy inaczej patrza na potencjalnego pracownika,mam
      racje?:)
    • Gość: betadrin Re: zapytanie... IP: *.cable.ubr02.nmal.blueyonder.co.uk 16.01.09, 20:40
      dzieki Waldku za odpowiedz. Zapomnialem dodac w moim poście, że wracam do Polski w koncu czerwca/1szych dniach lipca i wakacje sa wlasnie okresem poszukiwan pracy.
      Dodatkowo zarejesrowalem sie na 4 znanych portalach pracy oraz pozostaje w kontakcie z pewna znana firma z Wroclawia rekrutujaca. Wierze, ze im wczesniej
      tym lepiej-nalezy ostro dzialac. Jednoczesnie zdaje sobie sprawe z faktu-poki nie bede na dobre w kraju-firmy inaczej patrza na potencjalnego pracownika,mam racje?:)
      • Gość: waldek Re: zapytanie... IP: *.net-serwis.pl 17.01.09, 14:21
        Trzeba sie osobiscie pokazac na rozmowie (najczesciej najpierw
        lokalnie, pozniej w centrali) dlatego faktycznie zacznij jak juz
        bedziesz w Polsce,
        na pewno prenumerata poniedzialkowej GW, przejrzyj co sie pisze w
        internecie (np goldenline.pl), a najlepiej jak ktos kto juz pracuje
        na tym terenie poleci Cie kierownikowi. Poszukaj, czy ktos ze
        znajomych nie pracuje na takim stanowisku.
        • Gość: betadrin Re: zapytanie... IP: *.cable.ubr02.nmal.blueyonder.co.uk 17.01.09, 20:57
          Kolejne cenne wskazowki-dzieki :)Gazete Wyborcza znam doskonale-ilekroc jestem w PL staram sie utrafic na poniedzialkowe wydanie,czasami online mozna cos ciekawego spotkac-ale nie ma to jak tradycyjne wydanie.
          I to wlasnie trafna Twoja uwaga ad poszukiwan pracy-bez znajomosci nadal kiepsko w naszym kraju, mowmy szczerze ;)
          • Gość: Rep Re: zapytanie... IP: 83.168.106.* 18.01.09, 11:02
            Co do wydania GW to nie ma żadnego znaczenia czy papierowe czy www. Oferty są takie same, kwestia umiejętności posługiwania się wyszukiwarką. A co do znajomości to nie żartuj, akurat o pracę PM bez znajomości jest chyba najłatwiej. Sam przeszedłem kilka rekrutacji bez żadnych znajomości. Kwestia odpowiedniego przygotowania. Jedyne w czym mogą pomóc ci znajomości to przejść przez sito przeglądanych wstępnie CV. Żaden kierownik regionalny nie zatrudni cię po znajomości jeżeli nie masz odpowiednich predyspozycji do tej pracy, ponieważ on też jest rozliczany z wyników przez Field Force Managera. Więc podsumowując, znajomości mogą ci się przydać tu w małym stopniu. I mówię to szczerze.
          • Gość: waldek Re: zapytanie... IP: *.net-serwis.pl 18.01.09, 17:06
            Faktycznie malo precyzyjnie sie wyrazilem.
            Znajomosci, aby Twoje CV zostalo zauwazone. Socjalizm w sprzedazy
            nie istnieje- wszyscy szukaja ludzi potrafiacych realizowac plany
            sprzedazowe. Chetnych jest bardzo duzo, wiec niemal zawsze
            pierwszenstwo maja osoby z wewnatrz, lub z polecenia.

A prenumerata GW daje chociazby poglad co sie dzieje na rynku.
        • Gość: betadrin Re: zapytanie... IP: *.cable.ubr02.nmal.blueyonder.co.uk 17.01.09, 22:10
          Przegladajac tutejsze oferty pracy dla PM/PF np w czwartkowym wydaniu Telegraph/jobs stawki rozpoczynaja sie od 30k GBP/rok na 35-40k GBP lub co ciekawe znalazlem w stawce za godzine: 20-25GBP/godzine.
          Co wyroznia brytyjskie oferty to fakt, iz podawana jest konkretna kwota w wiekszosci ogloszen-kawa na ławe, a nie jak w Polskich firmach/nie tylko branza farma. oczywiscie/-kwestia finansowa jest owiana tajemnica lub zgaduj zgadula...
          • Gość: waldek Re: zapytanie... IP: *.net-serwis.pl 18.01.09, 17:03
            Mysle, ze to dlatego, ze poki co w realiach polskich trudno okreslic
            profil dobrego przedstawiciela.
            Jest rekrutacja, to przewija sie kilkanascie-kilkadziesiat osob.
            Z nich wybiera sie 2-4 ktore ida na kolejny etap. Bardzo czesto
            zdarza sie, ze sa to skrajnie rozne osoby.
            Dobiera sie je w/g chwilowych potrzeb, aby dopasowac do obecnego
            regionu, troche na wyczucie...
            Wybrana moze zostac osoba bez doswiadczenia - ale majaca zapal,
            albo bardzo doswiadczona- majaca dobre kontakty na danym terenie
            Pensja pierwszego moze wynosic <50% tej drugiego.

Czytajac ogloszenia zdecydowana wiekszosc dotyczy osob z medycznym
            wyksztalceniem i znajomoscia angielskiego. Naprawde jest to
            zadziwiajace- chyba z przyzwyczajenia to pisza, bo jak popatrzymy na
            obecnie zatrudnianych PM, to medykow, jest max kilka %, a
            angielskiego nawet ASM-owie nie znaja.

Jezeli nowa ustawa zmniejszy liczbe przedstawicieli o 70-80% i
            wizyty beda merytoryczne raz na 3-6 miesiecy - to wtedy bedzie mozna
            podac stawki. Poki co jest to bez sensu.

Kazda firma ma swoje widelki wiec wiadomo w jakim przedziale znajda
            sie zarobki, ale nowo przyjety przedstawiciel moze byc junior PM,
            PM, senior PM itd.

Wszystkie znaki na niebie jednak wskazuja, ze rola i charakter pracy
            przedstawicieli musi sie zmienic.
            Coraz bardziej popularny jest eMarketing, potrzeby mlodych klientow
            (pisze generalnie o sprzedazy nie tylko farmacji) sa coraz bardziej
            swoiste. Trzeba byc elastycznym i zorientowanym w tym co sie dzieje
            na Swiecie - juz w niedlugim czasie narzedziem promocji moze
            byc "nasza-klasa", Pudelek, czy second life. Merytoryka jak
            najbardziej, relacje tez, ale przy sztywnych cenach nie beda mialy
            sensu "wizyty przypominajace" tylko cenna bedzie informacja medyczna.
            Obce pojecie "opieka farmaceutyczna" moze miec nagle bardzo duze
            znaczenie.
            Coraz wiecej osob potrzebuje ludzi z "generation Y" aby podolac
            nowym trendom. Nie jest juz popularna praca u jednego pracodawny
            przez wiele lat, a mlodzi pracownicy berdziej cenia wolnosc
            mozliwosc rozwoju, zamiast obiecywanych w przyszlosi premii.
            Mlodzi maja zapal i potrafia sie dostosowac do szybkich zmian.
            Dlatego coraz czesciej w sprzedazy zatrudnia sie juz studentow.

Czy przedstawiciele z 5-10 letnim stazem podolaja konkurencji ?
            Czy sa 2 razy bardziej skuteczni - aby oplacilo sie im dac 2 razy
            wyzsza pensje?
            Obawiam sie, ze w ciagu 3-5 lat zycie to zweryfikuje.
            • Gość: betadrin Re: zapytanie... IP: *.cable.ubr02.nmal.blueyonder.co.uk 18.01.09, 21:39
              ...cenne spostrzezenia o rynku pracy w Polsce, zwlaszcza dla osob takich jak ja ktore wracaja z pseudoemigracji.
              Z jednej strony gdy pomysle o udzielaniu informacji wedlug cv co dokladnie robilem na obczyznie i przed wyjazdem z Polski, to az mnie skreca.No ale w jakis sposob bede musial roz;poczac swoj show interview na rozmowach kwalifikacyjnych lub tak jak zasugerowales-moze bedzie ktos w moim otoczeniu, kto wesprze-zarekomendyje moja osobe bezposrednio,zobaczymy.
              A propos, jakie sa realia zarobkow PM/PF,rozne zrodla-portale podaja rozne kwoty,czy jest jakas kwota szacunkowa dla osoby nowoprzyjetej?Czy zalezy to od firmy?
              Oczywiscie nie tylko kwestia finansowa kieruja nami o staraniu sie na dane stanowisko, ale i chec podnoszenia kwalifikacji, wiedzy,jestem naprawde chłonny swiata farmacji.Coz na medycyne nie dostalbym sie, dlatego pozostaje PF/PM :)
              • Gość: waldek Re: zapytanie... IP: *.net-serwis.pl 19.01.09, 04:04
                Takie realne minimum to 2,5-3 brutto.

Ale juz widac, ze firmy zauwazaja to o czym pisalem wyzej, czyli
                problem zatrzymania pracownika przez pierwszy rok, dwa.
                Dlatego coraz czesciej zatrudniaja przez firme zewnetrzna i pierwszy
                rok to jest motywacja na zasadize- bedziesz dobry zatrudnimy Ci na
                etat...

To ma wplyw na wysokosc zarobkow i tzw. "social". Gorszy samochod,
                czesto brak premii itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka