Dodaj do ulubionych

Cena leków

12.06.09, 23:50
Niedawno wydarzyła się bardzo przykra rzecz w moim życiu-
przyszło wiele smsów z wyrazami współczucia, wśród nich jeden- od
repa z firmy.
Zdumiało mnie ,że przedstawiciel przesyła mi kondolencje- po
otworzeniu wiadomości- okazało się,że nie o moje sprawy chodziło.
Treść wiadomości- "miło mi poinformować Państwa,że od któregoś tam
dnia cena naszego leku wynosić będzie 10 PLN."
Czy nas lekarzy powinny interesować takie rzeczy?
Czy wśród istotnych informacji o leku powinna znaleźć się też jego
cena?
Pewnie granice owej ceny owszem.
Co sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • maga_luisa Re: Cena leków 13.06.09, 00:13
      Powinny nas interesować, w takim zakresie, w jakim mają wpływ na to, czy nasz
      pacjent lek wykupi, czy też odejdzie z apteki z kwitkiem.
      Subtelne wahania w cenach powodujące 1,5-złotową różnicę na korzyść którejś
      firmy raczej nie zaprzątają mojej głowy.
      A już ten sms do Ciebie to jakiś absurd.
      • makrofag Re: Cena leków 13.06.09, 11:59
        Mnie zawsze interesują ceny leków - część potrafi być droga, a pacjenci mało
        zamożni.

Makro
    • borderlineonline Re: Cena leków 13.06.09, 12:49
      Zdecydowanie uważam,że lekarz ma duży,lecz nie fundamentalny wpływ na "compliance".
      Jednak cena leku- jak cena każdego produktu to sprawa względna.Przecież nie mogę pytać za każdym razem czy pasuje pacjentowi lek za 17, 56 cz 78 pln. Wręcz mam wrażenie,że takie pytanie jest nietaktowne. Poza tym,nie jestem sprzedawcą,by wspominać o cenie. Z drugiej strony mogę się pomylić osądzając na jaki wydatek pozwoli sobie pacjent, 10 pln to czasem b. dużo pieniędzy.
      Kiedy takie pytanie pada w gabinecie-mogę sprawdzić cenę w farmindeksie.
      Apteka może wydać tańszy zamiennik.
      Mam wrażenie,że podawanie ceny leku przez przedstawiciela to przemyślana taktyka-jak zresztą wszystko w jego zachowaniu.
      Wkurza mnie czynienie z nas ogniwa marketingowego łańcuszka.
      Bardzo dbam o dobór leku, o wyjaśnienie pacjentowi sposobu planowanej terapii, jednak nie uważam,aby cena preparatu była tak istotną jego cechą.
      Może jestem w błędzie- dlatego pytam jakie jest wasze zdanie na ten temat.
      • obs2 Re: Cena leków 13.06.09, 13:33
        > Kiedy takie pytanie pada w gabinecie-mogę sprawdzić cenę w farmindeksie.

prawie mi się nie zdarzyło żeby cena podawana przez najnowszy wykaz odpowiadała
        cenie w aptece.
        I jeszcze jedna niemal żelazna zasada: poza promocjami typu "1 grosz" - nie
        wiadomo czy na pewno legalnymi- ceny leków w aptekach są 20-40 % wyższe od cen
        podawanych jako aktualne przez repów.
      • extorris Re: Cena leków 13.06.09, 14:32
        nie rob z siebie dziewicy orleanskiej

lekarze, czy chca, czy nie, sa ogniwem lancuszka marketingowego i nie ma sensu udawac, ze jest inaczej

informacje o cenach lekow, jesli maja byc prawdziwe, musza pochodzic od samych pacjentow
        cena jest najwazniejszym chyba czynnikiem determinujacym compliance
        dlatego rozmowa o kosztach leczenia jest tak samo naturalna jak o objawach choroby i powinna byc inicjowana przez lekarza, bo wielu chorych wstydzi sie przyznawac do klopotow finansoych

ja bardzo sie ciesze, gdy firmy konkuruja cenami i zdecydowanie wole takie informacje od firm niz ciagle te wycieczki na seszele, czy czeki na tysiace €, ktore jako lekarze od tych firm wciaz tak czesto otrzymujemy
        • borderlineonline Re: Cena leków 13.06.09, 19:37
          Extorrisie-jeśli uznamy lekarza za profesjonalnego usługodawcę a pacjenta za klienta- Twoja wypowiedź jest w 100%słuszna.
          Myślę,że nawet obdarzony ogromną fantazją chirurg nie
          dałby rady mnie przerobić w tę orleańską dziewicę, zresztą koniec jaki jej zgotował los
          nie zachęca mnie do przeróbek! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka