Gość: Pl Re: Wyłącz światło! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.10, 12:56 Wcale nie dziwię się, że pojawia się coraz większa wrogość w stosunku do idei ekologicznych. Ekologowie sami narobili sobie wrogów przez swój fanatyzm. Zwłaszcza w Polsce, gdzie "idee ekologiczne" blokują budowę autostrad i dróg ekspresowych, wycinkę drzew przy dorgach w celu poprawy bezpieczeństwa, itp (w bogatych europejskich państwach, w których zrodziły się idee ekologiczne jest już bardzo dobrze rozwinięta infrastruktura, więc mogą sobie na taki cyrk pozwolić). Ekologia staje się u nas sztuką dla sztuki - przestaje służyć człowiekowi, zamiast tego wymyśliła sobie bóstwo w postaci "matki natury", któremu my mamy się podporządkować, nawet za cenę życia. Bo kiedyś może być tak, że planeta będzie czysta, będzie na niej bujnie kwitło życie, będzie koegzystowało ze sobą mnóstwo gatunków, oprócz... ludzkiego. Ekologowie zarzucają nam gatunkowy szowinizm. Ale przecież w świecie zwierząt jest on bardzo popularny! Musimy być egoistami bo inaczej to "natura" nas zabije a nie my ją... Oczywiście powinniśmy uważać na to, aby za bardzo nie zniszczyć środowiska w którym żyjemy, ponieważ sami się wtedy unicestwimy. Jestem jak najbardziej za racjonalną wersą idei ekologicznych -> za poszukiwaniem nowych źródeł energii i wprowadzaniem tych już dostępnych a w miarę "czystych" (jak atom), rozsądnym gospodarowaniem zasobami (ale z większą tolerancją dla państw biedniejszych), uregulowaniem kwestii składowania odpadów, itp. Nie dajmy się jednak zwariować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemoge... Re: Wyłącz światło! IP: *.wroclaw.mm.pl 27.03.10, 13:06 Idealnie tłumaczy paździoch: W sieci jest zawsze pewien "zapas" prądu a godzinne skoki zużycia w dół powodują tylko, że prąd w większej ilości "idzie w ziemię". Eko-nieuki niech się zapoznają z zasadami działania sieci energetycznych. To już z tą wodą w kiblu może miałoby jakis sens, z prądem nie ma. Wstyd, że tyle mniej lub bardziej znanych osób podpisało się i propaguje taką bzdurę... Odpowiedz Link Zgłoś
tade-k53 Re: Wyłącz światło! 27.03.10, 13:47 Po co się spieszyć, niedługo ciemność ogarnie całą ziemię, jak zapowiedział Pan jezus św. Faustynie. A potem będzie koniec. Warto poświęcić trochę czasu dla wieczności póki jeszcze jest. tradycja-2007.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syd Re: Wyłącz światło! IP: 188.33.215.* 27.03.10, 13:52 W związku z totalnym olaniem akcji przez społeczeństwo, brak jakichkolwiek argumentów potwierdzających słuszność takiej akcji wzywam Gazetę Wyborczą do zajęcia oficjalnego stanowiska kto jest odpowiedzialny za manipulowanie opinią społeczną. A na marginesie : Je..ć ekoterrorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de_m0nika Re: Wyłącz światło! IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 14:25 A może tak akcja pt "Nie pal plastiku i folii w piecu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: Wyłącz światło! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.10, 14:39 Znowu nam piorą mózgi. Czy oni na prawdę uważają nas za ciemnotę. Ja nie zamierzam być posłuszną owcą na każde zawołanie ludzi rządzących tych światem. Przynajmniej w ten sposób sprzeciwiam się traktowaniem mnie jak niewolnika współczesności. Oczywiście nie będę brać udziału w tej bezsensownej akcji. Przykro że dla większości ludzi media są bogiem. Na szczęście ja nie oglądam telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
wd_07 Re: Wyłącz światło! 27.03.10, 14:41 O 20:30 włączę wszystkie sprżety domowe bo jestem przeciwny MARNOWANIU energii elektrycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemnogrodzianka Re: Wyłącz światło! IP: 90.156.118.* 27.03.10, 15:06 A ja nie zgaszę światła. Co więcej - na godzinę pozapalam wszystko co się da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsadek Re: Wyłącz światło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 16:28 haha dobrze ze są Ci "idioci" którzy wyłączą światło bo jakby ich nie było a wszyscy włączyliby je na złość to tak czy siak wasze przesilenie jak mówicie elektrowni by nastąpiło tylko z ta różnicą ze w druga stronę Tak wiec ludzie nie obrażajcie się nawzajem i nie Twórzcie filozoficznych gdybań skoro i tak nie macie 100% potwierdzenia na to co mówicie.Jeśli tak bardzo ta akcja wam przeszkadza to zachowujcie się jakby jej nie było i tyle a nie oświecajcie domu jak choinki bo święta już dawno za nami. Odpowiedz Link Zgłoś
engarde Re: Wyłącz światło! 27.03.10, 16:30 "Bezedura". Ale do akcji WWF jak zwykle dołączy Korea Północna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssx Re: Wyłącz światło! IP: *.chello.pl 27.03.10, 16:59 nie ma to, jak propaganda zielonych oszołomów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L!berty Re: Wyłącz światło! IP: *.ghnet.pl 27.03.10, 17:29 1.Onz przyznaje, że lodowce w Himalajach nie topią się tak szybko jak wcześniej ostrzegano. 2.Z brytyjskiego oddziału IPCC wyciekają maile w których między innymi naukowcy piszą między sobą jak "ukryć spadek" temperatur zmieniając stosowane przez nich algorytmy. 3.Onz przyznaje, że metan wydzielany przez zwierzęta hodowlanie nie ma tak znaczącego wpływu na klimat jak wcześniej zakładano. 4.Tegoroczna zima zdaje się być dowodem empirycznym przeciwko tezom IPCC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieszonkowy zakrzy Re: Wyłącz światło! IP: *.chello.pl 27.03.10, 17:40 do abc, elektrownie nie są zaprogramowane na zmniejszanie produkcji energii bo to nie jest możliwe. Tak, nadwyżkę pompuje się do gigantycznych , stratnych akumulatorów, pod postacią stacji pompowo-szczytowych. Nie chce mi się więcej tłumaczyć, nie mam pewności, że zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzikus Re: Wyłącz światło! IP: *.acn.waw.pl 27.03.10, 17:41 O godz. 20.30 to ja będę oglądał "300-stu" w TV. Zresztą po ostatnich aferach z pseudonaukowcami od klimatu definitywnie przestałem wspierać pseudoekologów i ich nietolerancyjne brednie o zmianach klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Wyłącz światło! IP: *.acn.waw.pl 27.03.10, 17:44 Jeżeli zabraknie prądu kiedyś tam to i tam o godzinę dłużej będę miał energię do kompa bo mam UPS-a hehehehehehehe. Gdy Psędoekolog będzie tonął w ciemnościach ja jeszcze przez godzinę będę pocinał w Call of Duty hehehehehhe Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Wyłącz światło! 27.03.10, 17:56 Niech SUPERMOZG lepiej wlaczy wpierw myslenie. Gwaltowna zmiana poboru mocy zadnejsieci energetycznej nie wychodzi na zdrowie. W skrajnym przypadku moze spowodowac awarie i brak zasilania dla wszystkich. I trzeba byc skonczonym kretynem, zeby namawiac ciemne spoleczenstwo do takich akcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoPo Re: Wyłącz światło! IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 18:07 Nie POpieram takich akcji , wielkie nagłe zrywy zazwyczaj żle się kończą i przynoszą korzyści tylko grupce WTAJEMNICZONYCH , którzy wiedzą o co chodzi .... ale nie mówię NIE oszczędzaniu , ekologii ... ale wszystko co robimy,róbmy z głową ... TO tak jakbyśmy nagłośnili akcję że w niedziele palmowa od 8 do 9 rano wszyscy będziemy segregować odpadki... Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Wyłącz światło! 27.03.10, 18:29 Wlaczcie myslenie. Taka akcja nie boli: wattsupwiththat.com/2010/03/27/tracking-earth-hour-in-the-greenest-state/#more-17786 Earth Hour comes to every time zone at 8:30 PM today. Will it make a difference? If there was a big effect from Earth Hour, you?d see a step event as everybody turned off their lights in Califonia. Plus, the greens don?t seem to realize that no power plants get switched off, so there?s really no CO2 savings. The power plants are run based on demand forecast. Short term spikes from well intentioned stunts really don?t make a blip of difference to Co2 emissions. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa Re: Wyłącz światło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 18:53 pocałujcie się gdzieś, ja w tym momencie włączę wszystkie światła w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sander Re: Wyłącz światło! IP: *.wroclaw.mm.pl 27.03.10, 18:57 ekologia na siłe to już ekoreżim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldskull Re: Wyłącz światło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 19:13 Uwaga: w tv dzisiaj iędzy 20 a 21 zaczynają się: Niania w Nowym Yorku, Braveheart, Hit Dekady, Usta usta, Tylko nas dwoje. Ciekawe ile osób spośród zwolenników zasiądzie mimo akcji przed telewizorem. Ekolodzy sa dobrzy tylko w 2 rzeczach: - akcje symboliczne (jak ta) - ekoszantaż Prawdziwymi problemami się nie zajmują, bo musialiby włożyć w to trochę więcej wysiłku i niuc by na tym nie zarobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wahacz Re: Wyłącz światło! IP: *.toya.net.pl 27.03.10, 19:27 Głupota tej akcji jest porażająca. Nie będzie z niej żadnego pożytku ekologicznego, a gdyby rzeczywiście wszyscy się do niej włączyli (co jest na szczęście mało prawdopodobne) spowodowałoby to tylko destabilizację systemu energetycznego. A to mogłoby oznaczać, że zafundujecie sobie znacznie dłuższą przerwę bez elektryczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wyłącz światło! IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 27.03.10, 19:31 WSZYSZCZY GAŚĆIE ŚWIATŁA TO DLATEGO SŁONCE WYBUCHNIE [to przesz prąd] WIĘC GAŚĆIE ŚWATŁA JESZLI CHCESZ ŻYĆ bo inaczej KONIEC ŚWIATA bo z prądu powiększ się SŁONCE a potem BOOM! i X_X PS.nie chcę umierać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Wyłącz światło! IP: 89.171.47.* 27.03.10, 20:10 Mafia z pod znaku Al'a Gore'a próbuje forsować w dalszym ciągu ekoterrorystyczny plan z tzw. AGO. Otumaniają ludzi, by ich potem okradać pod pretekstem ochrony klimatu. Gazeta Wyborcza w Polsce to największy manipulator ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaha Re: Wyłącz światło! IP: *.acn.waw.pl 27.03.10, 20:32 idiotyczna ta akcja... Odpowiedz Link Zgłoś