Dodaj do ulubionych

Matematyka, Mechanika

IP: *.oulu.fi / *.oulu.fi 27.02.04, 16:10
skad takie zestawienie: "matematyka i mechanika"? na dodatek w tresci mowi
sie o konkursach programistycznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotrek Re: Matematyka, Mechanika IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 27.02.04, 17:46
      radzilbym sprawdzic jeszcze raz nazwe wydzialu
    • Gość: kindee brak Mechaniki IP: *.cs.vu.nl / *.cs.vu.nl 27.02.04, 17:51
      Ostrzegam, ze wydzial Matematyki, mechaniki i Informatyki ma tyle wspolnego z
      Mechanika co z Psychologia ;-)
      Poza tym artykul promuje raczej wylacznie wydzial Informatyki, z ktorym pan
      prof. Madey jest najmocniej zwiazany.

Niemniej jednak goraco polecem zarowno matematyke jak i informatyke na UW (sam
      sprawdzilem :-).
      Porownujac np. do uniwersytetow w Holandii poziom zdaje sie byc o niebo wyzszy.
    • Gość: sad Re: Matematyka, Mechanika IP: 212.182.91.* 28.02.04, 00:14
      chociaż nie mam zamiaru w najmniejszym stopniu podważać moziomu informatyki na
      UW, to jednak twierdzę, że w sukcesach studentów w konkursach, kadra miała
      niewielki udział... Trio (Czajka, Onak, Samek) które ostatnio wygrało tzw.
      mistrzostwa świata w programowaniu, to ludzie którzy solo byli w czołówce OI a
      dwóch z nich uczestniczyło w finałach światowych już na I roku! Ich sukces to
      tylko ich sukces, do którego namiętnie podpina się UW, może i słusznie...
      P.S. - nie słyszałem nawet o najmniejszym sukcesie w tego typu konkursach
      PJWSTK, (wymienianej jako jedna z lepszych przez prof. Madeya), ich "występy" na
      akademickich mistrzostwach polski w programowaniu niezmiennie kończą się
      kompromitacją....
      • Gość: Sz. Re: Matematyka, Mechanika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.03.04, 07:29
        Podpisuje sie obiema rekami...
    • pulbek Re: Matematyka, Mechanika 28.02.04, 14:17
      Jan Madey w duzym stopniu sam zorganizowal konkursy programistyczne w Polsce
      dziesiec lat temu. Dlatego tak podkresla ich znaczenie, uznajac sukcesy
      studentow w konkursach ACMu za najwazniejszy dowod wysokiego poziomu
      ksztalcenia na uczelni. Stad troche dziwny pomysl, ze najlepsza uczelnia w
      Europie Zachodniej to Uniwersytet w Ulm (?!).

Panie Profesorze, a co z Uniwersytetem w Cambridge? Jak sie maja (skadinad
      naprawde doskonale) sukcesy naszych chlopakow w konkursie programistycznym do
      trzyletniego kursu Mathematical Tripos, najbardziej prestizowego i najciezszego
      wykladu matematyki na swiecie? To tylko jeden przyklad.

Na jednym konkursie programistycznym, chocby nie wiem jak waznym, swiat sie nie
      konczy.

Pulbek.
    • Gość: bartek Re: Matematyka, Mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 20:46
      z nikad, wydzial sie tak nazywa z jakis zaszlosci, ja przynajmniej nie
      przypominam sobie zeby ktos kiedys powiedzial mi o co w tym chodzi, a studiuje
      tam juz dosc dlugo ;-D
      • Gość: Student Re: Matematyka, Mechanika IP: *.lublin.mm.pl 28.02.04, 23:34
        Kiedyś wydział nazywał się:
        Wydział Matematyki i Mechaniki UW (MIMUW)
        teraz nazywa się:
        Wydział Matematyki, Informatyki i Mechaniki UW (dalej MIMUW)
        Były pomysły żeby pozbyć się Mechaniki ale:
        1) MIUW - jak to brzmi ?
        2) wymiana pieczątek, tabliczek, itd. wymaga troche zachodu i pieniędzy a
        wydział nie cierpi na ich nadmiar

PS. Warto się pouczyć do egzaminów albo zrobić olimpiadę żeby się tu dostać.
        Studia raczej nie należą do lekkich, ale bywają ciekawe. Panuje dość sympatyczna
        atmosfera. Nie znam nikogo kto miałby problemy ze znalezieniem pracy.
        Na informatyce pewnym minusem jest to że na roku jest zazwyczaj kilka kobiet...
        • Gość: eru Re: Matematyka, Mechanika IP: *.speed.planet.nl 28.02.04, 23:48
          > Na informatyce pewnym minusem jest to że na roku jest zazwyczaj kilka kobiet...
          Cóż, zabrzmiało to co najmniej ciekawie.
          Czyżby koledze nie odpowiadało to, że są kobiety na MIMUWie?
          Myślę, że zabrakło słowa 'tylko' :)
          W każdym razie, przyłączam się do pieśni pochwalnych - MIMUW zawsze będzie miał cieplutkie miejsce w moim sercu.
    • jan.kotlarz Re: Matematyka, Mechanika 27.03.04, 10:15
      Jest takie powiedzenie. Z nauką wstępu do matematyki jest jak z uświadomieniem
      seksualnym. Mówi się samą prawdę, ale nie mówi się wszystkiego :)
      Po pół roku na matmie na UW już wiem czemu Mechanika. No.
    • Gość: geffi a tak czy o czym nie zapomniano... IP: 195.117.140.* 12.05.04, 19:42
      a czemu nikt nie wspomnial o jakze pieknym i magicznym wyrazie FTIMS ,przy
      ktorym caly uw, uj sa szarakami... nie wzorojcie sie na opinii jednego z
      profesorow,ktorego uniwersytet nike posiada niestety jeszce magicznego FTIMS'u,
      a doprawdy zapraszam do przemyslenia tematu... bo naprawde warto.co dam wam
      sama matematyka,a coz otworzy przed wami matematyka stosowana,a wkoncu
      studiowanie matematyki polega na byciu czlowiekiem,bo nie ma tu bezmyslenego
      wklepywania jak na biologii czy geografii, ktore ma taki sam sens jak rzucanie
      kamieniem,ktore opanuje nawet malpa,bo coz za problem zakuwac - na co to komu.
      pozdrawiam abiturientow, wkrotce juz absolwentow. i zapraszam na ftims...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka