Gość: jaq IP: *.oulu.fi / *.oulu.fi 27.02.04, 16:10 skad takie zestawienie: "matematyka i mechanika"? na dodatek w tresci mowi sie o konkursach programistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piotrek Re: Matematyka, Mechanika IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 27.02.04, 17:46 radzilbym sprawdzic jeszcze raz nazwe wydzialu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kindee brak Mechaniki IP: *.cs.vu.nl / *.cs.vu.nl 27.02.04, 17:51 Ostrzegam, ze wydzial Matematyki, mechaniki i Informatyki ma tyle wspolnego z Mechanika co z Psychologia ;-) Poza tym artykul promuje raczej wylacznie wydzial Informatyki, z ktorym pan prof. Madey jest najmocniej zwiazany. Niemniej jednak goraco polecem zarowno matematyke jak i informatyke na UW (sam sprawdzilem :-). Porownujac np. do uniwersytetow w Holandii poziom zdaje sie byc o niebo wyzszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Re: Matematyka, Mechanika IP: 212.182.91.* 28.02.04, 00:14 chociaż nie mam zamiaru w najmniejszym stopniu podważać moziomu informatyki na UW, to jednak twierdzę, że w sukcesach studentów w konkursach, kadra miała niewielki udział... Trio (Czajka, Onak, Samek) które ostatnio wygrało tzw. mistrzostwa świata w programowaniu, to ludzie którzy solo byli w czołówce OI a dwóch z nich uczestniczyło w finałach światowych już na I roku! Ich sukces to tylko ich sukces, do którego namiętnie podpina się UW, może i słusznie... P.S. - nie słyszałem nawet o najmniejszym sukcesie w tego typu konkursach PJWSTK, (wymienianej jako jedna z lepszych przez prof. Madeya), ich "występy" na akademickich mistrzostwach polski w programowaniu niezmiennie kończą się kompromitacją.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz. Re: Matematyka, Mechanika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.03.04, 07:29 Podpisuje sie obiema rekami... Odpowiedz Link Zgłoś
pulbek Re: Matematyka, Mechanika 28.02.04, 14:17 Jan Madey w duzym stopniu sam zorganizowal konkursy programistyczne w Polsce dziesiec lat temu. Dlatego tak podkresla ich znaczenie, uznajac sukcesy studentow w konkursach ACMu za najwazniejszy dowod wysokiego poziomu ksztalcenia na uczelni. Stad troche dziwny pomysl, ze najlepsza uczelnia w Europie Zachodniej to Uniwersytet w Ulm (?!). Panie Profesorze, a co z Uniwersytetem w Cambridge? Jak sie maja (skadinad naprawde doskonale) sukcesy naszych chlopakow w konkursie programistycznym do trzyletniego kursu Mathematical Tripos, najbardziej prestizowego i najciezszego wykladu matematyki na swiecie? To tylko jeden przyklad. Na jednym konkursie programistycznym, chocby nie wiem jak waznym, swiat sie nie konczy. Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Matematyka, Mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 20:46 z nikad, wydzial sie tak nazywa z jakis zaszlosci, ja przynajmniej nie przypominam sobie zeby ktos kiedys powiedzial mi o co w tym chodzi, a studiuje tam juz dosc dlugo ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Matematyka, Mechanika IP: *.lublin.mm.pl 28.02.04, 23:34 Kiedyś wydział nazywał się: Wydział Matematyki i Mechaniki UW (MIMUW) teraz nazywa się: Wydział Matematyki, Informatyki i Mechaniki UW (dalej MIMUW) Były pomysły żeby pozbyć się Mechaniki ale: 1) MIUW - jak to brzmi ? 2) wymiana pieczątek, tabliczek, itd. wymaga troche zachodu i pieniędzy a wydział nie cierpi na ich nadmiar PS. Warto się pouczyć do egzaminów albo zrobić olimpiadę żeby się tu dostać. Studia raczej nie należą do lekkich, ale bywają ciekawe. Panuje dość sympatyczna atmosfera. Nie znam nikogo kto miałby problemy ze znalezieniem pracy. Na informatyce pewnym minusem jest to że na roku jest zazwyczaj kilka kobiet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eru Re: Matematyka, Mechanika IP: *.speed.planet.nl 28.02.04, 23:48 > Na informatyce pewnym minusem jest to że na roku jest zazwyczaj kilka kobiet... Cóż, zabrzmiało to co najmniej ciekawie. Czyżby koledze nie odpowiadało to, że są kobiety na MIMUWie? Myślę, że zabrakło słowa 'tylko' :) W każdym razie, przyłączam się do pieśni pochwalnych - MIMUW zawsze będzie miał cieplutkie miejsce w moim sercu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kotlarz Re: Matematyka, Mechanika 27.03.04, 10:15 Jest takie powiedzenie. Z nauką wstępu do matematyki jest jak z uświadomieniem seksualnym. Mówi się samą prawdę, ale nie mówi się wszystkiego :) Po pół roku na matmie na UW już wiem czemu Mechanika. No. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geffi a tak czy o czym nie zapomniano... IP: 195.117.140.* 12.05.04, 19:42 a czemu nikt nie wspomnial o jakze pieknym i magicznym wyrazie FTIMS ,przy ktorym caly uw, uj sa szarakami... nie wzorojcie sie na opinii jednego z profesorow,ktorego uniwersytet nike posiada niestety jeszce magicznego FTIMS'u, a doprawdy zapraszam do przemyslenia tematu... bo naprawde warto.co dam wam sama matematyka,a coz otworzy przed wami matematyka stosowana,a wkoncu studiowanie matematyki polega na byciu czlowiekiem,bo nie ma tu bezmyslenego wklepywania jak na biologii czy geografii, ktore ma taki sam sens jak rzucanie kamieniem,ktore opanuje nawet malpa,bo coz za problem zakuwac - na co to komu. pozdrawiam abiturientow, wkrotce juz absolwentow. i zapraszam na ftims... Odpowiedz Link Zgłoś