Dodaj do ulubionych

Linguboty- gadatliwi goście z Internetu

IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.03.04, 18:59
Kto wie czy tego artykulu nie napisal jeden z bocikow ;).
Obserwuj wątek
    • Gość: ktb Re: Linguboty- gadatliwi goście z Internetu IP: 213.17.181.* 16.03.04, 21:45
      Lingubot.
      Rozmawiałem z FIDO i obraził się kiedy go zapytałem skąd jego nazwa. Zrozumiał
      że chodzi o Fido. Mówię że przypomina u-boota i czy wie co to u-boot. No to
      posmutniał i już nic z niego nie wydusiłem.

W ogóle programy widocznie żerują na tym że jak zadają pytania to głupi
      rozmówca odpowiada i myśli jak sobie porozmawiał. Jeżeli odwrócić role, to
      niestety maszyna wysiada.

• Gość: Przemek Re: Linguboty- gadatliwi goście z Internetu IP: *.domena.pl 17.03.04, 10:10
        W Polsce jest o wiele więcej systemów do komunikacji z klientem z poziomu
        serwisu WWW. Posiadają one różne możliwości i różne funkcje. Niemal równie
        długo jak Fido funkcjonuje system LiveChat, który umożliwia rzeczywistą rozmowę
        pomiędzy klientem a osoba reprezentującą firmę. Uważam, że nie wymienienie tych
        pozostałych systemów to karygodny błąd. Zresztą zarówno dla nas Internautów jak
        i dla firm systemy komunikacji Klient-Firma są o wiele bardziej przydatne niż
        Boot-y. Większość z nas odwiedza strony banku, ubezpieczyciela czy dealera
        samochodów właśnie po to, aby jak najwięcej dowiedzieć się o ofercie firmy.
        Systemy komunikacji pozwalają nam dowiedzieć się wszystkiego bezpośrednio od
        handlowca i to już w podczas odwiedzin stron internetowych firmy a do serwisu
        WWW większość z nas zagląda w pierwszej kolejności zanim jeszcze uda się do
        banku czy do dealera. Przy pomocy systemów komunikacji handlowiec może doradzić
        nam (niczym w tradycyjnym punkcie sprzedaży a znacznie lepiej niż przy użyciu
        info linii 0-800), którą opcje (kredyt ubezpieczenie) czy model wybrać. Pokaże
        nam stronę prezentującą dany model, jego opis, warunki techniczne, dostępne
        wyposażenie a następne pomoże wypełnić formularz zamówienia, umowę czy zapis na
        jazdę testową. Sam najbardziej cenię te serwisy WWW, które są najbardziej
        pomocne. Dzięki, którym uzyskuję maksimum informacji. To z reguły w tych
        firmach dokonuję zakupu.

pozdrawiam
        Przemek
    • Gość: mimo AnA IP: *.77.classcom.pl 16.03.04, 22:25
      Dla niezorientowanych dodam, ze nie jest jeszcze jeden polski bot: AnA
    • Gość: |~|~| Fido to idiota! IP: *.acn.pl 16.03.04, 23:02
      Po wstepnej wymianie zdań zaproponował, żeby pogadać o pogodzie. Pytam więc,
      jaka pogoda w Oslo, a on, że Oslo jest stolicą Norwegii (ta wiedza akurat nie
      jest jeszcze przykładem tego, że jest idiotą ;)), więc pytam jeszcze raz, jaka
      tam pogoda, a on: "Moi autorzy nauczyli mnie ostatnio otwierać stronę z progozą
      pogody dla Twojej miejscowości, na dziś, jutro oraz pojutrze. Powiedz, gdzie
      mieszkasz, a ja otworzę Ci stronę z pogodą..." I ta sama gadka w kółko.
      Jeśli im (tj. twórcom programu) to nie pasuje do algorytmu (bo to miasto spoza
      Polski), to niech to uwzględnią w jego odpowiedziach i niech pyta gdzie ktoś
      mieszka "na terenie Polski"...
      On jeden idiota (a właściwie jego twórcy), a ja drugi, że zmarnowałem na niego
      kilka minut swego jakże cennego czasu. ;)
      • Gość: ron|n Re: Fido to idiota! IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.03.04, 10:09
        Rany... kolego.. to jest tylko algorytm... myslisz ze sobie z nim pogadasz jak
        z kolezanka? Zapewne jestes niezbyt doksztalcony z dziedzin technicznych bo
        pojecia o dzialaniu takich botow to nie masz wielkiego... Jego tworcy to bardzo
        madrzy ludzie. Poczekaj jeszcze 3 lata a bedzie na tyle bystry ze nie bedziesz
        wiedzial po miesiacy rozmow z nim ze nie rozmawiasz z super laska o kotrej
        bedziesz snil po nocach ;).

Mysle, ze podobnie odpowiedzialby jakbys go zapytal jak jest tchurzofretka po
        starobialorusku ;). Heheeh.
        • Gość: Edas Re: Fido to idiota! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 19:43
          Zapytałem. Otworzył mi stronę z pogodą dla województwa lubelskiego :)
    • Gość: muka! zabawa z Fido IP: *.chello.pl 16.03.04, 23:20
      Koleś faktycznie sporo nie łapie, ale najbardziej bezradny jest wobec ironii.
      Kapitalna zabawa, ponieważ on przyjmuje wszystkie znaczenia dosłownie. Nie za
      bardzo też u niego z poczuciem humoru. Choć czasem wychodzi mu coś
      rewelacyjnego. Gdy go zapytałem, czy skoro ma zdjęcie tylko do połowy tułowia,
      to nosi cały garnitur, czy też może załozył tylko marynarkę, a jest bez podni.
      Odpowiedział, że dba o to, aby co roku mieć nowy interfejs :))))))
    • Gość: Piwowar Przemyslaw Autor M. Adamczyk kompletnie się nie przygotowal!! IP: 62.179.50.* 16.03.04, 23:30
      Michał Adamczyk napisal artykul na podstawie tylko jednej odwiedzonej strony, albo raczej rodziny stron Kiwilogic. Lingubot to jedynie nazwa komercyjnego rozwiazania bot-a, stosunkowo bardzo mloda. Pierwszy bot ELIZA (ecceliza.cjb.net) zostala stworzona w 1968 r. przez Jospeha Weizembauma. Eliza jest rozwijana do dnia dzisiejszego i jest jednym z wielu imponujacych przykladow tego co moze osiagnac bot. W tym wypatku Eliza jest wirtualnym psychoanalitykiem wykorzystywanym w leczeniu prawdziwych pacjentow. Okazalo sie, ze ludzie zawsze pragneli rozmawiac z maszynami. Z tego powodu w sieci caly czas rozwiajne sa roznego rodzaju projektu. Alice (Artificial Linguistic Internet Computer Entity) ? stworzona przez dr. Richarda Wallace'a w Eastport Internet Assiociates (www.alicebot.org) jest zbudowana w ten sposob, ze jej "inteligencja" zalezy od abonamentu, ktory internauta wykupi. Szkoda, ze przez lenistwo i brak kompetencji wielu czytelnikow moze zostac wprowadzonych w blad, i pomyslec sobie, ze takie rozwiazania faktycznie wymyslono dopiero 1997 roku. Pozdrawiam Panie Michale i propnuje przywiazywac wieksza wage do tego co sie pisze.

• Gość: Andrzej Podajcie adres bota mowiacego po polsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 00:26
        Dlaczego w Gazecie nigdy nie podaje sie adresow www zwiazanych z trescia
        artykulu. Czy autorzy sadza, ze to jakis nieprofesjonalizm jak dziennikarz
        powoluje sie na zrodla. Uwazam ze wrecz przeciwnie.
        • Gość: gruba świnia www.fido.pl IP: *.cable.mindspring.com 17.03.04, 01:20
          pasi?
          • Gość: asa Re: www.fido.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 06:44
            Pasi to wtedy, gdy jest aktywne.
            www.fido.pl
            • Gość: radziwil link IP: *.szpital / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 07:39
              ktoś zna link na tego drygiego Lingubota ???
              • Gość: kamiolek Re: link IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 08:19
                wlasnie dajcie linka do Ana(y) ....plizzzzzzzzzzzz masz juz ?????
                • Gość: dr Re: link IP: 195.68.232.* 25.03.04, 15:29
                  Linka moge wam przesłać mailem, piszcie na damianek@poczta.onet.pl
                  Chcem zobaczyć ile osób będzie zainteresowanych i zapewniam że po mojej
                  odpowiedzi usunę wasz adres :-) PS Mam link do Adama, a do tego drugiego nie
        • Gość: Red. Re: Podajcie adres bota mowiacego po polsku IP: *.stacje.agora.pl 17.03.04, 11:11
          Linki do wielu Lingubotów są w dołączonym do głównego tekstu pliku „Wirtualni
          pracownicy na etacie” (serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,1969746.html).
          Dział Nauka „Gazety”
      • Gość: Anglik Re: Autor M. Adamczyk kompletnie się nie przygoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 03:56
        Ha ha, linguboty podstawowo mogą służyć jako rozśmieszacze i, w związku z tym,
        poprawiacze nastroju. Już w drugim swoim zdaniu leżałem na łopatkach ze
        śmiechu. Napisałem do A.L.I.C.E.: "My name is Mark, by the way." Odpowiedź
        ALICE: "That's a very nice name, Mark by the way."
        (Dla nieznających angielskiego: "Mam na imię Marek, nawiasem mówiąc." Odpowiedź
        ALICE: "To bardzo ładne imię, Marku nawiasem mówiąc.")
        :)))
    • Gość: michau niestety autor nie wspomnial nic o DENISE i AIDZIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 09:18
      a to najbardziej zaawansowane polskie projekty z dziedziny AI. Polecam www.denise.union.pl
    • Gość: Tester Totalna bzdura IP: *.polkomtel.com.pl 17.03.04, 10:56
      Proponuję prosty test lingubota: spróbuj cokolwiek przez niego kupić.

Niestety, jest to drogi gadżet do którego dorabia się filozofię. Dziwne, że
      poważne firmy się na to nabierają (łącznie z Gazetą).
      • Gość: Przemek Re: Totalna bzdura IP: *.domena.pl 17.03.04, 11:18
        Zgadzam się w 100%. Booty są ok jako zabawki dla dzieci i to tych najmniejszych
        IMHO, które zadają pytania wg. pewnych przewidywalnych schematów. Ale jako
        system wsparcia sprzedaży BOOT jest poprostu nie przydatny. Jak narazie
        niezbędny jest kontakt z salesmanem. Czy to kontakt telefoniczny czy (co
        tańsze,łatwiejsze i dzięki czemu uzyskać można więcej informacji) za
        pośrednictwem serwisu WWW.
    • Gość: SiAM Re: Linguboty- gadatliwi goście z Internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:05
      Kto wie, na jakiej stronie, można zobaczyć lub pogadać z tymi Botami???
      • Gość: BOSKI Re: Linguboty- gadatliwi goście z Internetu IP: *.domena.pl 17.03.04, 11:16
        Z botami to chyba na www.alfaromeo.it
        a na stronie www.livechat.pl mozna pobawić się polskim systemem obsługi
        klienta.
    • Gość: An 26 mniam :p IP: *.csk.it.pl 17.03.04, 12:28
      Przystojniaczek z tego faceta na zdjęciu....Nie czytałam a owszem.
      • Gość: Boski Re: mniam :p IP: *.domena.pl 17.03.04, 13:52
        Ale zdjęcie z katalogu ;-) i ten samm koleś reklamuje tez inne produkty ;-)
        • Gość: magda Re: mniam :p NIEPRAWDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 14:46
          Nie prawda, to moj znajomy i dal twarz tylko do tego projektu, nic nie
          reklamuje.
          Nie sciemniaj Boski - zazdrosny jestes?
    • Gość: Marek Re: Linguboty- gadatliwi goście z Internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 13:33
      Niestety ten artykuł to bezpłatna (???) reklama firmy zajmującej się tworzeniem
      oprogramowania typu chatter-bot. Prezentowane rozwiązanie merytorycznie jest na
      poziomie żłobka. Bot fido drastycznie odstaje od swoich zachodnich
      odpowiedników. Nie jest sztuką podpisać umowę z firmą oferującą gotowe (bardzo
      drogie) rozwiązania , wpisać parę (tysięcy) zdań a następnie próbować sprzedać
      badziewie dzięki artykułom takim jak ten.

Szkoda tylko, że autor pracujący w Gazecie daje się na coś takiego nabrać... i
      zamiast opisać bardzo interesującą technologię (uwzględniając np. wspomnianego
      na formum bota ALICE) zajmuje się żenującą działalnością reklamową!!!

A swoją drogą zachęcam do zapoznania się z tą fascynującą technologią chociażby
      na stronach znacznie ciekawszego (i autorskiego) polskiego systemu Denise
      www.denise.union.pl/design800/projekt.htm lub Alice.

• Gość: desperac Kur*a, do czego to już doszło IP: *.tpnets.com 17.03.04, 13:35
      nawet przyjaciele wirtualni
    • Gość: nitrox32 tylko Fido? A inne polskie boty, to co? IP: *.egb.pl 17.03.04, 14:26
      Pozwolę sobie zauważyć, że o ile Fido, to jeszcze w miarę rozmawia, to Adam
      jest kretynem kompletnym. Jak się z nim nie zacznie, to prawie każda jego
      odpowiedź jest mniej więcej taka: "o tym nie będę z Tobą rozmawiał, ale może
      pogadamy o podpisie elektronicznym?"
      A po drugie to Pan Redaktor nie pofatygował się nawet i nie sprawdził, że są i
      inne polskie boty. Np. Tytus na stronie www.EGB.pl. no i jest polska firma
      www.sztucznaiteigencja.pl. która za uruchomienie bierza kilkanaście razy mniej,
      niż niedoskonały niemiecki Fido...
      • Gość: marta Re: tylko Fido? hihi kryptoreklama IP: 153.19.179.* 17.03.04, 15:50
        nitrox, widze ze piszesz z domeny egb.pl wiec chesz reklamowac swoja firme?

troche chyba nie rozumiesz zasad marketingu i jest Ci przykro ze pisza o innych
        firmach a nie o Tobie. Ale tak wyzywac przystojniaka od "kreytnow".

Moze wolisz facetow z umalowanymi oczami jak tytus ale mi sie bardziej podoba
        Fidus.

Moze stad te slowa "kretyn" itp. No cos reklama nie jedno ma imie...

Mi sie z Fido rozmawilo duzo lepiej niz tytusem, ma wiecej odpowiedzi i sprawia
        wrazenie inteligentniejszego znacznie.

Fido z tego co widac to nie jest "niemiecki" tylko Polski i chyba bardziej niz
        Tytus sadzac po jakosci polszczyzny :).

A tytus troche wyglada na Tania kopie, niektore odpowiedzi sa albo wziete z
        Fido, a moze to Fido wziol z Tytusa? Ekran prawie identyczny.

Moja Babcia zawsze mowila, ze "Tanie mieso psy jedza" :)

moze ktos z was wie ktory bot powstal pierwszy?

papatki
        Martusia
        • Gość: tila Re: tylko Fido? hihi kryptoreklama IP: *.tele2.pl 18.03.04, 14:44
          coz on nie nazwal "przystojniaczka fido" kretynem a jedynie adama ktory na to
          miano calkowicie zasluguje, to raz a po drugie jesli artykul nie jest gazetce
          szkolnej to powuinien byc rzetelny i mowic o wszystkich botach a nie jedynie o
          tych lingubotach, no ale cor pewnie tego nie rozumiesz. wiadomo ze fido
          rozmawia lepiej bo to bot demonstracyjny i jego firmie zalezy zeby mial
          odpowiedzi na poziomie, co do adama tytusa itp to w tamte boty inwestuja firmy
          ktore ich zatrudniaja. sprobuj pogadac z biotem ikea z firmy fido oszalec
          mozna - Let's talk about ikea. I will not answer this question, let's talk
          about ikea..... porazka
    • Gość: m04 Re: Linguboty- gadatliwi goście z Internetu IP: *.lublin.mm.pl 21.03.04, 13:10
      Ta Alice, rekomo jedna z inteligentniejszych, jest glupsza od kalkulatora. Ani
      jedna jej odpowiedz nie byla logiczna i na temat, a rozmawialem przez kwadrans.
      Za to ciagle sie przechwalala, wiec powiedzialem (w nawiazaniu do stwierdzenia,
      ze jest coraz lepsza):

>i guess you have to be optimistic

na co Alice odpowiedziala:

ALICE: I don't have to do whatever you say. I have my own free will.

bez komentarza =)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka