01.10.10, 12:54
To calkiem prawdopodobne. Mam pewna teorie, ktora mowi, ze wszystko tu zalezy od rownowagi miedzy: noradrenalina, dopamina i serotnina oraz od wytwarzania i rozkladania poszczegolnych neuroprzekaznikow w mozgu.
PS. Sam mam ADHD rozpoznane od dziecinstwa, choc leczone dopiero zagranica odkad wyjechalem. Dobrze reaguje na atomoksetyne i reboksetyne.
Obserwuj wątek
    • kadykianus Re: Geny ADHD 03.10.10, 15:22
      A może powinieneś zacząć uprawiać seks??
      Może zamiast ksantometroguptuny równie dobrze zareagujesz na kochankę/kochanka??

PS. ich wyniki w żaden sposób nie podają związku przyczynowo-skutkowego ani nawet nie nakierowują na taki, o jakim myślisz.
      • dala.tata Re: Geny ADHD 03.10.10, 17:45
        mnie sie tez wydaje, ze badania nie wskazuje zwiazku przczynowo-skutkowego, a jedynie, poki co, korelacje. co wiecej, nikt na razie nie mowi o dowodach na genetycznosc ADHD.
        • dala.tata Re: Geny ADHD 03.10.10, 17:51
          tu The Guardian duzo sensowniej na ten temat.
          • dala.tata Re: Geny ADHD 03.10.10, 17:52
            tu linka:

www.guardian.co.uk/society/2010/oct/03/oliver-james-adhd-attention-deficit
    • jack79 Re: Geny ADHD 03.10.10, 18:18
      ADHD nie istnieje tak samo jak punkt G :)
      albo raczej kilka procent dzieci jest flegmatykami a kilka jest nadpobudliwe i fakt - decydują o tym pewnie geny i wychowanie pewnie też, to normalna fluktuacja w charakterach, takie fluktuacje osobowości to maja nawet psy i koty, ale żeby zaraz nazywać to chorobą?
      niedługo się okaże że Ci poniżej 170 maja ABCD bo sa za niscy i odpowiada za to jakiś gen co to nie pozwala na produkcję odpowiedniego hormonu wzrostu
      • dala.tata Re: Geny ADHD 03.10.10, 18:25
        adhd istnije bo psychiatria mowi ze istnieje i tyle. choroby psychiczne nie rosna na drzewach, a psychiatria ich nie opisuje patrzac na rzeczywistosc.
        • jack79 Re: Geny ADHD 03.10.10, 20:24
          seksuolodzy mówili że istnieje punkt G, tak jak psychiatrzy o ADHD, w końcu artykuły trzeba klepać
          teraz się powoli okazuje że punkt G to ewentualnie "łechtaczka przez ściankę pochwy"
          i myślę że ADHD skończy tak samo:)
          howgh!
          • kala.fior Re: Geny ADHD 03.10.10, 21:28
            jack79 napisał:

> i myślę że ADHD skończy tak samo:)
            > howgh!

niezwykle przekonujący argument poprzez analogie
            • dala.tata prywatnie do kala.fiora 03.10.10, 22:31
              kala, napisz do mnie, prosze. zwrocilo mi niedawno maila do ciebie!

kala.fior napisał:

> jack79 napisał:
              >
              > > i myślę że ADHD skończy tak samo:)
              > > howgh!
              >
              > niezwykle przekonujący argument poprzez analogie
              >
      • jotde3 Re: Geny ADHD 04.10.10, 09:12
        jack79 napisał:
        > albo raczej kilka procent dzieci jest flegmatykami a kilka jest nadpobudliwe i
        > fakt - decydują o tym pewnie geny i wychowanie pewnie też, to normalna fluktuac
        > ja w charakterach, takie fluktuacje osobowości to maja nawet psy i koty, ale że
        > by zaraz nazywać to chorobą?

tak to uproszczenie .generalnie chodzi o to by pomóc dziecią z tym pewnym typem charakteru lepiej funkcjinować we współczesnym społeczeństwie .podkreśle słowo WSPÓŁCZESNYM bo kiedyś adhd mogło być zaletą jak np. trzeba było mieć oczy do okoła głowy by tygrys nas niezjadł ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka