andrew.wader
16.07.12, 13:53
Jednym z istotnych problemów, którego rozwiązanie może być poszukiwane przez grupę inteligentnych, wszechstronnych osób dyskutujących jest pytanie.. jakie są istotne powody alkoholizmu.
Wg mnie nie dopracowano się jeszcze współcześnie celnej teorii, która by tą rozpowszechnioną, rozpaczliwą sytuację wyjaśniała. Jako ilustrację teoretycznych zmagań nad tym problemem przytaczam tu streszczenie jednej z najbardziej celnych teorii. Opublikował ją Eric Berne w książce pt.: "W co grają ludzie?".
Wg Erica Berne alkoholizm jest sposobem na życie realizowanym poprzez prowadzenie skomplikowenej gry, a głównym "motorem" podjęcia tej gry jest niemożność pozostawania w relacji intymnej (nawet niechęć do erotyzmu). Streszczenie to jest następujące.:
...................
GRA ALKOHOLIK
1. TEZA GRY: "tyle złego już zrobiłem , spróbuj mnie powstrzymać "
2. CEL GRY: samooskarżanie się
3. ROLE : Alkoholik, Oskarżyciel, Wybawca, Kozioł Ofiarny, Pośrednik
W najpełniejszym kształcie jest to gra pięciostronna, chociaż role mogą być zagęszczone do tego stopnia, że na po początku i na końcu staje się ona dwustronna.
Główną rolą wspomagającą jest rola O s k a r ż y c i e l a, którą najczęściej gra osoba odmiennej płci, zazwyczaj partner w małżeństwie.
Trzecią rolę gra W y b a w c a, przeważnie tej samej płci, na przykład dobry lekarz domowy, interesujący się pacjentem i jego nadmiernym piciem. W klasycznym wydaniu lekarzowi udaje się wybawić alkoholika od jego nałogu. Po sześciomiesięcznej abstynencji White'a ci dwaj gratulują sobie nawzajem. Następnego dnia White leży pijany w rynsztoku.
Czwartą rolą jest K o z i o ł O f i a r n y. W normalnym życiu zwykle rolę tę spełnia m a t k a pijaka, która daje mu pieniądze i współczuje z powodu niewyrozumiałej żony. Wymaga to od White'a usprawiedliwienia swych p o t r z e b f i n a n s o w y c h jakimś g o d z i w y m c e l e m, który oboje przyjmują pozornie za d o b r ą m o n e t ę. Choć naprawdę d o s k o n a l e wiedzą, na co te pieniądze będą przeznaczone.
Piątą rolę odtwarza P o ś r e d n i k, barman albo sprzedawca w sklepie monopolowym. W powieściach barman dobrodusznie rozszerza kredyt White'owi, daje mu kanapkę i filiżankę kawy, nie próbując ani go oskarżać, ani ratować, rozumie gadanie alkoholika i w pewien sposób jest najzacniejszą osobą w życiu każdego uzależnionego. Różnica pomiędzy Pośrednikiem a innymi osobami polega na różnicy między profesjonalistami a amatorami i odnosi się do każdej gry : "zawodowiec wie kiedy przestać". W pewnym momencie dobry barman odmawia obsługiwania "Alkoholika", który zostaje pozbawiony wtedy swych dawek, aż do chwili, gdy nie znajdzie bardziej pobłażliwego Pośrednika.
We wczesnych stadiach "Alkoholika" ż o n a może grać w s z y s t k i t r z e r o l e wspomagające: o północy jest K o z ł e m O f i a r n y m, rozbierającym go, podającym kawę i podtrzymującym na duchu ; rano jest O s k a r ż y c i e l e m, robiącym wyrzuty z powodu niewłaściwego postępowania, wieczorem przemienia się w W y b a w c ę błagającego o zmianę postępowania.
4. POSUNIĘCIA : Trudno precyzyjnie prześledzić formowanie się tej gry z powodu jej z ł o ż o n o ś c i. Jednakże d z i e c i, szczególnie d z i e c i a l k o h o l i k ó w przejmują wiele manewrów charakterystycznych dla Alkoholika: "Spróbuj mnie powstrzymać", w co wchodzi kłamstwo, chowanie rzeczy, poszukiwanie uwag krytycznych i ludzi, którzy mogą pomóc, znajdowanie życzliwego sąsiada, który wspomoże w potrzebie itp. Samooskarżanie często odkłada się na lata późniejsze.
5. KORZYŚCI : (1) Psychologiczna: (a) Picie jako bunt, podniesienie na duchu i pośrednie zaspokojenie chęci intymności ; (b) samooskarżanie (prawdopodobnie, przypisek: jako odmiana " potrzeb masochistycznych"), unikanie intymności seksualnej i innych jej form , "Kociokwik ( kac zwalnia od pracy i innych działań )", "Martini" i inne rozrywki, (2) Społeczna "Spróbuj mnie powstrzymać", oscylacja między miłością a nienawiścią, (3). Egzystencjalna: " Każdy chce mnie skrzywdzić ".
....................
Może ktoś z Państwa... zna lepsze wyjaśnienie przyczynh alkoholizmu ? ~ Andrew Wader