Dodaj do ulubionych

Aluminium w papu

12.11.14, 01:05
Wiem - nie jest to strona naukowa. Niemniej, pytanie moje kierowane jest do znawców tematu w swietle znalezionej informacji:

tv.greenmedinfo.com/number-one-source-of-aluminum-in-your-diet
Jezeli bedzie wymóg zarejestrowa sie na tej stronie by ja przeczytac, to o tym samym jest film na youtube:

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Wozd4cQ3IEw
Podsumowujac: czy zólte sery sa szpikowane w Europie solami aluminium, czy nie?

Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: Aluminium w papu 12.11.14, 14:09
      W Polsce nie wolno, ale sole glinu możesz znaleźć w białku jaja, owocach kandyzowanych oraz... biszkoptach.
      • al.1 Re: Aluminium w papu 12.11.14, 21:13
        nikodem321 napisał:

> W Polsce nie wolno, ale sole glinu możesz znaleźć w białku jaja, ...

Czyli bezpieczniejsze są żóltka (?), bo:
        "Co pomoze nam usunąc alumminium na zewnątrz? Czyli gdzie znajdziemy chelatory? Bardzo skutecznie usuwają toksyny z organizmu dwa aminokwasy bogate w siarkę: cysteina i metionina. Wystepują one w cebulce, czosnku, różowej papryce, żółtku jajka, szparagach."

Wg:
        zdrowiemodauroda.wordpress.com/2012/09/02/aluminium

• nikodem321 Re: Aluminium w papu 13.11.14, 00:12
          Nie! Nie o to tu chodzi/.

Tu chodzi o DODATKI do ŻYWNOŚCI.

Do pełnych jaj soli glinu się nie dodaje. Bo niby jak?
          Białka z pełnych jaj są bez tych DODATKÓW do ŻYWNOŚCI.

metionina niczego nie chaletuje, na mój chemiczny gust.

Cebulka, czosnek papryka, szparagi zawierają BARDZO mało białka, a więc mało aminokwasów potencjalnie chaletujących. Więcej zawiera białko jaja kurzego.
          • pomruk Re: Aluminium w papu 13.11.14, 01:06
            nikodem321 napisał:

> metionina niczego nie chelatuje, na mój chemiczny gust.
            >

Chelatuje (jak każdy aminokwas zresztą) koordynując przez azot grupy aminowej i tlen karboksylowej, na dodatek może może też chelatować atomami siarki i azotu lub siarki i tlenu.
            • nikodem321 Re: Aluminium w papu 13.11.14, 01:49
              Powiem tak:
              Nie będę się kłócić, kiedy mam rację! :-;

A poważnie,
              Nowartis czesał coś 800 mln dolarów na leku który chaletował żelazo u pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek.
              Niewydolność nerek - niedokrwistoś - przetoczanie erytrocytów - obciążanie żelazem.

I co z tym żelazem na końcu zrobić?
              To musiał być środek, aby go te nerki przełknęły i spuściły do moczu.

Żelazo, a jednak na tyle skomplikowana sprawa, że dało się czesać tyle kasy. Tanie aminokwasy zawiodły.
              Dlatego do pomysłu chaletowania innych jonów mam takie zdanie jakie mam.

Chaletowanie glinu to chyba jeszcze trudniejsza sprawa?

• pomruk Re: Aluminium w papu 13.11.14, 02:09
                Wybiórcze chelatowanie glinu w organizmie nie jest łatwe, to prawda. Nie zmienia to faktu, ze aminokwasy tak w ogóle to chelatują i to jak :-)

Proszę, oto b. znany chelat glicyny z miedzią(II):

https://i01.i.aliimg.com/photo/v0/60037060363/Copper_Glycine_Complex_feed_additives_producer_china.jpg_220x220.jpg

https://www.allaboutfeed.net/Resizes/mainarticleimage/PageFiles/81/16/11681/001_boerderij-image-AAF11506I01.jpg

Chelatowanie żelaza (III) to nie problem, problem zapewne w tym, by usuwać go z organizmu wybiórczo, nie wywołując spustoszeń wśród innych mikroelementów. Nawiasem mówiąc, wszystkie amatorskie, bez ścisłego nadzoru medycznego próby terapii chelatowej są szaleństwem, w sposób niekontrolowany a katastrofalny rozregulowujemy cały metabolizm. Miałem takie prośby o zdobycie EDTA czy jej soli, stanowczo odmawiałem. (EDTA nawiasem mówiąc dobrze chelatuje żelazo (III) a takiego czerwonego kompleksu używałem kiedyś namiętnie do utleniania srebra w fotografii barwnej (tzw. odbielacz).
        • pomruk Re: Aluminium w papu 13.11.14, 01:51
          Twoje źródła twierdzą, ze aluminium jest metalem ciężkim. Nie jest.
          Twoje źródła twierdzą, ze substancje chelatujące zawierające siarkę dobrze chelatują glin. Nieprawda, siarka nie ma szczególnego powinowactwa do glinu, ma np. do rtęci i wielu metali ciężkich.
          Twoje źródła twierdzą, że nauka twierdzi iż glin jest odpowiedzialny za chorobę Alzheimera. Kłamstwo, nauka twierdzi ze przyczyna tej choroby jest dotychczas nieznana. Mówiliśmy już o tym.
          Jakie masz właściwie opory przed korzystaniem z materiałów lepszej jakości?
    • al.1 Re: Aluminium w papu 17.07.15, 19:12
      Pozwole sobie uzupelnic temat, gdyz ten toksyczny pierwiastek dostaje sie do naszych organizmów wieloma drogami. Ponizej link do interesujacego wywiadu z prof. Christopherem Exleyem, który od 30 lat studiuje temat wplywu aluminium na stan zdrowia ludzkiego.
      Wywiad po angielsku z francuskim tekstem.
      www.youtube.com/watch?v=kaT-cNvVnjg
      --
      www.greenmedinfo.com/blog/scientists-researching-effect-aluminum-exposure-appeal-public-1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka