Dodaj do ulubionych

Tak wygląda Ceres

17.02.15, 22:40
No, mamy już pierwsze zdjęcia Ceres w "przyzwoitej" rozdzielczości. Kratery, kratery... (jak należało się spodziewać) i jaskrawobiałe plamy (obszary lodu świeżo odsłonięte w miejscu młodych impaktów?).
www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4485
Tak wygląda pierwsza poznana przez nas planeta karłowata. Inna w budowie od poznanej już dużej planetoidy Westy (Westa - skały, mało wody, Ceres - prawdopodobnie potężny płaszcz lodowy). W 2015 roku poznamy z bliska i inną planetę karłowatą (i to podwójną!): Plutona/Charona. Wyraźnie różną/różne i od Ceres i od Westy.
Obserwuj wątek
    • hetman_twardowski Re: Tak wygląda Ceres 23.02.15, 16:44
      A dlaczego te planetki zawsze tak bardzo się różnią pomiędzy sobą?
      Zresztą planty tak samo, np. Wenus, Ziemia i Merkury są kompletnie różne...

Mars też nie jest zbytnio podobny do żadnej innej.

Albo te księżyce Jowisza - jeden ponoć cały z lodu, drugi już z siarki,
      trzeci z... kapusty... i ło co tu chozzzzzi?
      Przecież to jakiś cyrk - zero reguł. :)
      • pomruk Re: Tak wygląda Ceres 23.02.15, 19:27
        Zacznijmy od planet. Masz bardzo wyraźne reguły i znaczne podobieństwa bliskich sobie obiektów. Najbliższy Słońcu Merkury ma ogromne, metaliczne jądro, wokół niego krzemiany. Najdalszy obiekt grupy ziemskiej - Mars, już znacznie mniejsze jądro (i mniejsza gęstość). Dalej - w strefie jeszcze nizszych temperatur - masz planety zbudowane ze związków lżejszych i lotniejszych, przy czym na skład ma wpływ nie tylko odległość od Słońca, lecz również masa. Daje to dość spójny obraz choć - uwaga! - obecna kolejność planet - olbrzymów zmieniła się w początkowych stadiach tworzenia Układu Słonecznego, zaś pewne planety... znikły, perturbacjami wyrzucone z układu lub skierowane w Słońce.
        Podobnie np. księżyce Jowisza. Io nie jest "cały z siarki" - to mały procent składu! Posuwając się w szeregu Io - Europa - Ganimedes - Kallisto masz systematycznie zmniejszanie się metalicznego jądra i zwiększanie ilości wody, przy zbliżonym składzie krzemianów. Uważa się, że w okresie formowania układu satelitów średnie temperatury w pobliżu proto-Jowisza malały wraz z odległością do niego.
        Natomiast zupełnie inaczej ma się sprawa z planetami karłowatymi i planetoidami. Tu nastąpiło ogromne "zamieszanie" spowodowane wspomnianą "wędrówką wielkich planet", mocno perturbującymi ich orbity i wywołujące znaczącą ewolucję tych orbit. W rezultacie w podobnej odległości od Słońca krążą obecnie planety karłowate/planetoidy, które kondensowały się w różnych odległościach od Słońca. Stąd np. różnica w budowie Westy i Ceres. Różnica, którą zresztą wykorzystali pomysłodawcy misji Dawn.
        • hetman_twardowski Re: Tak wygląda Ceres 23.02.15, 20:36
          Nie specjalnie ta logika ma sens...
          a te przeskoki planet to już zupełny odlot.

Poza tym są tam drastyczne niezgodności,
          które całkiem niedawno zauważono, mianowicie
          jakiś tam całkiem gruby księżyc... nie pamiętam czy Jowisza,
          czy inny, ale po dokładniejszym zbadaniu okazało się że
          on w zasadzie zupełnie jednorodny, tz. nie ma żadnego gęstego jądra,
          ani innych warstw - po prostu jest taki sam skład od samego środka, aż do powierzchni!

No i było to istny szok (shock, z angielska) dla tej całej mniemanologii astralnej. :)
          • pomruk Re: Tak wygląda Ceres 23.02.15, 21:03
            Cóż, Twój stosunek do tej nauki jest zapewne taki jak do każdej innej :-)
            Migracja planetarna jest dobrze znana, dziwne że nie zetknąłeś się z tym terminem. Fakt, to dość nowe zdobycze - lecz silnie wsparte wynikami różnych dziedzin - modelowania planetogenezy, badaniami Układu Słonecznego, wreszcie oszołamiająco rozwijającej się dziedziny jaką jest badanie egzoplanet. Planety powstają w znacznej ilości i w tej sytuacji ich pierwotne układy po prostu nie mogą być stabilne, co łatwo zrozumie każdy, kto kiedyś pisał na pierwszych komputerach programiki modelujące takie układy :)
            Tak więc np. obserwowany dysk protoplanetarny wokół HL Tauri pokazuje nam, jak "gęste" potrafią być układy zaraz po powstaniu. Z drugiej np. strony - jest wiadome, że Uran i Neptun nie mogły powstać na swoich obecnych miejscach (stanowczo zbyt mała gęstość mgławicy protoplanetarnej w tej odległości). Nie tylko powstały bliżej, ale na dodatek Neptun powstał bliżej niż Uran.
            • hetman_twardowski Re: Tak wygląda Ceres 24.02.15, 00:49
              > Cóż, Twój stosunek do tej nauki jest zapewne taki jak do każdej innej :-)

Jasne. Moje minimalistyczne wymagania przekraczają w tej dziedzinie twoje najśmielsze wyobrażenia.
              Poćwiczysz, tak ze 100 lat z lekka licząc, a wtedy być może dojdziesz do tego punktu. :)

> kto kiedyś pisał na pierwszych komputerach programiki modelujące takie układy :)

Wybacz ale śmiech i płacz mnie zalewają naraz... hehe!

Modelowanie tego typu układów dynamicznych jest bardzo trudne
              nawet na współczesnych komputerach...
              więc przestań mi tu ten swój frywolny kit wciskać!

> Tak więc np. obserwowany dysk protoplanetarny wokół HL Tauri pokazuje nam, jak
              > "gęste" potrafią być układy zaraz po powstaniu. Z drugiej np. strony - jest wia
              > dome, że Uran i Neptun nie mogły powstać na swoich obecnych miejscach (stanowcz
              > o zbyt mała gęstość mgławicy protoplanetarnej w tej odległości). Nie tylko pows
              > tały bliżej, ale na dodatek Neptun powstał bliżej niż Uran.

Typowe dla szmacianych teoryjek: nic nie pasuje, więc improwizujemy.
              Niestety ale nawet ta prowizoryczna reguła Bodego temu zaprzecza,
              a jest poprawna - empirycznie i teoretycznie.

No, ale mowa była o strukturze planet a nie o całych systemach planetarnych...
              zaraz wylecisz w problem struktury galaktyk i dalej...
              daruj to sobie - masz zerowe rozeznanie w tego typu sprawach.
              • pomruk Re: Tak wygląda Ceres 24.02.15, 11:01
                No tak, odpowiedziałem Alsorowi, mam za swoje :) Człowiek nie potrafi zmądrzeć. Oczywiście, temat jest ciekawy, ale proponowany poziom rozmowy ("szmaciane teoryjki") nie do zaakceptowania.
                Znowu zapaskudziłeś wątek.
                • nikodem321 Podziękowania 24.02.15, 15:23
                  Nie sądziłem\,pomruk, że na tę zaczepkę odpowiesz.
                  Dla mnie po wpisach tego forumowicze, jasno wynikało, że nie zadaje pytań, tylko szuka zaczepki.

Cieszę się, że jednak...
                  Ja byłem przekonany, że Io całkowicie składa się z siarki.
                  O tym, że Uran powinien być za Neptunem to już w ogóle nie miałem pojęcia.

I tak głupie posty rodzą BARDZO ciekawe riposty

• hetman_twardowski Re: Tak wygląda Ceres 24.02.15, 21:10
                  > ("szmaciane teoryjki") nie do zaakceptowania.

A niby jak to inaczej nazwać...
                  planety ci poprzeskakiwały... o grube miliony km?

Zabawne skecze opowiadasz...
                  nawet nie przypuszczałem, że masz aż tak rezolutne poczucie humoru. :)
                  • pomruk Re: Tak wygląda Ceres 24.02.15, 23:21
                    Odpowiadanie Tobie sensu nie ma, ale wielu może być zainteresowanych nie tyle niemądrymi przepychankami, co astronomią. Tych odsyłam choćby do wikipedyjnego hasła "migracja planet" na początek. Wiele "gorących jowiszy" wokół innych planet osiąga swoje orbity dzięki temu zjawisku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka