maksimum 23.12.04, 18:32 Rosjanie lataja w kosmos za amerykanskie pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rafiki moze i lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:15 chinczycy to uparty narod, nie dosc ze ich jest najwiecej na ziemi to teraz chca kosmos pod tym samym wzgledem, nie rozumie ich; na prezerwatywy ich nie stac(a moze politycznie sa zobowiazani do nie uzywania ich:) a sie lapia za tak drogi showbiznes, jedynym plusem jest to iz teraz powstanie konkurencja podboju kosmosu w przypadku nie dwoch tylko trzech jakby nie bylo mocarstw, jak byscie nie zauwazyli jednego kraju jeszcze nie liczylem czyli polski, teraz sie domyslacie jakimi dziwadlami bedziemy latac do nieba? o toz oswiece was ze mozemy sie poszczycic bardzo dobrymi awionetkami slynacymi na calym swiecie, jedynie nalezy je odpowiednio dostosowac do takich mozliwosci, mamy juz taka technologie iz to jest bardzo prawdopodobne i mozliwe:) sam bym sie przelecial taka awionetka z silnikem lorpowym w wersji 1.0, z czasem mozliwe byloby udoskanalanie tych wersji silnikow a nawet zastosowanie mega hiper silnika czyli czaso przestrzennego ktory by umozliwil nam podrozowanie do roznych zakatkow miejsc galaktyk, polska w tym momencie bylaby niekwestionowanym dystrybutorem ich a potega zakresu zwiazanego z kosmosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Chińczyk wraca na orbitę IP: *.82.221.203.acc52-dryb-mel.comindico.com.au 26.12.04, 10:22 To raczej USA ma dlugi zagraniczne, a nie Rosja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Re: Chińczyk wraca na orbitę IP: 150.254.85.* 27.12.04, 10:22 Ciekawe, jak sie ten świat zmienia. Za czasów mojej młodości kursował dowcip: Chińczycy wystrzelili sztucznego satelitę. Procę naciągało 5 milionów Chińczyków. A teraz to juz jest mocarstwo w sumie potężniejsze od Rosji. Przede wszystkim gospodarczo i oczywiście ludnościowo. Czy militarnie i technologicznie, to rzecz dyskusyjna, ale Chiny rozwijają się szybciej. Muszę się samokrytycznie przyznać, że nie doceniałem Chin. Byłem przekonany, że ustrój stanowi tak duży hamulec rozwoju, że po wyczerpaniu rezerw gospodarka chińska się załamie. W dalszym ciągu widzę wiele barier wzrostu, a nawet niebezpieczeństwo rozpadu Chin. Ale jeżeli państwo to będzie się dalej tak rozwijać, jak w ciągu ostatnich 20 lat, mamy się czego obawiać. A najbardziej - Rosja właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kremliner Re: Chińczyk wraca na orbitę IP: *.nsw.bigpond.net.au 27.12.04, 13:22 szkoda, ze Slowianie, najliczniejsi w Europie, nie potrafili sie dogadac co do przyszlosci.. coz, zydzi przeszkodzili ;( Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Chińczyk wraca na orbitę 21.01.05, 04:56 Gość portalu: Lykos napisał(a): > Ciekawe, jak sie ten świat zmienia. Za czasów mojej młodości kursował dowcip: > > Chińczycy wystrzelili sztucznego satelitę. Procę naciągało 5 milionów > Chińczyków. > > A teraz to juz jest mocarstwo w sumie potężniejsze od Rosji. Przede wszystkim > gospodarczo i oczywiście ludnościowo. Czy militarnie i technologicznie, to > rzecz dyskusyjna, ale Chiny rozwijają się szybciej. Gospodarczo,to jest to drugie mocarstwo po USA. > Muszę się samokrytycznie przyznać, że nie doceniałem Chin. Byłem przekonany, że ustrój stanowi tak duży hamulec rozwoju, że po wyczerpaniu rezerw gospodarka > chińska się załamie. Pod koniec lat 1970tych Chinczycy odeszli od wzoru radzieckiego na rzecz kapitalizmu.I gdy Chiny zaczely sie rozwijac 8% rocznie od 1978 to taki Jaruzelski w 1981 zaproponowal Polakom stan wojenny. Chinczycy sie rozwijali,a Polacy sie cofali w rozwoju. > W dalszym ciągu widzę wiele barier wzrostu, a nawet > niebezpieczeństwo rozpadu Chin. Ale jeżeli państwo to będzie się dalej tak > rozwijać, jak w ciągu ostatnich 20 lat, mamy się czego obawiać. A >najbardziej - Rosja właśnie. Rosje,to oni nosem wciagna,kiedy chca i jak chca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Chińczyk wraca na orbitę IP: 195.82.167.* 27.12.04, 14:52 Ale wykorzystując rosyjskie rakiety :) Odpowiedz Link Zgłoś
global_government Rakiety Długi Marsz sa w pelni chinskie... 27.12.04, 20:02 ...jedynie modul orbitalny jest wzorowany na ruskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetra Re: Chińczyk wraca na orbitę IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 28.12.04, 12:39 I dobrze, skoro Jankesi chcą bulić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike To lepsze niż budowani broni A IP: 217.149.244.* 28.12.04, 20:31 Eksploracja i stopniowa kolonizacja Kosmosu to przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś