Gość: Maciek IP: 195.94.206.* 21.03.05, 17:28 Jakie tam lesne ptaki. Mieszkam w malym miasteczku pod warszawa - do lasu ladny kawal drogi. Tylko wrobli, sikorek jest u nas wiecej niz sojek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: santiago A świstak siedzi i zawija je w te sreberka... IP: *.acn.waw.pl 21.03.05, 20:49 Trochę taki nie naukowy ten tekst... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MrX Re: A świstak siedzi i zawija je w te sreberka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 12:14 Komentarz z cyklu "Coś napiszę". A na czym niby polega naukowość zdaniem Szanownego Pana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zimowe kłopoty sójek IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 17:50 Sójek jak mrówków.Przynajmniej w Starej Miłosnej. U mnie na balkonie w skrzynkach na kwiaty mają karmnik i tylko żołędzi nie jedzą. Uwielbiają słonecznik i płatki owsiane. Do lasu min. 2 km.pozdr.Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zared1@wp.pl Re: Zimowe kłopoty sójek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:03 Jak zwykle ciekawe spostrzeżenia.Sojek jest żeczywiście coraz wiecej,szczegolnie zima.Mysle ze to jednak ptaki z pn-wsch ,niektore zupelnie nie boja sie człowieka.obserwuje to juz od kilku nie zawsze ciężkich zim. Natomiast nie są njbardziej kolorowymi krukowatymi,gdyżw tej konkurencji nie mają szans rywalizując z KRASKĄ.Chyba ze już zupełnie wyginęła w PL.Jeszcze 30 lat temu wile ich było w mojej okolicy,na skraju lasów na dtutach tele..Terezjuż dawno nie widzałem żadnej,chyba ze wypchane "trofea"w domach PRL-owskich lokalnych dygnitarzy-myśliwych.W zniknieciu KRASKI mieli duzy udzał.Zaczynamy zapominać o tym może najpięknijszym polskim ptaku,ale WAJRAK nie powinien zapominać. zared1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta p Re: Zimowe kłopoty sójek IP: *.icpnet.pl 22.03.05, 22:13 coz, Pan Wajrak z pewnoscia by nie zpomnial o krasce, gdyby kraska nalezala do krukowatych... ;-) rodzina krukowate nalezy do rzedu wroblowych (Passeriformes) podczas, gdy kraska do rzedu kraskowych (Coraciiformes) a co do wczesniejszych pozostalych wypowiedzi... ludzie, jak sie nei znacie albo nie macie o czym pisac, to moze lepiej nie piszcie wcale? Lepiej czytajcie - wtedy sie czegos dowiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
forumromanum Re: Zimowe kłopoty sójek 23.03.05, 11:28 a zimorodki????????? no fakt nie krukowate, chyba ,ale jaki piękniste... jeszcze nigdy nie udało mi się ich zobaczyć... dla tych co lubią pogadać o dziwych zderzeniach na linii człowiek-zwierz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=21465076 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta p Re: Zimowe kłopoty sójek IP: *.icpnet.pl 23.03.05, 14:11 zimorodki tez naleza o rzedu Coraciiformes (kraskowe), podobnie jak wystepujace w Polsce zolny, dudki i wspomniana juz wczesniej kraska - caly ten rzad skupia wiele bardzo ladnych i kolorowych ptakow... Odpowiedz Link Zgłoś