zaholec 08.06.05, 17:51 Jeśli ktoś ma to bardzo proszę o przesłanie mail'em. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abstrakt2003 Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 08.06.05, 19:16 To jest nielegalne! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 08.06.05, 19:39 Admin już pewnie zawiadomił odpowiednie służby. Na twoim miejscu już bym pakował szczoteczkę do zębów. No i sznurówki zostaw w domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 08.06.05, 20:39 Zobacz u nich: www.bg.pwr.wroc.pl/USLU/PIN/PIN.htm ale nie wiem czy maja takie rzeczy za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 08.06.05, 20:42 Napewno nie są za darmo. Coś o tym wiem - nie jedną norme skopiowałem nielegalnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 08.06.05, 20:46 no to teraz ty wkladaj szczoteczke do etui , jak was w jednej komorce hodowac będa bedziecie mieli o czym gadac..... -------------------- p.c. Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 08.06.05, 20:47 Zaiste - 37PLN... :) To ja w takim razie przepraszam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 08.06.05, 21:06 Z tego co wiem to płaci się za każdą stronę normy. A są normy które liczą po kilkadziesiąt stron. PS Nie tylko szczotkę mam spakowaną - jestem gotowy na wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljasz Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy IP: *.ekspres.net.pl 10.06.05, 13:48 a kto utrzymuje PKN, że mogą pracować i mnożyć papier, czyżby nie podatnicy, a dlaczego to sejm nie nakazuje płacić za dzienniki ustaw? czyżby to był prywatny instystut? a gdzie jest ustawa o bezpłatnym dostępie do danych publicznych? itd. ze strony - Zabezpieczenia przed kopiowaniem Polskich Norm Od 1 października 2002 roku wprowadzane do sprzedaży Polskie Normy mają co najmniej jedno z dwóch zabezpieczeń przed kopiowaniem: - hologram z opalizującym logo PKN i symbolem znaku zgodności z Polską Normą - na stronicy tytułowej, - błękitny nadruk z logo PKN w tle na każdej nieparzystej stronicy. UWAGA !!! Polskie Normy zawierające barwne elementy w treści, nie będą posiadały błękitnego nadruku. Ostrzegamy: tylko tak oznaczone egzemplarze Polskich Norm i nabywane wyłącznie w autoryzowanych punktach sprzedaży i informacji PKN są wiarygodne i tylko takie egzemplarze mogą być udostępniane przy auditach. ZAKAZ KOPIOWANIA WYDRUKOWANYCH NORM TO BEZPRAWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.T., Zabrze PN są niedopracowane, mają błędy, są źle tłumaczon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 17:31 ..e. Halo PKN, czy wam nie wstyd drukować i wydawać takie niedoróbki? Czytając PN trzeba się zastanawiać, co tłumacz pominął, trzeba znać język z jakiego tłumaczył aby samemu "dotłumaczyć" zdania. Normy są tłumaczone przez ludzi, którzy nie są w danej dziedzinie specjalistami. Tłumaczą słowo po słowie, nie znając istoty ani opisywanego sposobu, czy też zasady działania aparatury. Chodzi o normy budowlane i chemiczne. Więcej szczegółów można uzyskać: dr Bogdan Thomalla, Tomchem, Zabrze Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja Panie Bogdanie ... 10.06.05, 17:43 takie tłumaczenie to już się zaczyna od zwykłych instrukcji obsługi do szklanki z uchem, więc co wymagać przy bardziej wymagających tekstach. JA osobiście staram się o ile to możliwe korzystać z oryginału zachodniego, bo to co robią tłumacze grozi śmiercią lub kalectwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja Re: Panie Bogdanie ... 10.06.05, 17:48 Piękne określenie: "normy zharmonizowanych z Dyrektywami Nowego Podejścia." a swoją drogą jak przestrzegać tych norm jak dostęp do nich jest utrudniony (podobnie jak do opisów patentowych). Amerykanie jakoś rozwiązali problem z dostępem do opisów patentowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.T., Zabrze Tylko, że w normach "zachodnich" też są błędy lub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 17:51 niedomówienia. Przykład: zawartość wolnego formaldehydu w materiałach (norma ISO). O tyle to ważne, że w każdym meblu w każdym nieomal pokoju jest tego formaldehydu zbyt dużo. Rzecz w tym, że nasi "specjaliści (od ...łaski)" do tamtych błędów dokładają jeszcze swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: PN-EN 544:2000 potrzebuję tekst tej normy 10.06.05, 17:44 Pomyśleć ile pustej wymiany zdań może sprowokować prosta prośba.... Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja A propos ... 10.06.05, 17:49 Czego dotyczy owa norma tak płodna w dziedzinie pustej wymianie zdań ? Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: A propos ... 10.06.05, 17:59 gontów papowych.... Temat średnio ciekawy ale dla mnie pilny :) Odpowiedz Link Zgłoś