mnbvcx 19.07.05, 09:08 "są problemy z czujnikiem paliwa jednego z czterech silników" czyzby dodali jeden zapasowy? sa trzy silniki główne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sebex Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 10:01 Żetelność GW sięga zenitu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartekpawel Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 11:13 Natomiast twoja ortografia sięgnęła dna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trejder Jest SZEŚĆ silników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 11:08 No, coś Ci się pochramoliło, sir mnbvcx! :) Są dwa RODZAJE silników - na paliwo stałe i na paliwo ciekłe. Tych na paliwo stałe (SRB - Solid Rocket Busters) są aż dwa i to są te białe dysze zewnętrzne. Ten na paliwo ciekłe (ME - Main Engine) jest jeden - ten pomarańczowy w środku - ale ma aż cztery dysze. I pewnie na jednej z nich klęknął im czujnik napełnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_f Re: Jest SZEŚĆ silników IP: *.adsl.ihug.co.nz 19.07.05, 13:36 > Są dwa RODZAJE silników - na paliwo stałe i na paliwo ciekłe. Tych na paliwo > stałe (SRB - Solid Rocket Busters) są aż dwa i to są te białe dysze zewnętrzne. Do tej pory powiedzmy, że OK (jeżeli pominiemy silniki manewrowe). > Ten na paliwo ciekłe (ME - Main Engine) jest jeden - ten pomarańczowy w środku - > ale ma aż cztery dysze. I pewnie na jednej z nich klęknął im czujnik napełnienia. A tu niestety się walnąłeś. Ten pomarańczowy w środku to zbiornik wodoru i tlenu (ET - External Tank) dla silników głównych. Nie ma on swojego napędu. Silniki napędu głównego na paliwo ciekłe są trzy i są zamontowane na samym wahadłowcu. Nie popierniczyło Ci się czasem między amerykańskimi wahadłowcami a sowieckimi? Buran był przyczepiany do rakiety nośnej trochę podobnie, jak Discovery i inne do zbiornika zewnętrznego, być może ta sowiecka rakieta nośna (Energia) miała cztery silniki rakietowe, teraz nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trejder No i jeszcze cztery kolejne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 11:16 ... silniki wspomagające samego wahadłowca. Ale podejrzewam, że o te im nie chodzi, gdyż to jest pierdnięcie muchy przy ciągu jaki dają silniki nośne (SRB i ME). Nośne rozpędzają wahadłowiec do ok. 27,5 tys. km/h godzinę, a wspomagające silniki manewrowe wahadłowca pozwalają na korektę prędkości o kilkaset km/h czyli zaledwie 1% właściwej prędkości na orbicie. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca 19.07.05, 11:58 (mój komentarz do foto) : no tak , jak się ma taki burdel i zaniedbane „ kosmo-podwórko” to nie dziwota , ze paliwo-sensory im się „zatkały” ... nawet łańcucho-kłódę nie mają z nierdzewki ( steinless steel )albo (nirosta)... zresztą ten duży baniak tam rampie też jest już skorodowany , na co kolor wskazuje.. ( q ), tyle razy byli na bajkonurze i nie nauczyli się porządku i czystości ...ale ivanom dupe obrabiać to żwawo czynić potrafią .... www.spiegel.de/img/0,1020,495073,00.jpg --------------------- p.c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca IP: 80.51.22.* 19.07.05, 12:43 Pomarańczowy kolor zbiornika to farba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qPat Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:27 Z całym szacunkiem, pomarańczowy kolor to pianka izolująca zbiornik. Początkowo malowano ją na biało,żeby móc lepiej zobaczyć ewentualne uszkodzenia. W późniejszym okrezsie zrezygnowano z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marauder Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 16:56 W ramach tego "porzadku" na bajkonurze, to 14 kwietnia br. "sprawca nieustalony" podpieprzył iwanowi 3, wazace po 2,5 tony każdy deflektory gazow wylotowych z zapasowego stanowiska startowego. Kazdy z takich deflektorow to pobocznica stozka o strukturze "plaster miodu" wykonana z wysoko wytrzymalego stopu ferrotytanu o dlugosci 7 metrow. Szacunkowa wartosc pojedynczego egzemplarza to jakies 750 tys $. Pracownicy widzieli dwa krazy przy stanowisku, ale mysleli ze to jakas kontrola techniczna. Kiedy podniesli larum to obie ciezarowki dawno juz odjechaly w pieraswietnyj tuman, a poszukiwania ujawnily dodatkowo ze jakis czas wczesniej inni (a moze ci sami?) "nieznani sprawcy" podwędzili tez prawie 150 metrow stalowego ogrodzenia, lacznie z (nieczynnymi niestety) lampami i okablowaniem. To tyle jesli chodzi o "porzadek" na bajkonurze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca IP: *.ml.put.poznan.pl 19.07.05, 12:27 ja bym sie predzej bal zestrzelenia promu przez al-kaide :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardy Re: Discovery wystartuje najwcześniej 26 lipca IP: *.comarch.pl 19.07.05, 16:39 Przez trzy dni przed startem astronauci jedzą tylko fasolę z grochem, stąd czwarty silnik :D Nie wiem kto pracuje w tej gazecie... Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Fajne komentarze 20.07.05, 09:17 Dyskusja o silnikach była twórcza. I do czego doszliście? Ile silników ma w końcu ten Discovery (a ile Endevour albo Atlantis). Po mojemu to startowe 3 na H+O2 - główne orbitera, zasilane ze zbiornika + 2 SRB na paliwo stałe - doczepiane i odrzucane po pierwszej fazie wznoszenia - dalej nie chce mi się wyjaśniać (udział jeszcze biorą 2 silniki orbitalne na... no na co - Mędrcy?). Co do komentarza na temat wyższości Bajkonuru, to szkoda odpowiadać było (wypowiedź o kradzieżach). Temu człowiekowi i tak niczto nie pomożet'. On sowieckij czełowiek - ot wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: Fajne komentarze 20.07.05, 12:59 nie bądz ciasnogłowy...doceniaj ivanów...narazie oni dominują w operacjach kosmosowych...ynkee dupy dali...i kompromituja się dalej.. shuttle program chyba pojdzie do kosza...nie chcę być złym prorokiem ale wspomnisz moje słowo.... ------------ p.c. Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: Fajne komentarze 20.07.05, 13:14 abprall napisał: > nie bądz ciasnogłowy...doceniaj ivanów...narazie oni dominują w operacjach > kosmosowych...ynkee dupy dali...i kompromituja się dalej.. shuttle program > chyba pojdzie do kosza...nie chcę być złym prorokiem ale wspomnisz moje > słowo.... Iwan lata najwyzej na niskie orbity, a i to za amerykanskie pieniadze. Kiedy sie cos iwanowi udalo wyslac w przestrzen poza LEO? Jak sie ostatnio zabrali za wystrzeliwanie sondy za pomoca pociskow balistycznych z OP klasy Delta to do dzis nie wiadomo gdzie im glowca z ta sondą spadła :] Jak przychodzi do startów za własne pieniadze to przeda cieniutko. Nawet ich odpowiednik GPS czyli GLONASS, utrzymywany z funduszy na wojsko jest nieoperacyjny, bo zamiast 12 satelitow na orbicie jest 7, z czego tylko 6 jako tako dziala. Odpowiedz Link Zgłoś