Gość: gość IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 06.10.05, 18:48 jak tak to ja też idę na politechnikę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: r39 Re: Żacy sondują kosmos IP: *.ifpan.edu.pl 06.10.05, 19:53 W ESA niewątpliwie nie było Balcerowicza. Ten by zaraz wykazał, że do rozrywki o wiele tańsza jest dyskoteka. A tak poważniej, to zastanawiam się, bo z artykułu tego się wyczytać nie da, kto za to wszystko odpowiada i w jakim stopniu. Wygląda na to, że jak toto spadnie na głowy mieszkańców jakiegoś ważnego miasta, to nikt za to nie "beknie", niezależnie od rozmiarów strat. Nie wierzę też, że to sami studenci są tymi, którzy robią co mogą, aby maksymalnie zwiększyć szanse sukcesu. Oni przecież mają się przede wszystkim bawić. Ja to widzę tak: oto ktoś sprytny wymyślił jak tanim kosztem osiągnąć to i owo, może nawet naukowo. Tanim, bo przecież studentom się nie płaci, formą wypłaty jest radocha (autentyczna, jak najbardziej) z zabawy. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to chwała spadnie na organizatorów (studenci dostaną dyplomy swoich uczelni, które i tak by najprawdopodobniej zdobyli). W przeciwnym wypadku - winnych nie będzie, bo przecież trudno wymagać odpowiedzialności od studentów, którzy w dodatku za swoją pracę nie wzięli złamanego grosza. Pewne jest tylko jedno: niezależnie od dalszych losów projektu za wszystko i tak zapłacą podatnicy. I niech nie marudzą: przecież te pieniądze mogłyby być zwyczajnie zmalwersowane albo wyrzucone w błoto. A że fachowcy zrobiliby to wszystko taniej? To tylko taka sobie głupia hipoteza. Bo jak uwzględnić ZUS, to jednak mogłoby się okazać drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Żacy sondują kosmos IP: *.swan.ac.uk 06.10.05, 22:22 O co Ci wlasciwie chodzi, jest to po prostu jeden z projektow edukacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jas_Wedrowniczek Warto wskazywac młodzieży ambitne cele. IP: *.prs.pl 07.10.05, 08:38 Martwisz się o to, czy im ktoś zapłaci za robotę? Jako Polak,członek UE zgadzam się na takie wydatki (z mojej skromnej częsci podatków oczywiście) Myśle ze kilkanascie tysiecy osób w Polsce myśli podobnie, to dobrze zainwestowane pieniądze. Dla społeczeństwa większy pożytek z inwestowania w młodych zdolnych i takich którym się coś chce niz wyciaganie z bezrobocia skazonych stagnacją zwątpieniem. Marazam i malkontenctwo to choroba, niestety dla wielu nieuleczalna. Zmień okulary chłopie. Poza tym z dala od młodzieży, która chce się uczyć, kształcić i robic coś pożytecznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Warto wskazywac młodzieży ambitne cele. IP: *.ifpan.edu.pl 07.10.05, 14:09 Drogi Jasiu_Wedrowniczku, Jako Polak (sugerujesz, że inni Polacy tak samo), "członek UE" (dobre sobie) to się możesz zgadzać albo i nie zgadzać ze sposobem wydatkowania pieniędzy z Twoich podatków. O ile je płacisz :) Troszkę dalej jednak piszesz "myślę że kilkanaście tysięcy osób ... myśli podobnie". To już bardziej realistycznie, ale co to jest kilkanaście tysięcy osób w państwie, które ma ponad 30 mln ludności? Mniej, niż 1%. Nawet, gdyby wziąć pod uwagę nauczycieli akademickich - to jest ich więcej, niż głupie kilkanaście tysięcy. Jak by nie liczyć - znakomita mniejszość. Ale nie to jest ważne, bo choć, jak powiadają amerykanie: sto tysięcy wielorybów nie może się mylić (w innej wersji: nie mieć racji), to bywa, że racja jest po stronie mniejszości ("kiedyś Ziemia była płaska"). Ale nie w tym przypadku. Skoro jesteś takim entuzjastą, to powinieneś zadziałać na rzecz likwidacji miasteczek ruchu drogowego (po co one? przecież można kursanta wysłać na normalną ulicę, najlepiej w godzinach szczytu, niech się uczy skoro ma taki pęd do wiedzy) oraz piaskownic. Gimnazjaliści, że nie wspomnę o przedszkolakach mają naprawdę dużo wyobraźni zupełnie nieskażonej wiedzą. Czemu ich nie zaprosić do tego przedsięwzięcia? Przecież nie moje rzekome malkontenctwo temu winne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Warto wskazywac młodzieży ambitne cele. IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.10.05, 03:39 Ja nie mogę, co za zgred. Idź się stary lepiej powieś. Kolesie z Wrocka i Wawy wykonali kawał dobrej roboty (tzn. ekipa z Warszawy dopiero się wykaże :) ), a ty tu jakieś farmazony pie..sz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Warto wskazywac młodzieży ambitne cele. IP: *.crowley.pl 08.10.05, 14:25 Spójrzcie na IP: ifpan.edu.pl ;-)) (Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk) A kolega to za czyje pieniądze korzysta z Internetu?? Własne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojok Re: Warto wskazywac młodzieży ambitne cele. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 23:31 Pewnie żal serce ściska, że to jego nie poprosili o udział w żadnym projekcie ;) Studenci, wbrew opinii r39 to nie jest banda debili, która nie umie nic dobrze zrobić. Często młode umysły pod kontrolą kogoś bardziej doświadczonego i przy odpowiedniej koorrdynacji mogą stworzyć coś naprawdę wartościowegoa i do tego nauczyć się czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jas_Wedrowniczek Re: Warto wskazywac młodzieży ambitne cele. IP: *.prs.pl 11.10.05, 13:40 Kto cię posadził przed komputetem w Instytucie Fizyki PAN w Warszawie? Jeśli nie daj boże jesteś tam zatrudniony, to już rozumiem co zagraża polskiej nauce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Żacy sondują kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:41 nawet jak zejdzie z orbity to z uwagi na male rozmiary spali sie calkowicie w atmosferze. za te pieniadze to co mozna zrobic? hmmmm... wybudowac kosciol... bedzie gdzie sie modlic za glodujacych albo kupic 700tys paprykarzy szczecinskich i rozdac je glodujacym na calym swiecie - a studenci w tym czasie sie podlacza do bezrobotnych - po co maja robic cos waznego jak mozna kupic za ta kase parykarz!!! jak sie zastanowisz to moze dojdziesz do wniosku ze taki student potem bedzie dobrze zarabial i bedzie utrzymywal za swoje swiadczenie ludz ktorym sie nie powiodlo albo oracuje maszyne ktora sprawi ze komus bedzie lepiej i to za polowe kosztow. bardzo cieszy mnie taka inicjatywa, zwlaszcza ze zaproszono do realizacji programu polskie uczelnie (jak znam zycie to pewnie pracownicy naukowi, jacys entuzjasci z politechnik to wychodzili w tych skostnialych organizachjach - znam to z wlasnego doswiadczenia; pw) robiac magisterke na pw mialem do dyspozycji przestarzale laboratorium i komp 486 ktory liczyl rozklady. niestety patrzac na to co sie dzieje w polityce ludzie o pogladach sredniowiecznego duchowienstwa (w kwestii nauki) zyskuja poklask i uznanie Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Żacy sondują kosmos 06.10.05, 20:11 Jezus Maria ratuj sie kto może ;) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gz Re: Żacy sondują kosmos IP: 213.77.86.* 06.10.05, 23:07 myślę,że takich studentów trzeba promować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś A co dla chemików? IP: *.hsd1.ut.comcast.net 07.10.05, 00:16 Ja chcę zrobić rakietę do tego satelity. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdasd Re: A co dla chemików? IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 07.10.05, 03:07 z tego co piszesz, wnioskuje, ze oczadziales. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: A co dla chemików? IP: *.itc.pw.edu.pl 07.10.05, 09:54 Ten artykuł jest najlepszym komentarzem do wczorajszych biadoleń nt. słabej kondycji Politechnik. Zapraszam wszystkich chętnych na Politechnikę Warszawską, a szczególnie na wydział MEL - najlepszy mechaniczny wydział w Polsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prodig Re: A co dla chemików? IP: *.altec.pl / *.altec.pl 07.10.05, 10:22 A ja zapraszam na Politechnikę Śląską na wydział Elektroniczny, Informatyczny, Elektryczny i Matematyczno-Fizyczny - najlepsze wydziały w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: A co dla chemików? IP: *.rommel.stw.uni / *.rommel.stw.uni-erlangen.de 09.10.05, 12:45 Nie chce zeby sie okazalo, ze jestem niewdzieczny, ale jako student politechniki slaskiej w gliwicach, czytajac o wyczynach studentow z pol. warsz. i wrocl., zwracam uwage ze na politechnice slaskiej nie dzieje sie az tak duzo. I szczerze powiedziawszy nie slysszalem o zadnych miedzynarodowych projektach w ktore wydzial elektroniki i informatyki bybly "zamieszany". Zachecam zatem do studiowania w warsz. lub wrocl., bomoze tam otwiera sie przed studentami jakas przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_tychy Re: Żacy sondują kosmos IP: 213.77.86.* 07.10.05, 10:42 Elu , no to gratulacje , trzymam kciuki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CLinCH Kilkudziesieciu? (99?) IP: *.zurich.com 07.10.05, 13:02 'K i l k u d z i e s i ę c i u żaków z Politechniki Wrocławskiej pod wodzą dr. Pawła Kabacika wykonało trzy superczułe anteny.' Przekracza moja wyobraznie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiercioch Re: Kilkudziesieciu? (99?) - Kabacik IP: *.z129-154-67.customer.algx.net 07.10.05, 18:47 Witam! Z tego co sie orientuje, nie kilkudziesieciu, tylko co najwyzej kilku; nie mowiac o tym ze z tych kilku (2-3) wlozylo zdecydowanie najwiecej do projektu. Pozdrowienia z CA dla doktoranta K. Winczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Wszystko ładnie, pieknie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 22:37 ...ale tylko dla "wybrańców". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Wszystko ładnie, pieknie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 22:39 tzn. chodziło mi o to, że szanse maja tylko Ci z największych miast :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RALF Re: Żacy sondują kosmos IP: *.mikrus.pw.edu.pl 08.10.05, 01:33 1. widze ze niektorzy zazdroszcza dziewczynom i chlopakom - trzeba im gratulowac a nie glupoty o podatkach pisac 2. szkoda ze nie ma takich wiecej projektow - kazda zainwestowana zlotowka zwroci sie wielokrotnie (zostana swietnymi fachowcami, bede zarabiac kupe kasy i placic od niej podatki, poza tym moze zaloza wlasne firmy i zatrudnia ludzi). Chociaz wiem, ze wiekszosc wolala by ta kase przejsc. 3. Szkoda ze tak malo ludzi studiuje ierunki techniczne - potrzeba wiecj ludzi do pracy a nie samych ludzi od "zarzadzania i marketingu, administracji i psychologi" - jakaby popatrzec na ilosc osob na takie studia to moznaby wywioskowac ze 1 osoba pracuje w przemysle, 2 nia zarzadzaja , 2 robia marketing, kolejna osoba czw nad jego zdrowien psychicznym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Żacy sondują kosmos IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 08.10.05, 01:49 Ciekawe czy w tym zespole są jakieś dziewczyny, mocno w to wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiol Re: Żacy sondują kosmos IP: *.itc.pw.edu.pl 10.10.05, 11:57 Tak nawet masz podane w artykule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shyguy Re: Żacy sondują kosmos IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.05, 20:26 podkochuje sie w Elce juz od kilku lat... eh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Żacy sondują kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:48 ad3. no wiesz, u nas sie tylko sprzedaje i sa potrzebni... inzynier ds. sprzedazy, inzynier wsparcia sprzedazy. malo jest miejsca na wymyslanie :( wiec sa potrzebni ludzie do zarzadzania sprzedaza i jej otoczeniem, opracowywaniem strategii marketingowych, wymysleniem glupawych reklam (albo jej sprowadzaniem), no i szkoleniem sprzedawcow. zapomniales jeszcze o prawnikach :) trzeba wybronic firmy sprzedajace przed awanturami klientow zrobionych w "bambuko" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz bylem student Ogladam ISS jak lata nad Polska. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.05, 08:56 Juz bylem studentem. Ogladalem "sputniki" nad Wroclawiem. Dzis emocjonuje sie ISS. Dzis o 6.12 widzialem jak leci. Mam potwierdzenia iz jednoczesnie go widac Wroclaw, Warszawa, Brzesc, Kobryn. Zapraszam na oby bez oblokow na niebie: 2005 10 09 5.04h 2005 10 10 5,25h 2005 10 11 5,53h 2005 10 12 6,17h leci od "Legnicy, Wroclaw, Warszawa" orjentacyjnie. Uklony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badgersslaughterer ŚMIERĆ BORSUKOM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:08 Ten przerośnięty borsuk to miernota, każdy kto odwiedział w4pwr wie o tym, hehehe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUCYFER I slusznie. Niedobrze bowiem zaczyna sie dziac na IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 08.10.05, 14:57 Zachodzie jesli chodzi o ilosc studentow na kierunkach inzynieryjnych i nauk scislych. W Kanadzie i USA brakuje studentow krajowych na politechnikach. Niektore kierunki maja wiecej niz 40% studentow z Azji. Problem jest rowniez w tym, ze o ile wczesniej wieksza czesc absolwentow pochodzenia zagranicznego szukala pracy w USA (potem w Kandzie), to obecnie coraz wiecej wraca do gwaltownie rozwijajacych sie Chin, Indii, rowniez Korei, Tajwanu, Singapuru itd. W pewnym momencie brak absolwentow krajowych musi odbic sie na jakosci kadry naukowej, jakosci R & D oraz nakladow na nauke w ogole. PS. Mozna sobie zyczyc, zeby wiecej polskiej mlodziezy studiowalo na politechnikach. Odpowiedz Link Zgłoś