Gość: Ixtlilto IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.06.01, 19:04 Jestem w trakcie wyprowadzania wzoru na czestosc fali stojacej, moze ktos ma o tym troche wieksza wiedze niz ja i moglby mi pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Fizyk Re: Fizyka IP: 212.191.70.* 20.06.01, 17:54 Czestosc fali stojacej zalezy tylko od czestosci zrodla wytwarzajacego fale . Lambda = v x T . Lambda - dlugosc fali , v - predkosc fali , T- okres . Odleglosc pomiedzy wezlami = odleglosci pomiedzy strzalkami = 1/2 lambda. Czy tylko to ? A nie prosciej przyjsc na konsultacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixtlilto Re: Fizyka IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.07.01, 13:34 > Czestosc fali stojacej zalezy tylko od czestosci zrodla > wytwarzajacego fale W tym wypadku, trudno chyba mowic o zrodle wytwarzajacym fale mamy zwykle akwafuim z woda, przechylamy nasz zbiornik na bok a potem stawiamy- powstaje fala stajaca, pytanie brzmi jaka jest jej czestosc... > Lambda = v x T . Lambda - > dlugosc fali , v - predkosc fali , T- okres . Odleglosc > pomiedzy wezlami = odleglosci pomiedzy strzalkami = 1/2 > lambda. Gdyby to bylo takie proste nie pisalabym tego na forum ;) A na konsulatacjach bylam, tyle tylko, ze moj nauczyciel nie uznal wyprowadzenia wzoru niezawierajacego informacji o srodku masy i energiach, tak wiec zwracam sie raz jeszcze z pytaniem... moglby mi ktos pomoc? ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizyk Re: Fizyka IP: 212.191.70.* 03.07.01, 17:36 Zajrzyj do podr. F. Crawforda "Fale" str. 60 zad . 1.24.Odpowiedz : omega kwadrat=3 g h0 /Lkwadrat Odpowiedz Link Zgłoś