pauline_kaczanow 01.10.02, 17:15 Zdaje sie ze juz w starozytnosci operowano ultradzwiekami. Dlatego runely te mury. Z punktu widzenia naukowego. a infradzwieki ? Zwierzeta na nie panicznie reaguja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: +++Ignorant Po pierwsze to zydowskie brednie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 00:12 Sława! Po drugie aby zwalić mury... To raczej potrzebne były INFRADŹWIĘKI Bo mury mają najniższe częstości rezonansowe... Pozdrawiam życząc więcej zdrowego rozsądku! Ignorant +++ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ A po wtore to IP: *.radom.net / 192.168.200.* 02.10.02, 08:59 Jak wskazuja badania archeologiczne to Jerycho nigdy nie mialo zadnych fortyfikacji. Brednia do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
archeo_gda Mury Jerycha 02.10.02, 11:21 Gość portalu: ¥ napisał(a): > Jak wskazuja badania archeologiczne to Jerycho nigdy nie mialo zadnych > fortyfikacji. > Brednia do kwadratu. Niedokładnie tak... badania archeologiczne w Jerychu (m. in. John Garstang, Kathleen Kenyon) odsłoniły tam pozostałości murów o wysokości 17 stóp (ponad 5 m) i nawet wieży obronnej, tyle że fortyfikacje te są kilka TYSIĘCY lat wcześniejsze niż domniemane oblężenie pod wodzą Jozuego. W różnych periodykach biblijnych i na stronach www można znaleźć twierdzenia, że ten rozziew w chronologii nie jest wcale tak wielki i że osada Kanaanenejczyków u schyłku epoki brązu, w okresie najazdu Hebrajczyków, miała obwarowania, ale są to wszystko domniemania pozbawione rzetelnych podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: A po wtore to IP: *.fe.internet.bosch.de / 10.4.4.* 11.10.02, 15:19 ...a najnowsze wykopaliska potwierdzily, ze nie bylo ladowania na Ksiezycu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: A po wtore to IP: 195.136.61.* 12.10.02, 11:35 Gość portalu: pak napisał(a): > ...a najnowsze wykopaliska potwierdzily, ze nie bylo ladowania na Ksiezycu. Widze ze mam doczynienia z czlowiekiem niezwykle dowcipnym. A poza tym masz cos do powiedzenia nt Jerycha matole? Czy tylko tak tu wskoczyles - dla jaj? Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Po pierwsze to zydowskie brednie... 02.10.02, 12:06 Gość portalu: +++Ignorant napisał(a): > Sława! > > Po drugie aby zwalić mury... > > To raczej potrzebne były INFRADŹWIĘKI > > Bo mury mają najniższe częstości rezonansowe... > > > Pozdrawiam życząc więcej zdrowego rozsądku! i podobno te trąby jerychońskie takie dźwięki wytwarzały. d_? > > Ignorant > +++ Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Jerycho wg Leszka Kołakowskiego 02.10.02, 12:19 "Fizycznie jest rzeczą niemożliwą, aby miejski mur upadł od siedmiu trąbek, a więc pewne jest, że było to zdarzenie cudowne. Ale skoro Bóg i tak musiał uczynić cud, to po co właściwie kazał całej armii męczyć się i błaźnić przez cały tydzień, a kapłanom nie tylko zniszczyć zdrowie, ale i stracić autorytet wśród ludu - bo któż będzie szanował kapłanów z dętej orkiestry? Po co? - pytam i znajduję dwa możliwe wyjaśnienia: albo tak niesłychanie lubuje się w marszach wojskowych, albo był to po prostu acte gratuit, czysty żart surrealistyczny, którym chciał zakpić z podwładnych. W tym drugim wypadku okazałby spore poczucie humoru, ale znając Jego charakter podejrzewam, że chodzi o to pierwsze. Niestety... takie upodobania przy takich możliwościach wpływu! I rzeczywiście - robił potem wszystko, żeby móc wysłuchiwać jak najwięcej marszów wojskowych, i do tej pory się nie znudził." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant "NAUKA" więc bez żydowskich guseł i głupstw! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 12:33 Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: 'NAUKA' 02.10.02, 12:50 Och przepraszam Panie Profesorze, czy mogę prosić o opublikowanie listy Żydów których tym forum nie wolno cytować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant Re: CZY TY UMIESZ ZROZUMIEĆ PROSTE ZDANIE..? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.02, 22:39 Sława! Ależ te postępako-żydy wszystko przeinaczają... Ja napisałem tylko, że na Nauce nie należy roztrząsać ewidentnych zmyśleń, mitów i innych guseł... Ponieważ nikt tu nie promuje głupstw i guseł eskimoskich, indiańskich... Tylko żydowskie... I przeciw temu się wypowiedziałem. Choć może ciekawe było założenie wątku typu etnograficznego o guslach żydowskich czy innych ludów prymitywnych... Jakieś mesjanizmy niewolnicze, triumfy wymyslone ku uciesze gawiedzi gnebionej przez potężnych sąsiadów... Pozdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: CZY TY UMIESZ ZROZUMIEĆ PROSTE ZDANIE..? IP: 212.33.87.* 04.10.02, 14:33 Aż dziwne, że są tacy, któe uważaja upadek Jerycha za wydarzenie historyczne, a nir tylko mit. I to opowieść, która powstała w okresie hellenistycznym. Księga Jozuego opisuje nie zasieg państwa Judy i Izraela, ale granice monarchii machabeuszy. Wtedy też księga ta powstała. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
archeo_gda Re: Księga Jozuego 04.10.02, 15:46 Gość portalu: Alex napisał(a): > Księga Jozuego opisuje nie zasieg państwa Judy i Izraela, ale granice > monarchii machabeuszy. Wtedy też księga ta powstała. > Pozdr Tak, słyszałem już (czytałem na tym forum w innym wątku) ten pogląd, ale czy mógłbys ujawnić źródła tego twierdzenia (arytykuły, strony www czy coś innego?). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Jerycho IP: *.ibch.poznan.pl 12.10.02, 16:53 Przypuszczalnie trąbienie miało na celu odwrócenie uwagi od podkopu, który wygrzebano pod murami, a który mógł być przyczyną zawalenia się murów. Co się potem stało z mieszkańcami Jerycha- zostali wyrżnięci w imię Boga Wszechmocnego. Jak wiemy Hitler też uzasadniał przeprowadzenie Holocaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Jerycho IP: 212.33.87.* 17.10.02, 12:58 Mieszkańcy Jerycho nie mogli zostać wybici w pień w imie religii, gdyż ... ich tam nie było. Jerycho było od dawna opuszczonym miejscem, w czasie gdy miał być exodus. Ale tego ostatniego nie było (a przynajmniej nie było wiekiej inwazji nowego ludu, który eufemistycznie mówiąc wyparł dawniejszych mieszkańcó). A przynajmniej takie są wyniki archeologiczne. Miasta w coelesyrii zostały opuszczone, ale na terenach wiejskich nie widać zmian osadniczych. A o ks. Jozuego nie zapomniałem, teraz przeprowadzam remont i nie mam czasu, ale niedługo podam namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
archeo_gda Re: Jerycho 18.10.02, 16:12 Gość portalu: Alex napisał: > A o ks. Jozuego nie zapomniałem, teraz przeprowadzam remont i nie mam czasu, > ale niedługo podam namiary. będę zobowiązany :))) też się ostatnio nie bardzo udzielam na forum Odpowiedz Link Zgłoś