01.10.02, 17:15
Zdaje sie ze juz w starozytnosci operowano ultradzwiekami.
Dlatego runely te mury.
Z punktu widzenia naukowego.

a infradzwieki ? Zwierzeta na nie panicznie reaguja.
Obserwuj wątek
    • Gość: +++Ignorant Po pierwsze to zydowskie brednie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 00:12
      Sława!

Po drugie aby zwalić mury...

To raczej potrzebne były INFRADŹWIĘKI

Bo mury mają najniższe częstości rezonansowe...

Pozdrawiam życząc więcej zdrowego rozsądku!

Ignorant
      +++
      • Gość: ¥ A po wtore to IP: *.radom.net / 192.168.200.* 02.10.02, 08:59
        Jak wskazuja badania archeologiczne to Jerycho nigdy nie mialo zadnych
        fortyfikacji.
        Brednia do kwadratu.
        • archeo_gda Mury Jerycha 02.10.02, 11:21
          Gość portalu: ¥ napisał(a):

> Jak wskazuja badania archeologiczne to Jerycho nigdy nie mialo zadnych
          > fortyfikacji.
          > Brednia do kwadratu.

Niedokładnie tak... badania archeologiczne w Jerychu (m. in. John Garstang,
          Kathleen Kenyon) odsłoniły tam pozostałości murów o wysokości 17 stóp (ponad 5
          m) i nawet wieży obronnej, tyle że fortyfikacje te są kilka TYSIĘCY lat
          wcześniejsze niż domniemane oblężenie pod wodzą Jozuego. W różnych periodykach
          biblijnych i na stronach www można znaleźć twierdzenia, że ten rozziew w
          chronologii nie jest wcale tak wielki i że osada Kanaanenejczyków u schyłku
          epoki brązu, w okresie najazdu Hebrajczyków, miała obwarowania, ale są to
          wszystko domniemania pozbawione rzetelnych podstaw.
        • Gość: pak Re: A po wtore to IP: *.fe.internet.bosch.de / 10.4.4.* 11.10.02, 15:19
          ...a najnowsze wykopaliska potwierdzily, ze nie bylo ladowania na Ksiezycu.
          • Gość: ¥ Re: A po wtore to IP: 195.136.61.* 12.10.02, 11:35
            Gość portalu: pak napisał(a):

> ...a najnowsze wykopaliska potwierdzily, ze nie bylo ladowania na Ksiezycu.

Widze ze mam doczynienia z czlowiekiem niezwykle dowcipnym.

A poza tym masz cos do powiedzenia nt Jerycha matole?
            Czy tylko tak tu wskoczyles - dla jaj?
      • d_nutka Re: Po pierwsze to zydowskie brednie... 02.10.02, 12:06
        Gość portalu: +++Ignorant napisał(a):

> Sława!
        >
        > Po drugie aby zwalić mury...
        >
        > To raczej potrzebne były INFRADŹWIĘKI
        >
        > Bo mury mają najniższe częstości rezonansowe...
        >
        >
        > Pozdrawiam życząc więcej zdrowego rozsądku!

i podobno te trąby jerychońskie takie dźwięki wytwarzały.
        d_?
        >
        > Ignorant
        > +++
        • pumeks Jerycho wg Leszka Kołakowskiego 02.10.02, 12:19
          "Fizycznie jest rzeczą niemożliwą, aby miejski mur upadł od siedmiu trąbek, a
          więc pewne jest, że było to zdarzenie cudowne. Ale skoro Bóg i tak musiał
          uczynić cud, to po co właściwie kazał całej armii męczyć się i błaźnić przez
          cały tydzień, a kapłanom nie tylko zniszczyć zdrowie, ale i stracić autorytet
          wśród ludu - bo któż będzie szanował kapłanów z dętej orkiestry? Po co? - pytam
          i znajduję dwa możliwe wyjaśnienia: albo tak niesłychanie lubuje się w marszach
          wojskowych, albo był to po prostu acte gratuit, czysty żart surrealistyczny,
          którym chciał zakpić z podwładnych. W tym drugim wypadku okazałby spore
          poczucie humoru, ale znając Jego charakter podejrzewam, że chodzi o to
          pierwsze. Niestety... takie upodobania przy takich możliwościach wpływu! I
          rzeczywiście - robił potem wszystko, żeby móc wysłuchiwać jak najwięcej marszów
          wojskowych, i do tej pory się nie znudził."
          • Gość: +++Ignorant "NAUKA" więc bez żydowskich guseł i głupstw! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 12:33
            • pumeks Re: 'NAUKA' 02.10.02, 12:50
              Och przepraszam Panie Profesorze, czy mogę prosić o opublikowanie listy Żydów
              których tym forum nie wolno cytować?
              • Gość: +++Ignorant Re: CZY TY UMIESZ ZROZUMIEĆ PROSTE ZDANIE..? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.02, 22:39
                Sława!

Ależ te postępako-żydy wszystko przeinaczają...

Ja napisałem tylko, że na Nauce nie należy roztrząsać ewidentnych zmyśleń,
                mitów i innych guseł...

Ponieważ nikt tu nie promuje głupstw i guseł eskimoskich, indiańskich...

Tylko żydowskie...

I przeciw temu się wypowiedziałem.

Choć może ciekawe było założenie wątku typu etnograficznego o guslach
                żydowskich czy innych ludów prymitywnych...

Jakieś mesjanizmy niewolnicze, triumfy wymyslone ku uciesze gawiedzi gnebionej
                przez potężnych sąsiadów...

Pozdrawiam!

Ignorant
                +++
                • Gość: Alex Re: CZY TY UMIESZ ZROZUMIEĆ PROSTE ZDANIE..? IP: 212.33.87.* 04.10.02, 14:33
                  Aż dziwne, że są tacy, któe uważaja upadek Jerycha za wydarzenie historyczne, a
                  nir tylko mit. I to opowieść, która powstała w okresie hellenistycznym. Księga
                  Jozuego opisuje nie zasieg państwa Judy i Izraela, ale granice monarchii
                  machabeuszy. Wtedy też księga ta powstała.
                  Pozdr
                  • archeo_gda Re: Księga Jozuego 04.10.02, 15:46
                    Gość portalu: Alex napisał(a):

> Księga Jozuego opisuje nie zasieg państwa Judy i Izraela, ale granice
                    > monarchii machabeuszy. Wtedy też księga ta powstała.
                    > Pozdr

Tak, słyszałem już (czytałem na tym forum w innym wątku) ten pogląd, ale czy
                    mógłbys ujawnić źródła tego twierdzenia (arytykuły, strony www czy coś innego?).

Pozdrawiam
    • Gość: Tomasz Re: Jerycho IP: *.ibch.poznan.pl 12.10.02, 16:53
      Przypuszczalnie trąbienie miało na celu odwrócenie
      uwagi od podkopu, który wygrzebano pod murami,
      a który mógł być przyczyną zawalenia się murów.
      Co się potem stało z mieszkańcami Jerycha- zostali
      wyrżnięci w imię Boga Wszechmocnego.
      Jak wiemy Hitler też uzasadniał przeprowadzenie
      Holocaustu.
      • Gość: Alex Re: Jerycho IP: 212.33.87.* 17.10.02, 12:58
        Mieszkańcy Jerycho nie mogli zostać wybici w pień w imie religii, gdyż ... ich
        tam nie było. Jerycho było od dawna opuszczonym miejscem, w czasie gdy miał być
        exodus. Ale tego ostatniego nie było (a przynajmniej nie było wiekiej inwazji
        nowego ludu, który eufemistycznie mówiąc wyparł dawniejszych mieszkańcó). A
        przynajmniej takie są wyniki archeologiczne. Miasta w coelesyrii zostały
        opuszczone, ale na terenach wiejskich nie widać zmian osadniczych.
        A o ks. Jozuego nie zapomniałem, teraz przeprowadzam remont i nie mam czasu,
        ale niedługo podam namiary.
        • archeo_gda Re: Jerycho 18.10.02, 16:12
          Gość portalu: Alex napisał:

> A o ks. Jozuego nie zapomniałem, teraz przeprowadzam remont i nie mam czasu,
          > ale niedługo podam namiary.

będę zobowiązany :))) też się ostatnio nie bardzo udzielam na forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka