pikorpikor 22.05.06, 12:38 pozsdoc - Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić to pojęcie występujące na gruncie amerykańskim ?? Jak przebiega ścieżka kariery po doktoracie ?? Czy w czasie robienia doktoratu pracuje się jako asystent?? Dzięki pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: postdoc ?? 22.05.06, 16:34 Tak, w czasie robienia doktoratu w USA w programie doktoranckim na ogol co najmniej przez rok pracuje sie jako asystent. Potem (w biologii, biochemii, chemii, fizyce itd) postdoc (tlumaczy sie to jako staz podoktorski). W naukach humanistycznych raczej tego nie ma, od razu szuka sie stanowiska jako nauczyciel akademicki. Odpowiedz Link Zgłoś
pikorpikor Re: postdoc ?? 23.05.06, 11:11 dziękuję, jak ktoś ma coś do dodania to niech mnie oświeci :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: postdoc ?? 23.05.06, 15:47 W ramach niesienia kaganka dodam, ze postdock ma charakter globalny. Mozna go robic wszedzie, za granica, w ojczyznie. W Polsce tez. Lecz chyba nie na tej samej uczelni/w instytucji, w ktorej robilo sie doktorat. Mailo by to niewielka wartosc stazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: postdoc ?? 23.05.06, 16:12 Wlasnie, pozniej tez mi sie przypomnialo - postdoc to nie jest amerykanska specjalnosc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pikorpikor Re: postdoc ?? 24.05.06, 02:35 Któtko mówiąc jest to staż podyplomowy w naukach ścisłych?? Także i w Polsce jest taki wymóg (nie studiowałem nigdy nauk ścisłych- nie wiem)?? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
malgunia Re: postdoc ?? 24.05.06, 10:47 wymogu jeszcze nie ma, ale lepiej jak sie taki zrobi:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: postdoc ?? 24.05.06, 16:59 Staz podoktorski (jesli nazywasz doktorat dyplomem) :-) Nie trzeba go robic, mozna go przeskoczyc, to zalezy od osobistych planow, mozliwosci, ambicji... roznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
pikorpikor Re: postdoc ?? 29.05.06, 11:37 :)) Tak - nazywam doktorat dyplomem - dyplom też się przecierz dostaje. To 3 stopień studiów jakby nie było. Natomiast nie utożsamiam doktoratu z naszymi "podyplomówkami" :)) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś