Dodaj do ulubionych

Zbyt doskonały zabójca

01.06.06, 12:24
Epicentrum epidemii? Co to jest? Miejsce ponad (epi-) centrum epidemii?

Dziennikarzu, wstydź się!
Obserwuj wątek
    • rolling_stone Re: Zbyt doskonały zabójca 01.06.06, 13:17
      niekoniecznie, panie kolego. "epicentrum" zdaje sie nawiazywac do "epikentridzo"
      i wtedy przedrostek zdaje sie tracic samodzielne, zwykle znaczenie.
      • obaryb Re: Zbyt doskonały zabójca 01.06.06, 14:41
        Przedrostek pozostaje przedrostkiem i pełni określoną funkcję, np. nadbudowa,
        podpis, podpora itp.

A "epicentrum trzęsienia ziemi" to miejsce na powierzchni planety położone
        bezpośrednio NAD centrum wstrząsów. I stąd poszło na epicentrum wybuchu, zarazy
        itp. które to określenia są bez sensu (lepiej użyć centrum - i poprawnie, i
        krócej i po polsku). Niedługo ktoś wymyśli epicentrum handlowe i to dopiero
        będzie ubaw.
        • bonobo44 Re: Zbyt doskonały zabójca 01.06.06, 16:13
          poza naukowym znaczeniem istnieją jeszcze znaczenia potoczne:

np. 'epicentrum wydarzeń' czy 'epicentrum epidemii' oznaczać może samo centrum
          wydarzeń (epidemii)

nie widzę w tym niczego dziwnego, że często spotykane terminy fachowe z pewnych
          dziedzin wzbogacają język potoczny w odniesieniu do innych sfer życia

moim zdaniem w tym świetnym artykule Tomasza Jagielskiego doprawdy trudno się
          do czegokolwiek przyczepić (nie licząc zamieszania z jednostkami, co istotnie
          należy poprawić i - jak się zdaje - wszystko będzie w nim OK)
          i przecież nie o to chyba chodzi
      • jtfk Re: Zbyt doskonały zabójca 01.06.06, 15:42
        Słowo "epicentrum" oznacza punkt na powierzchni ziemi, położony pionowo nad
        ogniskiem (hipocentrum) trzęsienia ziemi i stosuje się je wyłącznie w takim
        przypadku. Użycie go w innej sytuacji jest błędem.
    • kot.behemot Tyle, że to nie będzie działać 01.06.06, 14:08
      Z przyczyn ekonomicznych nie opłaci się szczepić całej (albo choćby znaczącej,
      dla uzyskania tzw. herd immunity) populacji zagrożonych krajów. Cały projekt to
      dobra okazja dla wynalazcy szczepionki, żeby zgarnąć forsę na badania, dla
      instytucji dzielącej forsę, żeby się wykazać fundowaniem badań "istotnych dla
      obronności". A to, że wirus zabija zbyt szybko, może być czynnikiem
      zapobiegającym rozprzestrzenianiu się naturalnej epidemii, ale nie wywołanej
      sztucznie (całkiem realistyczny, choć i tak nadmiernie optymistyczny scenariusz
      epidemii Eboli przedstawił Clancy, i dlatego właśnie nie mam oporów przed
      napisaniem następnego zdania, bo żaden to oryginalny instruktaż: wystarczą
      puszeczki wytwarzające aerozol na dworcu, w centrum handlowym, w terminalu
      lotniska i zamiast jednego, mamy od razu tysiące "pacjentów zero".
      • Gość: grisza Re: Tyle, że to nie będzie działać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:16
        bawcie sie dalej w wycinanie lasow tropikalnych, to dostaniemy znacznie ciekawsze choroby niz aids.
        • ekumeniczny AIDS nie wyszla z dzungli lecz z laboratorium #### 01.06.06, 14:53
          Polaku, poczytaj nt. zwiazku mycoplasmy z AIDS. Jest bardzo bardzo bardzo
          mozliwe ze przeciw Polsce jest od pewnego czasu prowadzona ograniczona wojna
          biologiczna z uzyciem tej bakterii. Cel: obnizenie populacji w Polsce.
          Przecietny lekarz nie ma pojecia jak dziala ta bakteria gdy jest weaponized i
          lecza ludzi "na cisnienie". W kilka lat ograniczona wojna bedzie widoczna
          golym okiem: nieproporcjonalny wzrost ludzi z zaburzeniami psychicznymi,
          chorobami reumatycznymi, "skleroza", chronic fatique syndrom, bezplodnoscia.
          POLAKU NIE DAJ SIE ZABIC wrogom Polski.
          Unikaj BURDELI, gejow i niepotrzebnych szczepionek pochodzenia zagranicznego.
          Myj DOKLADNIE rece po wyjsciu z kibla publicznego gdzie mogli byc geje.
          Cenzorze, mam linki z publikacjami lekarzy z USA. Nie ma powodu robic ze mnie
          homofoba xenophoba i antysemity. to sa FAKTY cenzorze. Tobie tez sie ta
          wiadomosc przyda.

• Gość: Cenzor Prosze o linki! IP: *.iimcb.gov.pl 01.06.06, 16:18
            • Gość: ekumeniczny Cenzor co? He he he IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 01.06.06, 17:28
              Oto fragmenty z dwoch publikacji na ten temat:

According to Dr Shyh-Ching Lo, senior researcher at The Armed Forces Institute
              of Pathology and one of America's top mycoplasma researchers, this disease
              agent causes many illnesses including AIDS, cancer, chronic fatigue syndrome,
              Crohn's colitis, Type I diabetes, multiple sclerosis, Parkinson's disease,
              Wegener's disease and collagen-vascular diseases such as rheumatoid arthritis
              and Alzheimer's.

Dr Charles Engel, who is with the US National Institutes of Health, Bethesda,
              Maryland, stated the following at an NIH meeting on February 7, 2000: "I am now
              of the view that the probable cause of chronic fatigue syndrome and
              fibromyalgia is the mycoplasma..."

I have all the official documents to prove that mycoplasma is the disease agent
              in chronic fatigue syndrome/fibromyalgia as well as in AIDS, multiple sclerosis
              and many other illnesses. Of these, 80% are US or Canadian official government
              documents, and 20% are articles from peer-reviewed journals such as the Journal
              of the American Medical Association, New England Journal of Medicine and the
              Canadian Medical Association Journal. The journal articles and government
              documents complement each other.

Jesli nie mowisz po angielsku, zrob kopie tych fragmentow i popros o
              przetlumaczenie. Daj to tylu ludziom ilu znasz i popros ich o
              rozprzestrzenienie.

Linkow nie moge dac z ponizszego powodu:
              news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4694328.stm\
              w przeszlosci dawalem ten link i globalisci go skasowali. Jest prawie pewne ze
              to samo czekaloby linki o mycoplazmie.
              • Gość: ekumeniczny 160 000 zolnierzy usa zainfekowanych w iraku IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 01.06.06, 17:32
                najpierw wmawiano im ze syndrom to wynik kontaktu z uranem. Ale gdy po pewnym
                czasie ich zony i dzieci tez sie rozchorowaly, banka pekla. W serbii
                experyment jest najprawdopodobniej prowadzony na szeroka skale.

POLAKU, NIE DAJ SIE SZCZEPIC SZCZEPIONKAMI Z ZAGRANICY.
              • madcio Re: Cenzor co? He he he 01.06.06, 20:11
                >news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4694328.stm\
                Ten link mi działa po usunięciu znaczka '\'. Nie na temat, niestety. Choć
                dziwnie pasuje do ciebie. ;)

> Jest prawie pewne ze to samo czekaloby linki o mycoplazmie.
                Hehehe. Wszyscy globalisci na świecie się ciebie boją? Dawaj linki, nie bój się.
                I tak google daje ich sporo - że też jeszcze tych linków nie ocenzurowali...
                :))) A gdzie one prowadzą, to chyba łatwo zgadnąć - do stron różnych popaprańców
                - antyszczepionkowców, strony o teoriach spiskowych na temat ADIS i innego
                intelektualnego onanizmu ludzi, którym ścieżki neuronów się nieco... przekrzywiły.

Nawet nie chce mi się z tym dyskutować, mam na tapecie analizę strony o
                powiększającej się Ziemi i szkoda mi czasu na inne głupoty.
          • madcio Omfffg 01.06.06, 20:03
            Jeszcze jeden crackpot (no co, on wtrąca angielskie słowa to ja też mogę)... :))))

>W kilka lat
            Od ilu lat piszesz "w kilka lat"?? :)))

>nieproporcjonalny wzrost ludzi z zaburzeniami psychicznymi,
            Mogę cię zatem uznać za dowód prawdziwości twoich słów w tej sprawie?? :D

> mam linki z publikacjami lekarzy z USA.
            Raczej publikacjami na stronach internetowych różnych kooks i cranks. :>
    • Gość: abhaod co to ma wspolnego z broniami biologicznymi IP: *.adsl.alicedsl.de 01.06.06, 14:29
      jest mi zupelnie niezrozumiale, a jezeli juz to puszka pandory tlumaczy
      glupote uczonych
    • mozart Re: Zbyt doskonały zabójca 01.06.06, 14:50
      Tak kiedys optymistycznie mysleli tworcy antybiotykow. Coz, i na ten fortel
      wirusy znajda rozwiazanie. I co wtedy bedzie panowie genetycy?
    • Gość: pytajaca Re: Zbyt doskonały zabójca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:53
      co to za skrot "mm"?? jakiej wielkosci sa te wirusy???
      • Gość: pytajaca Re: Zbyt doskonały zabójca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:57
        juz wiem, nm nie mm!!! takich literowek, w takich artykulach byc nie
        powinno..., pozdr.
        • Gość: grzegorz Re: Zbyt doskonały zabójca IP: 217.153.132.* 01.06.06, 15:07
          oj, korepetycje z jednostek by sie autorowi przydaly .... 10-4 mm to 1/10000 mm
          a teraz niech autor domysli sie dlaczego....
          • Gość: sneeper Re: Zbyt doskonały zabójca IP: *.chello.pl 01.06.06, 16:32
            fajbna recepturka dla wiedzmy domowej
          • Gość: KUba Re: Zbyt doskonały zabójca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 01.06.06, 17:19
            ... 1x10 do minus 4 potegi to 1/10000 czegos tam. (masy, dlugosci ...)
            Zas "nano" to 1x10 do potegi minus 9 - czyli jedna/miliardowa czegos tam.
            Np. zawartosci jakiegos hormonu w osoczu > 5ng/ml
            Skomplikowane ? Jak dla kogo ... :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka