Dodaj do ulubionych

promieniowanie x

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 09:37
Witam,

mam takie pytanie, może ktoś z forumowiczów będzie w stanie mi na nie
odpowiedzieć:

rozumiem ze promieniowanie rentgenowskie generowane przez lampę rentgenowska
powstaje w chwili podłączenia napięcia, a kiedy nie ma napięcia promieniowania
również nie ma

czy promieniowanie x może wpływać np po kilku latach użytkowania na materiał
obudowy i czynnika chłodzącego w taki sposób że elementy te wykazują
promieniotwórczość ?
Obserwuj wątek
    • Gość: t0g Re: promieniowanie x IP: 12.45.62.* 27.11.06, 10:11
      Gość portalu: ozrabal napisał(a):

> Witam,
      >
      > mam takie pytanie, może ktoś z forumowiczów będzie w stanie mi na nie
      > odpowiedzieć:
      >
      Spróbuję...

> rozumiem ze promieniowanie rentgenowskie generowane przez lampę rentgenowska
      > powstaje w chwili podłączenia napięcia, a kiedy nie ma napięcia promieniowania
      > również nie ma

Rozumowanie to jest w pełni poprawne.

>
      > czy promieniowanie x może wpływać np po kilku latach użytkowania na materiał
      > obudowy i czynnika chłodzącego w taki sposób że elementy te wykazują
      > promieniotwórczość ?

Absolutnie nie. Promieniowanie X wytwarzane w lampach rentgenowskich ma taki
      zakres energii, że jądra atomowego absolutnie nie jest ono w stanie "ruszyć" - a
      wtórna promieniotwórczość może powstac tylko wtedy, kiedy padające
      promieniowanie jest w stanie wywołać jakas reakcję jądrową.

Istnieje coś takiego, jak "fotorozszczepienie jąder" - np. jądra deuteru
      (cięzkiego wodoru) naświetlane promieniowaniem elektromagnetycznym o energii
      kwantu większej, niz 2.244 MeV, ulega rozszczepieniu na proton i neutron, i taki
      neutron mógłby zasadniczo spowodowac aktywację innych jąder, no i w rezultacie
      wtórna promieniotworczość. Ale, po pierwsze, w lampie rentenowskiej mozna
      wygenerować kwanty o energii najwyżej, powiedzmy, dwadzieścia razy mniejszej od
      tej progowej energii. Po wtore, ta energia potrzebna do fotorozszczepienia
      deuteru jest szczególnie niska i deuter w ogóle nie wchodzi w skłąd żadnych
      elementów aparatury rengenowskiej. O ile fotorozszczepienie jest możliwe w
      przypadku innych pierwiastków, to na pewno wymaga ono jeszcze daleko wiekszej
      energii kwantu promieniowania.

Zatem odpowiedź jest - absolutnie nie ma obawy, że cos będzie promieniować.
      • Gość: ozrabal Re: promieniowanie x IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:50
        dzięki za wyczerpującą odpowiedź

zatem jeśli mamy w szpitalu zdemontowaną lampę w obudowie (mimo iż pracowała
        kilka lat) nie ma możliwości że stanowi ona zagrożenie dla pracowników

w takim razie poproszę o jeszcze jedną poradę, o ile obudowa lampy jest stalowo
        aluminiowa, a olej chłodzący to zwykły olej który znajdzie swojego odbiorcę bez
        problemu, co zrobić z samą lampą ? gdzie ją przekazać ? czy należy ją traktować
        jako element niebezpieczny ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka