oh_ziuta 15.02.07, 22:04 Ja uważam, że sprawcą zła jest Pan Bóg. Jako wszechwiedzący i wszechmocny wszechsprawca wszechrzeczy. Czy cokolwiek może dziać się wbrew Jego woli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Leonard3 Re: Unde malum? IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.07, 23:47 Ziuta , najwieksi filozofowie i teologowie polamali sobie zeby na tym paradoxie. Sadze, ze najwiekszym problemem jest istnienie ludzkiej mozliwosci wyboru (wolnego wyboru). Oczywiscie nie jest to nieskonczona wolnosc wyboru. Jest ona naprzyklad ograniczona prawami fizyki poniewaz zyjesz w "fizycznym kosmosie". Ale za to masz wolnosc panowania nad twoimi zwierzecymi instynktami. Nasz neo-cortex z latwoscia potrafi stlumic kazdy odzwierzecy instynkt - co rozni nas zdecydowanie od zwierzat. I ta "wolna wola" jest wedlug teologow respektowana przez Boga absolutnie i bez wyjatkow. Jaki jest zwiazek "ludzkiej wolnej woli" z omnipotencja i wszechwiedza Boga ? Jezeli przyjmiemy metafizyczna definicje , ze "Bog to byt poza wszystkimi prawami fizycznymi" , czyli poza czasem i przestrzenia to paradoxy predeterminizmu, przeznaczenia , przyczyn i skotkow traca sens i pewnych pytan nie mozna postawic . Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Unde malum? 16.02.07, 12:11 Jakiego mnie panie boże stworzyłeś, takiego mnie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Unde malum? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.07, 14:16 llukiz , nie jestes osamotniony w swoim pogladzie bo poglad podobny do twojego na tym forum prezentuje Australijczyk (w temacie "skad sie wziely poglady ateistyczne"). Jako Panteista , Australijczyk twierdzi ,ze posiada zero autonomii poniewaz bedac czescia Boga popelnia tylko czyny Boga i wobec tego ponosi zero odpowiedzialnosci. Ty twierdzisz podobnie , poniewaz byles stworzony "tak a nie inaczej wiec musisz postepowac tak i inaczej". Ideologia taka jest zgodnie odrzucana przez ateizm , agnostycyzn i trzy wielkie religie monoteistyczne. Odrzucane jest takze przez wspolczesne demokratyczne panstwa prawa. NIC NIE ZWALNIA CZLOWIEKA OD JEDNOSTKOWEJ ODPOWIEDZIALNOSCI.(Ta prawda zostala potwierdzona w procesie Monachijskim). Zadna religia , filozofia, swiatopoglad czy racjonalizacja. Nawet paktyka czesciowego zwalniania od odpowiedzialnosci "przestepcow psychicznie chorych (niepoczytalnych) bierze sie z tego , ze nie uwazano ich za ludzi. Czyli mozesz powiedziec " Panie Boze stworzyles mnie wolnym dlatego moge byc sadzony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Nie chce mi się logować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 17:56 więc tylko szybko spytam powtórnie: skąd zło, jeśli nie z Pana Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: Nie chce mi się logować 16.02.07, 18:41 Gość portalu: Ziuta napisał(a): > więc tylko szybko spytam powtórnie: skąd zło, jeśli nie z Pana Boga? Bóg ma swoich przeciwników( aniołów i ludzi), stworzył ich jako dobrych, obdarzył ich wolną wolą a oni wybrali zło, są źródłem zła ale nie na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majtki na wacie? Re: Nie chce mi się logować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:55 "Oni wybrali zło". A skąd ono się wzięło? Czy Bóg nie jest wszechsprawcą wszechrzeczy? Czy nie jest wszechmocny i wszechwiedzący? To nie są majtki na wacie. Chodź, Wacia, idziemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Nie chce mi się logować IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.07, 22:10 Majtki , No ale jaka rzecz nadrzedna dal ci wolnosc. Tak ze masz wolnosc , 3 zeby najpierw jak codzien dowalic zonie a pozniej molestowac corke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majtki na Wacie Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować córkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 13:05 Czy ty jesteś jakiś zboczeniec? Odpowiedz lepiej na pytanie, skąd zło, jeśli nie z Pana Boga, skoro jest On wszechsprawcą wszechrzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.07, 13:24 Ty jestes schizophreniczny zboczeniec jesli twierdzisz ,ze jesli Bog (Potencjal Nieskonczony) zapoczatkowal ewolucje kosmosu to ty masz jakis przymus robienia zla. Jezeli Bog daje ci do wyboru jablka czy pomarancze to tym bardziej masz wolnosc wyboru dobra nad zlem. I to jest twoja miara jako czlowieka - szcytowego produktu ewolucji kosmosu.Tak jak w kosmosie istnieje "+" i "-" ,takze samo productem ewolucji kosmosu musi byc "dobro " i "zlo" - jest to warunek wynikajacy z architaktury kosmosu Produktem ewolucji genetycznej jest ateista. Wszystkie zwierzeta to ateisci, wszyscy ateisci to zwierzeta. Productem zaawansowanej ewolucji kulturowej jest teista. Inteligencja kulturowa teisty(software in neocortex) pozwala teiscie odroznic dobro od zla i daje mu zdolnosc inhibicji odzwierzecych instynktow po to aby czynic altruistyczne dobro. Oczywiscie szympansy i ateisci takiej zaawansowanych zdolnosci nie maja , wiec idz sobie powyc na drzewie ,zwierzeciu ateistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór 17.02.07, 18:45 > "+" i "-" ,takze samo productem ewolucji kosmosu musi byc "dobro " i "zlo" A po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.07, 20:12 Kosmos jest zbudowany na zasadzie zbalansowanych (lub niezbalansowanych pozornie) przeciwienstw: materia-antymateria, grawitacja-antygrawitacja, dobro - zlo , plus - minus. W sumie u genezy kosmosu lezy Potencjal Nieskonczony ( lub "nicosc nieskonczona" jesli patrzymy z punktu widzenia praw fizyki) Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór 18.02.07, 01:02 > Kosmos jest zbudowany na zasadzie zbalansowanych (lub niezbalansowanych > pozornie) przeciwienstw: > materia-antymateria, grawitacja-antygrawitacja, > dobro - zlo , plus - minus. Jakże miło poznać tajemnicę kosmosu. Już zrozumiałem, a więc pozwól że "zakontynułuję" tajemnice kosmosu: niski-wysoki durny-mundry daleki-bliski ciekawy-nudy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.07, 03:15 Ilkuz, a od kiedy to przymotniki staly sie rzeczownikami? Powinno byc: Ilkuz ,ateista,idiota - Leonard,teista, medrzec Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór 18.02.07, 10:24 > Ilkuz, a od kiedy to przymotniki staly sie rzeczownikami? ach rozumiem. Sekret więc tkwi w częściach mowy. Pozwól mi jeszcze raz sprobować: wielkość-małość mądrość-głupota piękno-brzydota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.07, 10:44 No wreszcie zrozumiales. Teista - wielkosc, madrosc , piekno. Ateista- malosc, glupota , brzydota Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór 17.02.07, 21:00 Z mrocznych zwojów neocortex niejakiego Leonarda3 wydobyło się coś takiego: > Produktem ewolucji genetycznej jest ateista. Wszystkie zwierzeta to ateisci, > wszyscy ateisci to zwierzeta. Z godnie z tą logiką: Wszyscy pedofile to ludzie - wszyscy ludzie to pedofile. Cała reszta wywodu jest na podobnym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majtki na Wacie To jest problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 21:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.07, 22:14 O ile sie nie myle koles rkcb, to ty jestes autorem slynnego powiedzenia "wiem , ze wszystko wiem" , z czego smieje sie pol Polski. Moim mistrzem jest skromny Grek ,ktory powiedzial "wiem, ze nic nie wiem". Jdz powyc sobie na galezi drzewa , ateisto odzwierzecy. Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór 17.02.07, 22:53 Jak zwykle u ciebie brak argumentów i same inwektywy. Nie będę się zniżał do twojego poziomu - po co mam cie uczyć inwektyw, takich, których nawet nie jesteś sobie w stanie wyobrazić. Z reszta połowy byś i tak nie zrozumiał. Napisz coś jeszcze, świetnie się bawię czytając twoje wywody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.07, 23:24 rkcb, idz bic zone i molestowac corke. Boga nie ma i wszystko ci wolno. Idz , uzyj sobie, przeciez grzech nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór 18.02.07, 11:41 Oczywiście! Wierzący to same anioły! Nie biją żon, nie molestują dzieci, pałają miłością do innych ludzi - nie obrażają ich i dyskutują ze wszystkimi merytorycznie - TY jesteś najlepszym przykładem miłosierdzia i tolerancji. Żuczku - jesteś żałosny - a najgorsze jest to, że nie zdajesz sobie sprawy z własnej śmieszności. A może najlepsze? W sumie świetnie się bawię patrząc jak się miotasz - rób tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.07, 12:16 rkcb,Robaczku drogi, dobra zabawa jest wzajemna. Ty odczasu jak jestes na forum nie piardnoles ani jednej wlasnej mysli. Jak nie wygooglujesz cytatu - to mysli wlasnej nie sklecisz. Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha Dlatego prostaczku ateistyczny, swintuszku bezideologiczny - idz i upusc swym tlumionym zwierzecym instynktom - idz i molestuj psa (lub dwa). Bog zapoczatkowal ewolucje kosmosu. Rezultatem tej ewolucji jest czlowiek. Czlowiek ma inteligencje zeby rozpoznac Boga. Ateizm to prymitywny odzwierzecy instynkt, product ewolucji genetycznej. Kazde zwierze to ateista kazdy ateista to zwierze. Teizm to zaawansowany product ewolucji kulturowej czlowieka unikalny tylko dla Homo Sapiens. Jestes niestety tylko zwierzaczkiem ateistycznym , dlatego wskakuj na galaz drzewa i wyj z rozpaczy. Jestes jak umierajacy z pragnienia , ktory wmawia wszystkim , ze woda nie istnieje. Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Re: Dlaczego miałbym bić żonę albo molestować cór 18.02.07, 20:00 > Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha Wiesz kogo można poznać po jego śmiechu? Wiesz - to dobrze, śmiej się dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majtki na Wacie Rkpb, to nie problem, to jest uroda tego świata! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 21:30 Ale wracajmy do tematu: skąd zło, jeśli nie z Pana Boga, skoro jest On wszechsprawcą wszechrzeczy? To może troche opuścić i uznać, że nie jest On wszechsprawcą wszechrzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Rkpb, to nie problem, to jest uroda tego świa IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.07, 22:34 A skad twoja pewnosc , ze On jest wszechsprawca wszechrzeczy? Ciebie mozna nazwac "wspolsprawca wszechrzeczy" i to jest czesc prawdy o tobie. Jak ty chcesz wyrazic prawde o bycie , ktory jest poza prawami fizyki ( jak to potwierdza fizyka genezy kosmosu). Jak prawda o Nim moze byc wyrazona jezykiem , ktory nie ma pojec wykraczajacych poza prawa fizyki? Ograniczone wytlumaczenie jest takie: istnieje potencjal zla i potencjal dobra. Bog stworzyl tylko POTENCJAL zla i POTENCIAL dobra. Nie stworzyl zla ani dobra. Tylko wlny czlowiek ma moc ucielesniania zla i ucielesniania zla przez swoj wony wybor (wolna wole). To czlowiek tworzy zlo nie Bog. Dam ci przyklad prosty dla prostego mozdzku: Idac po ulicy miasta widzisz duzo psiego gowna na ulicach. Gowno musi istniec bo bez srania pies by zdechl. Ale tylko od ciebie zalezy czy chcesz wdepnac w gowno. Tylko ty masz moc robienia SMRODU (ZLA). Nie wdeptuj w gowno i przestan obwiniac Boga o SMROD(ZLO). Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator55 Re: Unde malum? 17.02.07, 22:28 nic się nie dzieje wbrew woli Bożej. a każdy ma wybór: iść drogą miłości czy jej przeciwności. ale zdarza się skierować na drogę zła, by zrozumieć i żyć miłością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majtki na Wacie Re: Unde malum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 00:49 Skoro nic się nie dzieje wbrew woli Pana Boga, to wszystko dzieje się zgodnie z Jego wolą. Skoro wszystko jest zgodne z wolą Pana Boga, to zło również jest jej skutkiem (wyrazem). Innymi słowy, zło pochodzi od Pana Boga. Taka jest prosta i logiczna odpowiedź na odwieczne pytanie: unde malum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Unde malum? IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.07, 00:52 Zlo nie pochodzi od pana Boga , zlo pochodzi od smierdzacych majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Odwieczny problem rozwiązany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 05:16 Źródłem zła jest sam Pan Bóg. Ale dla człowieka tajemnica pozostaje, bo nie wiadomo jak pogodzić fakt, iż zło pochodzi od Pana Boga z faktem, iż tenże Pan Bóg jest zarazem Najwyższym Dobrem i Maksymalną Miłością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Odwieczny problem rozwiązany IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.07, 12:32 Zlem nie sa obiektywne zjawiska przyrody. Zrodlem zla jest wylacznie czlowiek. Mozna zalozyc, ze w swiecie istnieje obiektywny potencjal zla i dobra. Tylko czlowiek majacy wolna wole moze ten potencjal uaktywnic. Czlowiek ma wolnosc czynienia zla lub dobra. Dlatego "sprawca" zla lub dobra jest tylko czlowiek nie Bog. Bog jest dobrem nieskonczonym i zla nie czyni. Czlowiek to SPRAWCA zla. Bez potencjalu zla i dobra nie byloby wolnosci czlowieczego wyboru - a ta wolnosc to ludzki atrybut Boskosci. Bez wolnej woli czlowiek bylby tylko niewolnikiem jak "dobra" owca w kieracie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IOIOIOI Leon to lew nie czlowiek:) IP: 80.48.74.* 18.02.07, 13:39 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): > Zlem nie sa obiektywne zjawiska przyrody. Zrodlem zla jest wylacznie czlowiek. Leon zjadl czlowieka to dobrze, czlowiek zjadl leona to zle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: Unde malum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 15:50 Logicznie bez zarzutu. Jeśli Pan Bóg jest wszechsprawcą wszechrzeczy, to również jest źródłem zła. Dla wierzących w Pana Boga wciąż niestety pozostaje tajemnicą to, czemu Pan Bóg zło stwarza (lub przynajmniej je dopuszcza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0i0i0i Re: Unde malum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 22:06 leopard, ale ci zuta doyebala, hle, hle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ikarus Re: Unde malum? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.07, 00:31 Kto to jest ziuta (ziut?). Kto to jest leopard? O czym ty pieprzysz? Odpowiedz Link Zgłoś