Dodaj do ulubionych

Czarna Dziurawa Dziura

01.04.07, 14:53
Nazwę wymyślił "hetman":
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=59922443&a=59957868

Wyglada na to, że problem zaczyna być rozumiany,
może więc pora na dyskusję ? :)

1)Masywny jednorodny torus
- czy a jeżeli tak, to gdzie występuje zerowa grawitacja ?

2)Czarna dziura na planie torusa.
Po okręgu poruszają się czarne dziury (np. Kerra-Newmana),takie same i
umieszcone w wierzchołkach wielokąta foremnego. Ich własne osie obrotów są
styczne do okręgu.
- dlaczego CD nie łączą się, co stabilizuje taki układ ?
- gdzie panuje zerowa grawitacja ?
Obserwuj wątek
    • Gość: AI Re: Czarna Dziurawa Dziura IP: *.chello.pl 01.04.07, 15:54
      > 1)Masywny jednorodny torus
      > - czy a jeżeli tak, to gdzie występuje zerowa grawitacja ?

W środku masy, jak zwykle. Co z tego, skoro to niestabilny punkt równowagi?
      Każde odchylenie od osi obrotu torusa kończy się spadnięciem na ten torus.

> 2)Czarna dziura na planie torusa.
      > Po okręgu poruszają się czarne dziury (np. Kerra-Newmana),takie same i
      > umieszcone w wierzchołkach wielokąta foremnego. Ich własne osie obrotów są
      > styczne do okręgu.
      > - dlaczego CD nie łączą się, co stabilizuje taki układ ?

Jak wyżej. Wystarczy że któraś para CD nie jest w idealnie tej samej odległości
      i już na siebie zaczynają wpadać.

> - gdzie panuje zerowa grawitacja ?

j.w.
      • Gość: ryszard_brightner Re: CDD IP: *.rtk.net.pl 01.04.07, 20:51
        > > 1)Masywny jednorodny torus
        > > - czy a jeżeli tak, to gdzie występuje zerowa grawitacja ?
        >
        > W środku masy, jak zwykle. Co z tego, skoro to niestabilny punkt równowagi?
        > Każde odchylenie od osi obrotu torusa kończy się spadnięciem na ten torus.

Przy odchyleniu od osi ale wciąż przy położeniu na płaszczyźnie symetrii
        prostopadłej do tej osi - w którą stronę spadnie masa:
        - tam gdzie bliżej do powierzchni torusa ?
        - a może przeciwnie, tj. w stronę gdzie poczuje większą masę ?
        - a może ...
        • Gość: ryszard_brightner Re: CDD IP: *.rtk.net.pl 06.04.07, 22:01
          Gość portalu: ryszard_brightner napisał:

> Przy odchyleniu od osi ale wciąż przy położeniu na płaszczyźnie symetrii
          > prostopadłej do tej osi - w którą stronę spadnie masa:
          > - tam gdzie bliżej do powierzchni torusa ?
          > - a może przeciwnie, tj. w stronę gdzie poczuje większą masę ?
          > - a może ...

Problem wygląda na analogiczny do klasycznego tj. masy umieszczonej wewnątrz
          jednorodnej masywnej powłoki sferycznej, gdzie grawitacja jest zerowa.
          • Gość: ryszard_brightner Re:pisanie do obrazu... IP: *.rtk.net.pl 11.04.07, 19:58
            > Gość portalu: ryszard_brightner napisał:
            >
            > > Przy odchyleniu od osi ale wciąż przy położeniu na płaszczyźnie symetrii
            > > prostopadłej do tej osi - w którą stronę spadnie masa:
            > > - tam gdzie bliżej do powierzchni torusa ?
            > > - a może przeciwnie, tj. w stronę gdzie poczuje większą masę ?
            > > - a może ...
            >
            > Problem wygląda na analogiczny do klasycznego tj. masy umieszczonej wewnątrz
            > jednorodnej masywnej powłoki sferycznej, gdzie grawitacja jest zerowa.

A zatem w przypadku torusa można przypuszczać, że istnieje koło na ww.
            płaszczyźnie (z okręgiem na powierzchni torusa), gdzie grawitacja jest zerowa.

W dalszym przypuszczeniu, jeżeli na planie torusa będą symetrycznie
            rozmieszczone czarne dziury, to mogą występować (z powodu grawitacji bliskiej
            zera)naruszenia ciągłości tzw. horyzontów zdarzeń...
    • madcio Re: Czarna Dziurawa Dziura 01.04.07, 19:40
      Z tego, co kiedyś czytałem, to CD w kształcie torusa jest niestabilny. Potrzeba
      byłoby więcej wymiarów (w postaci w pełni rozwiniętej, tak jak nasze 3,
      oczywiście). Ale to pisze z pamięci, więc za nic nie ręczę. :D
      • Gość: ryszard_brightner Re: Czarna Dziurawa Dziura IP: *.rtk.net.pl 01.04.07, 20:42
        madcio napisał:

> Z tego, co kiedyś czytałem, to CD w kształcie torusa jest niestabilny.
        Potrzeba
        > byłoby więcej wymiarów (w postaci w pełni rozwiniętej, tak jak nasze 3,
        > oczywiście). Ale to pisze z pamięci, więc za nic nie ręczę. :D

Być może do takiego wniosku dojdziemy traktując układ jako odosobniony
        (izolowany). W rzeczywistości może byc inaczej, układ może się kręcić jeszcze
        wokół czegoś itd.
        Ręczę, że piszę z pamięci ;)
      • Gość: :] Re: Czarna Dziur Dziura IP: *.rtk.net.pl 02.04.07, 17:00
        ( ... )

Jak myślisz, czy jest jakaś analogia miedzy CD na bazie torusa
        a pierścieniami planet gazowych ?
        Dlaczego sa stabilne ?
        • Gość: ] Re: Czarna Dziur Dziura IP: *.rtk.net.pl 04.04.07, 22:46
          > Jak myślisz, czy jest jakaś analogia miedzy CD na bazie torusa
          > a pierścieniami planet gazowych ?
          > Dlaczego sa stabilne ?

Madcio,
          czy masz jakieś problemy z wygooglowaniem odpowiedzi ?
        • madcio Re: Czarna Dziur Dziura 05.04.07, 18:47
          Co się tak facet niecierpliwisz? Mam inne, często lepsze rzeczy do roboty, niż
          siadanie na tym forum 24h na dobę.

A co do pytania... od kiedy pierścienie planet gazowych są stabilne? Te
          popierdółki wokół Urana, Neptuna i Jowisza istnieją tylko dlatego, ze tyle samo
          drobiazgu wpada, co wypada.

Ach tak, powiesz. A Saturn? No cóż. Księżyc zaniosło za blisko, się rozpuknął
          biedaczysko i za ileś tam milionów lat po pierścieniu śladu nie zostanie. No,
          chyba że kolejny kamul się rozrypi. Przykładowy kandydat to Tryton Neptuna.
          Niestety, trochę poczekasz, coś z 3,6 miliarda lat.

Tak więc nawet, gdyby była jakaś analogia między toroidalną CD a pierścieniami
          planet gazowych, nadal nie stanowi to żadnego argumentu dla trwałości owej
          toroidalnego CD, a raczej wręcz przeciwnie. ;)
          • Gość: ] Re: Czarna Dziur Dziura IP: *.rtk.net.pl 09.04.07, 23:01
            Madcio,
            wyraźnie kręcisz i nadrabiasz miną ;)
            Pełno jest stabilnych przykładów torusopodobnych obiektów, można je tworzyć
            ... nawet z dymu papierosowego.
            No właśnie, utkwiło mi w pamięci zdjęcie Alberta E. z takimi dymanymi torusami
            i szelmowską przy tym miną. Niestety za cholerę nie mogę trafić na to zdjęcie w
            sieci.
            Może ktoś ma pod ręką i pokaże, z góry dzięki.
            • madcio Re: Czarna Dziur Dziura 12.04.07, 11:47
              > wyraźnie kręcisz i nadrabiasz miną ;)
              A potem podajesz jako przykład stabilnego torusopodobnego obiektu... kółko z
              dymu papierosowego. :D

Ocenę stabilności tego obiektu, jak też jego związku z toroidalnymi CD,
              pozostawiam czytelnikowi. :>
              • Gość: ] z Enes Re: Czarna Dziur Dziura IP: *.rtk.net.pl 14.04.07, 16:09
                madcio napisał:
                ...
                > A potem podajesz jako przykład stabilnego torusopodobnego obiektu... kółko z
                > dymu papierosowego. :D
                ...

Chyba znów przeczytałeś bez zrozumienia.
                Pisałem o "stabilnych przykładach torusopodobnych obiektów" nie o stabilnym
                torusopodobnym obiekcie z dymu papierosowego.

Tamto zdjęcie wyglądało na stabilne, chociaż mam już wątpliwości,
                bo nie mogę go znaleźć. Czy Tobie się udało się ?

Będę tu ok. godz.21 - 23.
                Jest super pogoda a o tej porze nadaktywność Słońca
                już prawie nie jest szkodliwa.
                • madcio Re: Czarna Dziur Dziura 14.04.07, 18:06
                  > Pisałem o "stabilnych przykładach torusopodobnych obiektów" nie o stabilnym
                  > torusopodobnym obiekcie z dymu papierosowego.

Co to znaczy "stabilny przykład"? Bawimy się w gierki semantyczne?
                  • Gość: ] z Enes Re: Czarna Dziur Dziura IP: *.rtk.net.pl 14.04.07, 22:28
                    madcio napisał:
                    > Co to znaczy "stabilny przykład"? Bawimy się w gierki semantyczne?

Przepraszam za tą pułapkę,
                    to dlatego, że czasem lubisz dokuczać innym.

Co z tym zdjęciem E. Alberta parodiującego.
                    ]ak Ty nie wy9ooglasz, to kto ?
                    Sam szukałem kilka 9odzin, nadaremnie.
                    • Gość: ] z Enes propozycja - promocja ... IP: *.rtk.net.pl 15.04.07, 12:20
                      > madcio napisał:
                      > > Co to znaczy "stabilny przykład"?

Zdjęcie jakiegoś zjawiska, na przykład.

Propozycja.
                      Dalej zależy mi na tamtym zdjęciu torusów dymanych przez E. Alberta.
                      Jeżeli podasz mi namiary, to ja podam Ci link na czarną dziurawą dziurę
                      (zdjęcie) w pobliżu US wraz ze wskazaniem dość prostego sposobu negatywnej
                      weryfikacji.
                      Zgoda ?
                      • madcio Re: propozycja - promocja ... 15.04.07, 13:42
                        > czarną dziurawą dziurę (zdjęcie) w pobliżu US
                        Zdefiniuj "w pobliżu".
                        • Gość: ]. z Enes Re: propozycja - promocja ... IP: *.rtk.net.pl 15.04.07, 14:40
                          > Zdefiniuj "w pobliżu".

To znaczy, że w odległości do ok. 10 tys. lat światła.
                          • Gość: ] z Enes P.ssss.... propozycja - promocja ... IP: *.rtk.net.pl 15.04.07, 15:57
                            > To znaczy, że w odległości do ok. 10 tys. lat światła.

Zapomniałem dodać, że ok. 10 tys. lat temu.
                            • madcio Re: P.ssss.... propozycja - promocja ... 16.04.07, 22:42
                              > > To znaczy, że w odległości do ok. 10 tys. lat światła.
                              > Zapomniałem dodać, że ok. 10 tys. lat temu.
                              Czyli to coś u nas? Powiedz wprost, o co ci chodzi, zamiast bawić się w podchody
                              i ciuciubabki.
                              • pies_na_teorie Re: P.ssss.... propozycja - promocja ... 22.04.07, 23:00
                                madcio napisał:

> > > To znaczy, że w odległości do ok. 10 tys. lat światła.
                                > > Zapomniałem dodać, że ok. 10 tys. lat temu.
                                > Czyli to coś u nas? Powiedz wprost, o co ci chodzi, zamiast bawić się
                                > w podchody i ciuciubabki.
                                >

Dużo chce ?
                                Co z tym zdjęciem ?
                                Powiedz wprost, że nie możesz wygooglać albo,
                                że takiego zdjęcia nie było i komuś coś się pokićkało.
                                • madcio Re: P.ssss.... propozycja - promocja ... 28.04.07, 16:52
                                  Powiem wprost: nie wiem nic o takim zdjęciu.

> Wiele przesłanek wskazuje na to, że taka czarna dziurawa dziura
                                  > kryje się w RCW 38 chandra.harvard.edu/photo/2002/rcw38/
                                  > Jakieś pytania ?
                                  Errr... w tym artykule nie ma nic na temat żadnych CD, ani toroidalnych, ani
                                  jakichkolwiek.

> forum.astronet.pl/index.cgi?2109#n000001000
                                  Ach, jak coś wygląda jak rozmazany torus, to musi być to toroidalna CD, do tego
                                  o rozmiarach liczonych w latach świetlnych. Komentować nie będę, gdyż ma to tyle
                                  sensu, co spieranie się z człowiekiem, który widzi zwierzęta w kształtach
                                  chmur... :))))
                                  • pies_na_teorie Re: promocja ... 30.04.07, 22:44
                                    madcio napisał:

> Powiem wprost: nie wiem nic o takim zdjęciu.
                                    Mnie się kojarzy jako jedno z bardziej znanych zdjęć Alberta E.
                                    Jak nikt inny nie widział, to znaczy, że mam poważny problem.

Co do reszty (RCW 38) możesz nadal wierzyć w to co piszą (pozostałość po
                                    supernowej), natomiast jak zrobisz większe postępy w samodzielnym myśleniu,
                                    to zastanów się dlaczego:
                                    -jest to najjaśniejsze źródło promieniowania X,
                                    -coś podobnego do torusa widać dopiero w zakresie fal radiowych,
                                    -w pobliżu jest podwójny pulsar (Vela Pulsar)przy którym doszukiwano się fal
                                    grawitacji.
                                    • madcio Re: promocja ... 01.05.07, 16:49
                                      > Co do reszty (RCW 38) możesz nadal wierzyć w to co piszą (pozostałość po
                                      > supernowej),
                                      Wiesz, mam dziwną skłonność do wierzenia osobom, które zawodowo się tym zajmują,
                                      wiec, ehem, powinny się na tym znać. Garstka poparańców i obalaczy Einsteina
                                      dumnie przezentujących swoje OdKrYCIA!!!!111 na koślawych stronach internetowych
                                      jest, obawiam się, na szarym końcu skali.

> natomiast jak zrobisz większe postępy w samodzielnym myśleniu,
                                      Mam otwarty umysł. Nie na tyle jednak, żeby mi mózg wypadł. Mętne morza paranoi
                                      wolę obserwować z daleka.
                                      • pies_na_teorie Re: promocja ... 04.05.07, 16:07
                                        > Wiesz, mam dziwną skłonność do wierzenia osobom, które zawodowo się tym
                                        > zajmują...

a)Astrolodzy to też zawodowcy, czy tym zawodowcom należy wierzyć ?
                                        b)Czy na rowerach jeżdżą tylko zawodowcy ?

> Garstka poparańców i obalaczy Einsteina...
                                        Chyba zdążyłeś już zaobserwować jak powiększa się rzesza fizyków wątpiących w
                                        poprawność modeli opisujących rzeczywistość w skali makro i mikro. Jest to
                                        chyba początek końca dość powszechnego oszołomstwa w tym zakresie.

> Mam otwarty umysł...
                                        W ciągu ok. 1 roku zauważyłem olbrzymie postępy, gratuluję.
                                        Dystans do oficjalnej paranoi naukowej jest oczywiście wskazany,
                                        więc po co się angażujesz i utrwalasz ?

• madcio Re: promocja ... 05.05.07, 14:18
                                          > a)Astrolodzy to też zawodowcy, czy tym zawodowcom należy wierzyć ?
                                          Na tyle, na ile wierzyć samej astrologii.

> b)Czy na rowerach jeżdżą tylko zawodowcy ?
                                          Czy amatorzy wygrają wyścig z zawodowcami na rowerze?

> Chyba zdążyłeś już zaobserwować jak powiększa się rzesza fizyków wątpiących w
                                          > poprawność modeli opisujących rzeczywistość w skali makro i mikro.
                                          Ech... piszesz mu, a on ciągle swoje... powtarzam: modele opisujące
                                          rzeczywistość nigdy nie są i nie mogą być pełne. Mogą być natomiat lepsze i
                                          gorsze modele, czyli takie, które w lepszym lub gorszym stopniu przystają do
                                          obserwacji. Einstein nigdy już nie zostanie obalony, a gdy zejdzie z piedastału,
                                          to w stylu Newtona. Na obalanie jest za późno od jakichś, och, około stu lat.

Gdyby teorie Einsteina były bzdurą, pierwsze pomiary i obserwacje by go obaliły
                                          i dołączyłby do jakże duzego grona teorii naukowych i paranaukowych, które się
                                          nie sprawdziły. Dziś mielibyśmy za to jakaś inną teorię, którą byś z równie
                                          durnym zapałem "obalał".

> Jest to chyba początek końca dość powszechnego oszołomstwa w tym zakresie.
                                          Ale o sso chosi? Ja wiem, że każdy "alternatywny" ma chorobę kreacjonistów,
                                          którzy od 150 lat głoszą nadchodzące tuż tuż obalenie teorii ewolucji, ale już
                                          bez przesady. :))))

> Dystans do oficjalnej paranoi naukowej jest oczywiście wskazany,
                                          > więc po co się angażujesz i utrwalasz ?
                                          Nie interesują mnie gierki słowne. Wiesz dobrze, o co mi chodziło, i mi to
                                          wystarczy.
                                          • Gość: pies_na_teorie Re: promocja ... IP: *.rtk.net.pl 07.05.07, 23:29
                                            madcio napisał:

> > b)Czy na rowerach jeżdżą tylko zawodowcy ?
                                            > Czy amatorzy wygrają wyścig z zawodowcami na rowerze?

Jednemu chyba się udało ;(
                                            archives.caltech.edu/search_catalog.cfm?results_file=Detail_View&recsPerPage=1&firstRecToShow=120&search_field=Einstein&
                                            entry_type=&photo_id=&cat_series=

P.s.
                                            Co z tym drugim zdjęciem ?
                                            Powoli tracę cierpliwość (dotyczy Ciebie i Leonarda3)...
                              • pies_na_teorie RCW 38 na kredyt... 28.04.07, 11:17
                                madcio napisał:

> > > To znaczy, że w odległości do ok. 10 tys. lat światła.
                                > > Zapomniałem dodać, że ok. 10 tys. lat temu.
                                > Czyli to coś u nas? Powiedz wprost, o co ci chodzi, zamiast bawić się w
                                > podchody i ciuciubabki.

Wiele przesłanek wskazuje na to,
                                że taka czarna dziurawa dziura kryje się w RCW 38

chandra.harvard.edu/photo/2002/rcw38/
                                Jakieś pytania ?

P.s.
                                forum.astronet.pl/index.cgi?2109#n000001000
      • Gość: hłe Re: Czarna Dziurawa Dziura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 22:52

jaka jest stabilna?
        CD to nadużycie, że fizyczne to nic, bo to już norma,
        ale tu nawet matematycznie wchodzisz poza zakres stosowalności teorii.
        Dwukrotne przekroczenie osobliwości matematycznej i doszukiwanie się tam
        stabilności!?
        Pomieszało się wam już wszystko doszczętnie.
        Dajcie sobie już spokój.
        Nowe pokolenia rolników zrobią to od ręki.
        • Gość: pies_na_teorie Re: Czarna Dziurawa Dziura IP: *.rtk.net.pl 19.04.07, 23:21
          (...)
          > Dwukrotne przekroczenie osobliwości matematycznej i doszukiwanie się tam
          > stabilności!?
          ...

Prosimy o większą tolerancję intelektualną :)

W zamian proponujemy poszukiwania analogii do podwójnej negacji.
          Zaprzeczenie zaprzeczenia jest ...
        • Gość: pies_na_teorie Pssss... IP: *.rtk.net.pl 19.04.07, 23:29
          Masz to zdjęcie ?
          Machniom ?
      • Gość: ryszard_brightner Re: Czarna Dziurawa Dziura IP: *.rtk.net.pl 21.05.07, 21:53
        madcio napisał:

> Z tego, co kiedyś czytałem to CD w kształcie torusa jest niestabilny. Potrzeba
        > byłoby więcej wymiarów (w postaci w pełni rozwiniętej, tak jak nasze 3,
        > oczywiście). Ale to pisze z pamięci, więc za nic nie ręczę. :D

Zapomnij co kiedyś na ten temat czytałeś
        i poczytaj tu:
        www.spaceflightnow.com/news/n0705/15darkmatter/

Oczywiście to nie jest ciemna materia, tylko hierarchicznie uporządkowany
        system czarnych dziur: torus z torusów z torusów...ze zwyczajnych CD.

Madcio,
        za tą ciemną materię powinieneś ich skrytykować wg wzoru:

"Ach, jak coś wygląda jak rozmazany torus, to musi być to toroidalna CD (przyp.
        tu ciemna materia), do tego o rozmiarach liczonych w latach świetlnych.
        Komentować nie będę, gdyż ma to tyle sensu, co spieranie się z człowiekiem,
        który widzi zwierzęta w kształtach chmur... :))))"
        Madcio:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=60076259&a=61535663
    • Gość: ryszard_brightner P.s.: Czarna Dziurawa Dziura IP: *.rtk.net.pl 01.04.07, 20:34
      > ...Ich własne osie obrotów są styczne do okręgu...

Do tego należy podchodzić krytycznie,
      warunkowo i przede wszystkim zasadniczo ;)
      • leonard3 Re: P.s.: Czarna Dziurawa Dziura 01.04.07, 21:41
        Kolego Brightner, zaufaj geniuszowi. Czarna dziurawa dziura to
        przedmiot zainteresowania urologii i ginekologii. W swoim bogatym doswiadzeniu
        zaliczylem dwie takie i mowie koledze - nic przyjemnego,
        • Gość: ryszard_brightner Czarna Dziurawa Dziura Marna ;) IP: *.rtk.net.pl 01.04.07, 23:08
          > Kolego Brightner, zaufaj geniuszowi.
          Moje pisanie wynika właśnie z takiego zaufania/zadufania.

> Czarna dziurawa dziura to przedmiot zainteresowania urologii i ginekologii.
          To ciekawe, byłem przekonany, że urologia i ginekologia interesuje się raczej
          tunelami czasoprzestrzennymi.

> W swoim bogatym doswiadzeniu zaliczylem dwie takie i mowie koledze
          > - nic przyjemnego,
          Mnie też chodzi o zaliczenie i liczę tu na kolegi doświadczenie.

Pozdrawiam :)
          • mary_sio Re: Czarna Dziurawa Dziura Marna ;) 04.05.07, 21:22
            Wszystkim zainteresowanym tematem tuneli czasoprzestrzennych w sferycznym
            ukszałtowaniu odbić niesymetrycznych polecam: John Irving "Metoda wodna".
            Może nie jest to wyczerpujące kompedium wiedzy z tej niechętnie jak do tej pory
            traktowanej przez naukowców dziedziny blackuro, niemniej jednak w sposób
            ogólnoprzystępny zbliża naszą wiedzę do poziomu poznania choćby i jednostkowo
            doświadczanych fizycznie zjawisk podstawowych.
            • ryszard_brightner Re: Czarna Dziurawa Dziura Marna ;) 09.05.07, 23:04
              Nie powinna ale intryguje mnie Twoja "sygnaturka".
              Dlaczego jest właśnie taka ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka