Dodaj do ulubionych

Wikingowie na Lednicy

08.09.08, 08:25
"Cmentarzysko nad Jeziorem Lednickim archeolodzy badali od kilkunastu lat. Na
zakończenie tegorocznego, ostatniego sezonu badaczom trafiła się gratka -
odkopali dwa groby w obrządku normańskim."

Na takich ludzi mówi się hieny cmentarne.
Obserwuj wątek
    • legal.alien Wikingowie na Lednicy 08.09.08, 08:38
      "Wbrew czarnej legendzie podstawą dochodów wikingów nie były
      wojaczka i rozboje, lecz szeroko rozwinięty handel."
      Teraz taka forma handlu nazywana jest "wymuszeniem rozbojniczym",
      albo "napadem z bronia w reku"....
    • gosiekkk Zelazne okucia trumien??? 08.09.08, 10:36
      Wydaje mi sie, ze cos sie panu dziennikarzowi porypalo z tymi pochowkami
      wikinskimi. Jakie znowu trumny? Skad niby? W grobach komorowych nie umieszczano
      trumien... Polecam lekture doskonalej ksiazki Wladyslawa Duczko "Rus wikingow".
      Pan dziennikarz znajdzie tam sporo informacji na temat tego, jak wygladaja
      stanowiska cmentarne i groby z tamtego okresu...
      • hildark Re: Zelazne okucia trumien??? 09.09.08, 09:46
        Książki Duczki nie czytałem i zagadnieniem pochówków wikińskich nigdy się zbytnio nie interesowałem, ale wiem co widziałem. Rzeczywiści w grobach wyszło kilka elementów żelaznych, interpretowane jako okucia trumien. Skoro to nie są pozostałości po trumnach, to jak interpretowac to, że owe okucia występowały symetrycznie, po dwa, m.in. w nogach zmarłych??
    • dramborleg Re: Wikingowie na Lednicy 08.09.08, 18:35
      sprawdź sobie dziecko termin "archeolog", ale tym razem w poważnych źródłach.

a to, że się osiedlali to przecież żadna nowość. nie tylko się osiedlali, ale
      handlowali niewolnikami z tych terenów (nie tak przecież świeże odkrycia
      ziemianek słowiańskich na Islandii)
      • hassprediger Jeden grób rodziny... na 1600 grobów Słowian 17.09.08, 14:12
        ... jakiegoś kupca, uchodźcy, lub nawet szwedzkiego posła.

... i absurdalne rojenia o normańskiej drużynie.

„Do realizacji ambitnych celów potrzebował sprawdzonej i pewnej siły zbrojnej. A
        skandynawscy najemnicy budzili wtedy grozę w całej Europie.”

Ta choroba wynika z narodowego kompleksu niższości związanego z wyznawanym
        katolicyzmem, bo według mitologii katolików, Polaków przed przyjęciem
        katolicyzmu nie było, byli jakąś amorficzną masą słowiańską nieznanego pochodzenia.
    • toderen Wikingowie na Lednicy 12.12.08, 18:26
      1. Pomijając nie dającą się zaprzeczyć obecność Wikingów w państwie pierwszych
      Piastów, nie wolno na podstawie paru ozdób i paru elementów uzbrojenia mówić o
      obecności wikińskiej załogi grodu w Lednicy czy mówić o wikińskiej drużynie Mieszka!

To niepotrzebna dezinformacja. Nie wiemy, jak było. Potrzeba nowych badań i
      nowych źródeł, żeby móc rekonstruować wczesną historię Piastów.

2. Autor używa wymiennie określenia "wikiński" i "normański". To nie jest właściwe.

Normanowie to potomkowie Wikingów dowodzonych przez Rollo, który w 911 r. n.e. w
      zamian za nawrócenie się na chrześcijaństwo i hołd lenny z Normandii przed
      Karolem Prostym, królem Franków, został hrabią Rouen. Tym samym zobowiązał się
      do obrony Normandii - kraju ludzi z północy, czyli Normanów - przed innymi
      Wikingami. Przed połową XI w. Normanowie byli zadomowieni w Państwie Franków.
      Ogromna większość przyjęła chrześcijaństwo, język i zwyczaje frankońskie.
      Potomek Rollona, Wilhelm Zdobywca, podbił w 1066 r. n.e. Anglię, tworząc nową
      normańską dynastię.

Wikingowie mieli zatem niewiele wspólnego z Normanami i trzeba oddzielić ich
      utożsamianie, żeby nie spowodować niepotrzebnego zamieszania wśród czytelników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka