Gość: F IP: *.fuw.edu.pl 20.09.08, 12:19 O ja nadal używam termometrów rtęciowych - choć podobno są zakazane teraz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosciowa Re: Najszybszy termometr świata IP: *.pnl.gov 21.09.08, 20:48 Ale chyba sprzedaz czy wyrob... PRzeciez nie chodzi o to, zeby wszystko wyrzucic... Moze zreszta do szczegolnych zastosowan bedzie mozna jeszcze uzywac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 22lipca Re: Najszybszy termometr świata IP: *.pnl.gov 22.09.08, 18:56 No, no. Troche wymagajacy ci naukowcy rzeczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 22lipca Re: Najszybszy termometr świata IP: *.pnl.gov 22.09.08, 18:59 Widzialem to na Festiwalu Nauki w zeszlym roku. Rzeczywiscie robi wrazenie. Termometr byl podlaczony do komputera i bylo widac, jak zmienia sie temperatura kiedy machniemy reka albo dmuchniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gil66 Re: Najszybszy termometr świata IP: *.pnl.gov 22.09.08, 20:28 No ja calkiem niedawno kupilem jeszcze termometr rteciowy. Jak bylem maly, to mama mi go zawsze troche za mocno wciskala pod pache, co nieprzyjemnie odczuwalem przy wyciaganiu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1410 Re: Najszybszy termometr świata IP: *.pnl.gov 22.09.08, 22:51 A nie moznaby tych pomiarow robic z satelity? Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Najszybszy termometr świata 23.09.08, 00:40 Satelity maja duzo za male rozdzielczosci, niestety. Ale uzywa sie usrednionych pomiarow lotniczych do weryfikowania pomiarow satelitarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mom Re: Najszybszy termometr świata IP: 212.160.172.* 23.09.08, 09:49 Jak wygląda wynik pracy tego termometru? Wykres temperatury wzdłuż chmury? Kształt tych wykresów jest rózny dla róznych chmur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizyk Re: Najszybszy termometr świata IP: *.pnl.gov 23.09.08, 19:43 Wynik to wykres temperatury wzdluz toru lotu samolotu. Na pewno nie wyjdzie dwa razy identyczny. Zapewne w chmurach tego samego typu mozna sie spodziewac jakichs podobych tendencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Najszybszy termometr świata IP: 212.160.172.* 24.09.08, 12:56 Polski termometr najszybszy - taki powinien być tytuł artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Najszybszy termometr świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 08:37 Jeżeli polscy naukowcy mają osiągnięcia przy tak mizernym finansowaniu ze strony państwa to co by było gdyby zwiększyć nakłady? Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: Najszybszy termometr świata 28.09.08, 14:29 @ jacek: gdyby zwiększyć nakłady oczywiście pojawiłoby się więcej sukcesów. W szczególności byłoby więcej sukcesów produkowanych przez tych samych polaków, przez których są i tak produkowane, ale osiągnięte byłyby w Polsce, a nie we Francji, Niemczech, Anglii, Irlandii, czy USA. Aby zobrazować skalę zjawiska, dam przykład z dziedziny, fizyki półprzewodników, która ostatecznie chyba bezdyskusyjnie JEST wśród dziedzin dających państwu rozwój i opłacalnych, jeżeli chodzi o inwestowanie w nią. Otóż byłem przez rok na wspaniałym, nobilitowanym wydziale Fizyki, wielkiego, nobilitowanego uniwersytetu. Na pokoju, w którym pracowałem wisiała kartka z pięcioma nazwiskami. Spośród tych pięciu nazwisk dwie osoby wylądowały w Grenoble, jedna w Tel-Aviwie, jedna rzuciła naukę w diabły, co dało jej kilkukrotny wzrost wynagrodzenia. Z tych pięciu osób tylko JA pracuję nadal w Polsce, choć ze względu na płacę i traktowanie zmieniłem instytut (nb na lepszy). Ale naprawdę mało brakowało (gdyby ten dobry, nieźle płacący instytut w Polsce się nie znalazł), abym i ja robił teraz badania za granicą, bo propozycje miałem. Zresztą wcale nie wykluczone, że co się odwlecze, to nie uciecze. Nie wspominając o fakcie, że de facto płaci mi za pracę w 100% unia europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k1 Re: Najszybszy termometr świata IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.08, 22:33 A samolot nic nie zabuża? wyobrażam sobie że może na termometr trafiać powietrze ześlizgujące się z dzioba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k1 Re: Najszybszy termometr świata IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.08, 22:37 A jak zależy mierzona temperatura od prędkości samolotu? Rozumiem że trzeba jakąś poprawkę na prędkość termometru wzglendem ośrodka nanosić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Najszybszy termometr świata IP: *.dolsat.pl 27.11.08, 23:36 ciekawa rzecz, choć do przykładu użytego w artukule zamiast szybkiego termometru można użyć wolniejszego termometru i helikoptera;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Najszybszy termometr świata IP: *.igf.fuw.edu.pl 08.01.09, 17:24 Sposób, w jaki powietrze opływa lecący samolot oraz odpowiednie umiejscowienie przyrządów pomiarowych (nie tylko termometru) to podstawowe kwestie brane pod uwagę podczas planowania eksperymentów i analizowania danych. Dobra wentylacja termometru to podstawowy warunek jego prawidłowego działania, jeśli chcemy by wiernie wskazywał temperaturę ośrodka. Odpowiedz Link Zgłoś