kamilozzo Re: Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 10.10.08, 13:48 e napewno coś wymyślą, że to obejść.. Odpowiedz Link Zgłoś
drugie_wcielenie Re: Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 10.10.08, 18:50 pewnie gdyby kiedys tepsa szyfrowala w ten sposob karty telefoniczne, to juz byloby po szyfrowaniu. polak potrafi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
amus00 Re: Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 12.10.08, 17:42 parę lat temu czytalem o tym artykuł. I wynikało z niego ze takie podsłuchanie tak zaszyfrowanego sygnału powoduje jego zniszczenie - stąd jezeli odbiorca zamiast jakiejś dostanie "śnieg" informacyjny, to znaczy to ze ta informacja została podsłuchana a raczej przechwycona :). wtedy wcale nie trzeba przesyłać klucza tym sposobem tylko wszystkie dane. czy to "szyfrowanie" dziala na tej to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
shiin Idiota 11.10.08, 20:35 Sorry ale jestes po prostu ignoranckim idiotą... Gdyby się dało, to oznacza, że: (1) matematyka jest błędna (2) fizyka kwantowa jest błędna to (1) można przeboleć, ale z (2) wynika, że nie istniejesz. No ale tak to jest, jak chómaniści dobiorą się do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_teorie Re: Idiota 11.10.08, 20:44 shiin napisał: > Sorry ale jestes po prostu ignoranckim idiotą... Gdyby się dało, > to oznacza, że: > (1) matematyka jest błędna > (2) fizyka kwantowa jest błędna > to (1) można przeboleć, ale z (2) wynika, że nie istniejesz. > Shiinu, czyli co ? Chcesz powiedzieć, że człowiek nie może istnieć/żyć bez fizyki kwantowej? Nie poperdoliło Ci się cóś przypadkowo ? Odpowiedz Link Zgłoś
shiin Re: Idiota 12.10.08, 10:19 > Chcesz powiedzieć, że człowiek nie może istnieć/żyć > bez fizyki kwantowej? Dokładnie tak twierdzę - że jeśli pewne zasady funkcjonowania świata są niepodważalnie potwierdzane już od 100 lat i jeśli ktoś nagle uważa, że jest inaczej, to: (1) myli się (2) ma rację, świat funkcjonuje inaczej, a zatem nas nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_teorie Re: Idiota 12.10.08, 13:10 > shiin napisał: > > > Chcesz powiedzieć, że człowiek nie może istnieć/żyć > bez fizyki kwantowej? > > Dokładnie tak twierdzę... > To jakim cudem istnieli/żyli ludzie przed przed okresem panowania fizyki kwantowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
shiin Re: Idiota 12.10.08, 20:39 > To jakim cudem istnieli/żyli ludzie przed przed okresem panowania fizyki kwanto > wej ? To proste - funkcjonowali wg zasad fizyki kwantowej. Istnieli tak jak i my. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_teorie Re: Idiota 12.10.08, 20:51 > shiin napisał: > > To jakim cudem istnieli/żyli ludzie przed przed okresem > > panowania fizyki kwantowej ? > > To proste - funkcjonowali wg zasad fizyki kwantowej. > Istnieli tak jak i my. > To ciekawe, czyli całkiem podobnie jak Słońce kręciło sie wokół Ziemi przed Kopernikiem :) Taki był wtedy kanon naukowy. Przed powstaniem fizyki kwantowej świat (w tym ludzie)funkcjonował jak zawsze według praw natury, które bezskutecznie stara się opisać fizyka kwantowa. W najlepszym przypadku jest to nieudolny opis fragmentu rzeczywistości i to tylko od doopy strony. Odpowiedz Link Zgłoś
shiin Re: Idiota 12.10.08, 23:42 > według praw natury, które bezskutecznie stara się opisać fizyka kwantowa. A mówisz to: (1) po co? (2) kim ty własciwie jesteś? studiujesz socjologie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo [...] 13.10.08, 11:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Idiota 13.10.08, 11:32 > urzadzenie przechwytujące, wysylalo identyczny sygnal dalej he.. > ale jestem genialny co ma wspólnego genialność z głupotą, albo raczej niewiedzą? Nie wiesz, że stanów kwantowych nie da się skopiować? Twoje urządzenie przechwytujące jest więc niemożliwe do wykonania - zabraniają tego prawa fizyki. pioc Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Re: Idiota 13.10.08, 11:49 To sobie przeczytaj ten ostatni artykuł o teleportacji i tam jest jak byk, że sie da skopiować. Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Idiota 13.10.08, 13:00 Sam zobacz. To b. prosty dowód, moźna do zapisać w jednym wierszu ;) en.wikipedia.org/wiki/No_cloning_theorem pioc Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Idiota 13.10.08, 15:06 E tam, angliczańskie i hameryckie dowody teraz się nie liczą. To czysty marketing, jak ztymi kredytami hipotecznymi - kto w to uwierzy ten zbankrutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
shiin kolejny palant 13.10.08, 13:00 > staje ci kmiocie jak widzisz zdjęcie Ajsztajna w tv?.. > mozemy sie zalozyć, że to da sie obejsc..np. gdyby stowayc > urzadzenie przechwytujące, wysylalo identyczny sygnal dalej he.. > ale jestem genialny Kolejny idiota. Jak przechwycisz to możesz przesłać. Ale jak zechcesz sprawdzić co to jest, to nie prześlesz tego samego. Dziennikarze nie piszą ściśle, więc ich "kopiować" nie znaczy to samo co faktycznie "kopiować". Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Re: kolejny palant 13.10.08, 13:10 I co myślisz, że twoja wiedza jest absolutna i nauka staneła w miejscu? Fizyka ciagle błądzi o czym świadczy niemożność stworzenia jednej spójnej teorii opisującej zjawiska fizyczne. Poza tym każdy złodziej wie, że nie ma takich zabezpieczeń, których nie dałoby sie obejść. To jest tylko kwestia czasu i opracowania bardziej wyrafinowanego sposobu. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: kolejny palant 13.10.08, 15:09 A po co "obchodzić"? Przerąbać im ten światłowód siekierą i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior re : palant.... 13.10.08, 15:17 Ubiegł mnie ten Europitek .-) Według PPBM (Pierwsze Prawo Bezpieczeństwa Murphego), każdy wyrafinowany system bezpieczeństwa ma udany nisko technologiczny atak. Im bardziej zaawansowany system tym bardziej prymitywny atak (kwanty/siekiera). Jest na to masę przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: re : palant.... 13.10.08, 18:02 Moim ideałem są średniowieczni rycerze z "Podniebnej krucjaty" P. Andersona, którzy rozsiekli swoim żelastwem ufockie imperium. Drugie miejsce przyznaję czarodziejowi z "Jednym zaklęciem" (autora zapomniałem), który był niepokonany dzięki zaklęciu wywołującemu kichanie u wroga (innych zaklęć nie znał). A trzecie przyznaję pewnemu gubernatorowi Kaliforni, który kołkiem (dużym) załatwił Predatora. Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: re : palant.... 13.10.08, 22:17 Kiedyś Auto-Moto-Sport, niemiecki miesięcznik samochodowy postanowił sprawdzić czy rzeczywiście nie da się włamać do najnowszego modelu Opla/Audi czy Merca. Zawołali eksperta, byłego włamywacza. Ekspert obszedł auto, schyli się, zrobił jeszcze dwa kroki i nagle z całej siły kopna w zderzak. Wycelował dokładnie w czujnik kolizji, wszystkie poduchy się nadęły a drzwi same się otworzyły. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 ciekawy jestem czy 10.10.08, 16:52 ta sieć jest stabilna tzn. czy wykluczone jest "dokonanie pomiaru", prowadzące do "zakłócenia stanu" czyli utraty(?) wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: ciekawy jestem czy 10.10.08, 19:18 myślę, ze procedury korygowania ewentualnych błędów podczas transmisji sa takie same, jak w kaźdej innej sieci pioc Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Ja też he? 11.10.08, 12:45 Zapewnie albo coś przegapiłem, albo czegoś nie kumam, ale z tego co wiem, szyfrowanie kwantowe nie jest niełamalne. Z tego co wiem, niemożliwe jest co innego: przeprowadzenie podsłuchu w sposób niezauważalny dla podsłuchiwanych. Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Ja też he? 11.10.08, 16:02 > Z tego co wiem, niemożliwe jest co innego: > przeprowadzenie podsłuchu w sposób > niezauważalny dla podsłuchiwanych. no właśnie, nie możesz więc niezauważalnie podsłuchać klucza. Jeśli klucz generujesz losowo i za każdym razem, jak coś nadajesz, to jak to chcesz złamać? pioc Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Ja też he? 12.10.08, 10:08 Co to znaczy, że klucz jest generowany "losowo" i "za każdym razem"? Do każdego pakietu informacji oddzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Ja też he? 12.10.08, 11:35 > Co to znaczy, że klucz jest generowany "losowo" i "za każdym razem"? > Do każdego > pakietu informacji oddzielnie? nie mam pojęcia, jak to wygląda w praktyce w tej konkretnej sieci. Wiem tylko, jak być powinno, jeśli chcesz mieć całkowitą pewność, że nikt nie złamie szyfru, a więc np. tak: pl.wikipedia.org/wiki/Szyfr_z_kluczem_jednorazowym pioc Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Ja też he? 12.10.08, 12:42 A w praktyce jest istota sprawy. Na przykład, jeśli ktoś szyfrowałby każdy pakiet transmisji innym kluczem, to pewnie nie będą mu potrzebne żadne inne zabezpieczenia (przy załozeniu, że odbiorca ma zestaw tych kluczy), bo do rozszyfowania paru stron maszynopisu pewnie potrzeba by było tyle czasu, że każda informacja stałaby sie nieaktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Ja też he? 12.10.08, 13:50 > A w praktyce jest istota sprawy. Na przykład, jeśli ktoś szyfrowałby > każdy pakiet transmisji innym kluczem, no o to generalnie chodzi, bo dzięki kwantowemu kanałowi teoretycznie możesz bezpiecznie przesyłać tyle kluczy, ile chcesz. Ale oczywiście, problem w tym, że musisz to robić za pomocą pojedynczych fotonów, co znacznie spowalnia transfer, więc nie wiem, czy w pierwszych sieciach nie idzie sie na jakieś kompromisy. Z czasem pewnie, nauczymy się lepiej i szybciej rejestrować fotony i praktyka będzie się coraz bardziej zbliżać do ideału ;) tj. pierwsze koty za płoty pioc Odpowiedz Link Zgłoś
alsor jakie tam fotony... 12.10.08, 19:40 Tu masz zwyczajne procesy statystyczne klasycznych fal e/m, a foton to tylko pojęcie które sobie wymyślił jeden facet - próbował wyliczyć na chama efekt fotoelektryczny 100 lat temu. Wyliczył jakiś tam trywialny przypadek, a i tak błędnie, bo nie uwzględnił tam pędu oraz polaryzacji padającej fali, i kompletne bzdury otrzymał, które do dziś serwują w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Ja też he? 11.10.08, 19:25 chodzi o to że jak nawiązujesz komunikację to serwer wysyła ci klucz do szyfrowania transmisji, tylko podsłuchanie klucza może dać możliwość rozszyfrowania transmisji, ale wiedząc że klucz został podsłuchany, przerywa się komunikację i żąda nowego klucza, który znowu jeśli zostanie podsłuchany będzie odrzucony. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 12.10.08, 01:05 Nieśmiało zauważę, że praktycznie nigdy włamania w sieci nie polegają na złamaniu szyfru kryptograficznego. Zawsze polega to na złamaniu procedur dostępu, wykorzystaniu osób mających dostęp czy wykorzystaniu luk w oprogramowaniu wykorzystującym te zabezpieczenia. A na te wszystkie ataki sieć kwantowa jest narażona tak samo jak normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 12.10.08, 09:42 asteroida2 napisał: > A na te wszystkie ataki sieć kwantowa jest narażona tak samo jak >normalna. na głupotę nie ma lekarstwa, nawet kwantowego ;) pioc Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 12.10.08, 09:59 było to już dyskutowane ; forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=80942365&a=81020886 IMHO, sieć zaszyfrowana kwantowo jest demonstracja technologicznej możliwości manipulowania niesłychanie subtelnych aspektów natury. Natomiast trudno wyobrazić sobie jej praktyczne zastosowanie w szyfrowaniu, są a wiele tańsze i równie pewne albo nawet pewniejsze metody (klucz USB z gigabitami jednorazowo używanego klucza). pl.wikipedia.org/wiki/Szyfr_z_kluczem_jednorazowym Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 12.10.08, 11:24 kala.fior napisał: > IMHO, sieć zaszyfrowana kwantowo jest demonstracja technologicznej(...) Myślę też, że to wytrych dzięki któremu fizycy znajdują bogatych sponsorów (banki, wojsko) na swe dość abstrakcyjne badania ;) pioc Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: Pierwsza sieć zaszyfrowana kwantowo 12.10.08, 18:59 asteroida2 napisał: > Nieśmiało zauważę, że praktycznie nigdy włamania w sieci nie polegają na > złamaniu szyfru kryptograficznego. Zawsze polega to na złamaniu procedur > dostępu, wykorzystaniu osób mających dostęp czy wykorzystaniu luk w > oprogramowaniu wykorzystującym te zabezpieczenia. > > A na te wszystkie ataki sieć kwantowa jest narażona tak samo jak normalna. O Asteroido II, Trudno nie zgodzić się z Tobą. Jest nawet bardzo ciekawy artykuł na ten temat, jest już trochę stary, ale nie znam nic nowszego (nie sledze tego jakoś specjalnie): www.cl.cam.ac.uk/~rja14/Papers/wcf.pdf Odpowiedz Link Zgłoś