Gość: Zbyszek IP: *.centertel.pl 06.02.09, 14:57 Jak robot może brać udział w zapasach ? :) Ciekawe czy przed walką staje w rozkraku i mierzy wzrokiem przeciwnika :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krabpszczółka Re: Inteligentne roboty IP: *.as.kn.pl 06.02.09, 19:18 Też mi znawca: "Bunt robotów jest niemożliwy, bo żaden program nie będzie miał nigdy samoświadomości." Program nie będzie miał samoświadomości, ale robot, który będzie miał mózg stworzony na podobieństwo ludzkiego, który jedynie będzie wspierał się programami, jak najbardziej osiągnie poziom samoświadomości. To tak jak człowiek. Ma program do interpretowania obrazów, program do tłumaczenia dźwięków, program do wykonywania odruchów, program pobudzający instynkty, i wiele wiele innych. Ale wszystkie te programy są połączone z samoświadomym centrum, którym jesteśmy my. Jeśli zrobi się mózg robota na tej samej zasadzie, to będzie on samoświadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Inteligentne roboty IP: *.acn.waw.pl 06.02.09, 21:39 nic nie stoi na przeszkodzie napisania programu (przez czlowieka), ktory zrobi krzywde innemu czlowiekowi. I wcale bym sie nie zdziwil gdyby byl to pierwszy program zaladowany do humanoidalnego robota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krabpszczółka Re: Inteligentne roboty IP: *.as.kn.pl 06.02.09, 23:05 No to oczywiste. Wojsko też się tym interesuje. Oprócz robotów ułatwiających nam codzienne życie, będą też roboty walczące zamiast ludzi na wojnach. Odpowiedz Link Zgłoś
philips21 Re: Inteligentne roboty 09.02.09, 17:40 Wydaje mi się jednak, że człowiek nie jest chyba najlepszym wzorem do naśladowania. Wystarczy zobaczyć jakie krzywdy wyrządzamy sobie na wzajem i co zrobiliśmy z przyrodą. Odpowiedz Link Zgłoś
stiudent3 Re: Inteligentne roboty 12.04.09, 00:56 Czy mozg, to komputer? Pod takim tytułem ukazał się artykuł na w24 www.wiadomosci24.pl/artykul/czy_mozg_to_komputer_93124.html Z tego wynika, ze nie ma możliwości zbudowania maszyny, która by myślała. Odpowiedz Link Zgłoś