Dodaj do ulubionych

Echo zamiast wzroku

07.07.09, 08:53
Szacunek.
Obserwuj wątek
    • w_0_j_t_e_k Echo zamiast wzroku 07.07.09, 14:00
      Do autora postu: podpis zdjęcia, że znakomicie jeździł na desce jest
      daleką przesadą. Potrafił poruszać się nie za szybko na rowerze i
      rolkach po znanej mu okolicy koło domu..

Poza tym niesamowity chłopak
      • kaczki_i_psy Echo zamiast wzroku 07.07.09, 17:46
        szkoda, ze choroba nie odpuściła
        (*)
    • ralphos Absolutna prawda 10.07.09, 22:15
      Pamiętam jak pierwszy raz zostałem zaskoczony słuchem mojej niewidomej koleżanki
      - szliśmy sobie uliczką na warszawskim Starym Mieście, rozmawialiśmy o tym jak
      wygląda okolica i nagle koleżanka mi powiedziała, że właśnie mijamy bramę po
      drugiej stronie. Stanąłem jak wryty, bo nie wiedziałem w jaki sposób mogła tę
      bramę zobaczyć, była ona jednak dość daleko, po drugiej nie tak wąskiej ulicy.
      Powiedziała mi z uśmiechem "przecież to słychać". No nie, nie mieściło mi się
      wtedy w głowie jakim cudem na tej zatłoczonej ulicy można takie niuanse usłyszeć.
      Kilka miesięcy później udało mi się samemu wypróbować echolokację w warunkach
      bojowych - wieczorem robiłem prace porządkowe w podziemiach pewnego kościoła,
      gdy nagle zgasło światło. Do wyjścia prowadził istny labirynt, a wszystko w
      absolutnych ciemnościach (nie było okien). Przypomniałem sobie o historii z
      bramą i zacząłem najpierw klaskać, a potem pstrykać, a na koniec "udawać konia"
      dokładnie tak jak zostało to opisane w artykule - TO NAPRAWDĘ DZIAłA!!! Nie
      obijając się o ściany dotarłem szybko do wyjścia. REWELACJA!!!
      Muszę jednak przyznać że mam bardzo dobry słuch, jestem realizatorem dźwięku, a
      doskonale odbijające dźwięk ściany w cichym kościele były wyjątkowo łatwym
      obiektem do zlokalizowania. Mimo wszystko mój niezamierzony eksperyment
      pokazuje, że po odpowiednim treningu możnaby całkiem sprawnie posługiwać się
      echolokacją!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka