Dodaj do ulubionych

Demokracja w Tychach!!!

IP: 213.216.81.* 11.12.03, 10:19
Czy w Tychach panuje demokracja? Czy sprawa likwidacji Gimnazjum nr4 jest
rzeczywiście zdecydowana, a radni mają ją (wbrew oczywistej głupocie tej
decyzji) przyklepać?Tak właśnie twierdzi wielu ludzi. Wśród nich są
pracownicy samorządowi. Czy prawie 1800 podpisów tyszan, mieszkańców
pobliskich osiedli, zebranych pod sprzeciwem wobec tej absurdalnej decyzji
się nie liczy? Czy w związku z tym warto jeszcze uczestniczyć w wyborach?
Jakie są prawdziwe intencje ludzi decydujących w tej sprawie? Komu tak bardzo
zależy na budynku przy Konecznego1? Czy jest ktoś, kto potrafi odpowiedzieć
na moje pytania?
Obserwuj wątek
    • salo Re: Demokracja w Tychach!!! 11.12.03, 14:23
      Gość portalu: Urodzona tyszanka napisał(a):

> Czy jest ktoś, kto potrafi odpowiedzieć na moje pytania?

Obawiam się, że pytasz w niewłaściwym miejscu i tutaj odpowiedzi na postawione
      pytania raczej nie otrzymasz. Zadajesz pytania, na które możesz uzyskać
      odpowiedź jedynie "u źródła". Proponuję więc abyś porozmawiała z jakimś radnym -
      "Dyżury Radnych, zawsze od 15.30 do 17.00, zawsze w pokoju nr 306 UM" z reszty
      wynika, że we wtorki i czwartki. Lub napisała do UM: poczta@umtychy.pl

Daj znać, jak się czegoś dowiesz.
      Pozdrawiam - Salo :)
      • Gość: Urodzona tyszanka Re: Demokracja w Tychach!!! IP: 213.216.81.* 11.12.03, 22:11
        Pytam wszędzie i nigdzie nikt nie chce udzielić odpowiedzi. Czyżby na tym forum
        można było za przeproszeniem mówić tylko "o dupie Maryni". To nie warto tu w
        ogóle zaglądać. Takie forum powinno być miejcem , gdzie toczy się dyskusja o
        istotnych sprawach miasta, obywatele powinni dzielić się poglądami, opiniami,
        wiedzą. Łączyć się w słusznych sprawach.Wtedy całe to forum ma sens.
    • man_x Re: Demokracja w Tychach!!! 11.12.03, 14:55
      Gość portalu: Urodzona tyszanka napisał(a):

>Komu tak bardzo zależy na budynku przy Konecznego1?

Moze "grupie trzymajacej wladze"? ;-)
      • aralski demokracja to nie ochlokracja 11.12.03, 15:39
        moze wyraze poglad niepopularny, ale, ale demokracja nie polega na tym, ze
        spelnia sie kazdy postulat grupy majacej iles tam podpisow, to jest tylko
        element przy podejmowaniu decyzji, ktora powinna uwzgledniac szerszy kontekst
        sprawy. Pamietajcie o tym. Demokracja, to owszem wladza ludu, tradycyjnie to
        ujmujac a teraz wladza wyborcow i ich reprezentantow. Nie jest to ochlokracja,
        czyli wladza przypadkowo zebranego tlumu za przeproszeniem.
        • Gość: Urodzona tyszanka Re: demokracja to nie ochlokracja IP: 213.216.81.* 11.12.03, 22:05
          A więc wyborcy , mieszkańcy południowej części miasta to to ochlokracja?
          Przypadkowy tłum? Już słyszałam o przypadkowym społeczeństwie, ale nie
          sądziłam, że ktoś rozsądny może taki pogląd podzielać.Właśnie o to chodzi, by
          głos mieszkańców został wreszcie usłyszany. Jednak , jak się okazuje, wszystko
          można ośmieszyć , zlekceważyć,zagadać.
          • aralski uczcie sie samorzadowego, demokratycznego abecadla 11.12.03, 23:03
            moze wyrazilem sie zbyt obcesowo, ale jednak jest samorzad wydrany
            DEMOKRATYCZNIE i om ma prawo decydowac. Owszem, powinien wziasc pod uwage glos
            grupy obywateli, musi on jednak miec na uwadze interes ogolnomiejski, calej
            wspolnoty samorzadowej, rowniez tych jej czlonkow, ktorzy nie maja dzieci w
            szkolach lub mieszkaja w innych dzielnicach. Niestety, ale to demokratyczne
            abecadlo. Wnoscie o referendum ogolnomiejskie, jezeli uwazacie, ze Was glos
            nie jest slyszany w Radzie Miejskiej, czy przez Prezydenta. Tychy, to nie
            tylko 1800 osob ktore podpisalo Wasza petycje i Wasze rodziny, lecz
            zdecydowanie wieksza wspolnota samorzadowa. Sprobujcie popatrzec szerzej na
            wasz problem.
            Mieszkancy, owszem? Ale to takie slownictwo troche z poprzedniej epoki.
            wyborcy, czlonkowie wspolnoty samorzadowej, tak sie nalezy okreslac. Lub
            obywatele, bo od czsow Rewolucji Francuskiej to pojecie zadmowilo sie na stale
            i nawet komunisci nie mogla go osmieszyc.
            • Gość: Urodzona tyszanka Re: uczcie sie samorzadowego, demokratycznego abe IP: 213.216.81.* 12.12.03, 15:55
              To czy w mieście są dobrze funkcjonujące szkoły, w których młodzi ludzie uczą
              się w sprzyjających warunkach czy molochy , w których produkuje się anonimowych
              absolwentów , a część lekcji odbywa się w godzinach popołudniowych , jest
              sprawą WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW MIASTA, obojętnie czy mają dzieci w wieku
              szkolnym czy nie. Od tego zależy przyszłość miasta, bezpieczeństwo w mieście i
              wiele jescze jeszcze rzeczy. Nie wystarczy znać kilka książkowych definicji.
              Trzeba jeszcze coś przeżyć i mieć wyobraźnię. :)))
    • radexindamix Re: Demokracja w Tychach!!! 12.12.03, 14:57
      A "Urodzona..." znów jak skrzywdzone dziecko:-/
      • Gość: Urodzona tyszanka Re: Demokracja w Tychach!!! IP: 213.216.81.* 12.12.03, 15:49
        Argumentów brakło, trzeba obrażać?!!!
        • radexindamix Przepraszam 12.12.03, 16:02
          Nie chodziło o obrażenie, ale wydaje mi się, że już władze miasta jednoznacznie
          wypowiedziały się, że bez dialogu likwidacji nie będzie. Ucieły wszelkie
          spekulacje (takie jak Ty czynisz). Dlatego zastanawiam się po co ciągłę
          podnoszenie tematu? No chyba, że się tylko przesłyszałem?
          Pozdrawiam

PS. Oczywiście nie zabraniam tworzenia kolejnych wątków. Po to jest forum:-)
          • Gość: Urodzona tysznka Re: Przepraszam IP: 213.216.81.* 12.12.03, 16:05
            Ucięły, by działać po cichu. Przyjmuję przeprosiny.:)))
        • aralski Re: Demokracja w Tychach!!! 12.12.03, 16:05
          Pewnie, ze dobrze funkcjonujace szkoly sa wazne dla miasta. Ale to nie znaczy,
          ze siec tych szkol jest nie do ruszenia. Poznaj budzet miasta, potrzeby innych
          czesci miasta, inne potrzeby miasta i wtedy dyskutuj, proponuj. Owszem od tego
          sa radni i prezydent, ale chcesz byc ich partnetem w dyskusji, to popracuj
          troche. Raz jeszcze powtarzam nie wystarczy wyartykulowac protestu, trzeba
          umiec "przeniesc" go na poziom, gdzie sa podejomowane decyzje. Widac, ze te
          kilkanascie lat demokracji samorzadowej nic Cie nie nauczyly. Nic wiecej
          poza "czubek wlasnego nosa". Moze masz racje, ale do obrony jej nie zabierasz
          w dobry sposob
          • Gość: Urodzona tyszanka Re: Demokracja w Tychach!!! IP: 213.216.81.* 12.12.03, 16:34
            A skąd wiesz?:)))Właśnie ogłoszono,że likwidacji Gimnazjum nr 4 - nie będzie.
            Oficjalne pismo ma być jutro. Czekamy!!!
            • aralski Re: Demokracja w Tychach!!! 12.12.03, 17:08
              Wiem, to ze Ty wygralas, nie znaczy, ze wygralo miasto i wszyscy jego
              obywatele. Ty sie cieszysz, a ja zaluje, ze wystarczy troche pokrzyczec i juz
              sie sprawe zalatwia. Szkoda
              • aralski Re: Demokracja w Tychach!!! 12.12.03, 17:11
                i jeszcze zartem zarzucalas mi operowanie ksiazkowymi definicjami, a je
                wynioslem ze szkoly. Pewnie nauczyciele dalej wpychaja je do glowek dzieci
                i "zakutych lbow" nastolatkow. Moze to jednak blad, ze bronilas szkoly, kuzni
                ksiazkowych definicji
                • Gość: Urodzona tyszanka Re: Demokracja w Tychach!!! IP: 213.216.81.* 12.12.03, 17:25
                  Broniłam bardzo dobrej szkoły,nie żadnej kuźni zakuwania, nie uważam, że ja
                  wygrałam, wygrało dobro miasta.
                  Zresztą nie do końca jeszcze w to wierzę.
                  Uważasz, że lepiej sprawy załatwiać po cichutku, między dobrymi znajomymi, bez
                  podnoszenia głosu i mile się uśmiechając?
                  • aralski Re: Demokracja w Tychach!!! 12.12.03, 17:30
                    wrecz przeciwnie, ja przypuszczam, ze to Twoja strona tak wolalaby, znajac
                    przyzwyczajenia.
                    Czy robilas powazna symulacje, ze jest to w intersie miasta?
                    Jeszcze sie odezwe
                    • Gość: Urodzona tyszanka Re: Demokracja w Tychach!!! IP: 213.216.81.* 12.12.03, 18:31
                      Nie tylko interes ekonomiczny się liczy.Liczy się jakość pracy i efektywność.
                      Jakie szkoły ,Twoim zdaniem, powinno się likwidować? Gimnazjum nr 4 jest tanią
                      szkołą na wysokim poziomie. Jaki może być interes miasta, by ją zniszczyć?
                      • aralski cale szczescie, ze jest wiecej Urodzonych Tyszanek 12.12.03, 22:36
                        nigdzie nie na pisalem, ze liczy sie tylko interes ekonomiczny. Czemu mi to
                        zarzucasz? Kazda decyzja wladz, tym wypadku wladz miejskich, ma kilka
                        wymiarow: spoleczny, ekonomiczny, polityczny, czesto-gesto ekologiczny itp..
                        Trzeba umiec Szanowna Urodzono Tyszanko to rozrozniac. I np. sam wymiar
                        spoleczny mozna rozpatrywac w roznych skalach, trzeba umiec pogodzic rozne
                        interesy, i tyskiego szkolnictwa wyzszego tez. A Ty widzisz niestety tylko
                        ow "czubek wlasnego nosa". Cale szczescie, ze sa jeszcze inne Urodzone
                        Tyszanki...
                        • Gość: Rodowita Re: cale szczescie, ze jest wiecej Urodzonych Tys IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 22:49
                          Wolę być rodowitą tyszanką. Zgadzam się, zawsze trzeba wyważyć, Urodzona
                          tyszanka nie słucha zadnych argumentów. Ciekawe, czy swoje dzieci posłała by
                          do Gimnazjum 4? Doceniam pracę nauczycieli, ale dlaczego moje dzieci nie
                          cie3rpią szkoły???
                      • Gość: Urodzony Tyszanin Re: Demokracja w Tychach!!! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 22:46
                        Nie wiem, czy przemyślano, czy się wystraszono krzyku, czy może miasto
                        rze4czywiście miało niecne zamiary? Dziwnie to wygląda. Ale, ale. Urodzina
                        Tyszanko, Kim jesteś? Uczysz w tej szkole??Może ona i jest niezła, ale
                        wszystkie szkoły powinny7 dążyć by stać się lepsze a nie tylko qwychwalać
                        się.plotki mówią( a powołuję się na nie , bo cała sprawa oparta jest na
                        plotkach), że tam w tej szkole działy się w przeszłośći różne rzeczy a i teraz
                        ta cudowna młodzież chcała pobić nauczyciela???NIe chcę cie urazić ale dystans
                        sie przyda.
                        • Gość: Urodzona tyszanka Re: Demokracja w Tychach!!! IP: 213.216.81.* 13.12.03, 16:47
                          W szkołach dzieją się różne rzeczy. W pewnej szkole zakładano nauczycielowi
                          kosz na głowę. Właśnie o to chodzi, by nie tworzyć molochów. Bo wtedy niecne
                          zamiary uczniów stają się czynem. Pozdrowienia dla wszystkich moich
                          interlokutorów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka