kociamama 08.01.04, 08:57 NIektorzy opiewaja ten system i pragna by POlska sie na nim wlasnie wzorowala (i nie mysle jedynie o forumowiczach, ale i jednym ministrze edukacji...) oto co mysli Amerykanin... globalresearch.ca/articles/BOH308A.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unsatisfied6 tu jest mi lepiej 08.01.04, 10:44 kociamama napisała: > NIektorzy opiewaja ten system i pragna by POlska sie na nim wlasnie > wzorowala (i nie mysle jedynie o forumowiczach, ale i jednym ministrze > edukacji...) > > oto co mysli Amerykanin... > > globalresearch.ca/articles/BOH308A.html system amerykański jest do niczego . ja wolę nasz system . mogę stosować swoje metody oceniania . dziś parzyste numerki dostaną jedynki - jutro wymyslę coś innego . czy w Ameryce byłoby taka miejsce dla mojej kreatywności ? pomyslimy z gronem nauczycielskim o nowych egzaminach maturalnych - niech się uczniom przypadkiem nie wydaje , że na coś ich stać i mają jakiś potencjał . w piątek robię odpytywanko ze słownika - wszyscy obleją - wydaje im się, że są mądrzy .udowodnię im ,że g... wiedzą . czy ktos by mi na to pozwolił w takim głupim systemie amerykańskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UFO Re: tu jest mi lepiej IP: *.w3cache.pl / *.pl 08.01.04, 11:03 Powiedziane jest:"Po owocach ich poznacie....."A owoce amerykańskiej szkoły publicznejjakie są, kazdy widzi.Amerykanie to masa głąbów nauczonych pilnie wykonywać (cudze) instrukcje i procedury i niwielka elita(często importowana!), która te procedury i instrukcje wymysla!Oraz oczywiście masy ludzi z róznych Bronxów, Washington-downtown, Mimi itp., którzy często nie umieją czytac i pisac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Owoce ze znakiem "Teraz Polska" IP: *.fuw.edu.pl 08.01.04, 11:21 Gość portalu: UFO napisał(a): > Powiedziane jest:"Po owocach ich poznacie....." Czyżby do Pana i do Pańskiej żony te nasze, krajowe owoce ze znakiem "Teraz Polska" jeszcze nie dotarły? No to poczekajcie jeszcze cierpliwie! Syn doniósł mi ostatnio (mam nadzieję, że nie pokręcił czegoś :-)), że na Śląsku, by dostać się do półfinału olimpiady fizycznej, wystarczyło w tym roku zgromadzić ok. 30% punktów. Jak Pan pewnie wie, zadania tegoroczne nie były wcale szczególnie wyrafinowane. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 dla wyższych celów 10.01.04, 15:12 Gość portalu: MP napisał(a): > Gość portalu: UFO napisał(a): > > > Powiedziane jest:"Po owocach ich poznacie....." > > Czyżby do Pana i do Pańskiej żony te nasze, krajowe > owoce ze znakiem "Teraz Polska" jeszcze nie dotarły? > No to poczekajcie jeszcze cierpliwie! > Syn doniósł mi ostatnio (mam nadzieję, że nie > pokręcił czegoś :-)), że na Śląsku, by dostać > się do półfinału olimpiady fizycznej, wystarczyło w > tym roku zgromadzić ok. 30% punktów. Jak Pan pewnie > wie, zadania tegoroczne nie były wcale szczególnie > wyrafinowane. do mnie trafiła lodówka - po dwóch tygodniach wyszła rdza na górze , a serwis dziwił się co mi to może przeszkadzać - faktycznie , lodówka dzialała i do tej pory działa . ale nasze wartości nie są tak przyziemne jak amerykańskie . my kształcimy dla wyższych celów , nie po to , by rdza nie osiadała na lodówce - nie bedziemy walczyć z prawami natury , których jesteśmy uswiadamiani od dziecka w formie encyklopedycznej . my kształcimy z sercem i produkujemy z sercem . kupujemy produkty z serduszkami . po co nam zwyczajna solidarność w pracy . szukamy solidarności tam , gdzie inni jej nie znajdują pod hasłem "róbta co chceta" - to nasza pomoc naszym dzieciom i na to mogą u nas dorosłych liczyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: tu jest mi lepiej IP: *.nwrk.east.verizon.net 08.01.04, 19:36 racja, ale te owoce choc marne (prawie robaczywe) maja o sobie wielkie mniemanie, potrafia mowic i sprzedac wszystko i kazdego w tym nasze piekne ale niesmiale, niepewne siebie i zestresowane. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: tu jest mi lepiej 10.01.04, 15:05 Gość portalu: UFO napisał(a): > Powiedziane jest:"Po owocach ich poznacie....."A owoce amerykańskiej szkoły > publicznejjakie są, kazdy widzi.Amerykanie to masa głąbów nauczonych pilnie > wykonywać (cudze) instrukcje i procedury i niwielka elita(często importowana!), > > która te procedury i instrukcje wymysla!Oraz oczywiście masy ludzi z róznych > Bronxów, Washington-downtown, Mimi itp., którzy często nie umieją czytac i > pisac! racja !!! my ich znacznie przewyższamy intelektem i wiedzą - wiemy na kogo głosować , wiemy jaka jest wartość ludzkiego intelektu i jak to wspierać i rozwijac w naszym społeczeństwie . Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: tu jest mi lepiej 08.01.04, 19:38 Na pewno czytales artykul??? Watpie... Pozdrawiamm, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: tu jest mi lepiej 09.01.04, 09:03 Drogi unsatisfied, czy masz problemy z czytaniem po polsku, czy po angielsku? Czy artykul dotyczy wyzszosci poslkiego szkolnictwa nad amerykanskim? Oswiec mnie prosze, w ktorym momencie, np. wklejajac czesc tekstu. Moze wlasnie Twoje uwagi moglyby byc cenne? Twierdzisz, ze uczyles sie w USA, wiec moze sprobuj obiektywnie ocenic zalety i wady? Jezeli uwazasz, ze istnieja jedynie dobre strony (czegokolwiek, nie mowie jedynie o amerykanskim systemie edukacji) to chyba brak Ci obiektywizmu i wiarygodnosci. POzdrawiam, Kociamama Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: tu jest mi lepiej 10.01.04, 15:14 kociamama napisała: > Drogi unsatisfied, > czy masz problemy z czytaniem po polsku, czy po angielsku? > Czy artykul dotyczy wyzszosci poslkiego szkolnictwa nad amerykanskim? Oswiec > mnie prosze, w ktorym momencie, np. wklejajac czesc tekstu. > > Moze wlasnie Twoje uwagi moglyby byc cenne? Twierdzisz, ze uczyles sie w USA, > wiec moze sprobuj obiektywnie ocenic zalety i wady? Jezeli uwazasz, ze > istnieja jedynie dobre strony (czegokolwiek, nie mowie jedynie o amerykanskim > systemie edukacji) to chyba brak Ci obiektywizmu i wiarygodnosci. > > > POzdrawiam, > Kociamama kto tu pisze o dobrych stronach amerykańskiej edukacji ?!!! przecież to kompletna wiocha - nawet dobrze po angielsku mówić nie potrafią , nasi specjalisci mówią lepiej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA IP: *.icpnet.pl 08.01.04, 20:11 Już niestety od dawna się na tym systemie wzorujemy. a 'cultural facism' też już mamy i stwierdzenia 'I don't read' dla wielu osób są niemal powodem do dumy. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA IP: *.ny5030.east.verizon.net 09.01.04, 04:04 rozsmieszacie mnie tylko jesli zaleczycie swoje kompeksy swietnie - polskie szkoly sa najlepsze na swiecie i nic im nie dorownuje, nic! no przeciez tu w usa same szkoly ala gangsterski bronx gdzie studenci chodza do szkol z pistoletami a w polsce elita, same olimpiady i osiagniecia jesli to wam pozwoli czuc sie lepiej to fajnie. nie sciagajcie systemu, wymyslcie w koncu cos swojego. ja sie uczylem w polsce i ucze sie tutaj i wole usa i te jak sie wam wydaje wszstkie "gowniane" szkoly pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA 09.01.04, 08:59 NIe rozumiem po co ta agresja, moze jakies odnosniki a propos artykulu, a nie co Ci sie wydaje na temat tego, co ktos sądzi. A moze potwierdzasz stereotyp, ze amerykanski system produkuje analfabetów i nie portafisz zrozumiec słowa pisanego, lub nie potrafisz sie skupic na dłuzszym tekscie niz trzy-zdaniowy dowcip, tudziez program telewizyjny? (Ach te praktyczne umiejetnosci!) POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA 10.01.04, 15:33 kociamama napisała: > NIe rozumiem po co ta agresja, moze jakies odnosniki a propos artykulu, a nie > co Ci sie wydaje na temat tego, co ktos sądzi. > > A moze potwierdzasz stereotyp, ze amerykanski system produkuje analfabetów i > nie portafisz zrozumiec słowa pisanego, lub nie potrafisz sie skupic na > dłuzszym tekscie niz trzy-zdaniowy dowcip, tudziez program telewizyjny? (Ach > te praktyczne umiejetnosci!) > > POzdrawiam, > Kociamama. masz rację , jak zwykle kociamamo . trzeba odnieść się do tego co na papierku , a nie do rzeczywistosci . my , tu w Polce nie jesteśmy analfabetami i lubimy czytać - kocham nasze PIT-y , dzisiaj w mięsnym wyczytałem .. spróbuje zacytować "z powodu obowiązku wprowadzenia kas fiskalnych , towar może być zwrócony na podstawie przedtawionego paragonu fiskalnego "- piękne , prawda ? takieeee poetyckie . ceikawsze teksty widywałem w urzędach . uwielbiam te pisane małeym druczkiem na kilkunastu stronach umowy - sama radość dla prawdziwego i niezwykle uważnego czytelnika . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA IP: *.icpnet.pl 09.01.04, 13:13 Kompleksów nie mam, a studia skończyłam już jakiś czas temu. Nie twierdzę, że polskie szkoły są najlepsze. Nie twierdzę, że w USA są same 'gangsterskie' szkoły. Nie twierdzę, że w Polsce jest sama elita, olimpiady i osiągnięcia. To że gdzieś może być gorzej nie sprawia mi jakiejś szczególnej satysfakcji - bo niby dlaczego? Twierdzę natomiast, że wzorując się na USA niekoniecznie przejmujemy od nich to co najlepsze. Wprost przeciwnie przejmujemy od nich to co krytykuje Luciana Bohne w swoim artykule - zapatrzeni w amerykańskie wzorce, bo wielu Polaków myśli, że to co amerykańskie jest lepsze. Jeśli po przeczytaniu mojego wpisu i po przeczytaniu artykułu tego nie rozumiesz, to może jesteś jeszcze jedną z ofiar tej amerykańskiej edukacji, która jest krytykowana w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA 10.01.04, 15:23 Gość portalu: chris napisał(a): > Kompleksów nie mam, a studia skończyłam już jakiś czas temu. > Nie twierdzę, że polskie szkoły są najlepsze. > Nie twierdzę, że w USA są same 'gangsterskie' szkoły. > Nie twierdzę, że w Polsce jest sama elita, olimpiady i osiągnięcia. > To że gdzieś może być gorzej nie sprawia mi jakiejś szczególnej satysfakcji - > bo niby dlaczego? > > Twierdzę natomiast, że wzorując się na USA niekoniecznie przejmujemy od nich to > > co najlepsze. Wprost przeciwnie przejmujemy od nich to co krytykuje Luciana > Bohne w swoim artykule - zapatrzeni w amerykańskie wzorce, bo wielu Polaków > myśli, że to co amerykańskie jest lepsze. > > Jeśli po przeczytaniu mojego wpisu i po przeczytaniu artykułu tego nie > rozumiesz, to może jesteś jeszcze jedną z ofiar tej amerykańskiej edukacji, > która jest krytykowana w artykule. tam są same "ofirary" tej amerykańskiej edukacji . u nas sami wielcy mysliciele,twórcy i wspaniali mężowie z ich żonami stanu . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA 10.01.04, 15:21 Gość portalu: .. napisał(a): > wole usa i te jak sie wam wydaje wszstkie "gowniane" szkoly > pozdrowienia masz rację , tym co tam nie byli , wyszperali coś , usłyszeli gdzieś i tylko im się wydaje , że tam mają "gowniane" szkoły . z drugiej strony pomysl jednak - czy taki belfer może z powodu złego chumoru postawić kilka luf w USA ? nie?- to co to za szkoła ? czy uczeń może przeszkadzać nauczyceilowi w jego rozmyslaniach zadając pytania , czy będzie posłusznie przepisywać ksiązkę ? nie? to faktycznie "gowniana"szkoła . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA IP: *.icpnet.pl 10.01.04, 22:18 Chyba nie za bardzo rozumiesz co czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA 10.01.04, 23:54 unsatisfied6 napisał: > > > > z drugiej strony pomysl jednak - czy taki belfer może z powodu > złego chumoru postawić kilka luf w USA ? nie?- to co to za > szkoła ? > > czy uczeń może przeszkadzać nauczyceilowi w jego rozmyslaniach > zadając pytania , czy będzie posłusznie przepisywać ksiązkę ? > nie? to faktycznie "gowniana"szkoła . > > Opisałes siebie jako nauczyciela? Wspolczuje Twoim uczniom w takim razie, skoro uwazasz, ze Ci przeszkadzaja zadajac pytania, kiedy nakazujesz im przepisywanie ksiazki... Doprawdy swietne metody. Swoja droga, jak uczniowie sie z Toba nie zgadzaja tez ich wyszydzasz, jak forumowiczów? I tez w kolko powtarzasz to samo? To jak metoda Callana... (wpradzie nie amerykanska, ale brytyjska, ale tez pewno lepsza niz jakakolwiek polska, co?) No i na marginesie, humor (po polsku i po angielsku) przez samo h) Pozdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benedykt Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA IP: *.energis.pl 10.01.04, 23:28 chyba dlatego tych pare milionow dzieci amerykanskich uczy sie w domu zamiast tracic czas w publicznej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa.pitstop Re: Jakosc systemu szkolnictwa w USA 13.01.04, 10:25 Polecam ksiazke "Dumbing Down Our Kids: Why American Children Feel Good About Themselves but Can't Read, Write, or Add" - Tam sa dopiero opisane piekne kwiatki. link tutaj www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/- /0312148232/qid=1073985606//ref=sr_8_xs_ap_i1_xgl14/104-7490385-4497559? v=glance&s=books&n=507846 Po jej przeczytaniu uwazam, ze Polska edukacja nie jest/byla za moich czasow zla. Penelopa. Odpowiedz Link Zgłoś