Dodaj do ulubionych

Komentarz eksperta do testu mat-przyr.

28.04.05, 12:47
Jestem sceptycznie nastawiony do testu, który rujnuje procentowy nakład
zarówno nauczycieli jak i uczniów w przygotowanie do egzaminu.W cyklu
trzyletnim kształcenia mamy 15 godzin matematyki, a tylko 4 godziny geografii
czy fizyki, albo chemii. Dlaczego więc pytań z geografii było o wiele więcej
niż z matematyki? kto układał ten test?
Czy ten człowiek zna realia w gimnazjum na przedmieściu nie mówiąc o
głębokiej prowincji? Czy ekspert mógłby mi wskazać pytania kierowane po kolei
do uczniów zdolnych, mniej zdolnych, tzw. średniaków i słabeuszy? Wydaje mi
się, że zabrakło w teście pytań do tej drugiej gupy.
Obserwuj wątek
    • donaldduck Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 13:41
      To fakt, ja mam geografię raz w tygodniu,nasza nauczielka wielokrotnie mówiła o
      tym,ze osoby które układają testy(olimpiady przedmiotowe również)nie pracują
      chyba w szkole skoro nie zdają sobie sprawy ze nie jestesmy w stanie przerobic
      całego materiału i w odpowiednim stopniu.
    • sialka Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 14:41
      nie wiem jak jest w Twojej szkole, ale w cyklu kształcenia gimnazjum jest tylko
      12 godzin matamatyki, poza tym gdy policzysz punkty za poszczególne zadania to
      z matematyki można zdobyć na teście ponad 50% punktów.
      • madziam111 Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 14:58
        Ja też tak uważam. Myślę że powinno być wiecej zadań matematycznych niz
        geograficznych, a co doi słabszych nie mieli oni wogóle szansy, bo każde
        zadanie miało podwyższony stopień trudności.
        • yoaha Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 15:32
          Nie przesadzajcie z tą trudnością. Zadania z matematyki były niezbyt trudne,
          szczególnie te z diagramem, z walcami z notacją wykładniczą, z wodą w naczyniu
          czy wieżą Eiffla. Uczę w gimnazjum i sądzę, że to były zadania dla tych
          najsłabszych właśnie. Moi uczniowie są bardzo słabi, nie wszyscy je zrobili,
          ale stwierdzili, że akurat te nie były trudne.
          Też jestem oburzona na ilość zadań, z matematyki stanowczo za mało, biorąc pod
          uwagę ilość godzin.
          • sosenka89 Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 16:25
            Kto tu powinien być oburzony to wyłącznie uczniowie, którzy pisali ten test.
            Matematyki było za mało?? Śmiechu warte, było jej aż nad to, tyle zadan z
            matematyki, jeszcze otwarte i Pani mówi, że mało? A ile my mieliśmy czasu?? Co
            Pani myśli, że uczeń dostateczny ( bo ten egzamin miał być zrobiony głównie pod
            kątem takich osób) to może ma kalkulator w głowie?? Ja mam średnią 5.4 a test
            poszedł mi nienajlepiej...
        • uszatek14 Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 20:43
          Zadania z geografii były bardzo proste. Przyzam że o włos nie zostałem
          finalistą z tego przedmiotu ale odczytywanie z mapy danych jakieś mocno trudne
          nie jest. Z geografii i tak te zadania były za proste mogli by dać mapkę świata
          z zaznaczonymi na niej punktami. Zadaniem było by oznczenie jakichś prostych
          punktów na mapie typu : Pustynia Gobi czy Wyżyna Abisyńska.
    • skejtss Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 15:32
      ale tak naprawde to te testy byly o tyle dobre ze mozna je bylo roziwazywac
      bardziej na logike niez na wiedze, wszystkie wazniejsze informacje np. skala Ph
      byly podane... ;p
      • adik1515 Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 15:43
        Jestem uczniem 3 gimnazjum moja średnia na półrocze to 4,38 i sadze ze testy byly nie trudne no moze oprocz ostatniego zadania...... Choc zdobylem z nich zaledwie 30 ptk. to nie przez brak wiedzy ale przez wlasna glupote ..... :( No jak sie pisze twierdzenie pitagorasa a2+b2=c2 to czego oczekiwac (jestem idiota :/).....
        • adik1515 Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 15:45
          Sorry ale te twierdzenie to napisalem a2-b2=c2..... Sorki za "spam" :/
    • mirian124 Re: Komentarz eksperta do testu mat-przyr. 28.04.05, 17:40
      No więc ja powiem tak: test nie był najłatwiejszy jaki w zyciu pisałam wiec i
      liczba moich punktów będzie mizerna :(( Niektóre zadania mnie "zagięły" po
      prostu brak pomysłu i koncepcji :// Geografii i chemii było stanowczo za dużo
      zwłaszcza nie było chemii organizcznej, z której umiałam WSZYSTKO!! No, ale jak
      mnie zaskoczyło, że to nie chemia organiczna to od razu w łebku panika i
      dziecko popsuło kilka zadań :[[ Geografii nie skomentuje bo mamy 1 h
      tygodniowo, a kilka w roku nam przepadło poza tym dobrą nauczycielkę mamy od 2
      lat, a w pierwszej klasie mieliśmy strasznie kiepską i sporo osób miało
      zaległości :// Kierunki jednak chyba większość rozróżnia :D Fizyka to mój słaby
      punkt i przyznaję poległam na jej polu... Robiąc testy próbne z tegorocznej
      płyty gazety wyborczej, osiągałam wyniki nie słabsze niż 40 pkt. a z tego
      egzaminu to moze 30 pkt. uda się uzbierać... No ja już nic nie mówię, dobrze że
      chociaż humanistyczny był na prawdę banalny ;)) Ale dzień przed częścią mat-
      przyr mówiłam przyjaciółce: "Humanistyczny był banalny, a matematycznym nas
      rozłożą!!" Niestety, ale sporo osób z mojego otoczenia (wcale nie kiepscy
      uczniowie) podzielaja moja opinię ;(( Pozdrawiam wszystkich gimnazjalistów z 22
      gim. w Łodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka