Dodaj do ulubionych

Studia za granica?

08.02.09, 10:17
Hej,

W tym roku zdaje maturę i postanowiłam przymierzyć się do studiowania za granicą.
Niestety nie znam nikogo, kto by wyjechał za granicę, ale nie do pracy, tylko na studia :D

Czytałam w necie sporo informacji, przeglądałam też strony różnych uczelni.
Ale szczerze, to czytanie o undergraduate, postgraduate, tuition fee - trochę miesza w głowie.

Na google.pl znalazałam www.studiazagranica.pl to chyba to samo co www.eduabroad.pl (później taki adres był w googlach, a stronka ta sam się wyświetla)

Widzę, że to takie biuro, agencja studencka, pomagają za darmo w wyborze studiów, kraju, uczelni, złożeniu aplikacji. Już do nich napisałam :)
Czy ktoś korzystał może z ich pomocy - skoro nic się nie płaci, to chyba będę próbować ;-)

No ale, przy ich pomocy można składać papiery na uczelnie w UK, Danii, Irlandii i Holandii.

Więc, czy ktoś studiuje może w jednym z tych krajów? Chodzi mi o licencjat/inżynier, czyli undergraduate? Mam już kilka kierunków na oku.
W Danii i Irlandii studiuj się za darmo - wow!! I przeczytałam, że studiowanie je bardzo fajne i nie trzeba wkuwać regułek jak to jest w Polsce.
A w UK i Holandii się płaci, no ale wiadomo - UK to prestiż, Holandia blisko i fajny kraj.

Co sadzicie, korzystał ktoś?, studiuje ktoś w jednym z tych krajów, albo znacie kogoś to tam studiuje, zamierzacie tam studiować?

Marta
Obserwuj wątek
    • aniakozack Re: Studia za granica? 23.02.09, 19:53
      Witam,

Ja juz studiuje za granica - dokladnie w Danii, na Via Uniwersity College,
      wyjechalam w zeszlym roku.

Na studia wyjechalam wlasnie przez to biuro o ktorym piszesz:
      www.eduabroad.pl czyli www.studiazagranica.pl

Ja jestem w Danii i moge polecic jestem zadowolona ze studiow, uczelni kierunku
      jaki wybralam.

Ja jestem na studiach pierwszego stopnia, no fakt studiuje sie za darmo.

Odnosnie 'wkuwania regulek' - no w sumie masz racje, regulki sa w ksiazkach,
      materialach jakie dostajemy, a chodzi, ze na ich podstawie robimy faktyczne
      projekty, case'y, pracujemy w grupach, dyskutujemy, czyli to mniej wiecej tak,
      jakbysmy pracowali w jakiejs firmie. Ja jestem na biznesowym kierunku.

Jak chcesz studiowac za granica, to zdecyduj sie na kraj (Dania fajna jest ;-)
      no i jakas uczelnia, kierunek i skladaj aplikacje.

Ja jak skladalam przez to biuro, to nie byl potrzebny certyfikat jezykowy - byla
      rozmowa kwalifikacyjna i wlasny test uczelni, takze oplacalo sie aplikowac.

Jak cos, to pisz na forum - pomoge, popisze :)
    • gobi05 spam, spam, spam... 24.02.09, 07:27
      Fajny zwrot, wpiszcie w Googlach
      "skoro nic się nie płaci, to chyba będę próbować"
      (z cudzysłowiem), a zobaczycie coś ciekawego.

Zarówno peresx jak i aniakozack to
      profile jednorazowe, do podbijania
      ww. firmy w rankingu wyszukiwarki.
    • mxx01 Ja bym proponował inaczej 02.03.09, 11:55
      zacząc w Polsce a kontynuować za granicą załatwiając wszystko przez
      uczelnię w Polsce w ramach róznych programów współpracy i wymiany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka